Mali osvrt na novu nadolazecu seriju nVidia Kepler Karti
STRANA 4 OD 6
nemanja21
Re: Nemanja ,mislim nemoj da se ljutis :)
17.03.2012. 23:13
status: user broj poruka: 1227
:: Cinjenice Nemanja ,samo cinjenice. :: Ja ovde nisam izneo nista osim argumenata :: Ja samo prenosim ono sto i sam mozes na netu procitati :: Ucinio sam vam uslugu samim tim sto sam to sve sazvakao u kracoj formi i napravio u jednoj temi :: :: Ako pricamo o cenama seti se malo koje su moje reci bile kad je izasao GTX580 a sta sam rekao za GTX570 :: Ako cemo o realnosti i postenju samo se treba prisetiti :: :: U konverzaciji sa sagovornikom pamtim i pazim sta ko pise i na osnovu toga nastavljam dalju polemiku :: :: Tvrdio si da je cena realna jel tako Tada sam tvrdio to osvrtajuci se na dobitak u performansama, koji je bio egal sa cenom, racunajuci da ce se cene nivelisati, da ce pre svega nv sniziti cene svojih kartica pred dolazak nove generacije i da ce opet top model biti nekih 400 i kusur evra. Situacija se naprotiv nije tako razvila, vec su oba proizvodjaca krenula iskljucivo ka svom profitu. nVidija ako ispadne ovako kako se prica po ovim linkovima uradice istu stvar kao i AMD u decembru. Zato sada i pljujem po jednim i drugim. :: Kao sto tvrdis da Iphone 4S vredi onoliko koliko kosta i da ne postoji alternativa sa istim kvalitetom za manje novce.Izvini ali za mene je to malo fanbojevskog karaktera i jedna i druga izjava :: :: Sad ti Kepler smeta sto ce mozda biti u tom cenovnom rangu sa mainstream chipom :: To je kradja,otimanje..Hm..Donekle se slazem.Cak smatram promenu imena marketinskim potezom i prebacivanje tezista prikrivajuci cinjenicu da je to zaista mainstream chip koji prodaju po ceni hi end produkta!Ali..Ali. Kad me vec vuces za jezik.. Kakav bre mainstream? Da bi neki proizvod bio mainstream on mora da gadja tu trzisnu nisu po mnogim parametrima, za pocetak cena od 550 nikako ne spada u te uslove... Zna se sta je mainstream a to gtx680 nikada nece biti, ma sta ti mislio... :: :: Performanse opet pomrsise konce pa im se moze kao sto im se moze da se tako postave iz razlog jer je AMD (po ko zna koji put ponavljam) postavio visoko svoje cene a moguce,ne znam jos da najerovatnije nije konkurentan klasom proizvoda posmatrano iz ugla performansi :: :: I dalje je sve ovo samo spekulacija po pitanju svega. :: Treba sacekati izlazak GTX680 i sve ce biti jasno :: :: @andrejn :: :: Nadji mi negde gde sam u ovoj temi nekog uvredio :: Nadji mi uopste gde sam se ikome na licnoj osnovi obratio :: Ako to nadjes,ja cu sam da se povucem sa foruma istog momenta :: :: ::
Sada sam iz price sa Sky-om shvatio sledece, sto mi je promaklo. GK 104 je mainstream chip, ali je nVidia uspela da ga usavrsi da se ponasa kao high end chip sto je sa neke strane, sto je sa te strane jako dobro. E sada ako se taj cip stvarno tako dobro pokazao onda ne vidim zasto bi uopste izbacivali high end GK 110, jer ce tako sami sebi napraviti problem, bolje da to ostave za next gen grafiku,...
Nemanja,budi strpljiv i pazljivo procitaj pa mi odgovori..Ok?
17.03.2012. 23:32
status: user broj poruka: 18472
Ovde konstanto igranje gluvih telefona! Nemanja brate!Da li ti razgrnicavas celu `lozu` chipova hijerarhijski od najjaceg ka najslabijem? GK104 je derivat ne moze nikako da bude Hi end!Pricam o chipu ne o pozicioniranju karte,rekao sam to 100x do sad! Ali evo da nacrtam.
