gtx 780ti ce u najboljen slucaju biti kao i r9 290x u nižim dok ce i dalje zaostajati na vecim rezolucijama sa manjim oc potencijalom.Obicna gtx 780 mora biti svakako jeftinija od ove karte a verovatno ce r9 290 biti po snazi kao gtx 780 koji ce najverovatnije biti ponovo za sto dolara jeftiniji pa mu tako dodje da gtx 780 mora biti cenovno tu negde. U svakom slucaju eto nama jeftinijih karti kako god da okreneš.Jedino gde su se obrukali sa cenama je niži segment.
Sve jasno kao dan, iskompleksirani crveni tabor nategao konce do granice pucanja, preslikana prica kao i sa 5ghz procesorima... Prica totalno iskristalizovana, CRVENI NEMAJU TEHNOLOGIJU!
Sve vreme pricate o referentnom izdanju, pa se onda prica vadi zbog temperature? Pa sta ako je referentna, gtx 480 takodje referentna koja je svetski poznata karta po vrelini cipa, radna temperatura u full load-u je 90-ak stepeni, koliko mogu da primetim ovaj amd ide i na 95-96c. Tako da smatram da je takvo jedno poglavlje ostavljeno daleko iza nas, kad ono jovo-nanovo...
Karta nije nategnuta, ima cak i mesta overkloku, a razlog zbog cega trenutno ne moze da se overklokuje i preterano se greje je referentni kuler (to je valjda svima jasno)
Kada se referentni kuler podesi na 100% karta ne prelazi 80c, sto govori da je kuler glavni problem, to ce se resiti nereferentnim resenjima koja ce podrzavati i regulisanje napona (najverovantije) sto ce doneti dosta bolji overklok.
Sto se potrosnje tice stoji da trosi vise od nVidia konkurenata, ali ne drasticno vise. Radi se o par desetina W vise.
Sto se OC potencijala tice Wizzard sa TPU je napisao ovo:
AMD`s Radeon R9 290X shows fantastic clock scaling with GPU voltage, better than any GPU I`ve previously reviewed. The clocks do not show any signs of diminishing returns, which leads me to believe that the GPU could clock even higher with more voltage and cooling.
I ne zaboravite unapredjenja kroz drajvere, ovo je izmenjena arhitektura i bice ubrzanja, moze se desiti da se razlika u performansama poveca u korist R9 290X jos vise.
je da je ona obesmislila cenu Titana od 1000 dolara ,290x izlazi po inicijalno skoro duplo nizoj ceni. Karta je 512 bitna i bilo bi cudno da manje trosi od Titana pri istom procesu iako Titan trosi 30w manje. Karta apsolutno nije nategnuta,cak je upucena kritika AMD-u za dosta niski klok memorije.
Nikako da tehnologijom nadmase zelene, sve nesto moraju kroz agresivan margeting, pa silovanje komponenti do iznemoglosti, potrosnja kod procesora 250vati, pa sad ova graficka na 90 i kusur stepeni...
Zgadili su mi se, isto kao i intel sto pravi budale od krajnjih potrosaca i korisnika...
pazi gtx 480 je bila isto vrela kartica i brza ali to je bilo pre 3 godine sada kako je sve manji nm cip, treba da ima ekstra performanse manju potrosnju,buku i temperaturu,jeste da ce izaci ne referetni modeli ali opet u najboljem slucaju ce imati verovatno 80c :)
HAF 912 Plus I5 3570k Z77A-GD55 2x4GB DDR3 Kingston Hyperx 1600mhz Corsair H60 Seasonic 620GM 2TB WD Green 500GB WD Blue Intel 520 180GB MSI GTX 770 Lightning Dell U2312hm Cm storm recon Cm storm trigger Pioneer M2
Bas sam i pravio poredjenje sa tom kartom koju sam posedovao, u jednom trenutku cak i dve...
Ali definitivno doba vrelih cipova nije ostavljeno iza nas, bar crveni jos ne zele... Postoji samo jedna varijanta gde bih mogao da iskuliram sa izlivom besa, a to je da su napravili pretegnut i izdrkan cip koji melje titana za 30-40% Pa da kazem da se moze zazmuriti na isilovan cip, temperaturu i potrosnju. Ovako su znacajne performanse izostale i dobili smo sta smo dobili...
