Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Konfiguracije
Konfiguracije
ja sam predlozio komponente, a vi poslozite.
STRANA 2 OD 2
KaiserSoze Re: Re: Imam oba... 15.03.2009. 12:07 #103081

status: user
broj poruka: 568
Ja sam propustio da kažem da je taj DUAL CORE 5200 upravo derivat i da je nastao iz C2D ali sam to objasnio doduše nepotpuno na AMD primeru...
Kod AMD cpu PHENOM II sa dva jezgra se zove KUMA i on je direktan derivat DANEB-a.

Medjutim, kada bi sada pozvao telefonom INTEL kancelariju i postavio pitanje šta je INTEL 5200 odgovor koji ćeš dobiti je DUAL CORE cpu.
A ti sad sedi pa razmišljaj, listaj po netu ako te baš interesuje derivat je čega i kako je nastao, ako te to interesuje.
Ista je stvar i sa AMD kancelarijom, kada bi im postavio pitanje koje je generacije 7750, dobio bi odgovor K8 nešto unapređenog jezgra.

A sad nešto tebi lično... ovo nije takmičenje za `najpametnijeg` već je forum gde svi pokušavamo da pomognemo nekome i razmenjujemo lična iskustva i znanje vezano za HW.

Prema tome ne primaj se previše i pazi da ti ga Pufi ne pufne.

:: Evo ga jos jedan Pufi. Znas li ti sta uopste znaci `dual core` ? Nemojte se ljudi tek tako frljati pojmovima
:: Trk na ovu temu u kojoj se vodi rasprava o tome da se informises
::
:: http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=16075&forid=9&katid=
:: :: Intel 5200 je DUAL CORE cpu i jako sam zadovoljan njime, kao i većina ljudi koji su došli u njegov posed, vrlo elastičan cpu, kod mene na DFI Blood Iron P35 radi 24/7 @3.75GHz na vazduhu (default je @2.5GHz). Može on i više, odnosno stabilno preko 4GHz
:: :: Za njega imam samo reči hvale, odavno nisam video tako hladan i elastičan cpu za te novce
:: ::
:: :: AMD 7750 je nisam još podigao, nalazi se na ploči DFI DK FX790 T2RS Turbo, ali je black edition, što će reći da će promenom množioca ići gore nekih 20-30%..
:: :: Arhitektura mu je DANEB, odnosno, to je PHENOM II K10 cpu ali sa 2 jezgra, napravljen je u istom proizvodnom procesu kao i najjači PHENOM II serije 9xx - ali ga AMD zbog klase kojoj je namenjen svrstava kao K8 cpu, sa niskom cenom i više nego solidnim performansama
:: :: Nemoj dakle da te zbunjuje numeracija kao ni marketinški brand ovi procesora... to je urađeno kako bi se zaključalo neko jezgro, smanjio keš cpu i da bi se prodavao kao nešto što je budžetski entry level cpu
:: :: U većini slučajeva to nisu cpu kojima u procesu proizvodnje neko jezgro nije ispravno pa je zaključano, već je potpuno ispravan cpu, sa vrlo namernim zaključavanjem, kako bi se dobio cpu niže klase
:: :: Šta god da izabereš, ne možeš pogrešiti, samo kupi neki bolji kuler..
:: :: Srdačan pozz.
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
mihro Re: Re: Re: Imam oba... 15.03.2009. 12:26 #103084

broj poruka: 143
Da, ovde pokusavamo da pomognemo tako sto cemo iznositi TACNE informacije.
Ne znam zasto neki vide ovo kao takmicenje za najpametnijeg i smatraju da se ja hvalim ili tako nesto. Da li sam rekao nesto sto nije tacno ? Ako neko iznese pogresnu informaciju ja cu reci `ne nije tako nego je ovako`. Ako ja nisam u pravu reci cu `izvinjavam se moja greska`. Da li treba da precutim iznosenje dezinformacija pa cu onda biti kul, ok i nikom nece smetati moja pamet ?

