Klasika. Svi smo mi trolovi.....da.... da ...hahahahahahahahah......prvo malo lično boc, pa onda psihologija, pa onda nemate vi pojma, pa nema odgovora, pa, jeo ode moja tema....klasika.
nVidia nikad neće opstati, na žaslost, fokusiraći se samo na High End tržište. To tako jednostavno ne može, pogotovu kako posluje poslednjih meseci.
I onu džiguljigavu GT2xx seriju koju su izbacili (posle mnogo meseci su shvatili da ima treba nešto u tom segmentu) nije uspela ni sa njihovom 9600GT serijom da se izbori.
Kako bi voleo da ima bar 3-4 velika igrača, da cene budu niže, da izbor bude veći....
A gluposti kao: Radeon Edišn Milion sa 25 ventilatora, GTX480 rev. 867.....sedi bre napravi tu karticu da valja......kad se setim kartica pre par godina....samo mali pasivni hladnjačić i vozi. Da GPU jeste dosta složeniji sad, al kad se štancuje samo da se odgovri konkurenciji....drugačije i ne biva osim da budu hlađenje 3slot kulerima pa možete ostale slotove na ploči i da zaboravite.
Zato kod mene na poslu imam XFX 4830, radi sve što mi treba, brza, hladna, one slot.
***************************** Besposlen pop i goveda krsti...
Aj ja da probam da objasnim koliko je sati. Elem, gde početi... u davna vremena u kraljevstvu informacionih tehnologija, u grofoviji grafičkih akceleratora vladala je dinastija zelenih grofova, i vladaše suvereno iz generacije u generaciju uz povremene čarke sa pobunjeničkim elementima iz dubokih šuma koji iz prkosa ne nosiše zeleno kako bi ih skrilo bujno rastinje već cr...
Ne, počeo sam previše davno, potrajalo bi a nije loše malo skratiti post tu i tamo (neki bi mogli ovde da naprave mental note, koristilo bi im), ajmo ovako, pre skoro tri četvrt godine kao grom iz vedra neba pojavila se generacija 5xxx pomenutih šumskih pobunjenika, to beše sve junak do junaka, svaki u svom delokrugu i pored toga što behu prilično krupni i jaki, imaše običaj umereno da jedu te čak i postiše veoma strogo kad god nisu na zadatku tako da narod u većem delu grofovije ubrzo zbaci jaram državne vlasti uz minimum krvoprolića i življaše srećno (osim u gradu Tortenfagumu gde pobunjenici i narod nikako ne mogoše naći zajednički jezik te se raziđoše u svađi uz grozne materijalne gubitke lokalnog življa).
Međutim, u ostatku pokrajine narod beše proračunatiji i u svojoj mudrosti počeše porediti trezveno prednosti vladavine kako zelenih tako i crvenih, ne želeći da odluku donesu naprečac i čekati povoljniji trenutak za prevrat. Ovo se ubrzo pokaza kao jako loša strategija za takve jer u nedostatku odgovarajućeg truda sa druge strane kako bi se ponudili bolji uslovi vlasti, pobunjenici počeše tražiti sve veće ustupke od naodlučnih građana kako bi se smena vlasti odigrala i tako nevešto načiniše sebi štetu jer odbiše tako deo onih koji su već u duši bili na njihovoj strani ali su samo čekali povoljan trenutak.
U neko doba, ne tako davno, taman kad je u nardu nezadovoljstvo naporima zvanične vlasti dostiglo svoj vrhunac a zahtevi pobunjenika behu sve bazobrazniji, iz zelenih dvoraca počeše se pomaljati šampioni lokalnih grofova i počeše nuditi svoje usluge. Narod ih isprva dočeka kano ozebao sunce i zainteresovaše se silno, međutim ubrzo se razočaraše pošto uvideše da su dotični hrabri ratnici, iako moćni takođe i epske izjelice kako god okreneš i u svome razočerenju počeše dizati otvoreno glas protiv nerazumnih velmoža. Naravno, vlastodršci ne behu zadovoljni prijemom na koji njihovi puleni naiđoše među seljanima te pošto prinuda nije bogu mila počeše raditi na tome da želje svog državnog aparata svedu na razumnu meru a istovremeno svoje vitezove nauče vrlinama skromnosti i čuvarnosti. . . . Tako i dan-danas narod koji još nije primio vlast pobunjenika i dalje ne štedi ružne reči na račun aristokratije ne zaostajući u tome nimalo za onima koji to već učiniše. Ovih dana životare u nadi da će se odmetnici preplašeni pojačanim angažovanjem svojih suparnika najzad urazumiti i ponuditi povoljne uslove kako bi u poslednji čas osigurali njihovu odanost, a ko zna, možda i grofovi ponude nešto što se ne odbija, vreme će pokazati jer ovo je priča bez kraja u skoroj budućnosti.
