da da nema svrhe uzimati 1090t nikako.. jedino me malo buni ta cinjenica da svi govore kako ove nove igre nisu cpu dependent nego da sve zavisi od gpu-a, a vidi se negde da su dosta velike razlike izmedju 1055t i i5-760 a pogotovo kad se klokuju... sto ipak znaci da ima dosta uticaja procesor..malo odstupam od teme ali u nekoj sam fazi pripreme za kupovinu pa gledam i sa te strane... laq
Kod mene je CM Hyper 212+ Push/Pull. Hladi odlicno 1090T BE, temperatura u idlle je 35c, a max. koliko se opteretio u igrama je 50c.
Temperatura svih 6 jezgra u idle je 22c, a u fullu 38c.
Fenomenalne temperature za ovaj CPU. Ja sam prezadovoljan, za igre je i vise nego jak, pocecu da ga mucim sa Photoshop-om, 3DS Maxom itd., s` obzirom da mi treba zbog skole (ETS).
Ono sto planiram je da ga zaokruzim na 4 GHz, mozda i nesto vise, na nekih 4.2 GHz bih bio prezadovoljan kad bi isao, ali otom-potom. Za sada je i vise nego ok na 3.9 GHz.
Meni ovaj rezultat, ako se potvrdi i kasnije kao stabilan, izgleda previše dobar da bi bio pravilo? Mislim da mu se pre zalomio dobar komad silikona u kombinaciji sa ostalim komponentama (ploča i napajanje), i da će, za ostale, ipak biti teško da (u proseku više CPU-ova) stabilizuju svoje phenom-e na 4,2. Već 4,0 realnije zvuči, a u svakom slučaju, lep dobitak od defaultnih početaka, ali, da se baš ljudi ne nalepe da će svaki ovako?
Ja nisam ni rekao da ce moj 1090T ici preko 4 GHz, i 4 GHz je fenomenalan rezultat za svaki dan. Preko 4 GHz je samo sreca u pitanju, tj. kakav si primerak ubo, toliko ces i postici. 4.2 GHz je vec nesto fantasticno, to je za svaku pohvalu.
Naravno, na sve ovo utice ploca, PSU, pa i memorija. Sve to treba da radi bez greske da bi se postiglo nesto ovako.
:: Meni ovaj rezultat, ako se potvrdi i kasnije kao stabilan, izgleda previše dobar da bi bio pravilo :: Mislim da mu se pre zalomio dobar komad silikona u kombinaciji sa ostalim komponentama (ploča i napajanje), i da će, za ostale, ipak biti teško da (u proseku više CPU-ova) stabilizuju svoje phenom-e na 4,2. Već 4,0 realnije zvuči, a u svakom slučaju, lep dobitak od defaultnih početaka, ali, da se baš ljudi ne nalepe da će svaki ovako :: :: Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!! :: ::
Re: Re: Re: Licno mislim da su kod tebe odlucujuci bili ploca i napajanje
21.11.2010. 13:49
status: user broj poruka: 4016
hladio sam sa TR HR-01 plus ali na terasi prosle zime, V je 1.6 a radjen vantage i super pi (da bi mogao da okacim na sajt), moze i za svaki dan ali na -10c :)
M3A78 sa DDR2 800 Mhz odlican CPU za te pare ,razlika u odnosu na dual core AMD se primeti vise u renderu jedno 50 % je razlika u encodingu za recimo 30 %. Recimo Nero Vision kada pravis DVD iz divx u mpeg2 sa X3 daje 12-15 minuta ,sa x2 je davao 25-30 minuta.
Pametna kupovina je ovaj x3 i x4 athlon, prošle godine sam uzeo X2 550 BE i nisam ga otključao, a za te pare sam mogao da uzmem athlon x3 i da pevam. Ali, dobro, šta je , tu je, na grškama se uči.