1.GTX 690 (GK104x2) - Najjaca karta sa dva chipa. 2.GTX 685 (GK110) ,Najjaci i jedini punokrvni single GPU chip! 3.GTX 680 (GK 104) ,DERIVAT GK110,zauzima drugo mesto po snazi,verovatno negde oko 20-30% slabij od GTX 685i! 4.GTX670 (GK 104) ,oslabljena verzija GTX 680 ,slabiji model! I tako dalje sa derivatima na dole..
E sad reci ti meni sta je ovde hi end a sta mainstream? GTX 680 zauzima tek trece mesto po snazi ,hipoteticki jer se ni on nije jos pojavio!
Razgranicimo babe i zabe. Pricam o nizu u seriju a ne u poziciji naspram cenovnog ranga. Niko nije kriv sto AMD nema jacu kartu,single GPU pa sto sam performansama upada u rang mainstream klase chipova kod nVidia.
A, hajde neko meni da odgovori na pitanje sto sam postavio, koliko vidim vi se svadjate oko samo GTX680, ajde spustite malo nize pa da znam koliko para da pripremim. Naravno od oka.
Re: Nemanja,budi strpljiv i pazljivo procitaj pa mi odgovori..Ok?
17.03.2012. 23:49
status: user broj poruka: 1227
:: Ovde konstanto igranje gluvih telefona :: Nemanja brate!Da li ti razgrnicavas celu `lozu` chipova hijerarhijski od najjaceg ka najslabijem :: GK104 je derivat ne moze nikako da bude Hi end!Pricam o chipu ne o pozicioniranju karte,rekao sam to 100x do sad :: Ali evo da nacrtam :: :: 1.GTX 690 (GK104x2) - Najjaca karta sa dva chipa :: 2.GTX 685 (GK110) ,Najjaci i jedini punokrvni single GPU chip :: 3.GTX 680 (GK 104) ,DERIVAT GK110,zauzima drugo mesto po snazi,verovatno negde oko 20-30% slabij od GTX 685i :: 4.GTX670 (GK 104) ,oslabljena verzija GTX 680 ,slabiji model :: I tako dalje sa derivatima na dole. :: :: E sad reci ti meni sta je ovde hi end a sta mainstream :: GTX 680 zauzima tek trece mesto po snazi ,hipoteticki jer se ni on nije jos pojavio
A ja tebi pricam da on moze biti i 55 mesto na zelenoj lestvici on ce i dalje biti hi end sa tom cenom. :: :: Razgranicimo babe i zabe :: Pricam o nizu u seriju a ne u poziciji naspram cenovnog ranga :: Niko nije kriv sto AMD nema jacu kartu,single GPU pa sto sam performansama upada u rang mainstream klase chipova kod nVidia :: :: :: ::
raspravljate o glupostima.Kao da je bitno kako cete sta da nazovete.Meni se cini da je situacija skoro identicna kao sa serijom 2xx: gtx 295 gtx 285 gtx 280 gtx 275 gtx 260, a sad kako ce neko da ih zove. `highend`,`mainstream`...ko da je to bitno...pozdrav
Ok, pokusavas da kazes da 680 po performansama u okviru nV ponude spada u mainstream. Ali to je jednostavno pogresno, mozes reci da spada u mid segment ali ne i u mainstream. :: :: @Srdjan :: To je GK107,imas reci i o njemu u ovom threadu :: ::
Mainstream chip = Mid-Segment graphic card (Performance chart) ,nije sija nego vrat :)
Kazem samo ono sto kazu i drugi ,sto je cinjenicno stanje :
` proof of what I said and that you`ll be paying well over 400 euros for your GK104s. As well, go back in this these & you`ll see GK110 was slated to be high end with 104 being midrange, so don`t kid yourself, you`re paying high end prices for a midrange chip as far as Nvidia was concerned 4months ago.
Oh and FYI I`m not bashing NVidia, I`m stating the facts that were on their pathway graphics from when the 500-series was released. The GK110 is the true high end Kepler, whether you care to realize it or not.
I da ne smaramo vise sa tim,slazemo se za cene ako budu takve kakve budu 500$ + !