I za kraj mala digresija: Možda ipak vladare s muda u procepu ustvari najviše brinu oni nalik žiteljima grada Neboplamena koji hvalu ne štede (understatement) na račun njihovih novih ideja a ovamo se izdajnički drže drevnih običaja ko pijan plota.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`
:: Aj ja da probam da objasnim koliko je sati. Elem, gde početi... u davna vremena u kraljevstvu informacionih tehnologija, u grofoviji grafičkih akceleratora vladala je dinastija zelenih grofova, i vladaše suvereno iz generacije u generaciju uz povremene čarke sa pobunjeničkim elementima iz dubokih šuma koji iz prkosa ne nosiše zeleno kako bi ih skrilo bujno rastinje već cr.. :: :: Ne, počeo sam previše davno, potrajalo bi a nije loše malo skratiti post tu i tamo (neki bi mogli ovde da naprave mental note, koristilo bi im), ajmo ovako, pre skoro tri četvrt godine kao grom iz vedra neba pojavila se generacija 5xxx pomenutih šumskih pobunjenika, to beše sve junak do junaka, svaki u svom delokrugu i pored toga što behu prilično krupni i jaki, imaše običaj umereno da jedu te čak i postiše veoma strogo kad god nisu na zadatku tako da narod u većem delu grofovije ubrzo zbaci jaram državne vlasti uz minimum krvoprolića i življaše srećno (osim u gradu Tortenfagumu gde pobunjenici i narod nikako ne mogoše naći zajednički jezik te se raziđoše u svađi uz grozne materijalne gubitke lokalnog življa) :: :: Međutim, u ostatku pokrajine narod beše proračunatiji i u svojoj mudrosti počeše porediti trezveno prednosti vladavine kako zelenih tako i crvenih, ne želeći da odluku donesu naprečac i čekati povoljniji trenutak za prevrat. Ovo se ubrzo pokaza kao jako loša strategija za takve jer u nedostatku odgovarajućeg truda sa druge strane kako bi se ponudili bolji uslovi vlasti, pobunjenici počeše tražiti sve veće ustupke od naodlučnih građana kako bi se smena vlasti odigrala i tako nevešto načiniše sebi štetu jer odbiše tako deo onih koji su već u duši bili na njihovoj strani ali su samo čekali povoljan trenutak :: :: U neko doba, ne tako davno, taman kad je u nardu nezadovoljstvo naporima zvanične vlasti dostiglo svoj vrhunac a zahtevi pobunjenika behu sve bazobrazniji, iz zelenih dvoraca počeše se pomaljati šampioni lokalnih grofova i počeše nuditi svoje usluge. Narod ih isprva dočeka kano ozebao sunce i zainteresovaše se silno, međutim ubrzo se razočaraše pošto uvideše da su dotični hrabri ratnici, iako moćni takođe i epske izjelice kako god okreneš i u svome razočerenju počeše dizati otvoreno glas protiv nerazumnih velmoža. Naravno, vlastodršci ne behu zadovoljni prijemom na koji njihovi puleni naiđoše među seljanima te pošto prinuda nije bogu mila počeše raditi na tome da želje svog državnog aparata svedu na razumnu meru a istovremeno svoje vitezove nauče vrlinama skromnosti i čuvarnosti :: :: :: :: Tako i dan-danas narod koji još nije primio vlast pobunjenika i dalje ne štedi ružne reči na račun aristokratije ne zaostajući u tome nimalo za onima koji to već učiniše. Ovih dana životare u nadi da će se odmetnici preplašeni pojačanim angažovanjem svojih suparnika najzad urazumiti i ponuditi povoljne uslove kako bi u poslednji čas osigurali njihovu odanost, a ko zna, možda i grofovi ponude nešto što se ne odbija, vreme će pokazati jer ovo je priča bez kraja u skoroj budućnosti :: :: I za kraj mala digresija :: Možda ipak vladare s muda u procepu ustvari najviše brinu oni nalik žiteljima grada Neboplamena koji hvalu ne štede (understatement) na račun njihovih novih ideja a ovamo se izdajnički drže drevnih običaja ko pijan plota :: :: Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous :: Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête. :: ::
Tu domaću robu verovatno i sam imaš u špajzu, samo malo jača doza i da se iznenadiš. ____________________________________ Nema loših foruma, ima samo manjka rakije
Nemoj ti tu sad meni levo,desno,iza ledja. Di je roba??????
