Preporuka za novi komplet desktop računar do 100 000 din
STRANA 1 OD 1
herr
Preporuka za novi komplet desktop računar do 100 000 din
20.08.2025. 23:37
T69428
status: user broj poruka: 28
Pozdrav svim kolegama ljubiteljima kompjutera...Zamolio bih za pomoć / savet u izboru za prvi desktop za školarca koji kreće u prvi razred osnovne...Da nauči da radi na njemu i naravno da igra igrice...Znači za budžet od 100 000 din u domaćim prodavnicama, potrebne su sve komponente, od nule...Nisam baš u toku sa novim hardverom, preferiram AMD platformu...Hvala unapred svima na predlozima....Veliki pozdrav !
Re: Preporuka za novi komplet desktop računar do 100 000 din
22.08.2025. 08:45
status: user broj poruka: 1381
Uzmi mu neki NUC do 500E ili gotov mini PC. i dodaj monitor sa zvukom, miš i tastaturu.Više nego dosta dok ne postane teenager.
Ryzen R9 7900x. ASrock B650Pro RS. Arctic Liquid Freezer III 360, 2x16GB Kingston 6000MHz, Gigabyte Rx 6600XT, KC 30001TB, Samsung 970 evo plus (500GB), Samsung 960 evo (250GB, Adata nvme 1TB,.
:: :: Pozdrav svim kolegama ljubiteljima kompjutera...Zamolio bih za pomoć / savet u izboru za prvi desktop za školarca koji kreće u prvi razred osnovne...Da nauči da radi na njemu i naravno da igra igrice...Znači za budžet od 100 000 din u domaćim prodavnicama, potrebne su sve komponente, od nule...Nisam baš u toku sa novim hardverom, preferiram AMD platformu...Hvala unapred svima na predlozima....Veliki pozdrav !
Monitor 24`, IPS, po izboru =10.000 RSD Kućište po izboru ~4.000 RSD Napajanje od oko 750W, po izboru (npr. Chieftec GPU-750FC - tier A) =12.500 RSD Gigabyte B550 GAMING X V2 =13.000 RSD AMD Ryzen 7 5800X =18.000 RSD LC Power Cosmo Cool LC-CC-120 =2.500 RSD Kingston KF432C16BB1K2/32 =14.000 RSD
Može i AM5, ali za to je potrebno najmanje oko 10.000 više za ploču i procesor. Cene DDR4 i DDR5 memorija su sada približne, pa to više ne predstavlja preterano bitan faktor.
Ostaje oko 26.000 RSD za neku grafiku... RTX3050/RX6000 pa na dalje... Ja se ne igram, pa zato drugima ostavljam da pružaju konkretne predloge u vezi grafičkih karti... Ako pomenuta suma nije dovoljna, a ukupni budžet nije `rastegljiv`, za grafičku kartu može da ostane i više, pod uslovom da se smanji na jednoj ili više komponenti: -napajanje (ne tier A, ali ipak neko sa dovoljno dugom garancijom), -ploči (neka mATX umesto ove), -memoriji (16, umesto 32GB. ili ista količina od jeftinijeg proizvođača - npr. Patriot), -procesoru (5700X, umesto 5800X)...
To je, što je... za pomenutu sumu novca nema previše biranja... sve se svodi na finese - manje kvalitetne komponente zarad performansi, slabiji procesor zarad jače grafike, manje memorije zarad jače grafike ili/i procesora. Ali kao što već rekoh, finese... u pitanju su razlike srazmerne novcu koji je pretočen sa jedne strane na drugu.
I da, negde će se već uglaviti jeftina tastatura i miš - nema ovde mesta svetlećim `gejmerskim` glupostima, niti smatram da decu treba `hraniti` tako nečim.
EDIT: Sad vidim da su potrebne i periferije. Onda možda ići na: AMD Ryzen 7 8700G i za početak koristiti integrušu, a za ostatak para, kupiti periferije po želji.
