Za GPU ne mogu da ne prihvatim posto vidim da je to jedan od najpristupacnijih sa 2GB DDR5, ali sto se tice kucista ako bih recimo isao na Fractal Design Core 3000 USB 3.0 i tu ustedeo oko 1.5k rsd ( jbg. mora da se pristedi gde moze ) da li bi bilo nekih vecih problema ( verujem da ne bi ali ipak da pitam )?
Ne znam da li si pocetnik u 3D-u ili ne, ali ako jesi onda bi ti moj predlog bio sledeci: i7 4770 (oko 28000din), malo brzi od i7 4820, ima AVX2 instrukcije za razliku od i7 4820, i imas solidne Z87 ploce za njega za nekih 10000-12000din, na koje mozes da stavis i 32gb ram-a ako zatreba. S ovom kombinacijom ces proci dosta jeftinije, taman da ubacis grafiku i kuciste a da sve to ne predje znatno preko planiranog budzeta. S druge strane, ako ti nije problem da das vise para za X79 platformu, onda taj i7 4820 i neka bolja ploca, tipa ASUS P9X79, na koju mozes kasnije i neki 6-core...
Mislim da cu ici na 4820K, zbog kasnije nagodgradnje, Mortificat je dosta pomogao, tako da sad samo treba da podvucem crtu i vidim koliko kosta ovo planinarenje. Inace komp nije za mene vec za devojku, a ona nije pocetnik, ali se u ovakve stvari nesto slabije razume od mene.
U svakom slucaju svi komentari su bili vise nego pozitivni i od kolicine informacija me je vec zabolela glava. Probacu da sumiram konfiguraciju i da je ispostavim ovde da cujem konacni sud.
Dakle da sumiramo sta smo imali ( dosao konobar da naplati :D ) :
CPU - I7 4820K CPU Fan - CM Seidon 120M MoBo - ASUS P9X79 GPU - MSI GTX 650 2GB RAM - 2x4 GB Kingston ( mislim da cu ici na 1600 ) PSU - 600W Cooler Master B Series CASE - Fractal Design Core 3000 USB 3.0
Nadam se da nisam nsita zaboravio.
Tokom Q1 2014 cemo se potruditi da tu uleti jos nekih 8GB rama i jedan SSD, ali za sad je to to.
Bombona, za kućište nisam siguran, x79 ploče su većih dimenzija od onih sa drugim socketima, tako da verujem da će sve biti gusto spakovano, proveri dimenzije ploče sa dimenzijama raspoloživog unutrašnjeg prostora.
Pozdrav druze. Video sam da imas polemiku oko kupovine racunara pa da ti dam neki svoj pogled na to. Pre svega i ja se bavim arhitektonskom vizuelizacijom sa drugom i imamo vise konfiguracija. Imamo jedan i7 2700K , AMD 8350 sa gigabajtovom plojkom, i7 3930K u kombinaciji sa Asusovom P9X79 i stigla su jos dve i7-ice 4930k prosle nedelje, takodje u kombinaciji sa asusovom P9X79.
Obzirom na cenovni okvir, ne verujem da ce da te zanimaju 3930k i 4930k, pa cu da se usmerim na onaj jeftiniji rang. Mi smo sa amd-om prezadovoljni. Ubacio sam mu vazdusni kuler schynte koji sam nasao na oglasima za 2000 din i evo vec 6 meseci taj procesor radi klokovan na 4.7 GHz 24/7. Maksimalna temperatura ni jednom nije presla 65C, ni prilikom rendera animacija koje su trajala po 4-5 dana, a iste tem je imao i 2700k koji je klokovan na 4.4GHz (ima CM212-icu). Testirali smo nekoliko puta iste scene na oba kompa i 8350 je uvek zavsavao brze rendere, a zavisno od tipa rendera, v-ray ili mental-ray, razlika je bila veca ili manja. Porazavajuce za procesor koji je placen skoro duplo vise od 8350. Ne znam kakva je situacija sa Haswell-om sada, nemamo 4770, ali mislim da za ulozeni novac 8350 je best buy. Takodje ne preporucujem fx9370 i ostale procesore te serije jer je to zaista u osnovi klokovani 8350, a kostaju mnogo vise.
