Vracamo se na bazne linije... Ajd` reci ti meni kad se vec toliko razumes u horoskop,da li cu ove godine da da kupim bemvejca 520i ili cu prvo da se userem od slatko...
Mainstream? Mainstream? Pa neće baš tako biti, čak da odmah, u startu, uzmemo da je sve tako kako se bez pravih testova tvrdi (da je snaga kartice koja izlazi, bez obzira na brojke kojima je u nazivu kite - ista ili bolja ili malko lošija od trenutne perjanice amd-a)... a da će kasnije izići i brža kartica... prvo, ne znamo koliko će ta druga biti brža od prve - recimo da je očekivanje da bude brža za razliku koliko je `mainstream` brža od felermija.... ali samo na osnovu puste želje - nema još nikakvih potvrda. I, ono što je i poenta mog posta - mainstream moj q, to je obična zamena teza. Ta karta je u vrhu ponude, kako god se zvala - dok god se toliko cenila. To što će poslenje biti bržih kartica, ne znači ništa ako budu i dalje toliko skupe. Mainstream su grafulje od 150-200(250)€, kakva god mega giga ultra imena imale. Ono što je sky hteo reći - da će neka tamo grafulja (za neki mesec kada iziđu dvoglave i ta neka najavljena 110) biti brža od nabrže single gpu amd karte.... Kada amd ne bi imao spremnu dvoglavu karticu, i, verovatno nabudženi fabrički, model single gpu-a... onda ta razlika - kao i uvek, neće baš biti tolika ako je i bude i tako u krug. Ono što ne valja - to je konstantan cenovni linč u koji su upali i zeleni i crveni i od kojeg otpadaju uši. No, da vidimo za koji dan... ali ta kartica nije mainstream sve dok joj cena ne bude mainstream. ona je, sky, možda nešto iz sredine proizvodnog portfolia nvidije - budućeg.. mada, pa izići će i mnogi slabiji derivati, i skljaštrene verzije pa nikako neće biti u mainstreamu.
Ko što je pisko reko mainstream su karte koje su pristupacne ljudima i reko je koje su to cene. Još jedna stvar . Imam osecaj da se sad amd zeznuo kao svojevremeno nvidia pa je pustila veliki raspon oc karti dok je nvidia sad zategla (ima kolko sam vido taj neki turbo mod koji je ustvari veoma visoki oc) pa ce samim tim i oc karte biti manji. Cekamo pa cemo videti. U svakom slucaju ovo je vise za gledanje dok u nekom normalnom segmentu prakticno se nista ne desava vec duze vreme (karte su za iste pare prakticno na istom nivou) Da ponovim . Karte su vec 2-3 godine za iste pare na istom nivou. eeeeeeeeeeeee Ovo je definitivno za organizovani bojkot. :)
ono sto je najbitnije GTX 680 ce imati jos bolje tesalacije nego 7970 sto znaci da ce imati bolje rezultate u crysis 2 dx11,metro 2033,battlefield 3 i tako dalje :))
A ko ti to garantuje? Mali zeleni? Sacekaj neki zvanicni test.
:: ono sto je najbitnije GTX 680 ce imati jos bolje tesalacije nego 7970 sto znaci da ce imati bolje rezultate u crysis 2 dx11,metro 2033,battlefield 3 i tako dalje :) :: :: ::
I ja sam danas malo googlao o kepleru i procitao sam da su promenili rad AA,kao sa ovim novim principom su ubrzali onog `samaricanina` (valjda se tako zove igrica) za koju je ranije trebalo 3xGTX580 toliko da je sada dovoljna jedna GTX680. Sve u svemu drevnu Srbsku vestinu `gledanje u pasulj` nisam naucio pa cekam zvanicne testove da vidimo sta je istina. Licno se nadam da je NV napravio extra posao.
Kroz Display Port je moguce provuci 4 monitora sa spliterom! Sto se tice filtracije sa novom tehnologijom TXAA ce imati bolji ucinak od klasicnog AA ,MSAA8X sto je fantasticno!