`The aim of public education is not to spread enlightement at all. It is simply to reduce as many individuals as possible to the same safe level, to breed a standard citizenry, to put down dissent and originallity.`
Hvala puno svima na predlozima, najverovatnija varijanta je:
Ryzen 5700x 14235 din Gigabyte B550M K 8.455 CPU Cooler LC Power Cosmo Cool LC-CC-120 2.420 RAM Kingston 16GB DDR4 3200MHz fury beast KF432C16BBK2/16 3.999 opcija 32GB ako ostane para NVME SSD 1 TB Kingston SNV3SM3/1T0 6.905 Grafika XFX AMD Radeon RX 7600 SPEEDSTER SWFT 210 Core 29.820,00 RSD Napajnje 650W Thermaltake TR2 S 6.405 din ili neko FSP za te pare Monitor LG 24MR400-B 10.125 din Za ostatak, 17500 din kućište, tastatura,miš zvučnici (ako se uzmu jeftinije, dodati za 32 GB RAM memorije)
Uzmi sve komponente u jednoj firmi. Ako se ispostavi da nešta ne radi, može mučno da bude dokazivanje reklamacije. Tipa naša memorija radi. To što ne radi na tvojoj ploči je tvoj problem.
Требало би свако да купује оно што хоће и где хоће. Ако треба за сваку компоненту да гледамо ко је увозник, и где/коме се рекламира, то је губљење времена. Оно што знам рецимо, да Гигатрон даје основне 2г. гаранције, а након тога за гаранцију, односно рекламацију је задужен увозник, а увознику шаљу они. Не свиђа ми се тај процес, али баш ме брига, битно је да све буде регуларно. Не знам да ли је тако код свих.
Да, уопште није искључено да ако све купиш на једном месту, неће да ти праве неки проблем око рекламације. А можда и све прође како треба, никад се не зна (нажалост). Зависи од пословања те фирме (нажалост).
“La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.
:: Uzmi sve komponente u jednoj firmi :: Ako se ispostavi da nešta ne radi, može mučno da bude dokazivanje reklamacije :: Tipa naša memorija radi. To što ne radi na tvojoj ploči je tvoj problem :: :: ::
Hvala Vam na savetima...Do sada sam uvek kupovao razne komponente posebno u domaćim radnjama (ne po eprodavnicama), zavisno gde šta ima i koliko je dobra cena...Generalno, imao sam sreće pa se retko šta kvarilo dok je u garanciji...Samo jednom pre 5-6 godina sećam se da sam kupio neki stubni ventilator u Teh...maniji, dobio neispravan, nije bilo drugog / sličnog da mi zamene...Bilo je žešćeg maltretiranja (trajalo jedno mesec dana), nerviranja, prepiske sa upravom i slično da mi vrate 2000 din...Sa Gigatronom koji pominje kolega imarković sam imao dobra iskustva...Pre desetak godina mi je crkla prilično skupa grafika u garanciji, odneo u servis, posle par nedelja, dali su mi drugu, novu....
Meni to više liči kao da praviš za sebe a ne za školarca početnika Bar 4-5 godina neće znati da upotrebi 10% od toga a dotle će da podobro zastari.
Ryzen R9 7900x. ASrock B650Pro RS. Arctic Liquid Freezer III 360, 2x16GB Kingston 6000MHz, Gigabyte Rx 6600XT, KC 30001TB, Samsung 970 evo plus (500GB), Samsung 960 evo (250GB, Adata nvme 1TB,.
:: :: Hvala puno svima na predlozima, najverovatnija varijanta je :: :: Ryzen 5700x 14235 di :: Gigabyte B550M K 8.455 :: CPU Cooler LC Power Cosmo Cool LC-CC-120 2.42 :: RAM Kingston 16GB DDR4 3200MHz fury beast KF432C16BBK2/16 3.999 opcija 32GB ako ostane par :: NVME SSD 1 TB Kingston SNV3SM3/1T0 6.90 :: Grafika XFX AMD Radeon RX 7600 SPEEDSTER SWFT 210 Core 29.820,00 RSD :: Napajnje 650W Thermaltake TR2 S 6.405 din ili neko FSP za te par :: Monitor LG 24MR400-B 10.125 di :: Za ostatak, 17500 din kućište, tastatura,miš zvučnici (ako se uzmu jeftinije, dodati za 32 GB RAM memorije :: :: Veliki pozdrav !
