:: Nemoj da te cudi R5,sva ta portovana govna se jako tesko primaju na PC-u, glupi Ameri i kosok :: :: :: :: Lala 4ever! :: http://spedr.com/4tb3 :: :: `Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran` :: :: :: ::
pretpostavljam da imas ili Sapphire ili Gigabyte. A, reci mi, sta bi radio kada bi se malo preokrenula situacija, kada bi Intel bio mnogo povoljniji, a ATi zaostao sa grafickim karticama, po ceni i performansama...? Ne moze to da se poredi, ti za odredjeni klub navijas, navijac si, posvecen si njemu, vezan, a hardware koristis kao materijal, ipak ti je bitno sta je kvalitetnije, kaj ne?
:: Ajde, malo pročitaj šta sam napisao u prvom postu. Niko od kolega sa foruma nije kupio dve GTX460, stavio ih u SLi i istestirao, kao što je to uradio Meda sa svoje dve 5750 u CF. Pa, nisam ni ja pao sa kruške da pomislim kako to niko do sada nije uradio u Srbiji :: A, što se tabora tiče, ja sam navijač Zvezde i AMD-a. Tu nema promene, nevezano da li je Zvezda bolja ili lošija od Partizana, a isto važi za AMD u odnosu na Intel i nVidiju. Ja to otvoreno priznajem. Za ono za šta ja koristim komp, AMD i ATi su mi sasvim dovoljni, nemam potrebe da bacam pare na nešto bolje i skluplje :: A, kad smo kod boja, moja grafička karta nije ni crvena, ni zelena, nego plava. :: :: :: Phenom II X3 720B :: OCZ Vendetta :: Gigabyte GA-MA790X-UD3 :: Kingston HyperX 4GB DDR2 106 :: Samsung F3 HD502HJ & WD5000AAK :: Gigabyte GV-R487D5-1G :: Creative X-Fi Xtreme Audio PCI :: CM Storm Sniper AMD Editio :: Chieftec CFT-650-14C :: ::
Zarad nežnih osećanja mnogi su spremni da trpe i mnogo gadnije probleme nego što su malo lošije performanse.
Lični izbor je u pitanju i tu nema ništa loše, smetalo bi mi recimo da komša pazari harlija pa da mi drnda svaki dan pod prozorom stakla da se tresu, ono što imaš u kućištu je privatna stvar, skoro kao i ono što imaš u gaćama i zanimljivo - podleže sličnim zakonima. Oni koji nemaju ništa posebno imaju stav `meni je dobar`, a oni drugi `pogledajte deco šta ja imam, evo čak sam i isekao prozorče i upalio neonke da se bolje vidi`
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
To sve ti prvi ne smes da pricas, jer ti nemas ni kuciste :).
Pozdrav!
:: Zarad nežnih osećanja mnogi su spremni da trpe i mnogo gadnije probleme nego što su malo lošije performanse :: :: Lični izbor je u pitanju i tu nema ništa loše, smetalo bi mi recimo da komša pazari harlija pa da mi drnda svaki dan pod prozorom stakla da se tresu, ono što imaš u kućištu je privatna stvar, skoro kao i ono što imaš u gaćama i zanimljivo - podleže sličnim zakonima. Oni koji nemaju ništa posebno imaju stav `meni je dobar`, a oni drugi `pogledajte deco šta ja imam, evo čak sam i isekao prozorče i upalio neonke da se bolje vidi` :: :: Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous :: Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête. :: ::
:: Nudista sam, tim se dičim :: :: Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous :: Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête. :: ::
Nije rečeno da ATi CrossFire skalira katastrofalno već da SLI skalira bolje. I jedni i drugi se oslanjaju na svoje multi GPU varijante u svojim najjačim proizvodima. Znači da su u toj tehnologiji kod svih stvari razrađene i pouzdane.
Nama je bitno da SLI ostvaruje veći procenat skaliranja od CrossFire-a.