:: Ja sam propustio da kažem da je taj DUAL CORE 5200 upravo derivat i da je nastao iz C2D ali sam to objasnio doduše nepotpuno na AMD primeru..
:: Kod AMD cpu PHENOM II sa dva jezgra se zove KUMA i on je direktan derivat DANEB-a
:: A sad nešto tebi lično... ovo nije takmičenje za `najpametnijeg` već je forum gde svi pokušavamo da pomognemo nekome i razmenjujemo lična iskustva i znanje vezano za HW
:: Prema tome ne primaj se previše i pazi da ti ga Pufi ne pufne.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
KaiserSoze Re: Re: Re: Re: Imam oba... 15.03.2009. 12:46 #103092

broj poruka: 568
Poslednji moj post na ovu temu glasi:

Niti jednog sekunda nisam te spomenuo niti rekao da si izneo nešto pogrešno ili netačno, gde li si se ti tu pronašao pa si počeo da mi Pufi-raš, nije mi jasno...
Ne vide neki već vidim ja da se ovde neki brecaju... nemoj te Kurir fore... prema tome se ponašaj dolično i pazi na Pufi-ja.

Suština je da sem pameti moraš imati i elementarno vaspitanje. Razmena mišljenja, bila ona tačna ili netačna se uvek mora odvijati uz obostrano poštovanje.
Znači bez Pufi-ranja i sl.

p.s. sebe ispravljam ovom prilikom, nije DANEB već DENEB...

:: Da, ovde pokusavamo da pomognemo tako sto cemo iznositi TACNE informacije
:: Ne znam zasto neki vide ovo kao takmicenje za najpametnijeg i smatraju da se ja hvalim ili tako nesto. Da li sam rekao nesto sto nije tacno ? Ako neko iznese pogresnu informaciju ja cu reci `ne nije tako nego je ovako`. Ako ja nisam u pravu reci cu `izvinjavam se moja greska`. Da li treba da precutim iznosenje dezinformacija pa cu onda biti kul, ok i nikom nece smetati moja pamet
:: :: Ja sam propustio da kažem da je taj DUAL CORE 5200 upravo derivat i da je nastao iz C2D ali sam to objasnio doduše nepotpuno na AMD primeru..
:: :: Kod AMD cpu PHENOM II sa dva jezgra se zove KUMA i on je direktan derivat DANEB-a
:: :: A sad nešto tebi lično... ovo nije takmičenje za `najpametnijeg` već je forum gde svi pokušavamo da pomognemo nekome i razmenjujemo lična iskustva i znanje vezano za HW
:: :: Prema tome ne primaj se previše i pazi da ti ga Pufi ne pufne.
kefalo81 u 9h zovem Atom 16.03.2009. 08:33 #103297

broj poruka: 775

U 9h zovem atom i tada ce se znati sta ce se kupiti, jer prosle sedmice nisu imali bas neki asortiman, tako da su rekli da zovem od Ponedeljka.

Iako sam i dalje misljenja da je intel i pored skupoce svojih ploca, uz naknadnu kupovinu grafe, i OC potencijal, najbolje rjesenje, ja sam sinoc procitao jednu kljucnu recenicu, a to je PROCENAT ISKORISTENOG POTENCIJALA.
Ja ne znam da vrsim OC, mada bih htjeo da naucim, a cak i da to odradim, ja se ne bavim racunarima, niti mi je to lebac, tako da osim igara ja ne bih imao gdje da iskoristim taj super potencijal.
Znaci, to je jedno cisto nafuravanje, koje doduse ne osudjujem, ali izmedju pametno i do kraja iskoristene stvari i investiranja u prazan potencijal, ja biram ovo prvo.

E sad ko AMD imam par pitanja.
Biostar ploca, 780chipset, po pisanju sa foruma ima slabu naponsku jedinicu na ploci i to je kasnije uzrok crkavanja.
Navodno je to ispravljeno sa plocom A780G M2+ SE 6.x.
1.Da li je tacno, to za crkavanje, to da je problem ispravljen sa tom novom plocom.