Slažem se sa tvojom konstatacijom...Komp nije za mene....U pitanju je pomoć prijatelju, čovek hoće da potroši taj budžet (100 000 din.) i to je to...Veliki pozdrav !
@count Kako ti se ponaša ploča sa tim 7900x procesorom? Znam da je trenutno cijena skoro ista kao za 7600x kod nas u radnjama, a drugar nema keša za bolje ploče. Znam da je ok za 7600 procesor, ali nisam probao ploču sa jačim procesorima, ps te zato i pitam. Doduše, nisam stavljao ništa slabije na ploču od 7900 gré, pa ne znam kakva bi bila stabilnost u radu 24/7, a klinja(23godine) nekada okuva I čitav dan igre na njegovom kompu. Pozitivna osobina da ljudi stalno preispituju svoja znanja i da u skladu sa tim funkcionišu je osobina velikih ljudi. Mali se i onako zadovolje osrednjošću.
Odlična osrednje plaćena ploča mada sam slučajno uzeo M verziju koja ima samo 8+2+1 VRM što je dovoljno samo do 180W a ATX verzija 12 za do 250W. pa ne mogu da uradim planiarani upgrade na 7950x ili 9950x. I ovako ima gomilu USB svih vrsta i puno konektora za ventilatore itd. bolja oprema nego neke x670 ploče sa višom cenom. U početku me je razočarao BIOS, izgleda nekako zastareo i smušem ali ima sve što je potrebno i odlično se slaže sa XMP i Expo memorijama. BIOS nema nekih fensi opcija kao Asusov AI Boost ali ovako lepo ručno namešten gura ovaj 7900x među najbolje rezultate bez klokovanja. CB23 30100+ sa potpunom stabilnošću. Kingston 6000MHz CL32 Hynix-a potpuno stabilan na 6200MHz. Cl30. Da ima lepši i bolje organizovan BIOS, rekao bih da je najbolja B650 ploča. Ako ne mora mATX poloča onda bi bolje bila bez M-a koja ima sve isto izuzev VRM-a ali je preglednija jer je malo veća a cena je skoro ista.
:: @coun :: Kako ti se ponaša ploča sa tim 7900x procesorom? Znam da je trenutno cijena skoro ista kao za 7600x kod nas u radnjama, a drugar nema keša za bolje ploče. Znam da je ok za 7600 procesor, ali nisam probao ploču sa jačim procesorima, ps te zato i pitam. Doduše, nisam stavljao ništa slabije na ploču od 7900 gré, pa ne znam kakva bi bila stabilnost u radu 24/7, a klinja(23godine) nekada okuva I čitav dan igre na njegovom kompu. :: Pozitivna osobina da ljudi stalno preispituju svoja znanja i da u skladu sa tim funkcionišu je osobina velikih ljudi. Mali se i onako zadovolje osrednjošću :: ::
Uzeta Asrock x870 pro rs za 156 eura. Za manje od 15 eura ne isplati se gledati stariju ploču. Spakovao noćas računar, jer je stigla ploča jutros u 1h, ali nisam stigao da je istestiram. Samo instalirao sve što je drugu potrebno za posao i proverio da li radi kako treba Autocad 3D, ArchiCAD, Materport i forca horizont V i to je to. Nisam stigao da proverim memorije Quiaqa 2x32 gb ddr5 na 8000 mhz, niti ploču kako se ponaša. Odradio 10 minuta test za grafiku i za CPU. Procesor nije prešao 59 stepeni u punom opterećenju na vazdušnom hladnjaku 38-ci. Ja zaspao u 12h. Win instalirao za bukvalno 3 minute i 5-6 senundi, ali sav softver dok sam instalirao i podesio mašinu prošlo skoro 7 sati. Sklapanje mi oduzelo skoro 4 sata, jer sam morao rezati 3 gornja ventilator da bi ušli u kučište i da ima pristup AIO za grafičku, a da ne mora ništa da skida u kučištu da bi prošao svemu.