* Kad pričamo o tome da su nVIDIA proizvodi skuplji računajte da sa sobom nose efikasniji multi GPU sistem.
* Kad pričamo o tome da su nVIDIA proizvodi skuplji računajte da sa sobom nose adekvatno odrađen geometrijski deo čipa. Taj deo je inače zadužen za tessellation. U ATI seriji 5000 taj deo je u najmanju ruku jadan. Frapantno je da je ta jedinica jednake snage i na najslabijoj 5400/5500 i na najjačoj 5870...Ridiculous .. http://dictionary.reference.com/browse/ridiculous Gledaj samo rezultate u Metro 2033 sa aktiviranomi tessellation-om. Toliko o nedorađenosti Fermi čipova.
* nVIDIA je kasnila sa DX11 čipovima i imala dosta sreće jer nije bilo nekih naslova i retko koga je realni i bilo briga. * ATi je podbacio u delu čipa za bitanu DX11 stvar, tessellation, i imao puno sreće jer nije bilo nekih naslova i retko koga je realni i bilo briga.
Kao prvo NVidia nije skuplja zato sto je u nekim stvarima efikasnija, nego zato sto je mnogo kasnila za konkurentom, i puno je love ulozeno u razvoj Fermija, i taj novac mora da se opravda/povrati, tako da su bili prinudjeni da ponude svoj gpu po vecoj ceni.
Kao drugo stvarno bi bilo sramotno za NVidiju da njihov gpu, koji je skoro godinu dana noviji od ATijevog, nije bolji u teselaciji, tako da to nije nista cudno. I da je situacija bila obrnuta, ATi bi takodje bio bolji u teselaciji. Stvar tehnoloskog napretka.
Na kraju sve se svodi na to koja kompanija je zaradila vise love, a tu se ATi namlatio para tako da je svoj cilj ispunio. NVidia tek sada hvata prikljucak sa svojim unapredjenim Fermijem, tj. GTX460 karticama, i moze da ocekuje dobru zaradu...
:: :: Nije rečeno da ATi CrossFire skalira katastrofalno već da SLI skalira bolje :: I jedni i drugi se oslanjaju na svoje multi GPU varijante u svojim najjačim proizvodima :: Znači da su u toj tehnologiji kod svih stvari razrađene i pouzdane :: :: Nama je bitno da SLI ostvaruje veći procenat skaliranja od CrossFire-a :: :: * Kad pričamo o tome da su nVIDIA proizvodi skuplji računajte da sa sobom nose efikasniji multi GPU sistem :: :: * Kad pričamo o tome da su nVIDIA proizvodi skuplji računajte da sa sobom nose adekvatno odrađen geometrijski deo čipa. Taj deo je inače zadužen za tessellation :: U ATI seriji 5000 taj deo je u najmanju ruku jadan :: Frapantno je da je ta jedinica jednake snage i na najslabijoj 5400/5500 i na najjačoj 5870...Ridiculous .. http://dictionary.reference.com/browse/ridiculou :: Gledaj samo rezultate u Metro 2033 sa aktiviranomi tessellation-om :: Toliko o nedorađenosti Fermi čipova :: :: * nVIDIA je kasnila sa DX11 čipovima i imala dosta sreće jer nije bilo nekih naslova i retko koga je realni i bilo briga :: * ATi je podbacio u delu čipa za bitanu DX11 stvar, tessellation, i imao puno sreće jer nije bilo nekih naslova i retko koga je realni i bilo briga :: :: ::
To zakašnjenje od šest meseci je kratko da bi opravdalo nedostatak ATi geometrijskih performansi. Takvi čipovi se razvijaju po nekoliko godina. U tih posledinjih šest meseci pred pojavljivanje u nVIDI-i su se samo bavili time da fenomenalni Fermi upakuju u drugorazredni proizvodni proces koji im je bio na raspolaganju.
Cudno je sto mnogi ljudi prijavljuju da je Fermi tj GTX400 serija izasla pre par meseci.
Ljudi, SVE kartice sem GTX460 su totalno beskorisne i pravljene za benchmark i mazanje ociju.