Rasprava ode u pogrešan pravac a možda i ne. Jer upravo se to i desava. Pokušavaju da prodaju karte za vece novce. To kod nas može i da prodje . Necemo imati šta da jademo al svako ima smart fon i graficku od 200 evra :) U svkom slucaju sky samo pokusava da kaže da je ova bila namenjena za taj segment al se tržišno pokazala kao karta od 500 evra pa zašto da je i ne prodaju tako jer je amd nametnuo tu cenu il su se pak dogovorili :) . Neznam. Ja nesto baš ne verujem u tu teoriju a iskreno me nešto i ne zanima. http://en.wikipedia.org/wiki/Mainstream http://is.gd/Jmv9XX Ovde se na prvih nekoliko linkova govori koje su to te famozne karte :)
Ako se karta zove GTX 680, znaci 680, to znaci da je u pitanju high ponuda te generacije, to je dosada uvek bilo tako, dakle to je high end single GPU karta buduce GTX 600 serije, bez obzira koji chip koristi. Pre ce oni taj GK110 staviti u GTX 700 seriju, mislim, nema logike da to bude GTX 685 a da je drasticno jaca od GTX 680, ne moze razlika izmedju 685 i 680 da bude kao razlika mid range i high end karte, to je glupost.
Mozda se ponovi prica kao sa GTX 480 i sa GTX 580, i tada se pricalo o nekoj GTX 485, a na kraju je to ispala GTX 580 koja je nekih 15-20% brza od GTX 480. Najverovatnije mi je da ce tako biti i sada sa GTX 680 i GTX 685 (verovatno GTX 780). Ali videcemo ,za sada nece nista bolje ponuditi od GTX 680 u suprotnom ne bi je ni izbacivali pod tim imenom.
Vide se svačiji stavovi, i niko neće da popusti (iako je, čini mi se, FunSky malkice shvatio da govori o midsegmentu - što, usput, nije i neće biti tačno... a ne o mainstreamu tj. mislio je na jedno a nespretno upotrebio drugo...), jer to nije uopšte bitno. I dalje kenjamo o segmentu a ne o samoj kartici, doduše i nema je još. Nije sve baš tako crno, ponavljam, osim klempavih cena, bar su unormalili potrošnju. Šta da nas je ovakav cenovni deal snašao sa Termijem 480 i predprethodnom serijom kartica?... A i nikada zadovoljni.
:: Mainstream chip = Mid-Segment graphic card (Performance chart) ,nije sija nego vrat : Da tu moze da stoji znak jednakosti ne bih ti rekao da je pogresno, ali ok, nebitno. Mainstream moze biti i low end proizvod bez problema. :: :: Kazem samo ono sto kazu i drugi ,sto je cinjenicno stanje :: :: ` proof of what I said and that you`ll be paying well over 400 euros for your GK104s. As well, go back in this these & you`ll see GK110 was slated to be high end with 104 being midrange, so don`t kid yourself, you`re paying high end prices for a midrange chip as far as Nvidia was concerned 4months ago
nV CEO je na sva vrata kukao na niske yieldove kod keplera... A opet propusta se i to da je taj `derivat` malko manji cip od Tahitija. E sad da li je kriv amd sto `je izbacio slab gpu` kao sto ti kazes, ili nvidia sto forsira tu pricu sa giganstkim cipovima od 550mm2 ako ne i vise, pa sad to kao satro treba da se takmici sa Tahitijem... :: :: :: Oh and FYI I`m not bashing NVidia, I`m stating the facts that were on their pathway graphics from when the 500-series was released. The GK110 is the true high end Kepler, whether you care to realize it or not. :: :: I da ne smaramo vise sa tim,slazemo se za cene ako budu takve kakve budu 500$ + ::
Svako ko ne razume sta znaci poslovna politika i monopol prica neke price koje nemaju veze sa istinom. To je dobro za kompanije koje prodaju svoje proizvode jer stvaraju laznu sliku. Mogu da zamislim menadzere kad nalete na ovakve diskusije po forumima :) Neprocenljivo! Pa svima je jasno da saradjuju i da se dogovaraju, kako bi sto vise zaradili. N vidija moze da zakopa AMD sa ovom serijom kako sa performansama tako i sa cenama, ali nece zato sto imaju zajednicku poslovnu politiku. Zasto bi sada izbacili GK110? Nisu budale kad mogu sa derivatom (u stvarnosti mid segment) lovu da rasture. Obe kompanije ce izvuci maksimum profita i zadrzati monopolisticki polozaj. A ovce ce da ratuju i dalje AMD vs N vidija. Kuj je brzi :D
Samo budala misli da ce neka kompanija izbaciti 100% brzi procesor od konkurencije i tako postati veliki u ocima fanboy-eva. To nije cilj ni jednoj kompaniji.