Kakva bre domaca,pa ja rakiju pijem jos od pre rodjenja(intravenozno kroz pupcanu vrpcu)i upravo sada rostiljam jednu bomba bar sljivku,al ova tvoja nije kazan videla.
Mozete vi tu balaviti do sutra kada se oduvek znalo da je NVIDIA POUZDANIJA. Sta to znaci?To znaci da nema syebane drivere,da se retko dogadja da puknu texture,boje se ne razlivaju,monitor se ne gasi,iako se malo vise greje i trosi ne mora da znaci da ce napraviti pozar u kucistu...Za ATI vazi obrnuto. Listajte malo po drugim forumima pa vidite ko se nasta zali. Dal se slucajno nije desilo da se neki Fermi istopio? Naravno da nije. Dal vam nece povecati sobnu temperaturu? Naravno da nece. Da li ce vam dati vrhunske performanse za ulozeni novac? Naravno da hoce,i to uz veliku pouzdanost.Cak sta vise skoro sve igre su optimozovane za NV. NV kartice pruzaju potporu CPU-ovima svojom CUDA tehnologijom,tu ATI nema odgovor.
Niko od vas nije mogao da ceka da se pojave zelene mainstream DX11 kartice pa svi ko muve bez glave pokupovali 5xxx.I naravno sad kad vide da ce da usledi revizija cipa koja ce za istu cenu davati veoma jace performanse a pritom biti i overklokabilnija,moraju da troluju na racun Nvidie kako bi odbranili posustalu iliti uskoro zastarelu petu seriju,koja gubi svaki obracun u DX11 kojim se nedavno hvalila. Nepobitno je to da je Fermi daleko moderniji i agilniji cip od Cypresa,odnosno predstojeci GF104 od Junipera.
Nerealisti nek uzivaju u svom mazohizmu.Za to im niko nije kriv.Ni Skaj a ni Tortojed.
`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`
:: Mozete vi tu balaviti do sutra kada se oduvek znalo da je NVIDIA POUZDANIJA :: Sta to znaci?To znaci da nema syebane drivere,da se retko dogadja da puknu texture,boje se ne razlivaju,monitor se ne gasi,iako se malo vise greje i trosi ne mora da znaci da ce napraviti pozar u kucistu...Za ATI vazi obrnuto :: Listajte malo po drugim forumima pa vidite ko se nasta zali :: Dal se slucajno nije desilo da se neki Fermi istopio? Naravno da nije :: Dal vam nece povecati sobnu temperaturu? Naravno da nece :: Da li ce vam dati vrhunske performanse za ulozeni novac? Naravno da hoce,i to uz veliku pouzdanost.Cak sta vise skoro sve igre su optimozovane za NV :: NV kartice pruzaju potporu CPU-ovima svojom CUDA tehnologijom,tu ATI nema odgovor :: :: Niko od vas nije mogao da ceka da se pojave zelene mainstream DX11 kartice pa svi ko muve bez glave pokupovali 5xxx.I naravno sad kad vide da ce da usledi revizija cipa koja ce za istu cenu davati veoma jace performanse a pritom biti i overklokabilnija,moraju da troluju na racun Nvidie kako bi odbranili posustalu iliti uskoro zastarelu petu seriju,koja gubi svaki obracun u DX11 kojim se nedavno hvalila :: Nepobitno je to da je Fermi daleko moderniji i agilniji cip od Cypresa,odnosno predstojeci GF104 od Junipera :: :: Nerealisti nek uzivaju u svom mazohizmu.Za to im niko nije kriv.Ni Skaj a ni Tortojed :: :: ::
Strasno! Covek zapoceo temu sa otljucavanjem GTX 465 a vi dodjoste do rakije i svadjate se cija je bolja. @ Ishmerish Posto vidim da volis rakiju videcu da ti nabavim od nekih mojih rodjaka iz sela rakiju da se useres kakava je. Ko god je probao od rakijasa pitao je za cenu. Odo da gledam finale Svetskog prvenstava.
Pa oni koji su nabavili 5850 cim je izasao su sjajno prosli nisu lose prosli ni oni koji su kupili 5870 za 30000 din... Ne znam kako se neko zeznuo sa time ?
A za 5750 i 5770 da ne pricam na to nVidia i nema odgovor jos uvek a te karte ce zadovoljiti vecinu korisnika, pruziti odlicne performanse na rezolucijama tipa 1680x1050 kostaju malo, moguce je pokrenuti DX11 igru s njima, odlicno se klokuju itd...
