Nemoze Thuban da parira i7,jesam postavio link uporedba 920 vs Thuban.Jednostavno tih 6 jezgara ne vrede kad Intel ima hyperthreading i aplikacije vide 8 jezgara a ne 4+4. A u aplikacijama koja ne koriste vise jezgara,pojedina jezgra ubrzavaju do 2.9ghz. Jendnostavno je Nehalem bolja arhitektura. A da ne racunam trokanalni memorijski kontroler i QPI magistralu...
@bstaletic sta ce mu 12GB memorije si ti lud,koja aplikacija ce to da iskoristi?Ostalo si isto sto sam i ja naveo.Bolje ce mu leci 460 sa 1GB zbog CUDA,Fizike a i hladniji je pa ionako mali zaostatak u performansama moze nadoknaditi minimalim overklokom.
:: Ne plaši čoveka bazuka, podržava 1800 memoriju a verovatno i više, itsvet laže kao i obično :: :: Gihtwho: Imaš ovde temu o SSD diskovim :: http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=28045&forid=5&katid= :: :: Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous :: Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
Koliko ja vidim ne podrzava al ok...inace, svaka maticna podrzava mnogo veci radni takt...al da ne objasnjavam sad sta i kako... Inace i da doprinesem moje misljenje sto se CPU-a tice. iz licnog radnog iskustva znam da AMD je uvek kasnio i kasnice po pitanju tehnologije za Intelom, to nije tajna i niko to ne moze poreci a da ne pricam o toploti koju AMD-ovi procesori oslobadjaju pri smor radu u poredjenju sa Intelovim. Svako ko se iole razume i radio je sa kompjuterima ozbiljno, zna koliki je to problem. naravno, za pro korisnike bolje resenje je Intel. AMD i Intel ja vidim kao automobil npr. Poredite yuga i npr. da sad ne pretera, golfa VI. I jedan i drugi se kotrljaju, mogu da idu 100 na sat, trose gorivo al ipak...sta pre kupujete kada imate para? Ja takodje za 2-3 meseca kupujem nov komp s budzetom izmedju 1-2 soma. naravno da sa AMD konf. mogu vise nabudziti komp ali Intel je Ipak intel. Nemojte samo pricati da Intelu placamo nalepnicu jer je to cista izmisljotina. To bi onda trebalo govoriti za sve vodece firme i marke u idustriji. A to je nas sindrom samo da platimo sto jeftinije...a sto cemo opet za koji `dan` morati da kupujemo novo...to nema veze...razmisljacu o tome kad doje vreme... I samo nek se zna da ne mrzim AMD, jednostavno kad mogu da biram, biram bolje (Golfa VI) A covek nek lepo uzme i5 CPU, i to je vise nego dovoljno za rendanje i igrarije.
Baš voliš intela a? Imam ga i ja pa ne mislim da je rols-rojs a ovo što amd nudi ovih dana su jako lepe stvari po ok cenama, zašto ne uzeti i to u razmatranje, teška je dilema između i5 750 i 1055T, prvi je bolji all-round a drugi je bolji za render, zavisi šta ti treba. A to da se AMD grozno greje je ovih dana tačno ko i ono da atiju ne valjaju drajveri.
Ovo što na itsvetu piše je više orjentaciono, i za moju ploču piše da je max 1600 a nije, pogledaš na sajtu podržane memorije i nema greške.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
1090T je bolji u 95% testova od i7 920. Jeste skuplji 100 evra, ali zato imas jeftiniju plocu za AMD-a :), plus da ne pominjem USB 3 i SATA 3.
Pozdrav!