Drugo na Atomovom sajtu postoje vise vrsta tih 780 chipset biostar ploca, razlicitih cijena. Ovo je linki.
http://www.pcberza.rs/detaljnije/atom-computers/94-1726/
Prosle sedmice su imali samo onu od 5200 din. a postoje jos od 5300 i 6200 ali ih nisu imali.
2.Koja je razlika medju njima.

Takodj sam naisoa i na pojam `J&W RS780UVD, ima 4-phase naponsku jedinicu i ima jos 128mg DDR2 SidePort memorije za graficku na ploci ` citat sa jednog foruma..
3. kakva je grafika na toj biostar ploci u odnosu na ovu J&W RS780UVD i sta znaci sideport memorija..

4. da li ploca 780 chipset biostar moze da podrzi iste procesore koje podrzava i 790 chipset u izvodjenju biostara, npr phenom, i da li ce tada biti problema sa tom naponskom jedinicom.

Sto se tice procesora , izbor je najvjerovatnije 7750+ jer je razlika u odnosu na 5200+ samo 1000 dinara, a uz to kako sam citao , lako se klokuje, mada su joj rezultati slabasni na klokovanju (nikako da prezalim e5200, najvise bi volio biostar A780G M2+ SE 6.x i intel E5200, ali to ne moze)

Eto , vi me savjetujte, a ja cu eventualno nesto korigovati, ako ovi u Atomu ne budu imali nesto.

Hvala.

kefalo81 bio u atomu 16.03.2009. 16:38 #103387

U atomu sam djelom dobio odgovore, na svoja pitanja.
Biostar ploca trenutno nemaju, tj. imaju onu sa on borad grafikom za 10.000 din.
Nemaju trenuto j&w ploce ali se moze naruciti.

Trenutne kombinacije su
J&W RS780UVD maticna

7750+ procesor.

ili
A780G M2+ SE 6.x biostar
i 7750+ procesor.

Interesuje me da li da kupim sad odmah jace napajanje od 500w, kako ga ne bih morao kupovati kada budem kroz 2 godine stavljao phenom procesor.
Pitam jer mi je jedan prodavac rekao, da kroz dvije godine ono oslabi te da mi nece biti od koristi.

Mixx ... 16.03.2009. 17:19 #103403

broj poruka: 2931
razlike izmedju verzija 780/790/780+onboard ram/790+onboard ram gravickih kartica nisu vredne razlike u ceni ploce, nemoj da ti to bude presudno. najbolja 790 grafika je samo malo bolja od obicne 780 a kosta ohoho vise
500w KVALITETNO napajanje ce ti biti dovoljno za phenom II x4 u toj konfiguraciji, ako uzmes nekog kineza ni 1000w ti nece biti dovoljno. ne uzimaj napajanje jeftinije od 50 evra
a sto si se ti uhvatio za taj atom i njihovu ponudu, pa ti od toga zavisi sta uzimas? ______________________________________________________________________
*ebo m*t*r, pusti taj instalacioni cd kao audio disk, pa ga odzvizdi u slusalicu da ga snimim na kasetu da ga iskompajliram na nekom komodoru, pre ce tako da bude nego ovaj torent

kefalo81 gigatron 16.03.2009. 18:21 #103420

I gigatron je sad u igri.Oni imaju te j&w ploce. Imaju i interesantna rjesenja za intel, tipa JW-IP43-S za 6.000 dinara, sto otvara opet i varijantu sa e5200, mada je on kod njih skup.
Ono sto mi se svidja je sto se ne naplacuje montaza, vec samo donesem masinu na B.Brdo.

Ali ni Atom nije los. Bolji je od bartec, koji daje na biostar samo godinu dana garancije.
Od napajanja sam mislio neko lc power od 30evra.
Dacu ja i vise ako ono moze trajati vise od 2godine, jer mi prodavac u atmu rece da to vremenom oslabi.
Uglavnom, vidim da ce te 4 stavke
MB,cpu,ram i napajanje kostati vise od 150 evra.
Limit je180 i ja preko toga ne bih isao.

Ako imate neki predlog, pisite.
Za sada je AMD prvi izbor, jer je on za default podesavanja bez klokovanja, mada bi to volio da naucim.