Cena proizvoda ne odredjuje klasu jer klasu odredjuje standard! Ovog puta standard u performansama je podignut u odnosu na konkurenciju! Kad nemas ekvivalentan odnos na trzistu izmedju proizvoda cena moze da skoci i da se izjednaci sa top ponudom konkurencije.
To sto je nama 500 eur mislena imenica,bar za vecinu na zapadu je prosek! Mi i nismo evropa niti cemo ikad imati takav standard zato molim da se neke stvari ne generalizuju po ovoj nasoj smesnoj drzavi!
GTX 680 je karta mainstream segmenta derivat GF110 i samim tim sto je derivat kao naslednik jedino spada u srednju klasu nVidia karti serije 6xx!Moze da kosta i 1000 eur i dalje ce biti srednja klasa jer iza nje postoji jos jaca klasa ,hi end segment i to za sad jos dve karte! Znaci da razjasnimo,pricam o klasi u seriji po hijerarhiji po performansama a ne o cenovnom rangu i dubini dzepa svakog pojedinca po na osob!
To sto ce ili ce biti (cekaju se zvanicni testovi) mainstream karta nVidia-e daje bolje ili iste performanse kao konkurent u top ponudi to je hendikep konkurenta a napredak nVidia-e!
U maju izlazi dvoglava azdaha i to bazirana na dva GK104 chipa ,GTX690! Iza nje stize i GTX685,Hi End klasa ,top ponuda single GPU karte (GK110) !
Ostaje prazno mesto za GTX695 eventualno da se tu nesto uglavi poput 2xGK110 kako je na pocetku ili da najavljeno i stim imamo dve serije dvoglavih karti sto je manje verovatno da ce biti ali nije nemoguce jer je i konkurencija isto to radila !Dva mainstream chipa onboard i dva hi end chipa onboard,dve dvoglave karte !
Prica se i o dobrom OC-u sto me uopste nebi cudilo prvo zbog elasticnosti nVidia arhitekture kroz decenije a drugo zbog proizvodnog procesa..
Preorder cena i nije velika obzirom koliku je konkurent imao sto implicira da ce mozda u bliskoj buducnosti ova karta i biti po ceni od nekih 400 eur sto je za njene performanse sweet spot! Ovo ce biti knockout za AMD i odbrojavanje do 10.
@duqp Secam te se kako da ne.Jos nisam poceo da postajem senilan,mlad sam :)
Tesselacija ili ti Teslacenje AMD-a kao i obicno :)
17.03.2012. 02:14
status: user broj poruka: 18472
Ako su ovi testovi tacni za koje powertechup tvrdi da su verodostojni znaci da je i u tesselaciji GTX680 brzi od konkurencije a jos cemo uzeti u obzir i beta drivere!
Dal stvarno mislite da ljudi kupuju redom karte od 500 evra. Vecina kupuje isto sto i mi ovde. Batali ljude po forumima. I tamo idu kartice tipa 100-250 evra ko i ovde. Nego ne odgovori niko da je karta maksimalno nategnuta kao sto se pricalo recimo za amd 6870 il 6970. To su uradili najverovatnije u nvidii sad. Mogu da se kladim da ce ova karta da se oveklokuje minimalno a odgovor amd ce najverovatnije biti sa nekim novim kartama koje ce da zategne pa ce ponovo biti na isto. U svakom slucaju ne svidja mi se ovo. Amd je sa serijom 48xx spustio high end karte cenovno na 220 evra i to se drzalo do skoro. Ponovo dizu cene za karte vise klase a mi prakticno za iste pare 3 godine dobijamo pa možda samo 10-20 posto brze karte. reko sam pre neko vreme da mogu lako da naprave mnogo mocnije karte al kolko ce to da kosta. Poenta je napraviti kartu cenovno prihvatljivu a jaku.O ovoj i kartama tipa 350 + necu ni da gledam sta mogu a sta ne.