5 serija nije uopste posustala, ne znam sta pricas, celokupna serija je jako dobra i svaki segment je pokriven za svakoga po nesto.
Dok Fermi realno 470 i 480 furune dobro se klokuju kad imas cime da ih ohladis a to dodatno kosta, pa trose dosta vise treba jace napajanje i to zarad malo boljih performansi 10-15% jace od Ati konkurenata (to su te vrhunske performanse o kojima pricas) mislim to se zna vec 100 puta se ponavljalo i ima milion testova.
E jedino ova 460 nije furuna a dobro se klokuje cena je ok, tu moze nesto da bude...
:: Mozete vi tu balaviti do sutra kada se oduvek znalo da je NVIDIA POUZDANIJA :: Sta to znaci?To znaci da nema syebane drivere,da se retko dogadja da puknu texture,boje se ne razlivaju,monitor se ne gasi,iako se malo vise greje i trosi ne mora da znaci da ce napraviti pozar u kucistu...Za ATI vazi obrnuto :: Listajte malo po drugim forumima pa vidite ko se nasta zali :: Dal se slucajno nije desilo da se neki Fermi istopio? Naravno da nije :: Dal vam nece povecati sobnu temperaturu? Naravno da nece :: Da li ce vam dati vrhunske performanse za ulozeni novac? Naravno da hoce,i to uz veliku pouzdanost.Cak sta vise skoro sve igre su optimozovane za NV :: NV kartice pruzaju potporu CPU-ovima svojom CUDA tehnologijom,tu ATI nema odgovor :: :: Niko od vas nije mogao da ceka da se pojave zelene mainstream DX11 kartice pa svi ko muve bez glave pokupovali 5xxx.I naravno sad kad vide da ce da usledi revizija cipa koja ce za istu cenu davati veoma jace performanse a pritom biti i overklokabilnija,moraju da troluju na racun Nvidie kako bi odbranili posustalu iliti uskoro zastarelu petu seriju,koja gubi svaki obracun u DX11 kojim se nedavno hvalila :: Nepobitno je to da je Fermi daleko moderniji i agilniji cip od Cypresa,odnosno predstojeci GF104 od Junipera :: :: Nerealisti nek uzivaju u svom mazohizmu.Za to im niko nije kriv.Ni Skaj a ni Tortojed :: :: ::
Brrrr, da znaš da nije. Čisti prvenac, i to od duda.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
:: Nemoj ti tu sad meni levo,desno,iza ledja :: Di je roba????? :: :: Kakva bre domaca,pa ja rakiju pijem jos od pre rodjenja(intravenozno kroz pupcanu vrpcu)i upravo sada rostiljam jednu bomba bar sljivku,al ova tvoja nije kazan videla :: :: :: Lala 4ever! :: http://spedr.com/4tb3 :: :: `Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran` :: :: :: :: :: Tu domaću robu verovatno i sam imaš u špajzu, samo malo jača doza i da se iznenadiš :: :: :: :: Nema loših foruma, ima samo manjka rakije :: :: :: ::
Slusaj Gile nisi ti vise tako mali da sve moram da ti crtam Imas dve vrsti ljudi koji uzivaju u rakiji*:Pijandure* i frajere*.
*Rakija:Sinonima za doro alkoholno pice,neopravdano se ubraja u red zestokih pica zajedno sa vodkom(sa istoka)i gin-om,rum-om(zapada)i ostalih nebuloznih derivata.
*Pijandura:Je specificna jedinka ljudskog roda,mada u vecini svoga kratkog zivota ni malo ne deluje tako,umerenost je rec koja se nikako ne moze svrstati u vokabular doticnih persona,ne opravdano su svrstani u ljubitelje rakije i piva,dok je u svari dijapazon pica za kojima zude kao vampir za krvlju daleko kompleksniji.U mladjim danima piju samo alkoholna pica prvenstveno zbog zadnjih promila ponosa koji izumire u njima,dok se u kasnijem dobu nalivaju svakojakim vrstama i derivatima alkohola,pocev od rakija secerusa,govnara,kvasca i ostalih primesa koje u malim kolicinama izazivaju nevidjene haludze usled oslobadjanja metil alkohola,pa preko briona i do stalih industrijskih proizvoda koji u sebi sadrze odredjene kolicine alkohola.
Frajeri*:Intelektualni mladi ljudi uglavnom dosta dobro prihvaceni u svom okruzenju a i sire,koji izmedju ostalog rakiju konzumiraju u granicama normale i ukusa,kao i sve ostalo u svom zivotu.