Glavni cilj svega je profit, a do njega se ne stize na zube i misice, nego na mozak
Intel i5 2500k, Noctua NH-D14, Asus Maximus IV Gene - Z, MSI Cyclone 6850 Power Edition, 4x2Gb Hyper X 1600mhz Genesis (gray), HDD WD 640 gb, Samsung F3 1tb, Seasonic S12D 850w
ludji ste cak i od ovog Psihopate koji je opet poceo da se bode steroidima. Cena karte najviseg segmenta je uvek bila oko 500$. Sad je 550$, iz prostog razloga zato sto je TSMC (proizvodjac integrisanih elektronskih kola) podigao cene svojih cipova za 15-25%, sto se odrazilo na aktuelnu ponudu proizvodjaca grafickih adaptera. Zasto je TSMC poskupeo svoje proizvode? Zato sto je u nekom djavolskom dilu sa Apple-om, zbog kojeg je u obavezi da mu isporuci veliki broj cipova, zbog cega ce ostalo partneri trpeti, pa je zbog velike potraznje poskupeo chipove Vise o tome ovde: http://goo.gl/N5xq7 i ovde http://goo.gl/k76wG Ne kazem da nema korporatrivne alavosti, ali ajde da se ne lazemo da stalno kukamo na pocetku kada karte izlaze oko cena, da bi se sve to posle nekoliko meseci dovelo u red (naravno ako oba konkurenta izbace nove proizvode) A ovo da ce karta od 500$ biti mainstream to moze tako biti samo u Psihopatinoj glavi gde je on multumilijarder koji brise zadnjicu istim tim novcanicama od 500$. Da ce Nvidija kasnije izbaciti neku utegnutu verziju Keplera to stoji ali to ce uraditi i AMD koji je to vec najavio pre neku nedelju...
Ne hranite trola, sto mu vise odgovarate sve ga vise podstrekujete da divlja.
U gluposti sveta blista mudrost Svevišnjeg. Zato mudrac ponizno gleda na glupaka.
TSMC i Apple su sklopili ugovor jer Apple ne zeli vise da im Samsung isporucuje delove pa jure druge firme. A sto im Samsung ne odgovara, jednostavno uzima im trziste u mobile segmentu, a kako stvari stoje razbice prodaju sa SGS 3.
@Medo I ja sam isto tako razmiljsao i to sto kazes ima logike iz vise razloga. Prvo ovde u temi sam napomenuo da je to sve biznis i evo procitao sam i temu od Milunke i slazem se da nVidia tipuje na popularan chip i preusmerava se na GK104 sto je najverovatnije i tako ce im i prodaja ici ,bolje jer je nVidia napravila i manji i efikasniji chip od AMD-a a manji chip donosi vise zarade-cista logika!
E sad,ako GK104 ostane Hi End to ipak ostavlja AMD- u prostora da ostane na nogama jer u suprotnom ako izbace GTX685 pokosice ih na trzistu i sa cenama i sa performansama/features-ima!
Druga stvar,GK104 izgleda da nece toliko agresivno krenuti sa cenom a AMD vec sprema obaranje cena tako da mozda i u bliskoj buducnosti vidimo GK110 jer ce imati prostor da se smesti na cenovnu poziciju. To je jedna od mogucnosti.Takodje prvi najavljeni chip je bio GK110 i po toj logici oni seriju moraju da izbace u fullu a prebacivanje u 7xx bi bio rebrend a od njega ne moze da se gradi nova serija,bila bi sama kartica za sebe jer je Maxwell najavljen u sledecoj generaciji!
Zaboravljas da je 5xx serija proizisla u kompletu kao celokupna rekonstrukcija GF100 u GF110 kroz savladan 40nm + derivati !Ovde je sasvim druga prica.GK110 cak ne mozes ni da prebacis u mainstream seriju buducih Maxwell kartica jer nema te karakteristike da bi se tu zadrzao.Iz tog razloga smatram da ce nvidia tu kartu ipak izbaciti i da od GK110 nece ni odustati ali ce jedno vreme da skida kajmak sa GK104!