480,470ica su izbacene da sa ciljem da se kupcima kaze : `Gledajte kakv proizvod cemo da vam napravimo strpite se....Bice uskoro.` Ona 465ica je izbacena da se pokaze da se nesto `radi` u NV postrojenjima,a to sto niko sa zdravim razumom nece da kupi onaj raspad to je druga prica.
460ica je u stvari prva Fermi kartica..Sve ostalo su polovni nedovrseni proizvodi koji su pravljeni za laboratorijske uslove i ispitivanja...Dal ce neko normalan da kupi karticu koja radi na 100 stepeni pri sobnoj temperaturi od 20 i ciji kopresor vazduha(ventilator) prelazi 50dB jer je apsolutno nemoguce drugacije ohladiti cip sa tolikom potrosnjom na vazduhu??? Sta mislite kako bi se osecali i da li bi uopste palili racunar na ovim vrucinama sa takvom karticom?
Nepodnosliva buka. Neprihvatljive temperature. Nerpihvatljiva potrosnja. Dobre performanse.
480ica je napravljena za BENCMARK i nista vise...Ono je nemoguce koristiti za svaki dan jer joj to nije ni namena.
Fermi ima samo dve kartice to su GTX460 1GB(256 bit) i 768MB(192 bit) i to je sve sto je vredno pomena od Fermija...Sve ostalo je izbaceno za mazanje ociju paljevinama.
:: Cudno je sto mnogi ljudi prijavljuju da je Fermi tj GTX400 serija izasla pre par meseci :: :: Ljudi, SVE kartice sem GTX460 su totalno beskorisne i pravljene za benchmark i mazanje ociju :: :: 480,470ica su izbacene da sa ciljem da se kupcima kaze : `Gledajte kakv proizvod cemo da vam napravimo strpite se....Bice uskoro. :: Ona 465ica je izbacena da se pokaze da se nesto `radi` u NV postrojenjima,a to sto niko sa zdravim razumom nece da kupi onaj raspad to je druga prica :: :: 460ica je u stvari prva Fermi kartica..Sve ostalo su polovni nedovrseni proizvodi koji su pravljeni za laboratorijske uslove i ispitivanja...Dal ce neko normalan da kupi karticu koja radi na 100 stepeni pri sobnoj temperaturi od 20 i ciji kopresor vazduha(ventilator) prelazi 50dB jer je apsolutno nemoguce drugacije ohladiti cip sa tolikom potrosnjom na vazduhu?? :: Sta mislite kako bi se osecali i da li bi uopste palili racunar na ovim vrucinama sa takvom karticom :: :: Nepodnosliva buka :: Neprihvatljive temperature :: Nerpihvatljiva potrosnja :: Dobre performanse :: :: 480ica je napravljena za BENCMARK i nista vise...Ono je nemoguce koristiti za svaki dan jer joj to nije ni namena :: :: Fermi ima samo dve kartice to su GTX460 1GB(256 bit) i 768MB(192 bit) i to je sve sto je vredno pomena od Fermija...Sve ostalo je izbaceno za mazanje ociju paljevinama :: :: :: DaSickSystem :: ::
Svakog trenutka ocekujem ukljucenje kolege koji posjeduje GTX470 da nam objasni kako je njegova karta tiha, hladna, brza (nije da nije) i sta sve ne...
Cuo sam (iz poDuzdanih izvora) da 470/480ka na vazduhu u IDLE radi na 30, a u LOADu ne prelazi 60 *C...
ATI je bas poznat po tome sto se klokuje dobro a pogotovu sto dobro skalira! Treba jedno 100 Mhz OC za svega 2 FPS u skoku ahaha! Default je keva! Pa koliko dobijes to ti je! ATI je takav i to je fakat!
a kućište drži napolju. Jedino tako može da oladi te kvaziFermi karte. Inače, ima da mu upadnu Specijalci.