Mixx a grafika? 16.03.2009. 20:53 #103447

ona biostar ploca koju si pomenuo(A780G M2+ SE 6.x biostar) podrzava procesore do 95w potrosnje, znaci phenom pa jos kloknut ce da je spali sam` tako. pazi se kad budes konacno odlucio.
ako uzimas intela trebace ti i graficka kartica, intelove integruse su dosta slabije od amda, racunaj da ce ti u tom slucaju trebati grafika napr hd2400 od ~25 eura da dostignes 780g.sa druge strane, intela ces moci DRASTICNO vise da nasviras overklokom (a naucices brzo, vidim da si zagrizao).
neki moj predlog bi bio:
intel
e5200 65eura
biostar p35d2-a7 60eura
2x1gb 800 mhz 25 eura
lc pover 5450 450w 30 eura
amd
7750 malo jaci ili 5600 malo hladniji 65eura
Biostar A780G M2+ 60 eura
2x1gb 800 mhz 25 eura
lc pover 5450 450w 30 eura

i nemoj da si kukavica, sklopi sam masinu! samo pazljivo i neces nista da sjeb*s!
poz

philaemos /// 16.03.2009. 21:15 #103452

broj poruka: 2743
Ne bih zeleo da isticem bilo koju firmu, ali ta sto joj ime pocinje na A gde si isao da se raspitas je jako profesionalna i ok su cene, dok je Shitatron dobar samo ako narucis komp od 50k din, za ostalo ih boli patka, ja narucio Geil Ultra+ i Corsair napajanje jos pre 3 meseca kada sam sklapao komp i jos uvek mi nisu javili da li im je stiglo (naravno kupio sam na drugom mestu, bas u @t0mu)
Za rodbinu, drugare, firmu, mene,... sam do sada uzimao dosta komponenata i konfiguracija u mnogim firmama, ova na A je skroz ok. Ti naravno idi gde hoces, samo kazem.
Srecno sa kupovinom

kefalo81 .. 16.03.2009. 21:18 #103453

Znaci chipset je povezan sa naponom.
Sad sam u maloj zabuni, vezano za mogucnosti upgread-a novoc cpu na pojedine ploce.
Npr. Asus P5KPL-AM moze da podrzi sve najnovije core2qud procesore a kosta 40tak evra.http://www.atom.rs/?sid=1443.
Isto tako i sa ovom GA-G31M-S2L plocom.
I ona podrzava najnovije intel procesore core2qud extreme.
U cemu je onda prednos chipseta na 35,45 itd. kad i ovi jeftinij podrzavaju najnovije procesore.
Da li je jedni prednost taj visi napon, koji omogucava clock, ili su podaci sa sajtova proizvodjaca ne tacni.
Kako se oznacva stavka koja govori koji napon procesora podrzava data ploca..

philaemos Re: .. 16.03.2009. 21:41 #103459

broj poruka: 2743
Sta god ti ljudi sa foruma pricali, ako hoces da se zezas sa klokovanjem tada ces za maticnu da se otvoris 150 eur i vise, a ne da kupis tamo neku za 6000 din pa da se pitas da li `oce ovo ili ono. Bar ja tako razmisljam, ako hoces kvalitetnu masinu sa stabilnim klokovanjem, kupi:
1. dobru plocu
2. dobar proc
3. dobru RAM memoriju
4. dobro napajanje
5. dobar kuler za cpu
Ako nemas para uzmi nesto jeftinije i drzi na default ako hoces da sve radi kako treba, ako je Asus napisao da moze taj i taj proc, onda moze, ali to ne znaci da mozes da se izivljavas sa klokovanjem.
Drugo, po meni je totalno bezveze kupovati plocu, pa posle kao menjati procesor, itd. Kada dodje do menjanja menjas brate sve i proc i plocu i memoriju, pa da ti radi ljudski.
Sta ti znaci podrska za tamo neke buduce AMD procesore, kada se DDR3 memorija gura sve vise i vise a ti imas plocu sa podrskom za DDR2, cemu onda to... po meni to nije to, dodje mi samo kao cedjenje suve drenovine...
Pozzz

