Sad sam stigao! [2:24] Ne brini,svaki post sam pazljivo procitao,na kraju sklopim onako kako vecina preporuci isto,hvala ljudima koji su pisali,kad sam video 25 postova zgranuo sam se :/ thx
Nije sramota ne znati,sramota je ne znati a ne pitati
Procitao sam da je bolji 860 (860 je od 920 brzi skoro u svim aplikacijama, bolje se klokuje, manje greje i manje struje trosi + ploce za njega su jeftinije. Jedinu prednost koju ima 920 je trokanalna memorija koja za sada u praksi ne pokazuje bog zna koliko bolje rezultate u realnim aplikacijama)
A sada hocu da cujem od Vas koliko je to tacno?
Sto se memorije tice uzece se: Kingston 6GB (3x2GB) 1600MHz DDR3 - 153e + Kingston 2GB 1600MHz DDR3 - 48e Da li je to u redu?
Ploce su mi skupe sto ste mi preporucili,voleo bi da moze neka koja podrzava DDR3 i I7 procesore, al ako moraju neke od ove dve koja da bude?Nece se klokovati,dobro je sto imaju firewire,to ce biti potrebno : ) A negde sam procitao da je bitan dobar chipset ako se pravi konfiguracija za dizajnera? I sta je Tripple channel,Dual-channe?
Asus Maximus III Formula - 210e (Dual-channel,2 firewire,DDR3 do1600 MHz,Chipset NE ZNAM KOJI JE?,3 PCI Express x16 A NE ZNAM STA CE NAM 3?) Asus P6T Deluxe V2 - 237e (Triple-channel,DDR3 do 2000 Mhz,Chipset Intel X58)
E sada,vidim da svi preporucujete ATI graficke,ja bih neku NVIDIA iz razlogao kao sto je rekao
@Saske grafičku obavezno neku nVidia tipa gtx275 ili nešto slično pošto Photoshop i još neki Adobe programi podržavaju akceleraciju preko grafičkih karti koje poseduju Cuda tehnologiju... znači nVidia 8xxx pa na ovamo...
Ja istu informaciju dobijam od ljudi od kojih se informisem.Ne mogu da nadjem ni jednu NVIDIA graficku koja podrazava bar directx 11 i da je bar 256 bitna!Koju NVIDIA graficku da uzmem?
I niko da kaze koje kuciste da uzmem sa napajanjem jer ja ne znam ni koliko snage treba za sve ovo :/
Sto se tice hardiska uzece se: WD Caviar Green 1TB 32MB SATA300 - 70e
Nije sramota ne znati,sramota je ne znati a ne pitati
Ja sam fotograf i radim dosta u Corelu (nekako neljubim Photoshop) i to u Photopaintu i Draw.
Procesor ti nije mnogo bitan i ne bacaj previše para na to. RAMa koliko god da stavis bice malo te idi na maksimalnu kolicinu (to je valjda 16 GB) i grafika obavezno Qadro, najbolja koju nadjes! Cenjeni prijatelji forumasi morate shvatiti da igrice i posao koji covek radi nisu isto, tj. da ono sto je najnaj za gejmera, njemu bas i nece znaciti. Pozz svima i molim bez povredjenih sujeta.
@prsic ako hoces 920 ti ga kupi i stavi na plocu od 200e, a ja ti rekoh sta sam procitao po forumima i testovima na internetu. Ako znas da koristis google doci ces ubrzo do istih zakljucaka - mb+860 je jeftiniji/noviji/brzi/hladniji/bolje se klokuje/manje trosi od mb+920 @pedjapop - ako ima pare za quadro (hiljade evra) onda je bez veze da usteka 50 e i kupi manje od i7... profesionalac koji ne ljubi photoshop i illustrator... nesto tu ne stima
:: Cenjeni prijatelji forumasi morate shvatiti da igrice i posao koji covek radi nisu isto, tj. da ono sto je najnaj za gejmera, njemu bas i nece znaciti Pedja jos 1000x da kazes to niko te od ovih klinaca nece cuti...Ja stvarno ne znam sta vise da mislim,jer ma koliko puta sam rekao da gejmerske graficke ne daju ubrzanje u OpenGL aplikacijama vec sve rade isto niko to od ovih gejmerskih mozgica ne moze da razume...Sto se tice aplikacija potpuno se slazem da ako ima para uzme Quadro ili FireGL,ali ce ih kod nas tesko naci i zaista su preskupe...Kazem ako stvarno nece da stedi kintu obavezno neku render kartu...
