Ostala su samo 2 proizvođača čipova Samsung i Hynix,ostali ih samo pakuju,čipovi su poskupeli pa i ovi što samo pakuju moraju za isto toliko da poskupe.
Ryzen R9 7900x. ASrock B650Pro RS. Arctic Liquid Freezer III 360, 2x16GB Kingston 6000MHz, Gigabyte Rx 6600XT, KC 30001TB, Samsung 970 evo plus (500GB), Samsung 960 evo (250GB, Adata nvme 1TB,.
:: :: Ne znam šta mogu Hynix čipovi što ne mogu drugi. Važno je da ne poskupe svi, ne moram Samsung da akam. :: Šta me briga koja je marka ako radi i ima garanciju (a ima) :: ::
не знам који други су остали.. Ко за баксуз и Микрон је престао да производи чипове за меморију, а меморије су им биле феноменалне.
“La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.
:: :: Ne znam šta mogu Hynix čipovi što ne mogu drugi. Važno je da ne poskupe svi, ne moram Samsung da akam. :: Šta me briga koja je marka ako radi i ima garanciju (a ima) :: ::
Ne znam koji su ostali ali nema teorije da su svi poskupeli jer kako priča ispada da je sad npr. SSD 128GB koji je 1300 din bio 30-40% jeftiniji odnosno da je bio 700 din. Nema teorije da je ikad bio tako jeftin. Ne znam šta neko kupuje u firmi ali to nije to. Možda je poskupeo samo NVMe velikih kapaciteta jer se najviše prodaje pa će i SATA poskupeti kad bude frka ali još nije. Čak mislim i da su malo jeftiniji. Od 256GB SATA ima za samo 2.700. I od 512GB ima za ispod 5.000. Tolko su i bili. Videćemo.
P.S. Nije Micron prestao, fokusirali su se na proizvodnju memorije za AI centre podataka.
Не зајебавај, ко још данас купује ссд од 120г, то ником не треба, па је и цена небитна :) ссд има мало меморије, па ваљда за толико има :)
Иначе, мислио сам на Микрон меморију за десктоп.
“La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.
:: :: Ne znam koji su ostali ali nema teorije da su svi poskupeli jer kako priča ispada da je sad npr. SSD 128GB koji je 1300 din bio 30-40% jeftiniji odnosno da je bio 700 din. Nema teorije da je ikad bio tako jeftin. Ne znam šta neko kupuje u firmi ali to nije to. Možda je poskupeo samo NVMe velikih kapaciteta jer se najviše prodaje pa će i SATA poskupeti kad bude frka ali još nije. Čak mislim i da su malo jeftiniji. Od 256GB SATA ima za samo 2.700. I od 512GB ima za ispod 5.000. Tolko su i bili. Videćemo :: :: P.S :: Nije Micron prestao, fokusirali su se na proizvodnju memorije za AI centre podataka :: :: ::
I za njih je poskupeelo i to još više pa zato i prebacuju proizvodnju jer još bolje zarađuju. Pc in je socijala sa malim do nikakvim rastom. SSD je ista tehnologija kao RAM memorija, ne poskupljuje SSD zbof ono malo RAM-a na njima, većona i nema taj cache, Stagnacija je prokletstvo kapitalizma.
Ryzen R9 7900x. ASrock B650Pro RS. Arctic Liquid Freezer III 360, 2x16GB Kingston 6000MHz, Gigabyte Rx 6600XT, KC 30001TB, Samsung 970 evo plus (500GB), Samsung 960 evo (250GB, Adata nvme 1TB,.
:: :: Pa to sam i rekao. Mali kapacitet i spori interfejs ne zanima AI centre, ne kupuju to i zato nije poskupelo. :: To mi je i bila poenta :: ::
Zbog INVESTICIJA u AI, ogromne virtuelne pare idu u AI kompanije i grade ogromne data centre a njima treba gomile memorije koja nije ista kao ova potrošačka a proizvidnje silicona i čipova ima samo toliko. Micron je bio jedini koji je proizvodio te čeipove. Samung i Hynix nemaju tu tehnologiju i oni će ostati na narodnom ramu.ali eto, ni oni neće propustiti priliku da naplaćuju više.
Zašto AI? AI radi na količini podataka koji su dostupni. Kao i ljudi, što više znaš. to ti je lakše da donosiš odluke. Podatke dobijaju sa svih strana, od špijuniranja, preko čitanja svega postavljenog na internet pa će i ovo što sada pišemo dići na red i biti zapisano negde i analizirano. Pored čitanja sajtova, članaka ,vesti i društvenih mreža imaš i sajtove kao recimo Quora koji namerno postavljaju čak i super glupa pitanja da dobiju neke odgovore, čisto `Brain picking`. Sve to treba uskladištiti negde i radne RAM memorije da se filtriraju podaci u realnom vremenu. Nema tog PC-a koji može da zadrži ni 0.00000001% podataka da AI može da odgovori ni na najosnvnije pitanje, sve mora da traži iz tih data centara.
:: :: Ništa ti ja to ne kapiram. Možda je to sve zbog veštačke inteligencije ali ja sam glup prirodno :: ::
Broj postavljenih tema: 60489. Broj poslatih odgovora: 648420. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.