:: Znaci chipset je povezan sa naponom
:: Sad sam u maloj zabuni, vezano za mogucnosti upgread-a novoc cpu na pojedine ploce
:: Npr. Asus P5KPL-AM moze da podrzi sve najnovije core2qud procesore a kosta 40tak evra.http://www.atom.rs/?sid=1443
:: Isto tako i sa ovom GA-G31M-S2L plocom
:: I ona podrzava najnovije intel procesore core2qud extreme
:: U cemu je onda prednos chipseta na 35,45 itd. kad i ovi jeftinij podrzavaju najnovije procesore
:: Da li je jedni prednost taj visi napon, koji omogucava clock, ili su podaci sa sajtova proizvodjaca ne tacni
:: Kako se oznacva stavka koja govori koji napon procesora podrzava data ploca.
Mixx Re: Re: .. 16.03.2009. 22:02 #103462

@philaemos: ma kul je to sa vrh komponentama, ali super je i kad celerona 4xx na p35 ploci od 60 eura naprzis 100% i to radi!!! i radi super
@kefalo: opusti se malo, ne sastavljas komp za lansiranje spejs satlova, nego za manje vise uobicajenu kucnu upotrebu. imas predloge, opisane sustinske razlike i to ti je za sad dovoljno. neces da pogresis u svakom slucaju

:: Sta god ti ljudi sa foruma pricali, ako hoces da se zezas sa klokovanjem tada ces za maticnu da se otvoris 150 eur i vise, a ne da kupis tamo neku za 6000 din pa da se pitas da li `oce ovo ili ono. Bar ja tako razmisljam, ako hoces kvalitetnu masinu sa stabilnim klokovanjem, kupi
:: 1. dobru ploc
:: 2. dobar pro
:: 3. dobru RAM memorij
:: 4. dobro napajanj
:: 5. dobar kuler za cp
:: Ako nemas para uzmi nesto jeftinije i drzi na default ako hoces da sve radi kako treba, ako je Asus napisao da moze taj i taj proc, onda moze, ali to ne znaci da mozes da se izivljavas sa klokovanjem
:: Drugo, po meni je totalno bezveze kupovati plocu, pa posle kao menjati procesor, itd. Kada dodje do menjanja menjas brate sve i proc i plocu i memoriju, pa da ti radi ljudski
:: Sta ti znaci podrska za tamo neke buduce AMD procesore, kada se DDR3 memorija gura sve vise i vise a ti imas plocu sa podrskom za DDR2, cemu onda to... po meni to nije to, dodje mi samo kao cedjenje suve drenovine...
:: Pozz
:: _______________________________________________
:: Hope is the first step on the road to disappointment.
:: :: Znaci chipset je povezan sa naponom
:: :: Sad sam u maloj zabuni, vezano za mogucnosti upgread-a novoc cpu na pojedine ploce
:: :: Npr. Asus P5KPL-AM moze da podrzi sve najnovije core2qud procesore a kosta 40tak evra.http://www.atom.rs/?sid=1443
:: :: Isto tako i sa ovom GA-G31M-S2L plocom
:: :: I ona podrzava najnovije intel procesore core2qud extreme
:: :: U cemu je onda prednos chipseta na 35,45 itd. kad i ovi jeftinij podrzavaju najnovije procesore
:: :: Da li je jedni prednost taj visi napon, koji omogucava clock, ili su podaci sa sajtova proizvodjaca ne tacni
:: :: Kako se oznacva stavka koja govori koji napon procesora podrzava data ploca.
kefalo81 ... 16.03.2009. 22:07 #103463

Moj moto je da je jeftinjie i bolje jednom kvalitetno i upgread za 2god sa grafom i procesorom i to od posljednje vrste koju moze da pokrene, nego da u te 4god, dva puta uzmem masinu pod misku u nekom od trznih centara.

Ako clock zahtjeva skupu plocu 80+ , a ja to necu da kupim, onda se gubi smisao klokovanja, i samim tim intel gubi trku sa amd.

Listacu jos malo po forumima i sajtovima proizvodjaca, jer sad ipak imam neko znanje, sta gledati i kako sto bolje izabrati.