:: Nemoze Thuban da parira i7,jesam postavio link uporedba 920 vs Thuban.Jednostavno tih 6 jezgara ne vrede kad Intel ima hyperthreading i aplikacije vide 8 jezgara a ne 4+4 :: A u aplikacijama koja ne koriste vise jezgara,pojedina jezgra ubrzavaju do 2.9ghz :: Jendnostavno je Nehalem bolja arhitektura :: A da ne racunam trokanalni memorijski kontroler i QPI magistralu.. :: :: @bstaletic sta ce mu 12GB memorije si ti lud,koja aplikacija ce to da iskoristi?Ostalo si isto sto sam i ja naveo.Bolje ce mu leci 460 sa 1GB zbog CUDA,Fizike a i hladniji je pa ionako mali zaostatak u performansama moze nadoknaditi minimalim overklokom :: :: ::
Ja posedujem i Intela i AMD-a...kao sto rekoh, uskoro kupujem nov komp, pogodi koji CPU cu uzeti...bacio sma pik na i7 930. Ako bude nekog problema sa kesom, uzecu i5, iako za isti kes mogu uzeti boljeg AMD-a sa monstruoznih 6 jezgara... Posto se bavim servisiranjem kompova i jako cesto sam morao da cistim coolere i stavljam termalnu pastu na CPU zbog pregrevanja doticnog...nznm zasto ali uvek su u pitanju super mocni AMD procesori...koji se kao sto rekosmo, ne greju... Bas sam skoro stavljao jednom AMD procesoru pastu koji je pre malo vise od god. dana sisao sa trake (verovatno ga sastavljali kinezi). na svakih god. dana novu pastu da stavljamo...zasto, jer smo bili skrti i ustedeli koji evro. Intel CPU koji posedujem je veteran, pentium 4 na 2.8 GHz, jednom u njegovom radnom veku sam mu menjao pastu jer sam mu menjao cooler i evo vec 2.5 god ga nisam skoro uopste ugasio, 24h skidam nesto na tom kompu... A AMD nazalost imam i to u laptop-u...sto je smrt kombinacija, elem, imao sam na popravci jedan isti takav laptop samo sa Intel procesorom...i razliku u zagrevanju bi i laik primetio a ne ja koji se koliko-toliko razumem u neke stvari. Jednostavno je kupiti jaci cooler i gotova stvar ali ovde nije rec o tome...zato imajte postovanja prema necijem radu i kranjem rezultatu koji naravno treba i platiti.
ostaje AMD, bojim sem se za ram poshto pishe 1066, 1333 i 1800 OC a nepishe 1600, ali pretpostavljam da moze da ih iskoristi chim ima ovih OC 1800... SSD ce biti : Mushkin Callisto 60GB zanima me koji storage da uzmem? i zanima me kakvog ce imati uticaja na ssd?
@gile23 Pogledaj koja je razlika.U principu ovako nesto ti i ne treba.Nepostoji aplikacija ili igra koju i7 920 nece zadovoljiti.Pa i Intel ploce imaju USB i SATA 3. Jeftinija ploca a?Sta mislis na QPI magistralu,koja ima vecu propusnu snagu od AMD ploca,a trokanalni memorijski kontroler?
@Giftwho uzmi neku drugu plocu ako ti je RAM problem(Alternitivni Asus naprimer). Mada razlike izmedju 1333 i 1600 nepostoji u relnom vremenu.Jednostavno to neces primetiti. Bolje tu razliku u ceni iskoristi za GTX 470 koji sa CUDA unistavan AMD/ATI kombinaciju na svim poljima.
:: :: Koliko ja vidim ne podrzava al ok...inace, svaka maticna podrzava mnogo veci radni takt...al da ne objasnjavam sad sta i kako.. :: Inace i da doprinesem moje misljenje sto se CPU-a tice. iz licnog radnog iskustva znam da AMD je uvek kasnio i kasnice po pitanju tehnologije za Intelom, to nije tajna i niko to ne moze poreci a da ne pricam o toploti koju AMD-ovi procesori oslobadjaju pri smor radu u poredjenju sa Intelovim. Svako ko se iole razume i radio je sa kompjuterima ozbiljno, zna koliki je to problem. naravno, za pro korisnike bolje resenje je Intel Bez uvrede,ali u tvojoj prici nema bas mnogo istine.
AMD je izgubio tron 2006. godine kada je Intel izbacio Conroe jezgro (C2D procesor)...A osam godina pre toga je AMD imao najbrzi procesor i vala bio puno inovantniji od Intela...Prvi 64 bit procesor je AMDov,prvi dual core je AMDov,pravi pravi Quad Core procesor je AMDov...Intelova QPI tehnologija je prepisana AMD HT tehnologija,implementiranje memorijske magistrale u CPU je AMD prvi uradio,a Intel je samo prepisao tu tehnologiju.
Sto se tek temperatura tice tu je tek Intel mnooooogo vreliji od AMDa...Core i7 920 u full loadu sa box kulerom prelazi 80 stepeni...Takodje sam bio vlasnik Intel Pentium D820 ona przilica jedino moze da parira danasnjim Ci7 procesorima...
:: AMD i Intel ja vidim kao automobil npr. Poredite yuga i npr. da sad ne pretera, golfa VI. I jedan i drugi se kotrljaju, mogu da idu 100 na sat, trose gorivo al ipak...sta pre kupujete kada imate para :: Ja takodje za 2-3 meseca kupujem nov komp s budzetom izmedju 1-2 soma. naravno da sa AMD konf. mogu vise nabudziti komp ali Intel je Ipak intel :: Nemojte samo pricati da Intelu placamo nalepnicu jer je to cista izmisljotina. To bi onda trebalo govoriti za sve vodece firme i marke u idustriji :: A to je nas sindrom samo da platimo sto jeftinije...a sto cemo opet za koji `dan` morati da kupujemo novo...to nema veze...razmisljacu o tome kad doje vreme.. :: I samo nek se zna da ne mrzim AMD, jednostavno kad mogu da biram, biram bolje (Golfa VI) Ne bi da komentarisem tvoju teoriju,ali se ne slazem ni sa njom...Mogu samo da kazem da nema te racunice koju je u stanju da uradi samo jedan procesor ne bitno da li je AMD ili Intel...Intel jeste trenutno bolji,ali ko god je upucen u IT industriju malo duze zna sta se ranije desavalo i koliko je Intel kaskao za AMDom. :: A covek nek lepo uzme i5 CPU, i to je vise nego dovoljno za rendanje i igrarije X6 je mnogo bolja varijanta za render od i5.
@Giftwho Sto se rendera tice mogu da te posavetujem da se drzis X6 procesora,jer je trenutno najisplatljiviji za tu namenu.
`Ajde, molim te, objasni mi šta je CUDA i koja je to tolika korist od nje i objasni mi po čemu NVIDIA u kombinaciji sa Intelom uništava AMD/ATI? I gde samo nadje da mu preporučiš GTX470 pored GTX460 koja je, kad se sve sabere i oduzme, mnogo bolja karta? Pozdrav!
:: Za tih 100e sto si spomenuo mozes uzeti i7 940 :: Jako ces se zeznuti ako uzmes AMD :: :: http://www.anandtech.com/bench/Product/46?vs=14 :: :: @gile2 :: Pogledaj koja je razlika.U principu ovako nesto ti i ne treba.Nepostoji aplikacija ili igra koju i7 920 nece zadovoljiti.Pa i Intel ploce imaju USB i SATA 3 :: Jeftinija ploca a?Sta mislis na QPI magistralu,koja ima vecu propusnu snagu od AMD ploca,a trokanalni memorijski kontroler :: :: :: @Giftwho uzmi neku drugu plocu ako ti je RAM problem(Alternitivni Asus naprimer) :: Mada razlike izmedju 1333 i 1600 nepostoji u relnom vremenu.Jednostavno to neces primetiti :: Bolje tu razliku u ceni iskoristi za GTX 470 koji sa CUDA unistavan AMD/ATI kombinaciju na svim poljima :: :: ::
Mlad je i naduvan, forsira intel i nVidia fazon u stilu kao sto se navija za partizan ili zvezdu...ne kapira da u tom svetu IT-a nema strana i da se proizvodjaci utrkuju i smenjuju...
Decace sto pre skapiras da ne treba da navijas za nvidiju ili intela kao za neki klub to bolje po tebe...samo to upamti...
12 GB rama moze da koristi neki mega super tera pro. DaSick radi jako komplikovane projekte u 3DS Max-u i koliko znam koristi 8 GB rama, 12 GB je bacanje para jednostavno.
Intel nije los, ali je dosta skuplji, najjeftiniji i7 920 je 23.7k dinara, znaci skoro 4k skuplji od AMD-a i ploca je jos koju 1000 skuplja. A to se ne isplati, tu je skuplje vec 50-70 evra od AMD-a, a na tih 70 evra dodas jos 30 i eto ti ga proc koji je bolji od i7 920 i odlicno se klokuje. Ako hoces SATA 3 standard an Intelu mora da da mnogo para za plocu. Sta ce mu trokanalna memorija kada covek renda reklame od 30 sek ?
Ako hoces da doplatis za Intela neces se zeznuti, ali opet me nervira sto nema SATA 3 standard a ima tamo 2 PCI E slota :).
@tata02 izvoli http://en.wikipedia.org/wiki/CUDA @DaSickSyst hvala sto si nas preslisao istoriju. @Dautovicu iako sam mlad kako mogu da ti kazem da sam daleko iskusniji od tebe. Zadnjih 4 godine susrecem se sa svakojakim racunarima od onih iz 90`s do onih svemirksih. Mnogo ploca,programa,procesora,grafika,i memorija je proslo kroz moje ruke. Tako da mi nikako nemozes govoriti da sam neiskusan i nezreo ili da sam neki fanboy. Ti se pojavljujes samo kada treba da osporis neki Skajevi,tortojedovu a od skora i moju tvrdju.A kada treba da pomognes i da kazes nesto sto je realno,onda te nema. Zabole mene uvo sta ce on uzeti.Neka uzme AMD,voleo bih da se posle 3 godine javi da nam podeli iskustva. Pitaj neke malo starije ljude i iskusnije sta bi oni uzeli.Vecina pravih poznavalaca IT-a bi ti nedvosmisleno rekla Macintosh.Ne znam dali citas SK,pitaj njih sta bi uzeli.
Licno kada bih birao procesor do 150e izabrao bih AMD,a za 150e+ AMD pored Nehalem arhitekture nema sta da trazi.
Samo da znas ti iz Sveta Kompjutera su rekli coveku zato sto ima ATI karticud da je budala, koliko sam cuo. Inace pita lik izmedju 2 ATI kartice oni mu preporuce nVidia, a obe ATI bolje od nje, a sve 3 isto kostaju. I ko je tu lud ? A taj Macintosh to je jedno dranje koze kao sto i radi Apple. Novi iPhone 4 IMA VIDEO POZIV, samo cekam sledece. Ako jedan proizvod kosta kod Microsoft-a 500 evra, takav isti ce da kosta kod Apple 1000 evra. Samo pogledaj MacMini sta nudi za 1000$. Pa ja cu bolji komp da sastavim za 350 evra. Inace Macintosh ti ne treba ni za klinac kada na obican pc mozes da instaliras Mac OS X. Samo kod mene nesto nece :). Pazi sta ti kazem sada samo posmatraj cene ostalih tableta u odnosu na iPad i performanse ostalih tableta u odnosu na iPad :).
Dobra je CUDA ali se ponasa isto kao ATI Stream, sve je skoro isto, samo je implementacija bitna :).
Pozdrav!
:: @tata02 izvoli http://en.wikipedia.org/wiki/CUD :: @DaSickSyst hvala sto si nas preslisao istoriju :: @Dautovicu iako sam mlad kako mogu da ti kazem da sam daleko iskusniji od tebe :: Zadnjih 4 godine susrecem se sa svakojakim racunarima od onih iz 90`s do onih svemirksih :: Mnogo ploca,programa,procesora,grafika,i memorija je proslo kroz moje ruke :: Tako da mi nikako nemozes govoriti da sam neiskusan i nezreo ili da sam neki fanboy :: Ti se pojavljujes samo kada treba da osporis neki Skajevi,tortojedovu a od skora i moju tvrdju.A kada treba da pomognes i da kazes nesto sto je realno,onda te nema :: Zabole mene uvo sta ce on uzeti.Neka uzme AMD,voleo bih da se posle 3 godine javi da nam podeli iskustva :: Pitaj neke malo starije ljude i iskusnije sta bi oni uzeli.Vecina pravih poznavalaca IT-a bi ti nedvosmisleno rekla Macintosh.Ne znam dali citas SK,pitaj njih sta bi uzeli :: :: Licno kada bih birao procesor do 150e izabrao bih AMD,a za 150e+ AMD pored Nehalem arhitekture nema sta da trazi :: :: :: ::
@Alphacore: Molim i drugi put...Mada se nisam tebi obratio,ali ako te jos nesto muci slobodno pitaj. PS. Ima i ATI GPU akceleraciju zove se ATI Stream Technology...Samo sto ce proci jos dosta vremena pre nego li zazive u svakodnevnim aplikacijama CUDA i Stream...Toliko o tome.
daleko si iskusniji od mene...ti mene poznajes? ovo neka fora?
Sto imas potrebu da se opravdas? Pricas mi o SK?! me zajebvas?
AMD ima X6 procesor za 180e i5-750 je 180e sine, nemas ti poima...
aj ti u krevet sine.
:: @tata02 izvoli http://en.wikipedia.org/wiki/CUD :: @DaSickSyst hvala sto si nas preslisao istoriju :: @Dautovicu iako sam mlad kako mogu da ti kazem da sam daleko iskusniji od tebe :: Zadnjih 4 godine susrecem se sa svakojakim racunarima od onih iz 90`s do onih svemirksih :: Mnogo ploca,programa,procesora,grafika,i memorija je proslo kroz moje ruke :: Tako da mi nikako nemozes govoriti da sam neiskusan i nezreo ili da sam neki fanboy :: Ti se pojavljujes samo kada treba da osporis neki Skajevi,tortojedovu a od skora i moju tvrdju.A kada treba da pomognes i da kazes nesto sto je realno,onda te nema :: Zabole mene uvo sta ce on uzeti.Neka uzme AMD,voleo bih da se posle 3 godine javi da nam podeli iskustva :: Pitaj neke malo starije ljude i iskusnije sta bi oni uzeli.Vecina pravih poznavalaca IT-a bi ti nedvosmisleno rekla Macintosh.Ne znam dali citas SK,pitaj njih sta bi uzeli :: :: Licno kada bih birao procesor do 150e izabrao bih AMD,a za 150e+ AMD pored Nehalem arhitekture nema sta da trazi :: :: :: ::
Evo ti pogledaj test ssd-a http://www.legitreviews.com/article/1307/6/ Intel x25 je jaci od tog tvog Mushkin Callisto 60GB u read-u speed i Random Access(to da ne govorim) em x25 ima 80gb (neverovatno je bitno sto vise prostora) naspram 60gb mushkin-a(sa tim ssd-om ce ti ostati 40gb za igrice programe itd),jedino mushkin je jaci u pisanju sto je najmanje bitno, najbitnija stvar ssd-a je random access i read speed,a write speed je toliko tebi ne bitno, tebi je samo bitno da sto brze otvori program,igricu,butuje sistem itd.ali dobro neko voli mushkin a neko intela..ali mislim da ces pogresiti pogledaj jos malo to je moja preporuka. :: ostaje AMD :: bojim sem se za ram poshto pishe 1066, 1333 i 1800 OC a nepishe 1600, ali pretpostavljam da moze da ih iskoristi chim ima ovih OC 1800.. :: SSD ce biti : Mushkin Callisto 60G :: zanima me koji storage da uzmem? i zanima me kakvog ce imati uticaja na ssd?
Storage neki od 1tb obavezno ja imam wd green 1tb 32mb cache,ne greje se i tih je,moj drugar ima wd black 1tb i greje mu se mislim da mi je rekao do 48C ako se ne varam i da je bucniji malo, ali 1tb preporuka.... A ovo pitanje: i zanima me kakvog ce imati uticaja na ssd? kakve to ima veze storage i ssd ,mislim nema veze jedno sa drugim.. odg na pitanje: nece imati uticaj na ssd. Ja misli da je ovo nekome dosadno pa pravi dupli nalog posto lik kaze da stavi ssd i hard disk u raid i kaze kakvog ima uticaja ssd na storage?mozda gresim ,mozda se ne razume ???a mozda smo se svi mi zaneli u ovu temu da ne primecujemo da se neko zaj?
:: daleko si iskusniji od mene...ti mene poznajes? ovo neka fora :: :: Sto imas potrebu da se opravdas? Pricas mi o SK?! me zajebvas :: :: AMD ima X6 procesor za 180e i5-750 je 180e sine, nemas ti poima.. :: :: aj ti u krevet sine :: :: :: @tata02 izvoli http://en.wikipedia.org/wiki/CUD :: :: @DaSickSyst hvala sto si nas preslisao istoriju :: :: @Dautovicu iako sam mlad kako mogu da ti kazem da sam daleko iskusniji od tebe :: :: Zadnjih 4 godine susrecem se sa svakojakim racunarima od onih iz 90`s do onih svemirksih :: :: Mnogo ploca,programa,procesora,grafika,i memorija je proslo kroz moje ruke :: :: Tako da mi nikako nemozes govoriti da sam neiskusan i nezreo ili da sam neki fanboy :: :: Ti se pojavljujes samo kada treba da osporis neki Skajevi,tortojedovu a od skora i moju tvrdju.A kada treba da pomognes i da kazes nesto sto je realno,onda te nema :: :: Zabole mene uvo sta ce on uzeti.Neka uzme AMD,voleo bih da se posle 3 godine javi da nam podeli iskustva :: :: Pitaj neke malo starije ljude i iskusnije sta bi oni uzeli.Vecina pravih poznavalaca IT-a bi ti nedvosmisleno rekla Macintosh.Ne znam dali citas SK,pitaj njih sta bi uzeli :: :: :: :: Licno kada bih birao procesor do 150e izabrao bih AMD,a za 150e+ AMD pored Nehalem arhitekture nema sta da trazi :: :: :: :: :: :: :: ::
@DaSick Demantovao si me :), ali opet 12 GB je previse, jedino za nekoga kao ti koji renda 24/7/365.
@Dautovic samo da te informisem da je i5 750 u vecini aplikacija bolji od 1055T, ali mi se pre cini da je to do neoptimizovanosti aplikacija. Ali uporedi plocu za 1055T i plocu za i5 750 i razliku u ceni :).
Pošto izgleda ipak nisi Skaj, da nisi možda Miodrag Kuzmanović? Vidim pominješ SK, pa rekoh da pitam. On je jedan od retkih debila koji furaju isključivo Intel/nVidija fazon. Ostalo za njega ne postoji. 4 godine `iskustva` je premalo da bi ti tvrdio da znaš nešto više od nekoga sa ovog foruma.
@BazukaJo I ti si mi neki `iskusan` serviser kad kupuješ laptop sa AMD-ovim procesorom. Ja jesam fan AMD-a, ali tako nešto još uvek ne bih radio (mislim na kupovinu AMD laptopa).
Zaključak: Previše `ikusnih`, `eksperata` i `entuzijasta` u plavo/zelenom taboru.
Broj postavljenih tema: 60438. Broj poslatih odgovora: 647796. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.