Ko god ima priliku neka proba u PSu(samo CS4 podrzava ovu opciju) da ukljuci GPU hardare acceleration i neka proba da vidi koje ce ubrzanje biti izmedju npr GTS 250 i GTX 285....Nece ga uopste biti....SVE Geforce serije 9 ce raditi isto kao i sve iz serie 8,7,itd... ATI FireGL i Nvidia Quadro iz klase u klasu koriste iste cipove kao i njihove gejmerske karte,ali imaju drugi BIOS koji im bukvalno skida blokadu za aplikacije i dozvoljava da rade normalno...Ne kazem brze vec NORMALNO jer su te karte namenski ogranicene na odredjene(slabe) performanse u aplikacijama...Ni ATI ni Nvidia ne dozvoljavaju da gemerske karte rade normalno u aplikacijama i nedozvoljavaju im da se utrkuju na tom polju sa render kartama,vec im blokiraju performanse...Zasto bi dozvolili nekome da kupi kartu za aplikacije od 150-200 evra kada mogu da mu prodaju istu tu kartu za 1000-2000 evra...U nekom normalnom svetu se podrazumeva da neko ko radi taj posao moze i da plati tu cenu zarad performansi...Takva im je trzisna politika.
Nvidia Quadro FX 4800 i GTX 280 imaju identitcan cip GT200,samo sto su na Quadro FX4800 oborene frekvencije i memorije i GPUa i ona opet ima mnooooogo bolje performanse u aplikacijama...I do 10x je brza od GTX 280 iako je to isti cip i ista karta,isti drajver....Samo sa oborenim frekvencijama.
Pro/ENGINEER je test za OpenGL i pokazuje kolika je razlika izmedju kartica u svim aplikacijama koje koriste OpenGL kao Hardware acceleration,to su: AutoCAD,3DS MAX,PhotoShop(samo CS4),Maxwelll Studio,Solidworks,itd... Kao sto se vidi razlika u brzini izmedju gemerskih kartica nije primetna `golim okom`...I ma sta ti savetovali klinci sa foruma bacices novac ako kupis jaku gejmersku kartu za apalikacije.
Zakljucak: Ako ne mozes da priustis Quadro ili FireGL nikako nemoj bacati novac na GTX 285 ili 5850,5870 ili sta vec....Osim ako ti racunar ne sluzi prvenstveno za igre,a ponekad hoces malo i da radis...
Pratim ovu temu od postavljanja i moram se sloziti da su u prvi oni koji tvrde da nije isto uzeti graficku karticu za igrice i ozbiljan rad. Ali, postavlja se pitanje da li treba uzeti neku od predlozenih, skupih profesionalnih kartica. Zato sam malo guglao i pronasao sam da se mogu instalirati modovani drajveri i za N-Vidiu i za ATI, tako da se za mnogo manje para moze postici ono sto se dobija kupovinom skupe profi kartice. Kako je to moguce? Pa lepo, prizvodjaci namerno blokiraju na igrackim karticama neke opcije, tako da se otkljucavaju samo na profi karticama, a ko se bavi ozbiljnim poslom i na tome zaradjuje pare, red je i da plati. Da ne bih prepricavao, pogledajte ovaj link: http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=275174
Broj postavljenih tema: 60424. Broj poslatih odgovora: 647712. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.