@imarkovic
Pa, lepo piše u potpisu: Gigabyte GV-R487D5-1GD, dakle Gigabajt ATi Radeon HD 4870 1GB DDR5. Sa Safirom još nisam imao posla. Komšija kod kog kupujem većinu hardvera valja uglavnom GA.
Kada se vec pljuje po nVidia-ji, pre neki dan sam burazeru instalirao simulaciju aviona xPlane i na loading screenu pise jasno i glasno Want Best Graphic Card, go to nVidia.com i sada neka mi neko kaze da nVidia ne daje pare da se optimizuju igre za nju, da je dala pare za reklamu samo bi stajao nVidia znak, ali ovo prevazilazi sve moguce granice :). Kada sam ovo video bilo je samo stuck in time :).
aaaaa... skupila se grupica pa baš argumentovano pljuje Možda da dodate neki banalni 3D rad...to mu uvek da malo ono, znaš
Volim kad se tako izlećete. Tačno je da Fermi u varijanti GF100 (GTX465, 470 i 480) troši prilično. Nekoliko puta sam vam davao ozbiljne linkove na kojima se vidi da je potrebno ubrzati 5870 za nekih 100MHz da bi se izjednačio po performansama sa default GTX480. Kada se 5870 ubrza na 950 MHz tada i ona troši vrlo slično GTX-u a i tempreatura je vrlo blizu. Ali ovo nije bitno...nešto drugo ću vam pokazati
Kada se napravi pravilan izbor kućišta GTX480 ipak može da se drži ispod 90 stepeni. Praktično su svi testeri držali GTX480 na otvorenom i dobijali tih 95 - 96 pa i 100 stepeni. Pravilan izbor su SilverStone Raven 1, Raven 2 ili FT02.
A evo i cifara kad se to tako upakuje: http://www.bjorn3d.com/read.php?cID=1888&pageID=9214 Pročitajte test lepo i bez hejterisanja i shvatićete da su temperature ipak malo umerenije od onoga što vam se normalno prezentuje
Evo još jednog testa u Raven 2 kućištu. Za razliku od predhodnog ovo je klasičan test performansi. Ako pažljivo čitate pred kraj testa ima priče i o temperaturama... http://www.pcper.com/article.php?aid=974&type=expert&pid=1 GTX480 je primiren na 88 stepeni. 5870 je u istim tim uslovima dao izuzetno niskih 71.
Raven 2 kod nas košta oko 15000 dinara.
Tako da eto, možete da puknete od muke i da grebete noktima ali jedinu manu koju ćete isčačkati vezano za Fermi je visoka potrošnja...i to samo kod GF100 čipa pošto je GF104 (GTX460) sasvim druga priča. Na svim ostalim poljima nVIDIA je jača i naprednija.
Kroz ove testove sam vam pokazao da kada se napravi dobar izbor kućišta i temperaturu vrućih GTX400 kartica je moguće držati na udobnijih 80 - 85 stepeni.
Zanimljivo, evo odoh odmah da kupim novo kuciste, napajanje, klimu i GTX 480.