:: pazi gtx 480 je bila isto vrela kartica i brza ali to je bilo pre 3 godine sada kako je sve manji nm cip, treba da ima ekstra performanse manju potrosnju,buku i temperaturu,jeste da ce izaci ne referetni modeli ali opet u najboljem slucaju ce imati verovatno 80c : ::
... lepo ako će bar nekoliko od vas da kupi nereferentni primerak, onda će imati i za napajanje, pa sve to neće biti nikome od nas problem, naročito zelenom taboru, koji je neće kupovati, a noktima i zubima je branio Felermi-termi do pre koju sekundu. AMD se našao na polju gde je pre toga nvidija kiksala i izgubila - na magistrali od 512 bita... ja sam je tada kritikovao, beše, 12-slojni pcb potreban za izradu takve kartice. Ne zato što zasigurno to jeste način za dobijanje performansi, već zato, što pre 3-4 godine, - eto, skoro kao i sada, ali sada je bar na pomolu - nisi imao na šta da ulupaš tu brzinu, nije bilo ni HD a kamoli UHD i većih monitora... Ono što se tada dešavalo, da amd gura brzu memoriju na užoj magistrali, jeftinijoj i znatno rasterećenoj škartom tehnologiji i postiže iste ili bolje rezultate od nvidije na duplo bržoj... a na osnovu svega toga, AMD je imao jeftiniji proizvod.. bilo je jasno. Sad, kako je moguće da AMD ima definitivno skuplju proizvodnju kartice (ne i čipa, to je možda isto), ne znam koliko su se stvari u svetu promenile, ali, tada je samo 3 - TRI proizvođača u svetu bilo sposobno da proizvede 12-slojni pcb na video karticama, a svi ostali da rebrandiraju ili ušpricavaju elemente tj. dorađuju kao Fiat Kragujevac... dakle, KAKO sada, ako ima recimo 30% ili dupolo veću cenu proizvodnje, AMD ima skoro 50% jeftiniju kartu? I to, govorimo o cenama na početku, sa kojima UVEK IMAMO ISKUSTVO DA TREBA OBRISATI DUPE. A obrisati zato - što nekada cene drastično padnu, ali, bogami, nekada i porastu. .... da sam sebi odgovorim, radi se o nameštanju cena... samo dva igrača mogu i prećutno da se dogovore, povremeno, ili ih prosto netržišni odnos od samo dva konkurenta, pogura da tako igraju - kad misle da ima ko da plati, nasviraju cene ili prate konkurenta, kad pomisle da bi mogli da zajebu onog drugog - oni spuste. Može im se. I na kraju, ono što mislih na početku: jebeš te top-perjanice, da mi vidimo šta će od ovoga ispasti u srednjem segmentu, i po pitanju potrošnje, cene i performansi, i, koliko će nevidija da se odjednom doseti kako ima profitabilnu proizvodnju, za npr. 400€ manje.. pa da slave i crveni i zeleni.
Ih, 80 stepeni. Pa Torta se kleo u svog GTX470 jer je u leru radila na 80 stepeni, a sada nekom treba da smeta da ovakva aždaja od karte pod punim opterećenjem radi na tričavih 80 stepeni.
AMD kaze da je 95 C savrseno sigurna temperatura za chip ,dalje daje naglasak na novi Powertune koji omogucava nize ciljne temperature i nizu akustiku,ali da se time i zrtvuju neke perfomanse.Ta temperatura ne utice na tehnicke detalje karte te po njima nema razloga da se spusta temperatura na nize od 95 C i sve zavisi kako ce krajnji korisnik da podesi Powertune.Ako bi radije da R9-290 X radi na nizim temepraturama 85 C ili 73 C AMD predlaze da korisnici testiraju kartu na tim temperaturama i objave svoj review.Jednostavno AMD je projektovao kartu tako da bude vrlo fleksibilna po tom pitanju. (Na kraju krajeva dobro je poznato da OEM-i Saphire ,HIS ,XFX,Asus ,Gigabyte imaju svoja resenja za hladjenje i buku te treba ocekivati znatno nize vrednosti od ovih)
Dobro da rezimiramo CRVENI NEMAJU TEHNOLOGIJU ALI IMAJU PROIZVOD !!!
Citat: `Rodbinsko-partijsko-naslednicki odnosi su nam stvorili tragicnu i intelektualno slabo razvijenu klasu ljudi koji vode drzavu, zato smo...` Tomato Republic Of Serbia, BRE !!!
:: Sve jasno kao dan, iskompleksirani crveni tabor nategao konce do granice pucanja, preslikana prica kao i sa 5ghz procesorima.. :: Prica totalno iskristalizovana, CRVENI NEMAJU TEHNOLOGIJU :: :: Sve vreme pricate o referentnom izdanju, pa se onda prica vadi zbog temperature :: Pa sta ako je referentna, gtx 480 takodje referentna koja je svetski poznata karta po vrelini cipa, radna temperatura u full load-u je 90-ak stepeni, koliko mogu da primetim ovaj amd ide i na 95-96c :: Tako da smatram da je takvo jedno poglavlje ostavljeno daleko iza nas, kad ono jovo-nanovo.. :: :: :: :: ::
E vidis ja sam tehnologije poredio jos pre 5-6 godina i ljude upucivao , pokusao da objasnim da nVidia ima daleko napredniju tehnologiju i da arhitektura sa kojom raspolazu cak ide ispred svog vremena tj neuskladjena sa nm procesom jer je potrebniji nizi u datom trenutku.