Treba ipak malo polemisati o ovom revolucionarnom napretku ,da ljudi budu malo upuceni..
Evo recimo jedna od features Kepler arhitekture bice Adaptive V Sync. Sta to znaci? Kada je ukljucen VSync FPS ako je veci od 60 VSync ce da ga stabilizuje na 60 fps (osvezenje monitora) a ako fps pada ispod 60 fps da se nebi desavalo kao i ranije nagli padovi na 30 fps da se prepolovi frame rate Vsync se automatski iskljucuje i time izbegava takav fenomen.
Sto se tice overkloka,evo neki su tvrdili da je arhitektura nategnuta klokovima. Evo rez bez dodavanja napona :
Ne odgovara im Samsung jer im uzima trziste u mobile segmentu... Kakva glupost. Uzmi brate procesljaj malo google, barem sto se tice toga ima tona tekstova, izvucenih zakljucaka...
:: TSMC i Apple su sklopili ugovor jer Apple ne zeli vise da im Samsung isporucuje delove pa jure druge firme. A sto im Samsung ne odgovara, jednostavno uzima im trziste u mobile segmentu, a kako stvari stoje razbice prodaju sa SGS 3 :: :: Pozdrav!
Izvini, a sto je Apple tuzio Samsung gde je stigao, samo da im zabrani prodaju proizvoda, kopiraju dizajn ? Ok, kopira i LG dizajn, sto njih ne tuze, kopira i Asus dizajn, sto njih ne tuze ? Samsung pravi high klasu telefona i tableta koja se najbolje prodaje u Android segmentu, hteo ti to ili ne da prihvatis.
Apple zeli da se pomeri sa Samsung-a na druge kompanije, ali su se vezali pupcanom vrpcom za njih i niko drugi ne moze da im ponudi taj kvalitet komponenti kao oni. Svi ekrani u iPad 3 su Samsung, LG opet ima problema sa proizvodnjom. A5X proizvodi Samsung, kao i A5, najveci deo komponenti u iPad 3 i iPhone 4S proizvodi Samsung.
Samo polako sada ce i W8 da uleti na ARM trziste, tek ce da nastane rsum i pometnja pogotovu na tazom tablet trzistu gde je Apple za sada najjaci, ali sustizu ih svi, desice se isto kao i sa Android-om, u jednoj godini ce biti eksplozija uredjaja, i jednostavno dotadasnjeg no.1 proizvodjaca (Apple) ce pojesti ostatak IT industrije. A sto se tice tableta, Google je napokon resio da uzme stvar u svoje ruke :
Ne moze Apple sam protiv svih, cist primer ti je OS X, a i smartphone trziste gde Apple drzi duplo manje trzista od Android-a, sa tendencijom stagniranja / malog rasta,...
Samo polako, malo jos Androidu fali, pocetni hype oko iPhone-a je odavno prosao, pojavilo se nesto bolje,...
Pozdrav!
:: Ne odgovara im Samsung jer im uzima trziste u mobile segmentu... Kakva glupost. Uzmi brate procesljaj malo google, barem sto se tice toga ima tona tekstova, izvucenih zakljucaka.. :: :: :: :: TSMC i Apple su sklopili ugovor jer Apple ne zeli vise da im Samsung isporucuje delove pa jure druge firme. A sto im Samsung ne odgovara, jednostavno uzima im trziste u mobile segmentu, a kako stvari stoje razbice prodaju sa SGS 3 :: :: :: :: Pozdrav!
