Uvek je pametnije uloziti vise para u komponente koje nisu za menjanje ili nadogradjivanje..a u te komponente spada maticna ploca.Uvek se vise isplati kupiti bolju maticnu,a kasnije nadogradjivati kompjuter po potrebi..
Maksimus imas mail od mene. hvala na odgovoru i predlogu. takodje i narkosu za preporuku, za koju mislim da je sasvim ok. opomenula sam vas da cete uskoro cuti kao ja se razumem, pa kao odobravam nesto. sami ste krivi, terate me na ucenje po netu. :)))))))))))))
nego mislim se kad ja ovo sastavim, ima da radi ko azdaja. pa od ovoliko vaseg truda da mi pomognete (a to je u zemlji srbiji cudno) ja cu tu konfiguraciju maziti i paziti, a za ime cu kasnije, zajedno ce da je krstimo kad sastavim sve komponente u kutijicu :)
:: Uvek je pametnije uloziti vise para u komponente koje nisu za menjanje ili nadogradjivanje..a u te komponente spada maticna ploca.Uvek se vise isplati kupiti bolju maticnu,a kasnije nadogradjivati kompjuter po potrebi. ::
sa ovim se apsolutno slazem i zaista mislim da cu tako uraditi, kao sto si mi savetovao. kupicu dobru maticnu plocu, pa cu nadogradjivati u hodu i prilagodjavati sve njoj i normalno mojim potrebama :)
:: Uradi to i neces se pokajati,javi kako radi kad budes kupila i dala mu ime..: :: javljam obavezno. nego ako ovako krenem, a krenula sam, pa cu davati vise novca od predvidjenog, onda ce morati da se kupi prvo maticna sutra, pa posle cu lagano redom. nije mi trka. bolje kvalitetno deo po deo nego odjednom neka bzvz i losija konfiguracija.
a za ime...pa ima da je/ga krstimo zajedno :)
Jedina razlika izmedju teškog i nemogućeg je što za nemoguće treba malo više vremena. dobro rece edison :)
Potpuno te razumem da si zbunjena posle ovoliko odgovora i predloga. Onih 16MB koje sam pomenuo su ustvari 16MB keš memorije na hardu što u principu svaki veći hard danas poseduje ali nije na odmet obratiti pažnju pri kupovini. Što se tiče matične ploče stvarno nisam bio upućen da su se kod nas pojavile ploče sa P35 čipsetom. Moja topla preporuka ide za bilo koju ABIT ploču iz serije IP35, naravno u koliko ih ima kod nas. Nisam trenutno u toku sa cenama ali proveri koliko košta ono što sam ti već preporučio i dodaj ovu ploču i nećeš pogrešiti. Žao mi je ali ne mogu da te uputim gde da kupiš i koliko košta jer stvarno nisam u toku. Želim ti da sastaviš brutalnu mašinu a kad sve to spakuješ u kućište javi se pa ću ti objasniti kako da pripremiš teren za Photoshop. Ono sa dva hard diska nije neophodno ali ako ima ko da ti uradi nije loše. Preporučujem ti da uzmeš dva harda i ako ih nećeš vezivati u RAID, zbog Scratch Diska na drugom fizičkom drajvu. Ako uzmeš dva ista harda kasnije lagano možeš naprviti RAID ako se ukaže potreba. Toliko od mene za sad, ćao!
Mislim da je doticna gdjica neko ko se prijavio na ovaj forum jos jednom pa sve nas zavlaci, prvo nista ne zna pa onda otkrije da su ga zavrnuli za 20+ ⬠na napajanju i kucistu. Zatim zna iz price da je jedan od clanova foruma sveznalica, pa njegove komentare uzima sa rezervom itd... Sve u svemu za rad sa slikama hoce da kupi PC a svi dobro znaju da se za to pazari Apple MAC, jer se na njemu to daleko bolje i brze uradi.