Mora malo da se proleti kroz zapadne zemlje da bi se osetio standard! Prvo jako bitna stvar da upravo ti ljudi sa foruma i jesu oni ciji je standrad (dzep) nizeg budzeta! Oni koji imaju (pravi kupci) ,takve neces ni naci na forumu,uglavnom, niti se eksponiraju!
Sto se tice standarda sve zavisi u kojoj drzavi ali bio sam svedok kada lik srednjeg staleza potrosi na vece 700 eur samo za pice dok drugi baci 700 eur na automat za 2h! U odredjenim zemljama odnos eur-a prema dinaru je 10:1 tako da je za njih 100 eur ko kod nas 1000 din! Prosao,video,ne moze niko da me ubedi drugacije!I to govorim o ljudima srednjeg staleza,o necem visem necu ni da polemisem koje su to cifre u pitanju.500 eur je za ljude sa dubljim dzepom smesno da dalje nema! To sto je kod nas boranija niko nam nije kriv a ne treba biti ni zavidan onim koji imaju!
Npr.Sad trenutno znam par njih odavde (cak sa foruma) koji ce uzeti lagano po dva Kepler-a u SLI! Svojevremeno sam i ja uzimao svaki put hi end kartu i ni jedna me nije izasla nesto mnogo ispod 500 eur i to sam dobijao dosta bolje cene zbog veza koje sam imao!
I da ne skrenem od poente.Svakako cene treba da idu dole,niko ne zeli ovako visoke cene jer to ne odgovara nikom. Nize cene znace i bolju prodaju jer ce obuhvatiti malo siru populaciju gamer-a,i onih sa tanjim i dubljim dzepom!
4800 je sa razlogom isla nize.Prvo sa performansama nisu bili ni blizu nVidia karti i samim tim je nVidia bila u poziciji da zaceni svoje proizvode.AMD je isao na strategiju solidnih performansi na veci broj prodatih kartica ali je na tu strategiju i sam bio prinudjen!Da su performanse bile bolje i ta kartica bi bila minimalno 350-400 eur,priblizno ceni tadasnjeg GTX280 !
To sto pricas za nategnutost hardvera pricas na pamet!Prvo ne znas nista o toj arhitekturi a drugo par likova koji su karte vec probali pricaju o klokovima od oko 1400 Mhz na vazduh! Prema tome ,smanjiti navijacke strasti i fanbojizam do izlaska karte pa onda polemisati sta i kako. Za sad se nista zapravo ne zna pouzdano osim specifikacija. Cak ni performanse nisu validne do isteka NDA!
Ma kupuju karte i ovde naravno. Kupuju i tamo al znam puno ljudi vani koji imaju karte , ustvari niko nema kartu skuplju od 200 evra. Aj baci procentualno kolko se kupuju karte skuplje od 250 evra. Pre 48xx kolko je nvidia drzala gt 9800 i gtx 460 i gtx 480 i kolko bi i posle toga bile da nije amd 4870 izašla sa 220 evra. Bukvalno prepolovljene cene. Naravno da neznam, ali kolko sam naso za sad znam da se overklokuju malo. Iskreno nisam vido da ide na 1400 . Ako ide to je druga prica. Videcemo al me osecaj nekako vuce da su je zategli. Nisam nikakv fanboy bilo cega al me iskreno nerviraju (oba dve firme , jednostavno treba bar još jedna il da neka pukne ko sto je bilo sa amd svojevremeno) a za performanse u cenovnom rangu od 100-150-200 evra kolki su pomaci u performansama 4870-5770-6770 260-450-550 Naravno uzimam cene kad su cene prvih karti pale mislim za 4870 i gtx 260
Mogu da se opkladim da te ljude koje znas nisu pravi entuzijasti ili narodski receno zaljubljenici u hardver tj pravi gameri vec povremeni igraci koji imaju masine eto cisto da im se nadju. Tacno znam o kojoj vrsti ljudi pricas .