Informacije koje si dobio da je intel mnogo brzi u single thread-u jesu tacne, pa ako se bavis affter effectom i ps-om imaces malo slabije performanse. Nama najvise vremena u poslu oduzima render i to je ono sto je najvise trebalo ubrzati, pa je taj manji nedostatak nama bio zanemarljiv. U intefejsu max-a taj nedostatak se ne vidi, provereno i za scene preko 10 000 000 poligona.
Sto se tice platforme x79, jeste naprednija u svakom pogledu. Ali ja nikada ne bih isao na slabiji procesor zarad toga da bih u nekoj buducnosti tamo mogao da ga nadogradim, a jos je taj procesor sporiji od 4770. Ima smisla ako imas lovu za 4930k ili 3930k koji u odnosu na gore pomenute procesore jesu dosta skupi , ali kada `izbace` svojih 12 thread-a, unistavaju render dok kazes keks :) Ja sam u pocetku razmisljao o pomenutom gigabajtovom maticnom za x79, GA-X79-UP4 Rev.1.1. Maticna koju je izabrana za plocu godine computex-a 2012 (tom`s hardware) nikako ne moze da bude losa. Medjutim dobio sam dosta nize cene za asus od jednog poznanika pa smo uzeli njih. Plojke su vrh, samo reci hvale sto se tice performansi i OC potencijala. Zasmetalo mi je to sto tako kvalitetna ploca nema usb 3.0 za front panel. Mnogo mi je zasmetalo, u stvari :) I takodje sam za nove 4930k morao da update-ujem bios jer postojeci nije podrzavao novije procesore. Nije neki veliki problem ,ali cisto da znas sta te ceka. Ako se odlucis za ovu kombinacijua a lova je problem, idi na gigabajt, neces pogresiti.
Sto se tice grafike, nemoj da se igras da pokusavas da radis sa integrusom. Gledaj da uzmes barem stariju gtx560-icu sa 1gb ili 650-ica sa 2gb vram-a. Ram od 8 gb takodje zaobidji ako mislis da radis sa iole vecim scenama. Uporedjivali smo otvaranje i rad sa scenama preko 10 miliona poligona sa 8gb i 16gb ram-a. Nebo i zemlja, veruj mi. Sa 16gb je sve mnogo stabilnije pre svega i pucanje vecih scena je svedeno na minimum. Mi na oba 4930k imamo po 32gb ram-a.
Na kraju, moj ti je predlog fx8350 sa gigabajtom ud5 i 16gb ram-a. Sa tim ne samo da ces isplivas sa okvirnom cenom vec ces imati mogucnosti za ozbiljan rad. Ako ti jos nesto nije jasno, pitaj, tu smo da pomognemo. Kada pocne veca lova onda ces polako povecati apetite i uzeti 4930k, na primer.
Sada vidi, izvecaj, cuj jos neke predloge, jer ne mora da znaci da svi imaju ista iskustva kao sto su moja.
Pre svega hvala na iscrpnom izvestaju, i definitivno se moze zakljuciti da ima mnogo razlicitih iskustava sto se tice CPU-a.
Evo onoga za sta sam se odlucio nakon izmena u posledjni cas: CPU - i7-4770K, 3.50GHz CPU Hladnjak - Alpenfohn Brocken 2, 140mm MB - ASUS GRYPHON Z87 Ram - DDR3 2x4GB 1600MHz Kingston HyperX CL9 GPU - AMD Radeon R7 250 MSI OC 2GB DDR3 Case - Raidmax Raptor 823BR Black, 4x12cm fan PSU - 600W Cooler Master B Series
Poslednje pitanje koje ostaje je da li je moguce proci i sa MSI Z87 - G55 plocom i da li je usteda od 3000 rsd u tom slucaju opravdana.
Dobar je Gryphon Z87 za OC, tu nema greske, ali ti u tom slucaju treba ozbiljnije hladjenje, sto povlaci jos dodatan trosak. Moj savet, uzmi bilo koju jeftiniju Z87 plocu, cpu 4770, graficku sa 2Gb ali gddr5, i 2x8Gb 1600 CL9 (8gb ce ti biti malo).