Crosshair IV Formula/X6 1055T + ProlimaTech Super Mega/XFX GTX 260/2x2GB DDR3 Geil Ultra Plus/Barracuda 1TB 32MB/CFT-600-14CS/Chieftec DX-BD-U/Asus VW225N/Altec Lansing ATP3
:: M3A78 sa DDR2 800 Mhz odlican CPU za te pare ,razlika u odnosu na dual core AMD se primeti vise u renderu jedno 50 % je razlika u encodingu za recimo 30 % :: Recimo Nero Vision kada pravis DVD iz divx u mpeg2 sa X3 daje 12-15 minuta ,sa x2 je davao 25-30 minuta.
Pa to si u pravu Mortificat, naravno da je bolji x4 athlon , u slucaju da se onaj x2 550ne otkljuca, al evo Dautovic moze da ti potvrdi i jos neki x2 555BE se extra otkljucava, meni je uspelo - al da nije i ja bi se zesce smorio (iskreno).. :)
@mortificat Bez ljutnje ali malo je to vreme da bi se CPU proglasio stabilnim. Kad se radi test stabilnosti mora da se obrati paznja da ako koristis LinX pustis najmanje 75 prolaza do 100 i tek onda ako prodje uz adekvatnu temperaturu moze da se kaze da je stabilan. Prime95 nije los ni dan danas ali je minimum 3h potrebno da bi se sistem proglasio stabilnim.Mozes i 1h ali to ide na tvoju odgovornost.. Sto se tice kloka,cak ni na 4.0 Ghz ne mozemo reci da je stabilan jer si pustio samo 20 prolaza,ja ne kazem da nemoze ali to treba uraditi dosta detaljnije! Druga stvar,1.47v je gornja granica za voltazu a ti si CPU proglasio stabilnim na 4.2 Ghz a pogledaj koliko ti treba voltaze samo za Vantage i Cinebench,razlike su drasticne a daleko je to od stabilnog. Ako nemas problem sa temperaturom odredi maximalanu voltazu za visinu kloka koja ti je definitivno stabilna da nebi degradirao CPU! Znaci nikad se ne treba radovati pre vremena dok se svaki detalj ne zavrsi do kraja. Pozabavi se ti sa ovim dosta ozbiljnije,preciznije i detaljnije pa onda postavi ponovo rezultate.Samim tim ces biti siguran u svoj uspeh i stabilnost svoje masine.. Dobronameran savet uz adekvatne cinjnice koje cine standard kada se radi o testu stabilnosti.
Samo da dodam AII X3-440 klokovan pravi za 12-15 minuta DVD u principu gore dole do 18 min zavisi od filma (90 -100 minuta ) ,divx ili xvid u DVD sa Nero Vision . Naravno na Asus MB.
Ne želim da ti protivurečim kad znaš više od mene i imaš više iskustva, ali još uvek nema desktop aplikacije koja će da bude zahtevnija od linxa ili isto kao linx. Ovo na 4,0Ghz stvarno mislim da je stabilno, jer ako prođe 20 puta istu stvar, proći će i 50-100 puta, jedino što će mu vremenom temperatura rasti i verovatno preći 70c, a znaš da amd ima manji temperaturni prag od intela koji i na 90c ne oseća ništa. Elem, na 4Ghz je napon od 1,41V trenutno, dakle u dozvoljenom naponskom opsegu je i mislim da tu nema reči o degradaciji procesora. Naravno, ovi naponi na 4,2ghz moraju da budu veći, to je normalno, ovo sam odokativno stavio, čisto da vidim hoće li na 4,2 da radi i pustio sam 2 testa, naravno može i sa manjim naponom da izvuče ovo. Sad gledam ovaj tvoj CPU i test i recimo ti si radio 50x sa 1800MB i za to je trebalo 45min, a ja sam radio 20x sa svom raspoloživom i završio je za 37min, opet iteracija je duža kod mene i nekako mi se čini da je baš zbog toga stabilan. Šta znam, to je tu negde što se tiče vremena. A sad za napon, tvoj cpu ima volt range 0.8500V-1.3625V jel tako? Ovde si stavio 1,432V. Jel ovako držiš svaki dan ili si samo hteo da mu vidiš max? Onako pitam. Sve u svemu za 100 prelaza sa svom memorijom mu treba nekih 3h da završi, ja stvarno nemam vremena da šetam 3h oko računara, a da ga pustim pa da odem u grad na pivo to već ne bih radio. Kontam da si ovo napisao da bih ja bio siguran u sopstveni rezultat i stabilnost i hvala ti na tome. Odradiću prvom prilikom kad budem mogao 75 ili 100 krugova pa ću postaviti ovde.