Nebitno.I ja se slazem da su cene visoke ne samo nVidia vec i ATI jer da 7xxx nije onako bez razloga plasirana visoko sada bi Kepler bio nizeg cenovvnog razreda. Ako se secas pricao sam o tome ali su vecinom svi opravdavali (ne znam na koji nacin) visoku cenu 7970! Ima vise faktora na koje se obraca paznja da bi se plasirao proizvod. Jedan je generacijski pozicioniranje + troskovi proizvodnog procesa. Drugi je poziciranje u odnosu na konkurenciju. AMDeeeka je odlucio da postavi visoko cenu nadavsi se dosadasnjoj logici `prvi smo` ici ce prodaja odmah ali su se malo prehebali u toj zamisljenoj strategiji! Sad kad se Kepler pojavi tek ce im prodaja ici losije a mogli su na pocetku da uzmu bar malo kolaca od trzisnog udela samo da su cene bile mnogo prihvatljivije jer se performansama nisu mogli pohvaliti!
Znaci fazon ima da se ukljuci taj 3d mod za maksimalno iskoriscenje kartice do 1058mhz bas me interesuje oni koji su kupili 7970 i mislili u kakva kartica a onda kad vide GTX 680 ima da bude sto nisam sacekao jos malo :))
Stalno upozoravaš druge a sam to radiš... Nije to mainstream ni tamo gde 1000€ nije velika stvar kao ovde.... mainstream se dobije prosečnom prodajom, a ona se nalazi u 150-250€ i tačka, i to kada se odbace iz tog proseka integrisane gpu varijante kojih je najviše - dakle, kada merimo karte koje ljudi sa namerom uzimaju. VIdimo da tu umesto funboyisma, vlada razum i na Zapadu i ovde...ljudi kupuju ono što je dovoljno - manje-više i za šta ne BACAJU previše para. Čista ekonomija, ali, koliko se ko razume i možda jjoš i koliki je fun neke firme :-). S tim da je ovde mainstream za dobrih 100€ niži. Pusti entuzijaste, jasno je to, ko uključi emocije u kupovinu budi se praznih džepova, ali zadovoljan bar nakratko. Odnos koji očekuješ na osnovu preliminarnih - glasina rezultata, ako su tačni, je kao sada sa AMD-Intel cpu-ima, ali svakako i tu neki Intel procesor skuplji od 300€ ne možeš nazvati mainstream-om iako je on možda brži od top procesora AMD-eke... ako hoćeš da razmisliš, ako ne, opet ćeš na funboisam i podsmevanje. I, koliko god zakerali za cene, mislim da će (misliti je drek znati, najbolja hrvatska poslovica) ipak ovo srozati cene, koliko god se zacenila nvidija u početku - nadam se da će amd-eka odgovoriti i padom cena postojećih modela a ne samo izdavanjem dvoglave još skuplje kartice i neke mix-šix-trix klokovane single-gpu koja će. također, biti još skuplja.... mada,, ne znam šta to u cenovjnoj politici u skorije vreme potkrepljuje moje nade.
Eto, pročitah hladne glave vest sa ovog holandsko-kineskog linka... Budale veruju u sreću.
:: Evo kompletnije slike o svemu sto donosi Kepler GTX 680 :: :: http://goo.gl/y0P5 :: :: Kroz Display Port je moguce provuci 4 monitora sa spliterom :: Sto se tice filtracije sa novom tehnologijom TXAA ce imati bolji ucinak od klasicnog AA ,MSAA8X sto je fantasticno :: NIje - to fantastično - to je jadno, AMD na dve-tri generacije starijim kartama nudi više i jednostavnije, to je fail... rečeno tvojim rečnikom. Sramotica koju ne bi trebalo stavljati u prve vesti, iako , u realnosti, malo kome treba više, to ne sporim, ali nakon dve-tri godine pokušaja da se tigne AMD-ATI, samo 4 monitora!!!... fail.
:: Cena proizvoda ne odredjuje klasu jer klasu odredjuje standard
Ne lupetaj, nisi u stanju da shvatiš razliku između mainstream proizvoda - koje određuje cenovni razred i prodaja, bez obzira na proizvođača, od mesta u u rasponu kartica koje nudi jedan proizvođač, upravo, ja mislim da nisi glup da to shvatiš, nego funbois koji to natura kao činjenicu...