Ali i pored svega gore navedenog da se i ja ukljucim u polemiku i predlozim ti draga koleginice da pazaris Apple i zaboravis na PC za obradu fotografija i slicne poslove, njega koriste u svim ozbiljnijim magazinima pocevsi od Playboy-a, Houstler-a, cini mi se da cak i nasi izdavaci licencne Burde, Bravo i slicnih magazina koriste Apple.
maliabner, kao prvo ne kaze se `ga zavrnuli` vec `je zavrnuli` , a to je lako dozati kada te nauce da ne kupujes kod poznatih, koji ti prodaju `jeftinije, sa popustom samo za tebe, kao staru musteriju`
drugo od mog druga koji je ovde sa vama drugima delio savete, u vezi nekih drugih problema, sam doznala za ovaj forum i za neke momke odavde koji su njemu dosta pomogli i on ima poverenje u njihov sud. samim tim i meni je toplo preporucio da njih poslusam.
trece na mac nemam nameru da predjem.
i cetvrto i najvaznije ja sam umetnicki fotograf a ne komercijalni pa da imam para kao oni.jel tesko da ce neko od njih doci tebe da pita ista, vec ce otici i kupiti najskuplje i najnovije.
i poslednje i najbitnije, ako ti smetaju moja pitanja nemoj ih citati. oni koji su zelei da mi pomognu, bili su izuzetno korektni i razumeli su moje nedoumice i moje neznanje, koje ja nisam sakrila u vezi hardvera. a ono najvaznije je da ja nisam klinka koja `gubi` vreme na ovom forumu, vec sam dosla za pomoc.
tek zakljucak je:sidji mi dete sa kicme, kad si vec tako nepristojan!!!
:: Mislim da je doticna gdjica neko ko se prijavio na ovaj forum jos jednom pa sve nas zavlaci, prvo nista ne zna pa onda otkrije da su ga zavrnuli za 20+ ⬠na napajanju i kucistu :: Zatim zna iz price da je jedan od clanova foruma sveznalica, pa njegove komentare uzima sa rezervom itd.. :: Sve u svemu za rad sa slikama hoce da kupi PC a svi dobro znaju da se za to pazari Apple MAC, jer se na njemu to daleko bolje i brze uradi :: :: Ali i pored svega gore navedenog da se i ja ukljucim u polemiku i predlozim ti draga koleginice da pazaris Apple i zaboravis na PC za obradu fotografija i slicne poslove, njega koriste u svim ozbiljnijim magazinima pocevsi od Playboy-a, Houstler-a, cini mi se da cak i nasi izdavaci licencne Burde, Bravo i slicnih magazina koriste Apple :: :: Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !!
Bez obzira da li se ona pretvara ili ne,ona je od nas trazila pomoc i mi smo joj pomogli..Mene uopste nije briga ako je to neko drugi,jer ja samo dajem odgovore na pitanja koja su postavljena..Takodje mislim da je totalno nepristojno napadati nekoga sa neopravdanim argumentima..Jos jedna stvar,nemaju svi pare za MAC i zato mi pokusavamo da sklopimo sto bolju i povoljniju konfiguraciju koja ce da traje..
:: Jesi primila mail posto je meni upravo stigao mail da nije uspelo da se posalje i da nisi uspela da primis poruku od goluba? :: nije stigao :( sad cu ti na mail poslati drugi sa yahoo-a
:: Poslao sam opet. :: hvala je malo ali to je jedino sto mogu kazati na tvoj trud i ostalih sa ovog foruma. odgovorila sam ti, ali imas dva maila jer sam u orvom zaboravila postaviti jedan link da vidis jel to na sta mislis.
momci hvala jos milion puta jer sada znam sta da kupim sutra kad je u pitanju ploca, a posle idemo dalje...