Zavisi za koliki OC. Haswell i ovako ima visoke temp., pa se za OC uglavnom preporucuju neka vodena resenja, ili vazdusni kuleri tipa Noctua NH D14, Phanteks i slicno. Dobar je taj brocken, ali kazem zavisi koliki OC hoces.
4770k je lutrija sto se tice OC-a, sve zavisi kakav primerak ti zapadne, jer neki ne mogu preko 4.2-4.3, dok drugi idu i na 4.6, 4.7. Bolje preusmeri novac onda na 2x8Gb ram-a i taj MSI.
Hajde, nemojte pisati svašta. Kolega je napisao koliki mu je budžet, šta mu je prioritet i kako bi trebao da teče upgrade. Grafička GTX 650 mu je odavno predložena, on je odlučio šta je prioritet, odnosno da će u istu kasnije ulagati. A što se tiče Noctue, nije jedini kuler koji ima dobre performanse, AB2 je odličan i jedva da zaostaje za pomenutim. Na kraju krajeva, svi znaju šta je najbolje, ali ne i šta daje bolji odnos cena/performanse.
MSI može i tu se može napraviti značajna ušteda, odnosno preusmerenje sredstava ka ramu.
Onda idemo MSI i 16gb. Oko dodatnog hladjenja smo postigli konsenzus, ne znam da li je ostala jos neka nedoumica.
Jedini je `problem` sto ce biti najverovatnije 16gb1600MHzCL10 posto ne mogu na mestu gde uzimam sve da nadjem sa CL9 2x8 ali 9/1600 i 10/1600 nije prevelika razlika i nadam se da se to nece previse osetiti :).
:: :: Jedini je `problem` sto ce biti najverovatnije 16gb1600MHzCL10 posto ne mogu na mestu gde uzimam sve da nadjem sa CL9 2x8 ali 9/1600 i 10/1600 nije prevelika razlika i nadam se da se to nece previse osetiti :) :: :: ::
Nova konfa je u pogonu vec oko mesec dana i radi jako lepo :). Hvala svima na pomoci. Kad bude novca dodacemo koji bolji GPU i SSD, a do tad cemo gurati ovako.
E sad treba prodati stari racunar pa bi mi dobro dosla pomoc oko procene njegove vrednosti, a nisam hteo da otvaram novu temu za ovo pitanje. Konfiguracija je sledeca: CPU: Intel Core2Quad Q6600 @2400 MB: Asus P5KPL/1600 RAM: 2X2GB Kingston @800 Case w/ psu: Antec Sonata III 500W GPU: NVidia GeForce 9600 GSO Palit HDD: WD Caviar Green 500GB WD5000AACS
Zdravo društvo :-) Nadam se da ima nekoga… Imam jedno pitanje Da li neko zna da mi kaze kakvu konfiguraciju bi trebalo da sastavim i koliko bi to para bilo :-) Naime, meni desktop racunar treba za renderova je, crtanje, projektovanje i dizajniranje. Posto sam dizajn enterijera za sada koristim AutoCad SketchUp Indigo Renderer 3d max Photoshop I meni treba masina koja ce da pooojede ove programe .-) momentalno imam laptop star 3 godine koji na jedvite jade pokrene render :-) pa bih to da menjam, a ne znam da sastavim konfiguraciju :-( pa ako je neko raspolozen da pomogne HVALA
:: :: :: :: Zdravo društvo :- :: Nadam se da ima nekoga :: Imam jedno pitanj :: Da li neko zna da mi kaze kakvu konfiguraciju bi trebalo da sastavim i koliko bi to para bilo :- :: Naime, meni desktop racunar treba za renderova je, crtanje, projektovanje i dizajniranje :: Posto sam dizajn enterijera za sada koristi :: AutoCa :: SketchU :: Indigo Rendere :: 3d ma :: Photosho :: I meni treba masina koja ce da pooojede ove programe .-) momentalno imam laptop star 3 godine koji na jedvite jade pokrene render :-) pa bih to da menjam, a ne znam da sastavim konfiguraciju :-( pa ako je neko raspolozen da pomogne HVALA
Broj postavljenih tema: 60421. Broj poslatih odgovora: 647665. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.