A posto ja i zema skar spadamo u ovu drugu grupu,potrudi se da sledeci put ne napravis takvu kardinalni gresku i da nas izmedju redova strpas u kos sa prvom grupom.
Te priče od pre par godina su odavno prošle, ko je lud da kupuje proizvode sa tolikim problemima ?
Sa drajverima jeste bilo problema, i to ne koliko sa njima koliko sa Catalyst control Centrom, ali on sada funkcionipše besprekorno, baš kao i driveri, uvek ima sitnih bagova jer igara ima milion, ati ih isrpavlja, videćeš u release notes, a isto radi i nvidia.
I nvidia i ati korisnici imaju problema sa drajverima to je uvek bilo i uvek će biti. Googlaj ti malo. Hoćeš da kažeš da ti Google ne neđe ništa kad otkucaš nvidia Driver problem ?
I znaš šta je interesantno: `ati driver problem` - About 11,000,000 results (0.25 seconds) `nvidia driver problem` - About 11,400,000 results (0.18 seconds)
Došao sam do zaključka da me Skaj neodoljivo podseća na lika sa mog avatara (dr Rodnija Mekeja iz SG Atlantisa), a kolega `ček, ček` na Skaja. Pojedinci moraju da otvore po nekoliko naloga, da bi mogli da brane sami sebe. Voleo bih da grešim, ali me moj `insekt` retko kada vara.
Matori, pitaj lepo admine, tj pošalji mail pa ta i to razjasnimo.
:: Došao sam do zaključka da me Skaj neodoljivo podseća na lika sa mog avatara (dr Rodnija Mekeja iz SG Atlantisa), a kolega `ček, ček` na Skaja :: Pojedinci moraju da otvore po nekoliko naloga, da bi mogli da brane sami sebe. Voleo bih da grešim, ali me moj `insekt` retko kada vara :: :: :: Phenom II X3 720B :: OCZ Vendetta :: Gigabyte GA-MA790X-UD3 :: Kingston HyperX 4GB DDR2 106 :: Samsung F3 HD502HJ & WD5000AAK :: Gigabyte GV-R487D5-1G :: Creative X-Fi Xtreme Audio PCI :: CM Storm Sniper AMD Editio :: Chieftec CFT-650-14C :: ::
Ja ne shvatam sto si se nalozio na rernu Fermi. Ta karta u load moze zimi da greje omanju sobu.
Ne zezam se nego je lik sa benchforuma okacio vantage skor sa gtx470 i temperatura je bila 95c posle testa, ej vantage od 5 min. sta bi bilo posle visecasovnog igranja...
Overklok okaci macku o rep ako nemas vodu, uz to ide i blok itd. Dok sa Atijem i na vazduhu postignes solidan klok i mnogo manje se greje samim tim bolji proizvod.
Dzaba mi skaliranje Fermija kad treba jos 100 stvari da obezbedim da bih ga zverski klokovao, a opet zavisi i od primerka karte...
Vrati se u realnost i priznaj sebi da Ati nudi bolji proizvod, a ne lupaj po forumu kao u onom postu gore.
E sad ako ne shvatas jbg onda...
Ukratko ti o tim performansama i skaliranju ekstremnom klokovanju fermija mozes samo da sanjas uz prosecnu konfiguraciju sa vazdusnim hladjenjem koju ima 99% korisnika u Srbiji...
@alpha core CUDA = ATI Stream u vecini aplikacija bolje se ponasa ATI Stream. Trenutno ATI ima bolje drivere od nVidia. Nece se Fermi istopiti, ali ce zato doci do trotlovanja usled visoke temperature i nemogucstva da se karta ohladi doci ce do trotlovanja graficke kartice i gubitka performansi, ali vecina Fermi kartica danas dolazi sa odlicno odradjenim hladjenjem. Ako gledas neotkljucanu GTX465, ona je skuplja od 5850 a ne nudi neke performanse, GTX470 po toj ceni nije konkurentna 5870, a GTX480 ne moze da se nosi sa 5970.
Posto se GTX465 otljucava u GTX470 to je cini odlicnom kupovinom, ali ocekujem da padne cena 5850 jer ako su je prodavali za 20 000 zasto ne bi opet, nVidia tesko da ce da spusti cene. Fermi jeste agilniji ali ne znaci da je bolji nova serija ATI kartica bi trebala za koji mesec da izlazi, onda ce nVidia stvarno biti u problemu :).
@Ishmerish Vi ste mi pre neka medju grupa :). Pazi da ne prodjes ko ovaj bruda :) :
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647692. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.