Crosshair IV Formula/X6 1055T + ProlimaTech Super Mega/XFX GTX 260/2x2GB DDR3 Geil Ultra Plus/Barracuda 1TB 32MB/CFT-600-14CS/Chieftec DX-BD-U/Asus VW225N/Altec Lansing ATP3
@Mortificat Lako je meni sporazumeti se sa tobom kad si normalan coveculjak :) Naravno da sam ti savete uputio zbog tebe licno da budes siguran u tu masinu radi 100-totnog ucinka u toku rada, da se nikad ne desi BSOD zbog moguce nestabilnosti. LinX pusti bar 50 prolaza,ne moras da cekas ako nemas vremena za 75,ako prodje 50 proci ce i 75,vise puta sam to proverio mada ipak volim za miran san 75 komata :) .Tad gledaj na temp ,znam da AMD trpi manju temperaturu od Intela it o mu i utice najvise na stabilnost jer ima taj bug.Zanimljivo je da nema cold bug ali kad se zagreje puca.Znaci 1.41v jeste ok i to je za svaki dan bezbedno da se ne degradira CPU. Vidi po mom iskustvu duza iteracija bas obrnuto daje sliku da ce sistem posle odredjenog vremena da pukne dok sa kracom koja traje odokativno svaki test oko 1 min+ zavisno prolazi i 75 prolazi lagano.Znaci govorim ti sve mogucnosti cisto da imas na umu sta moze da se desi mada to sve zavisi i od samog sistema tj platforme..U svakom slucaju treba obratiti paznju na sve detalje i biti sto precizniji.. Inace ja licno ne volim AMD ,navikao sam na Intel ali mi 6-tica deluje ok za te pare i ono sto moze da ponudi.
Sto se tice mog CPU-a meni je VID 1.25V na 3.0 Ghz.Znaci Defaultna voltaza.Pretezno su svi takvi.Za 4.3 Ghz treba 1.43v (zavisno od biosa ploce) i to je ok za svaki dan.1.44/1.45v je neki prag da se CPU nedegradira! Znaci od kako sam dobio CPU 4.3 Ghz radi za svaki dan.Sad trenutno radi na 4.2 Ghz jer treba da kompletiram vodeni sistem pa mi sad radi samo na jedan radijator ..
Ali ne razumem sto bi radio Linx test 200 pa i 300 prolaza ,gde to pise da je Linx merodavan za bilo sta.OK marketing Lynx razumem .On ima aplikaciju AMD overdrive ,najprirodnije je da sa njome radi ima AMD CPU, u okviru AMD overdrive ima testove stabilnosti da vrti i do nedelju dana (CPU test ,FPU test ,Calculation test).To je nesto sto je vecini ljubitelja Intela nepoznato pa istrcavaju sa LinX. Moje licno misljenje je da je animiranje usera Mortificat da uradi 500 prolaza LinX , vise ljubomora ljudi koju imaju Intel CPU nego nesto realno.SKY moj ti je savet odradi sa Intelom Cinebench sa rezultatom 7,28 pts CPU score pa onda recimo trazi od nekoga da napravi n-ti broj krugova Linx-a.
Broj postavljenih tema: 60473. Broj poslatih odgovora: 648176. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.