pozdrav svima, hvala na strpljivosti i pisemo se :)
:: :: Ako imas vec neke dobre zvucnike, onda kupi bar neku Creative zvucnu karticu do 20e bices mirna i zadovoljna : :: :: :: Creative Live! je kvalitetu ispod svake HD audio zvuchne, a takve su sada na plochama. Tako da ne vidim smisao kupovine zvuchne Creative do 20 eura (posto ce biti loshija od ove na plochi). Ja sam manijak za muziku i imam creative Live! i loshija je od Realtek 883 koju imam na plochi
:: a da li bi ste se toliko trudili da je temu postovao muski... nikad ovoliko odgovora ne beshe za ovako kratko vreme :)) :: :: :: demetra, kupi bilo sta - a posto si umetnik, apstraktno zamisljaj da je tvoja masina hal 9000 i bices zadovoljna.. :: :: :: hehe :))) :: :: p.s. od iste smo fel ::
ja verujem da bi se isto ako trudli kad god bi neko zamolio za pomoc. eto ja sutra (ustvari danas) uzimam po njihovoj prepruci jedan deo moje azdaje
nego posto smo od iste fele, razumes bre kolega kako je nama. svega ima samo od para ni traga. ali sta da se radi. sami smo birali pa sada cemo se sami i ceskati
a posto je nasa kreativnost nemerljiva, ima da zamisljam neko besno cudoviste da se smrznes
Konkretno omasio sam za 3e posto sam pre 2 dana video u jednoj radnji Creative Sound Blaster Audigy SE 4 za 23e i na nju sam mislio. Nije neka extra, to je skoro dno ponude (dno je Live!) ali mi i dalje deluje da je bolji zvuk sa neintegrisane zvucne kartice. Na kompu imam Live! i daje mi cistiji zvuk nego integrisana 7.1 . Mozda sam se samo navikao na nju, ko ce ga znati.. a desavalo mi se par puta da mi se zaglupi zvuk sa integrisane zvucne dok igram neku igricu (tada sam imao slabiji komp) i tada sam kupio Creative Live!. Zato sam preporucio neintegrisanu :)
Pozdrav
:: :: :: :: :: :: Ako imas vec neke dobre zvucnike, onda kupi bar neku Creative zvucnu karticu do 20e bices mirna i zadovoljna : :: :: :: :: :: :: Creative Live! je kvalitetu ispod svake HD audio zvuchne, a takve su sada na plochama. Tako da ne vidim smisao kupovine zvuchne Creative do 20 eura (posto ce biti loshija od ove na plochi). Ja sam manijak za muziku i imam creative Live! i loshija je od Realtek 883 koju imam na plochi :: :: :: :: bas tako... :((( smo :: :: PIH
Bas lepo....Ovoliko odgovora na jedan post bez prepucavanja odavno nisam video...
Ako neto vredi posle ovoliko informacija da dodam:
1.Svidja mi se Petrov predlog za konfiguraciju.(e4300,DS3,2GB Geil,WD caviar,Geinward grafika)+++++++++
2.Mrlja je takodje dodao VRLO korisnu informaciju...P35 ploce bi trebalo da su brze od 965,650 i 680,ako mozes da nadjes tu plocu uzmi je,ako ne GA DS3 v3.3 bi bio moj prvi sledeci izbor.
3.Neko predlozio AMDa,takodje je predlozio i MSI plocu...MSI PLOCE IZBEGAVATI U SIROKOM LUKU!!!Ako radis samo PSu nemoj uzimati AMDa nego Intela i pre C2D procesora PS je bolje radio sa Intelom...opet poslusaj Petra i Mrlju.
4.Za PS ti nije neophodno 4GB rama...Sasvim ti je dovoljno 2 osim ako ne radis nesto u ogromnim rezolucijama.
5.Ako ne radis u Adobe Premier Pro ili video obradu u bilo kom drugom programu ne treba ti RAID..Kod PSa nije presudna brzina pisanja podataka na HDD.
6.Zvucna kartica...Savim je dovoljna integrisana za tvoje prohteve.
7.Obavezno nam javi kako si krstila svog novog ljubimca...Ali najiskrenije nekon sto sam procitao sve postove stvarno mislim da je zasluzio da se zove Dyca.))) POZ
xxxl hvala na preporuci, kad stignem ovo da sve sastavim mozda cu i razmisljati o zvucnoj, a do tada ce ipak bez nje da jezdi kao vetar ova moja azdaja :)
dasicksyst, sta da kazem osim sto vidis i sam. momci su toliko bili divni da sam ja odlucila sta cu za maticnu. odlucila sam se na preporuku dyca za ASUS P5K. za krstenje svi ce da daju ime, pa ne moze moje luce kad bud gotovo da ga zovem komp. mislim treba da mu tepam nekako :)
a sada ono ozbiljno. ima da mi fino kupite ness jer celu noc ne spavam iscekujuci da se otvore prodavnice i da uzmem ono luce od maticne. a za to ste vi krivi, jer ste me `navukli` na tu azdajicu (barem za mene i ko kaze suprotno ljutim se :)) ). i tako ja lepo presedeh celu noc, gledajuci koliko i gde, posmatrajuci njenu sliku na monitoru i zamisljajuci je u mojim rukama. ahh....
jel bilo dovoljno ozbiljno? ok sada idem da kuvam josh jedan ness, a onima koji dodju pre mene ovde zelim lep dan. mislim pre nego se vratim iz shopinga i izmazim moje luche
Broj postavljenih tema: 60421. Broj poslatih odgovora: 647666. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.