:: :: aaaaa... skupila se grupica pa baš argumentovano pljuj :: Možda da dodate neki banalni 3D rad...to mu uvek da malo ono, zna :: :: Volim kad se tako izlećete :: Tačno je da Fermi u varijanti GF100 (GTX465, 470 i 480) troši prilično :: Nekoliko puta sam vam davao ozbiljne linkove na kojima se vidi da je potrebno ubrzati 5870 za nekih 100MHz da bi se izjednačio po performansama sa default GTX480. Kada se 5870 ubrza na 950 MHz tada i ona troši vrlo slično GTX-u a i tempreatura je vrlo blizu :: Ali ovo nije bitno...nešto drugo ću vam pokazat :: :: Kada se napravi pravilan izbor kućišta GTX480 ipak može da se drži ispod 90 stepeni :: Praktično su svi testeri držali GTX480 na otvorenom i dobijali tih 95 - 96 pa i 100 stepeni :: Pravilan izbor su SilverStone Raven 1, Raven 2 ili FT02 :: :: A evo i cifara kad se to tako upakuje :: http://www.bjorn3d.com/read.php?cID=1888&pageID=921 :: Pročitajte test lepo i bez hejterisanja i shvatićete da su temperature ipak malo umerenije od onoga što vam se normalno prezentuj :: :: Evo još jednog testa u Raven 2 kućištu. Za razliku od predhodnog ovo je klasičan test performansi. Ako pažljivo čitate pred kraj testa ima priče i o temperaturama.. :: http://www.pcper.com/article.php?aid=974&type=expert&pid= :: GTX480 je primiren na 88 stepeni :: 5870 je u istim tim uslovima dao izuzetno niskih 71 :: :: Raven 2 kod nas košta oko 15000 dinara :: :: Tako da eto, možete da puknete od muke i da grebete noktima ali jedinu manu koju ćete isčačkati vezano za Fermi je visoka potrošnja...i to samo kod GF100 čipa pošto je GF104 (GTX460) sasvim druga priča :: Na svim ostalim poljima nVIDIA je jača i naprednija :: :: Kroz ove testove sam vam pokazao da kada se napravi dobar izbor kućišta i temperaturu vrućih GTX400 kartica je moguće držati na udobnijih 80 - 85 stepeni :: :: :: ::
Da ali se na 5870 fan mnogo sporije vrti da bi odrzao temperaturu, meni 5870 clokovana na 900core i mem.1300 u idle 40stepeni sa fanom na 25% a u load ne predje 75 stepeni a fan bude na 54% upravo sam probao sa furmarkom i jos mi ni klima nije ukljucena. Kuciste HAF 922. Kolko sam video po testovima GTX480 se u idle vrti na neki 40% a u load na 80 i nesto%. Znam da su samo ventovi drugaciji i da se ne krecu u istim rpm-ovima ali opet razlika je ogromna.
:: :: aaaaa... skupila se grupica pa baš argumentovano pljuj :: Možda da dodate neki banalni 3D rad...to mu uvek da malo ono, zna :: :: Volim kad se tako izlećete :: Tačno je da Fermi u varijanti GF100 (GTX465, 470 i 480) troši prilično :: Nekoliko puta sam vam davao ozbiljne linkove na kojima se vidi da je potrebno ubrzati 5870 za nekih 100MHz da bi se izjednačio po performansama sa default GTX480. Kada se 5870 ubrza na 950 MHz tada i ona troši vrlo slično GTX-u a i tempreatura je vrlo blizu :: Ali ovo nije bitno...nešto drugo ću vam pokazat :: :: Kada se napravi pravilan izbor kućišta GTX480 ipak može da se drži ispod 90 stepeni :: Praktično su svi testeri držali GTX480 na otvorenom i dobijali tih 95 - 96 pa i 100 stepeni :: Pravilan izbor su SilverStone Raven 1, Raven 2 ili FT02 :: :: A evo i cifara kad se to tako upakuje :: http://www.bjorn3d.com/read.php?cID=1888&pageID=921 :: Pročitajte test lepo i bez hejterisanja i shvatićete da su temperature ipak malo umerenije od onoga što vam se normalno prezentuj :: :: Evo još jednog testa u Raven 2 kućištu. Za razliku od predhodnog ovo je klasičan test performansi. Ako pažljivo čitate pred kraj testa ima priče i o temperaturama.. :: http://www.pcper.com/article.php?aid=974&type=expert&pid= :: GTX480 je primiren na 88 stepeni :: 5870 je u istim tim uslovima dao izuzetno niskih 71 :: :: Raven 2 kod nas košta oko 15000 dinara :: :: Tako da eto, možete da puknete od muke i da grebete noktima ali jedinu manu koju ćete isčačkati vezano za Fermi je visoka potrošnja...i to samo kod GF100 čipa pošto je GF104 (GTX460) sasvim druga priča :: Na svim ostalim poljima nVIDIA je jača i naprednija :: :: Kroz ove testove sam vam pokazao da kada se napravi dobar izbor kućišta i temperaturu vrućih GTX400 kartica je moguće držati na udobnijih 80 - 85 stepeni :: :: :: ::
Ovo zaludjenici nikad nece shvatiti... Ali neko koga performanse grafike ne zanimaju ce realno sagledati stvari i uociti upravo ovo sto si ti napisao. Jedina prava stvar koju je nVidja izbacila je gtx460 koja je cenovno jeftinija od 5850 ali je srazmerno ceni toliko i losija. Onda se tu pojave neki pametnjakovici koji OC 460 i porede je sa def. 5850 i kazu kako kartica odvaljuje i pri svemu tome akutno zaboravljaju da spomenu kako se i 5850 da nasvirati i da se u toj situaciji stvari vrate u pocetni polozaj.