:: Izvini, a sto je Apple tuzio Samsung gde je stigao, samo da im zabrani prodaju proizvoda, kopiraju dizajn ? Ok, kopira i LG dizajn, sto njih ne tuze, kopira i Asus dizajn, sto njih ne tuze ? Samsung pravi high klasu telefona i tableta koja se najbolje prodaje u Android segmentu, hteo ti to ili ne da prihvatis
Samsung je ubedljivo najocigledniji i najbezobzirniji u tome. A to sto si uspeo da to povezes sa prebacivanjem proizvodnje je za rubriku verovali ili ne. :: :: Apple zeli da se pomeri sa Samsung-a na druge kompanije, ali su se vezali pupcanom vrpcom za njih i niko drugi ne moze da im ponudi taj kvalitet komponenti kao oni. Svi ekrani u iPad 3 su Samsung, LG opet ima problema sa proizvodnjom. A5X proizvodi Samsung, kao i A5, najveci deo komponenti u iPad 3 i iPhone 4S proizvodi Samsung :: :: Evo ti clanak :: :: http://www.macrumors.com/2011/06/27/apple-set-to-shift-from-samsung-to-tsmc-for-a6-chip-production-next-year :: :: Samo polako sada ce i W8 da uleti na ARM trziste, tek ce da nastane rsum i pometnja pogotovu na tazom tablet trzistu gde je Apple za sada najjaci, ali sustizu ih svi, desice se isto kao i sa Android-om, u jednoj godini ce biti eksplozija uredjaja, i jednostavno dotadasnjeg no.1 proizvodjaca (Apple) ce pojesti ostatak IT industrije. A sto se tice tableta, Google je napokon resio da uzme stvar u svoje ruke :: :: http://blog.gsmarena.com/7-nexus-tablet-by-asus-reportedly-confirmed-might-cost-149 :: :: Apple ce uskoro postati levo smetalo na Smartphone trzistu, ne mogu da predju 1% rast, Android 3%, 4%
Dal je moguce da i dalje stavljas podakte o trzistu, rastu itd.. Najmanje 10ak puta smo apsolvirali da ti ne umes da tumacis elementarne pokazatelje a ne nesto vise... :: :: Apropro price da je 3.5` idealna velicina display-a ova studija ce takvu notornu glupost opovrgnuti :: :: http://www.gsmarena.com/ideal_smartphone_screen_size_is_4__45_inches-news-3980.ph
:: :: Ne moze Apple sam protiv svih, cist primer ti je OS X, a i smartphone trziste gde Apple drzi duplo manje trzista od Android-a, sa tendencijom stagniranja / malog rasta,..
Opet ista prica, opet fail. :: :: Samo polako, malo jos Androidu fali, pocetni hype oko iPhone-a je odavno prosao, pojavilo se nesto bolje,..
Fali im zasta? Btw. nemoj da siris pricu dalje, nemam nameru da se raspravljam, jednostavno patis od tunnel visiona, fali ti znanja da bi razumeo to o cemu se upires da pricas. :: :: Pozdrav :: :: :: :: Ne odgovara im Samsung jer im uzima trziste u mobile segmentu... Kakva glupost. Uzmi brate procesljaj malo google, barem sto se tice toga ima tona tekstova, izvucenih zakljucaka.. :: :: :: :: :: :: :: TSMC i Apple su sklopili ugovor jer Apple ne zeli vise da im Samsung isporucuje delove pa jure druge firme. A sto im Samsung ne odgovara, jednostavno uzima im trziste u mobile segmentu, a kako stvari stoje razbice prodaju sa SGS 3 :: :: :: :: :: :: Pozdrav!
O tome ti pricam, ti vidis tu vest, pise trzisni udeo Epla opada, ti na prvu loptu zakljucujes, aha to je to opao hype, ljudi ne kupuju vise toliko iPhone. Totalno pogresno. Da bi znao sta moze da znaci i od cega je potekao taj pad, moras da znas sta je trziste. Trziste je vrlo kompleksno, turbulentno, sa nizom varijabli. Moramo da znamo koji deo trzista se posmatra. Ok, ovde kaze smartphone trziste. Sta podrazumeva smartphone trziste? Koliko je to telefona, koji je tu opseg cena, proizvodjaca, dostupnost i jos niz parametara. Prikupimo te podatke, stavimo njih na papir, stavimo podatke o pomenutom telefonu. Koji segment tog trzista pokriva pomenuti telefon, sto cenovno, sto kvalitativno, sto kvantitativno, sto funkcionalno..? Dolazimo do zakljucka da li je kretanje tog segmenta trzista u potpunosti reprezentativno za taj telefon? Ako nije, zakljucujemo u kolikoj meri je taj podatak zaista relevantan u slucaju tog telefona? Itd itd....