:: Ovog puta standard u performansama je podignut u odnosu na konkurenciju :: Kad nemas ekvivalentan odnos na trzistu izmedju proizvoda cena moze da skoci i da se izjednaci sa top ponudom konkurencije
Ne lupetaj, za ekvivalent para mora da se nudi ekvivalent dobara, inače će kupci da kupuju ono drugo, to je zakon tržišta na koji zanemarljivo malo utiče funboisam (kada neko kupi lošije a skuplje zbog marke npr.). To znači da će nvidija prodavati kartice sličnih performasi po ceni sličnoj amd kartici, uz naravno, mala odstupanja koja potvrđuju pravilo. To što lupetaš, biće tačno samo u jednom slučaju, KADA, kao što tvrdiš, ta nvidija gpuica bude na 1400Mhz, bude 40% brža od 7970 i 60% od 580, a, cena 7970 bude pala ispod 300€ tj oko 250€... e onda je to mainstream bez obzira što će to biti najbrža kartica amd-eke... :: :: To sto je nama 500 eur mislena imenica,bar za vecinu na zapadu je prosek :: Mi i nismo evropa niti cemo ikad imati takav standard zato molim da se neke stvari ne generalizuju po ovoj nasoj smesnoj drzavi
To što su nam primanja prosečno mala ne znači da moramo biti prosečno glupi u shvatanju tržišta, čak naprotiv, to nas tera da razmišljamo više i promišljamo bolje. Podrazumevati da su na Zapadu bogatiji zato što još gluplje raspolažu parama od nas, govori o onome ko tako razmišlja. Većina tamo DOBRO razmisli koliko šta plaća i ne kupuje ono što mu ne treba - i tako se pravi manistream. :: :: GTX 680 je karta mainstream segmenta derivat GF110 i samim tim sto je derivat kao naslednik jedino spada u srednju klasu nVidia karti serije 6xx!Moze da kosta i 1000 eur i dalje ce biti srednja klasa jer iza nje postoji jos jaca klasa ,hi end segment i to za sad jos dve karte
:: Znaci da razjasnimo,pricam o klasi u seriji po hijerarhiji po performansama a ne o cenovnom rangu i dubini dzepa svakog pojedinca po na osob! :: Možda ovo ipak ne možeš da dokučiš...? Pa kartici koja će u hijerarhiji biti, kako ti vidiš, u sredini, mesto u prodaji ne diktira nvidija već amd i nvidija. A mainstream. to su ti nvidija i amd zajedno, ono što se stvarno u prodavnicama dešava a ne što bi ti ili neki drugobojni funbois voleo. TO je prosek prodaje, Šta će se od kojeg proizvođača tu naći.... videćemo, ali moraće da košta od 150-250€, jer, toliko košta MAINSTREAM kartica.... pa, ako toliko bude koštala nvidija kartica, onda si u pravu (a i ja), a ovako - nisi.
Nije mainstream, cim kosta toliko i zove se GTX 680, ocigledno je to najbolje sto mogu da ponude trenutno tako da tesko da je to mainstream.. Promenjena je arhitektura tako da tih 256bit ne znaci nista, ne mozes reci da je karta mainstream zbog toga.
Karta ima dosta visok default takt videcmeo jos OC potencijal, HD 7970 se odlicno overklokuje pa mislim da ce biti mrtva trka sto se performansi tice, tu ce biti negde, a o tome govori i cena koja ce biti ista... Lepo je sto razmisljaju i o performance/watt gde su dosta zaostajali za AMD-om.