Pozitivna osobina da ljudi stalno preispituju svoja znanja i da u skladu sa tim funkcionišu je osobina velikih ljudi. Mali se i onako zadovolje osrednjošću.
Da li si probao da namestiš memoriju i na koliko ? Ryzen R9 7900x. ASrock B650Pro RS. Arctic Liquid Freezer III 360, 2x16GB Kingston 6000MHz, Gigabyte Rx 6600XT, KC 30001TB, Samsung 970 evo plus (500GB), Samsung 960 evo (250GB, Adata nvme 1TB,.
:: Uzeta Asrock x870 pro rs za 156 eura. Za manje od 15 eura ne isplati se gledati stariju ploču. Spakovao noćas računar, jer je stigla ploča jutros u 1h, ali nisam stigao da je istestiram. Samo instalirao sve što je drugu potrebno za posao i proverio da li radi kako treba Autocad 3D, ArchiCAD, Materport i forca horizont V i to je to. Nisam stigao da proverim memorije Quiaqa 2x32 gb ddr5 na 8000 mhz, niti ploču kako se ponaša. Odradio 10 minuta test za grafiku i za CPU. Procesor nije prešao 59 stepeni u punom opterećenju na vazdušnom hladnjaku 38-ci. Ja zaspao u 12h. Win instalirao za bukvalno 3 minute i 5-6 senundi, ali sav softver dok sam instalirao i podesio mašinu prošlo skoro 7 sati. Sklapanje mi oduzelo skoro 4 sata, jer sam morao rezati 3 gornja ventilator da bi ušli u kučište i da ima pristup AIO za grafičku, a da ne mora ništa da skida u kučištu da bi prošao svemu. :: :: Pozitivna osobina da ljudi stalno preispituju svoja znanja i da u skladu sa tim funkcionišu je osobina velikih ljudi. Mali se i onako zadovolje osrednjošću :: ::
Си озбиљан? Видиш да му је стигла плоча у 1ч ноћу, склапао је комп целу ноћ, није се наспавкао. А свакако ће меморију ову Куаида да клокне на 8.999Mhz лагано (кад се напајки и истестира) на плочи коју је (најјефтинија 220е) добио за 156 јер узима по 150ком. дневно.
“La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.
:: Da li si probao da namestiš memoriju i na koliko :: Ryzen R9 7900x. ASrock B650Pro RS. Arctic Liquid Freezer III 360, 2x16GB Kingston 6000MHz, Gigabyte Rx 6600XT, KC 30001TB, Samsung 970 evo plus (500GB), Samsung 960 evo (250GB, Adata nvme 1TB,. :: :: :: Uzeta Asrock x870 pro rs za 156 eura. Za manje od 15 eura ne isplati se gledati stariju ploču. Spakovao noćas računar, jer je stigla ploča jutros u 1h, ali nisam stigao da je istestiram. Samo instalirao sve što je drugu potrebno za posao i proverio da li radi kako treba Autocad 3D, ArchiCAD, Materport i forca horizont V i to je to. Nisam stigao da proverim memorije Quiaqa 2x32 gb ddr5 na 8000 mhz, niti ploču kako se ponaša. Odradio 10 minuta test za grafiku i za CPU. Procesor nije prešao 59 stepeni u punom opterećenju na vazdušnom hladnjaku 38-ci. Ja zaspao u 12h. Win instalirao za bukvalno 3 minute i 5-6 senundi, ali sav softver dok sam instalirao i podesio mašinu prošlo skoro 7 sati. Sklapanje mi oduzelo skoro 4 sata, jer sam morao rezati 3 gornja ventilator da bi ušli u kučište i da ima pristup AIO za grafičku, a da ne mora ništa da skida u kučištu da bi prošao svemu. :: :: :: :: Pozitivna osobina da ljudi stalno preispituju svoja znanja i da u skladu sa tim funkcionišu je osobina velikih ljudi. Mali se i onako zadovolje osrednjošću :: :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60468. Broj poslatih odgovora: 648127. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.