Tako je nastao Fermi 1 (GF100) zbog 40nm koji jednostavno nije odgovarao i zbog kojeg su morali da redizajniraju malo chip da bi bio ispeglan i dobili smo Fermi GF110 ! nVidia ima kompleksniju arhitekturu i kompleksnije chipove a opet kao krajnji produkt bolje i kvalitetnije karte u svakom pogledu a pre svega u pravom realnom napretku kroz performanse!
AMD svoj napredak zasniva na budzenju , sitnim pomacima sa ne tako slavnim finalnim produktima ali zato marketingom sve nedostatke pokriva i ako je odavno vec jasno gde se nalaze u odnosu na nv i dalje postoje ljudi koji vode drugaciju politiku i predstavljaju AMD karte kao superiorne produkte !
Jedina pozitivna stvar koja je mogla da se desi jeste sto je pojavljivanje R9 290x ucinilo da se trziste malo stabilizuje i ako je generalno 500 eur za single GPU kartu mnogo za oba brenda , standard je odavno otisao visoko! Takodje ovo ce rezultirati da nV izbaci jos jacu kartu , ja se nadam full enabled GK110 (bar za toliko imam informaciju za sad , jedino ako ne dodje do neke promene ) i opet ce sa jednim te istim Keplerom da bude TOP ponuda ! Titan je odradio svoje ,prodao se u velikom broju , 8 meseci je bio na trzistu , moze i da se povuce sto se nV tice..Sve zavisi od strategije sa kojom ce da delaju!
Superior Technology Intel 3930K@4.8 Ghz/Asus Rampage IV Extreme/Corsair Dominator GT 32GB/Asus GTX 780 DCUII OC/Samsung 830 256GB/Creative Titanium HD/Enermax Revolution 1050w/Dell 2709w/CM Stacker 832 i ostala cuda<
:: Nikako da tehnologijom nadmase zelene, sve nesto moraju kroz agresivan margeting, pa silovanje komponenti do iznemoglosti, potrosnja kod procesora 250vati, pa sad ova graficka na 90 i kusur stepeni.. :: :: Zgadili su mi se, isto kao i intel sto pravi budale od krajnjih potrosaca i korisnika.. :: Bas sam i pravio poredjenje sa tom kartom koju sam posedovao, u jednom trenutku cak i dve..
Ali definitivno doba vrelih cipova nije ostavljeno iza nas, bar crveni jos ne zele... Postoji samo jedna varijanta gde bih mogao da iskuliram sa izlivom besa, a to je da su napravili pretegnut i izdrkan cip koji melje titana za 30-40% Pa da kazem da se moze zazmuriti na isilovan cip, temperaturu i potrosnju. Ovako su znacajne performanse izostale i dobili smo sta smo dobili...
hahhahh dobro pitanje sad godinu sad dve na trzistu nikako da uskaldi pricu hahhahah. Izgleda da ce KITANA povuc potukla ga R9 290X uz duplo manje para.... DAUM=TRAUM=CRVENO=BIK
Na x sajtova r9 290x odvaljuje Titana u 3D mark 2013 u normalnom i extreme modu i to nije dovoljno za Nvidia fanove da shvate da je Nvidia izgubila prvo mesto.Ostaje utisak da je Nvidia ipak mnogo precenila svoj proizvod,jer AMD je pokazao da moze sve to isto za duplo manje pare.Nvidia jos uvek nije spustila cenu Titana.Sto se mene tice moze tako i da ostane.Ono sto sada sledi je cupanje za kosu ljubitelja Nvidie koji su kupili Titan po ceni od 1000e.
NV je imala Titan-a jos 1841 godine! Prica se da ga je Tesla licno smislio uz pomoc malih zelenih iz druge dimenzije. Ali jednostavno cip je bio daleko ispred svog vremena pa su ga za dobrobit covecanstva cuvali u vremenskoj kapsuli sve dok nije ugledao svetlost dana... br>http://tinyurl.com/ch3mu7j
u 3dmark testu R9 290X tuce titana oko 10% zato ENVIDIA i izbaca GTX780Ti da bi sustigli prednost, zele pod svaku cenu imati brzu kartu. Ljudi koji su kupili kitonju imaju sigurno para tako da mi ih nije uopste zao.
Prava stvar ce biti R9 290 koja ce tuci GTX780 za 200$ manje, to ce biti best buy. DAUM=TRAUM=CRVENO=BIK
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647688. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.