:: Ja ti opet kazem da ne citas a volis samnom da se prepires bez razloga. :: Znam da sam ti simpatican ali me bar argumentima pobedi . :: :: :: GTX680 i jeste MAINSTREAM kartica.Da si citao prethodno sta sam napisao znao bi o cemu ti govorim :: GTX680 je GK104 chip sa 256 bitnim memorijskim bus-om :: Oznaka koja zbunjuje ljude (ni meni se to ne svidja) ,*smatram to marketinskim potezom* je promenjena iz razloga pozicioniranja te kartice sa performansama u odnosu na konkurenta :: Sada imamo ili cemo imati (kad se zvanicno pojave testovi) mainstream karticu koja parira tj ,brza je od karte iz visoke klase od konkurencije :: Hi end klasa ce nositi oznaku GTX685 i to je GK110 chip!To tek treba kasnije da se pojavi :: Cenu od 300 eur nisam nigde pomenuo,nesto si prezupcio! : :: :: Upravo sam izjavio nezadovoljstvo da cemo sad imati mainstream kartu po ceni Hi End karte,mislim na nVidia kartice i serije.Ko je kriv za to? Sad ce mnogi da shvate kada sam pricao i izjavljivao nezadovoljstvo nerealne cene 79xx kartica.Znao sam da ce do ovog doci jer u biznisu nema oprastanja (dzepovi se pune,to je jedina strategija) !U suprotnom,ako nVidia spusti cenu na nekih 400 eur,AMD ima da prsne kao zvecka a mislim da do toga nece doci jer uvek postoje ti mali interni dogovori ma koliko ljudi mislili da je medju kompanijama rivalstvo u smislu `rata` :: :: :: Prvo napisao si mainstream karta GTX680, karta ce kostati sigurno preko 300e, to je debelo otislo u high end segment, jer vidim da 7970 barem na Amazonu kosta 550$ :: :: :: :: A sto se tice barem ovih nVidia slajdova, znas i sam koliko je to realno, sacekaj tih 7 dana, pa onda polako da krene polemika. Sto se mene tice, ako izbace dobru seriju kartica, automatski ce cene AMD kartica nadole i eto jos boljih karti za manju cenu :: :: :: :: Svi su u pocetku bili odusevljeni 7xxx karticama, dok se nije pojavila cena,.. :: :: :: :: Pozdrav :: :: ::
U celoj priči i zanimljivim konstrukcijama hvaljenja dragog nam FUnSky-a, smetnuo je i mene da pohvalim 2X6-pin napajanje, jer to je očigledan i pravi napredak, koji uopšte nije potenciran ovde. To će onda biti nešto (dobro, da vidimo još temperature i buku, ali, ne očekujemo termi pa će samim time hlađenje i buka biti još lakši za realizaciju), nikakvo sranje kao termi, prenapregnuto, prevelik potrošač... Ostalo je to nekako nezapaženo, to treba pohvaliti i kao realizaciju a čak i da je samo nastojanje firme, da ide u tom pravcu. P.S. Sad, ako su tačne-netačne i glasine sa tog sajta, da se u stvari radi o drvenim karticama ili paper-launchu, onda ni cene neće apsolutno nigde, pa se opitmalno vreme za kupovinu nove kartice BILO kog proizvođača - produžuje sa mesečak-i-po (ako bude dostupna) na dva-i-po (ako je stvarno ne bude u policama).
Obzirom da karticu izbacuju par meseci nakon AMD-a logicno je da ce biti bolja i brza.
Jedino zanimljivo je cena. Precutni dogovor AMD-a i nVidie, niko tu nikoga nije zeznuo. Ko hoce neka kupuje, ko nece ne mora. Da je odziv u proizvodnji cipova los, to je svima jasno od izlaska HD 7970, ali da bas moraju cene toliko da nakrkaju... sta znam.
Jbt mesec dana nakon sto su izasle AMD HD 5xxx, dao sam za HD 5850 250€, a sada je HD 7950 od 370€ pa na gore...
Mada u tim slajdovima malo naduvaju rezultat ,ali u svakom slucaju odlican uspeh s obzirom da je GPU 256 bitni.Par naslova nedostaje u slajdu ,kao sto su Crysis i Crysis 2 gde je Kepler ,pretpostavljam losiji.Dvoglava azdaja ce isto biti zanimljiva s obzirom da Kepler ima manji TDP od HD 7970.
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647688. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.