A sto se tice ddr3, to je sasvim normalna stvar, tehnologija ide dalje, i kada taj ddr3 bude pristupacan, onda ce neko reci nemoj zuriti, izlazi ploca sa podrskom za najnovije procesore od 8 jezgara.

Tako je to uvjek bilo

pozdrav
Mixx Re: ... 16.03.2009. 22:19 #103470

ne zahteva overclock skupu plocu, samo ce se isti procesor na mnogo skupljoj ploci kloknuti malo vise, a verujem da ti je nebitno da li ti e5200 radi na 3.5 ili 3.7

:: Moj moto je da je jeftinjie i bolje jednom kvalitetno i upgread za 2god sa grafom i procesorom i to od posljednje vrste koju moze da pokrene, nego da u te 4god, dva puta uzmem masinu pod misku u nekom od trznih centara
:: Ako clock zahtjeva skupu plocu 80+ , a ja to necu da kupim, onda se gubi smisao klokovanja, i samim tim intel gubi trku sa amd
:: Listacu jos malo po forumima i sajtovima proizvodjaca, jer sad ipak imam neko znanje, sta gledati i kako sto bolje izabrati
:: A sto se tice ddr3, to je sasvim normalna stvar, tehnologija ide dalje, i kada taj ddr3 bude pristupacan, onda ce neko reci nemoj zuriti, izlazi ploca sa podrskom za najnovije procesore od 8 jezgara
:: Tako je to uvjek bil
:: pozdra
kefalo81 ma kloknuo bi ja njega malo 16.03.2009. 22:26 #103472

SAMO DA ZNAM :)
Sad ostaje samo da listam specifikacije, i ako mi nesto zapadne za oko, pitacu.
malo me intrigira ova ploca, iako za msi vazi da je smece..
btw,meni je ploca msi i nikad nikakvog problema nisam imao , a 6 ljeta joj je.

a ploca je http://global.msi.eu/index.php?func=prodmbspec&maincat_no=1&cat2_no=170&cat3_no=&prod_no=1261menu
cijena 5700.
gile23 ... 16.03.2009. 22:43 #103478

broj poruka: 9121
Reci sta si uradio kad budes kupio i koliko si platio, unapred zahvalan. Srecno sa kupovinom!

Pozdrav!

Mixx Re: ma kloknuo bi ja njega malo 16.03.2009. 22:44 #103479

izgleda zanimljivo, heatpipe, crna stampa.... nije lose

:: SAMO DA ZNAM :
:: Sad ostaje samo da listam specifikacije, i ako mi nesto zapadne za oko, pitacu
:: malo me intrigira ova ploca, iako za msi vazi da je smece.
:: btw,meni je ploca msi i nikad nikakvog problema nisam imao , a 6 ljeta joj je
:: a ploca je http://global.msi.eu/index.php?func=prodmbspec&maincat_no=1&cat2_no=170&cat3_no=&prod_no=1261men
:: cijena 5700
kefalo81 javljam se obavezno. 16.03.2009. 23:30 #103488

imam nekoliko ideja kako bi to trebalo ispasti, ali ce realizacija zavisti od trenutnog stanja na lageru u prodavnicama..
Ova msi, je interesantna, i pored prica o msi kao losoj kompaniji, a u ostalom koga briga, ima garanciju 3god.
Mixx Re: javljam se obavezno. 17.03.2009. 11:36 #103557

gde si nasao tog msi, nema ga na berzi?

:: imam nekoliko ideja kako bi to trebalo ispasti, ali ce realizacija zavisti od trenutnog stanja na lageru u prodavnicama.
:: Ova msi, je interesantna, i pored prica o msi kao losoj kompaniji, a u ostalom koga briga, ima garanciju 3god.
kefalo81 atom computers 17.03.2009. 13:11 #103578

btw, kako se gleda kakva je naponska jedincia ploce, koj je to oznaka.
Da li je to da odem na listu podrzanih procesora pa da vidim tamo napone svakog od nih i to je to.
STRANA 2 OD 2
Broj postavljenih tema: 60434. Broj poslatih odgovora: 647800.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs