Naime, dobio sam polovan računar iz inostranstva na poklon. Brend nejm `Dell Optiplex GX260` sa COA nalepnicom `Win XP Pro 1-2CPU` (predpostavljam da je OEM). Uz njega nisam dobio ništa od propratne dokumentacije (Račun, Faktura, Otpremnica). Nemam ni CD - imam samo KUĆIŠTE sa COA NALEPNICOM.
Pitanje: Da li ovaj računar mogu da stavim na astal u radnji (imam STR) i da ga koristim za posao (kao računar-kasu) kao takvog? Njegov prvobitni OS je, naravno, preinstaliran piratskom verzijom istog. Ima li veze i to što sam PAUŠALAC, ili za mene važe drugačija pravila od obveznika PDV-a?
Hvala na odgovoru, ali smatram da nisi potpuno objasnio sve.
Nisam znao za taj podatak da su svi operativni sistemi `Windows XP` legalni posle Viste. Ako ti nije problem zamolio bih te da mi to bolje objasniš, jer kao što napisah, računar planiram da koristim u poslovne svrhe - a tu verovatno ima neka zavrzlama sa našom poreskom upravom i njihovom terenskom inspekcijom...
Hajde pokazi mi stranicu gde se prodaje XP,a da pritom nisu neki domorodci u pitanju?
Po nasem zakonu koji nikada nece biti sproveden i da nekim cudom uleti inspekcija i da ga navata sa ne legalnom 7-icom samo ce mu dati rok da je legalizuje.
Ako sad odes u bilo koju ustanovu i pogledas software koji koriste videces da je 9 od 10 nelegalno i da je u pitanju aktuelan software a ne nesto poput XP-a.
Meni kad je na brodu riknuo win 7 u labaratoriji, dosao mi je lik zaduzen upravo zato i rekao da moram da posljem firmi nalog za legalnu sedmicu, kad sam ga pitao da li mogu da stavim XP rekao je `da to mozes,to je ok`. Treba li da napominjem kakva je tamo pizdarija ne legalan software,na kopnu,a na brodovima koji su hoteli sa 6 zvezdica da ne govorim.
Prijatelju, sve si ispričao samo nisi dao odgovor na moje pitanje...jasno je meni da Microsoft ovo dozvoljava. Polovan brand name računar DELL sa njegovim OEM Windowsom je već odavno plaćen od strane prvog vlasnika i sa tim je, što se tiče Microsoft-a završeno! MS je dobio novac, licenca je ostala na tom računaru kako oni i propisuju i TO JE TO! Njihova pravila igre nisu prekršena.
Problem je KAKO NAŠA INSPEKCIJA TO TUMAČI I U KOJIM SLUČAJEVIMA!
Šta ako sam paušalni poreski obveznik, a šta ako sam pravno lice (D.O.O.)? Moram li imati Fakturu ili Otpremnicu na kojoj će biti naveden plaćen porez na autorski softver ili ne, i u kojim slučajevima? Da li ista pravila važe i za DIRECT OEM proizvođače (kao što je kod mene slučaj), i za SYSTEM BUILDER OEM proizvođače?
Molim Vas da odgovorite, ako znate i raspolažete ovim informacijama...
u principu moras imati na fakturi napisano od nase firme neke da si kupio XP tog i tog dana i platio toliko i toliko ne moze inostrani racun ili sl.
npr ja sam uzeo jedan laptop najjeftiniji u to vreme sa XP na sebi i imam fakturu za to sve (tipa 25000 laptop i 10000 XP win - ovo sam lupio cene samo primer dajem) i na njega snimam sve kao legala itd a na ostale sve kompove u radnji je teska ilegala kao kucni da su....haha tesim se ako nekad neko dodje zavalim ovaj legalni pa kukam....mada kod mene niko ne dolazi godinama.....
pozz
:: Prijatelju, sve si ispričao samo nisi dao odgovor na moje pitanje...jasno je meni da Microsoft ovo dozvoljava. Polovan brand name računar DELL sa njegovim OEM Windowsom je već odavno plaćen od strane prvog vlasnika i sa tim je, što se tiče Microsoft-a završeno! MS je dobio novac, licenca je ostala na tom računaru kako oni i propisuju i TO JE TO! Njihova pravila igre nisu prekršena :: :: Problem je KAKO NAŠA INSPEKCIJA TO TUMAČI I U KOJIM SLUČAJEVIMA :: :: Šta ako sam paušalni poreski obveznik, a šta ako sam pravno lice (D.O.O.) :: Moram li imati Fakturu ili Otpremnicu na kojoj će biti naveden plaćen porez na autorski softver ili ne, i u kojim slučajevima :: Da li ista pravila važe i za DIRECT OEM proizvođače (kao što je kod mene slučaj), i za SYSTEM BUILDER OEM proizvođače :: :: Molim Vas da odgovorite, ako znate i raspolažete ovim informacijama.. :: :: Neizmerno zahvalan :: Marko
Drugari hvala vam na pomoći ali imam još jedno pitanje i to je to.
Da li bi mi inspekcija tražila papire i za recimo neki od linux operativnih sistema (na pr.Ubuntu)- nije mi jasno da li je za korišćenje linux-a u poslovne svrhe potrebana posebna verzija tog `linux-a` koja košta ili ne (dovoljna je i ona free verzija skinuta sa net-a) i šta ovi iz poreske kažu na to? To mi nije jasno a predpostavljam da i u vezi linux-a ima neka kvaka22.
da postoji Ubuntu for Business, i da se on lepo fino plaća od 5 godišnje po Desktop klijentu. Eto to je ono što me zbunjuje (a u suštini je sve u stvari jasno)...
Da, to je cena za Ubuntu licencu za godinu dana( za 3 godine je za XP OEM, po navodima MS-ovog predstavnika sa konferencije 2009 godine). Druga stvar je što pajseri kod nas postupaju kako oni misle. Ovo ti je na temu winxp oem varijante. Iz 2005 godine, ali i dalje na snazi, s tim da je politiku u vezi XP OEM varijanti prodaje softvera MS promjenio 2009 godine( odnosi se i na nas u Srbiji). Da ne pričam o pajserima iz MS tehn. podrške u BG, koji kontradiktorno objašnjavaju sve, u odnosu na ono što MS dozvoljava ili ne. Jedino validno je ono što stoji na MS-ovom sajtu. Nisam bez veze naveo inspektora, koji se vladao bukvalno po zakonu, mada je MS tolerisao OEM varijantu. To je inače najveća siva zona, to se tiče softvera kod nas.
Treći link je dat sa objašnjenjima, šta se toleriše, koja su ti prava i obaveze, prilikom kupovine WinXP licence i razlike u vrstama paketa. I zvanični `fakti` za korisnika sa navodima.
Mi čak ni u tehn. podršci MS-a ne možemo da imamo obrazovane ljude, nego priučene debile. Kako izgleda, tako će i ostati. operator
Broj postavljenih tema: 60424. Broj poslatih odgovora: 647712. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.