Elem, kupio sam računar u Exceed-u 2024. godine u maju. Naime, od kada je računar sklopljen i od kada sam počeo da ga koristim, postoji zvuk `tandrcanja` koji ne mogu da opišem rečima, ali najbliže što bih mogao da ga opišem jeste zvuk hard diska, samo što HDD nije sigurno jer je faktički u idle-u, koristi se isključivo za storage i retko se ulazi u njega. Dakle, sličan je zvuk - podseća, ali nije hard disk.
Onda sam čitao po nekim forumima da može da bude od vodenog hlađenja koje je felerično. Jednom prilikom sam otišao i do Monitor radnje i pustio zvuk koji sam zabeležio, koji ću i vama okačiti da čujete. `Prodavac` iz radnje mi je rekao da je to coil whine od napajanja i da to nije ništa strašno.
Zatim sam odlučio da reklamiram u Exceed-u, da bi mi nakon par dana rekli da ništa nisu čuli. E sad, oni su u nekom renoviranju bili, promenili su lokaciju i prostor odjekuje, ne znam koliko su mogli da čuju. Mada kada se sedne za računar, čuje se prosto. Javlja se nasumično, nema pravila da li je lagan rad u browseru ili igranje igrica, dolazi u epizodama od par sekundi i onda nestane, i tako u krug, kontinuirano se pojavljuje. Nekada zvuk veze nekoliko puta za redom.
Ono što sam primetio još jeste da kada upalim aplikacije poput CPUID HW Monitor-a, FurMark2, gde su senzori za očitavanje temperature prikazani, zvuk postane učestaliji, odnosno veže se više puta za redom. Napomena samo da je temperatura uredna uvek, da ne postoji nikakav problem što se toga tiče, dakle računar normalno radi samo stvara ovaj čudan zvuk koji iritira i prosto ne znam šta da uradim, želim da bude sve normalno.
Šta mislite, koji je najverovatniji uzrok ovome i koji su vaši saveti u rešavanju istog?
Mene podseca na parkiranje glave HDD-a, koliko sam mogao da cujem. Moras da izolujes komponentu, uzmi neki audio snimac (ili mobilni) i idi redom pa uporedi nekim audio programom gde je peak tog zvuka najveci, ne treba vise od pola sata zezancije za tu egzibiciju. Jel si probao za pocetak da raskacis napajanje tom HDD-u pa da vidis da li je zvuk nestao? Mozda je neki cache ili nesto na njemu pa nije bas neaktivan - imao sam slican problem na WD Black 2TB, non stop je pokretao glavu bezveze pa sam morao da ga podesim da ide u standby da mi nebi svako malo kliktao.
Ako ga slabo koristis, uzmi pa ga iskljuci skroz da se uverimo da je on. Ako ne mozes zbog garancije da skidas kablove removni drajv letter i skini hdparm pa hdparm -Y da ugasis disk. Skini i hard disk sentinel da mozes da ocitas SMART od diska i kako stoji sa parkiranjem glava...
Tako je, proveri sa HDD sentinelom, pa ako on prijavljuje lose sektore ili neke druge probleme, odmah reklamacija i to je to.
Desavalo se da HDD (Nov) dodje neispravan, tj vec sa losim sektorima ili `cakcanjem`. Najvise sam to vidjao (ranije) sa Toshiba i Hitachi. WD Green su isto znali da budu losi ponekad.
WD Black, WD Purple koje imam i dalje PERFEKTNI! Ovaj WD Black stvarno nekad pomislim da je neunistivo i nekvarljivo.
:: Ako ga slabo koristis, uzmi pa ga iskljuci skroz da se uverimo da je on. Ako ne mozes zbog garancije da skidas kablove removni drajv letter i skini hdparm pa hdparm -Y da ugasis disk. Skini i hard disk sentinel da mozes da ocitas SMART od diska i kako stoji sa parkiranjem glava.. :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60433. Broj poslatih odgovora: 647793. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.