+1 za razmisljanje, svega par ljudi na ovom forumu tako rezonuje tj. ukljucuje mozak (gde li nestade ona poznata srpska pronicljivost) dok vecina zasluzuje neprelaznu ocenu...
Pri svemu tome ne mislim da omalovazim vecinu clanova foruma nego samo zelim da im ukazem da bi vise trebali da se oslanjaju na sopstvenu logiku nego da sa povezom preo ociju slede velike gurue OC-a ili neceg slicnog.
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: Cudno je sto mnogi ljudi prijavljuju da je Fermi tj GTX400 serija izasla pre par meseci :: :: Ljudi, SVE kartice sem GTX460 su totalno beskorisne i pravljene za benchmark i mazanje ociju :: :: 480,470ica su izbacene da sa ciljem da se kupcima kaze : `Gledajte kakv proizvod cemo da vam napravimo strpite se....Bice uskoro. :: Ona 465ica je izbacena da se pokaze da se nesto `radi` u NV postrojenjima,a to sto niko sa zdravim razumom nece da kupi onaj raspad to je druga prica :: :: 460ica je u stvari prva Fermi kartica..Sve ostalo su polovni nedovrseni proizvodi koji su pravljeni za laboratorijske uslove i ispitivanja...Dal ce neko normalan da kupi karticu koja radi na 100 stepeni pri sobnoj temperaturi od 20 i ciji kopresor vazduha(ventilator) prelazi 50dB jer je apsolutno nemoguce drugacije ohladiti cip sa tolikom potrosnjom na vazduhu?? :: Sta mislite kako bi se osecali i da li bi uopste palili racunar na ovim vrucinama sa takvom karticom :: :: Nepodnosliva buka :: Neprihvatljive temperature :: Nerpihvatljiva potrosnja :: Dobre performanse :: :: 480ica je napravljena za BENCMARK i nista vise...Ono je nemoguce koristiti za svaki dan jer joj to nije ni namena :: :: Fermi ima samo dve kartice to su GTX460 1GB(256 bit) i 768MB(192 bit) i to je sve sto je vredno pomena od Fermija...Sve ostalo je izbaceno za mazanje ociju paljevinama :: :: :: DaSickSystem :: ::
Ali smatraju da je suviše očigledno da bi se pisao roman o tome. Svaka čast DSS što se iscimao ali to normalna raja ovde već zna a ~entuzijaste~ svejedno ubediti neće.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
Znaci potebno je kuciste (ej covece, samo kuciste!) od 150 Evra da bi mi graficka radila koliko-toliko na nekoj podnosljivoj temperaturi!? Bre smesan si ko crtani film sa ovim tvojim zakljuccima koji nemaju veze s mozgom. Sta se sve nece procitati ovde...
:: Znaci potebno je kuciste (ej covece, samo kuciste!) od 150 Evra da bi mi graficka radila koliko-toliko na nekoj podnosljivoj temperaturi!? Bre smesan si ko crtani film sa ovim tvojim zakljuccima koji nemaju veze s mozgom. Sta se sve nece procitati ovde.. :: ::
Broj postavljenih tema: 60472. Broj poslatih odgovora: 648167. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.