Sada ucim bas nesto u vezi toga :). Inace tu si u pravu, ali ako se gleda celokupni trzisni udeo, Apple stagnira, ko je kriv sto Apple izlazi na trziste sa 3 modela, koji ne obuhvataju neki low segment trzista,...
Pozdrav!
:: O tome ti pricam, ti vidis tu vest, pise trzisni udeo Epla opada, ti na prvu loptu zakljucujes, aha to je to opao hype, ljudi ne kupuju vise toliko iPhone. Totalno pogresno. :: Da bi znao sta moze da znaci i od cega je potekao taj pad, moras da znas sta je trziste. Trziste je vrlo kompleksno, turbulentno, sa nizom varijabli. Moramo da znamo koji deo trzista se posmatra. Ok, ovde kaze smartphone trziste. Sta podrazumeva smartphone trziste? Koliko je to telefona, koji je tu opseg cena, proizvodjaca, dostupnost i jos niz parametara. Prikupimo te podatke, stavimo njih na papir, stavimo podatke o pomenutom telefonu. Koji segment tog trzista pokriva pomenuti telefon, sto cenovno, sto kvalitativno, sto kvantitativno, sto funkcionalno..? Dolazimo do zakljucka da li je kretanje tog segmenta trzista u potpunosti reprezentativno za taj telefon? Ako nije, zakljucujemo u kolikoj meri je taj podatak zaista relevantan u slucaju tog telefona? Itd itd... :: :: :: Imas tonu clanaka sa tematikom koju sam ja napisao, ako mislis drugacije reci slobodno :: :: :: :: Prosao hype :: :: :: :: http://www.reuters.com/article/2012/02/15/us-cellphones-gartner-idUSTRE81E0GP2012021 :: :: :: :: Pozdrav!
:: Sada ucim bas nesto u vezi toga :). Inace tu si u pravu, ali ako se gleda celokupni trzisni udeo, Apple stagnira, ko je kriv sto Apple izlazi na trziste sa 3 modela, koji ne obuhvataju neki low segment trzista,..
Apple stagnira u trzisnom udelu, ali trziste kao trziste rapidno raste, te mi opet efektivno imamo da oni rastu i to debelo :) To sto oni izlaze na trziste sa 3 modela, tj. prakticno 1 modelom je posledica marketinga kojeg oni forsiraju, brend je sada tako pozicioniran i vise nema nazad. A zasto je tako pozicioniran.. e tu se treba setiti Steve koji je mucnuo glavom i video u kom segmentu i u kojoj zivnotnoj fazi proizvoda se najvise kupi kajmaka... Inovacija & Hi end, dve stvari koje su ponajvise zasluzne zasto je Apple danas najveca kompanija na svetu... :: :: Pozdrav :: :: :: :: O tome ti pricam, ti vidis tu vest, pise trzisni udeo Epla opada, ti na prvu loptu zakljucujes, aha to je to opao hype, ljudi ne kupuju vise toliko iPhone. Totalno pogresno. :: :: Da bi znao sta moze da znaci i od cega je potekao taj pad, moras da znas sta je trziste. Trziste je vrlo kompleksno, turbulentno, sa nizom varijabli. Moramo da znamo koji deo trzista se posmatra. Ok, ovde kaze smartphone trziste. Sta podrazumeva smartphone trziste? Koliko je to telefona, koji je tu opseg cena, proizvodjaca, dostupnost i jos niz parametara. Prikupimo te podatke, stavimo njih na papir, stavimo podatke o pomenutom telefonu. Koji segment tog trzista pokriva pomenuti telefon, sto cenovno, sto kvalitativno, sto kvantitativno, sto funkcionalno..? Dolazimo do zakljucka da li je kretanje tog segmenta trzista u potpunosti reprezentativno za taj telefon? Ako nije, zakljucujemo u kolikoj meri je taj podatak zaista relevantan u slucaju tog telefona? Itd itd... :: :: :: :: :: Imas tonu clanaka sa tematikom koju sam ja napisao, ako mislis drugacije reci slobodno :: :: :: :: :: :: Prosao hype :: :: :: :: :: :: http://www.reuters.com/article/2012/02/15/us-cellphones-gartner-idUSTRE81E0GP2012021 :: :: :: :: :: :: Pozdrav!
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647688. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.