Evo gledao sam na nekom austriskom sajtu, pa sam sastavio osnovne komponente koje je imao stari mac pro. Samo procesor xeon 6core 2x + ploca + memorija. Ovo je za slabiji procesor od 2.0. Samo ovi komponenti kostaju 2000e. Da Dodamo graficku, pa kuciste, napajanje, sve to izacice blizu 4000e + monitor. U istom rangu monitor kao i apple, eizo 27` kosta 1200e.
Suma sumarum sve ce ovo da izadje oko 5000e to je to kada bi mi sastavljali racunar.
Intel 2500K 4.5, MSI 67A - GD55, Mushkin 2x4GB cl9 1600mhz, HDD WD 750gb,WD 500gb,1000gb,Gainward GeForce GTX 570 1280MB `Golden Sample`,Sound Blaster titanium, CM RP 1000W, HAF 932, HPZR24W, Logitech 530x, Logitech MX revolution, LG Blu Ray RW, Netgear 1
:: Tesko je to uporedivo zato sto je drugaciji OS ,koliko znam jedino Cinebench :: moze na sve OS i moze da posluzi kao neki pokazatelj ,ali to je samo CPU snaga :: U igricama je bolji PC,sto se tice profi stvari tu je Mac pro bez premca :: To kad radis obradu multimedije samo leti.OS kod Apple je specifican :: Ovo je 12 CPU jezgara ,dual socket :: :: :: :: nista novo nisam procitao samo da je sata 3 limitiran. Ako cemo tako novi intelov proceros je tu doprineo i uspeo da ubrza stvar. Taj isti proces se pojavio i bice dostupan i za klasican pc i nova ploca, jos naravno ako se pazari pci- :: :: :: :: http://geizhals.at/super-talent-raiddrive-upstream-220gb-rus0220m-a754056.htm :: :: :: :: Mocice da se izvuce i veca snaga. Hoces da kazes da ako budem pazario novu plocu i nov intel i sedan i stavim ovu pci-e ssd kartu imacu manje rezultate nego ima taj mac air :: :: :: :: :: :: :: http://www.techoftomorrow.com/2013/news/new-2013-macbook-air-is-faster-than-your-sata-iii-ssd :: :: :: :: :: :: Pa sad pricajte sta i kako .. :: :: :: :: :: :: :: :: :: AMD 965 X4 3.8 Ghz , Gigabyte Technology Co., Ltd. GA-890GPA-UD3H, 2 x 2 GB DDR3 1800Mhz Silicon X Power, HD 6870 Sapphire, LC Power Arkangel 850 W ,Cooler Master HAF 912+, Samsung SyncMaster P2470, Altec Lansing VS3151R, LOGITECH G400 :: :: :: :: :: ::
Covek .... dzabe se trudis ljudi su procerdali mesece razmisljajuci kako apple radi i niko ih nije provalio a jos manje uspesno kopirao... Mac pro ti ne daje monitor... to ces da platis 1700 evra kuciste racunaj 3000 evra ukupno nov Krnto(ovaj punto) moze da kupis za te pare.... Samo opusteno grickaj jabuku zdrava je :)
AMD 965 X4 3.8 Ghz , Gigabyte Technology Co., Ltd. GA-890GPA-UD3H, 2 x 2 GB DDR3 1800Mhz Silicon X Power, HD 6870 Sapphire, LC Power Arkangel 850 W ,Cooler Master HAF 912+, Samsung SyncMaster P2470, Altec Lansing VS3151R, LOGITECH G400,
:: Evo gledao sam na nekom austriskom sajtu, pa sam sastavio osnovne komponente koje je imao stari mac pro. Samo procesor xeon 6core 2x + ploca + memorija. Ovo je za slabiji procesor od 2.0. Samo ovi komponenti kostaju 2000e. Da Dodamo graficku, pa kuciste, napajanje, sve to izacice blizu 4000e + monitor. U istom rangu monitor kao i apple, eizo 27` kosta 1200e :: :: Suma sumarum sve ce ovo da izadje oko 5000e to je to kada bi mi sastavljali racunar. :: :: Intel 2500K 4.5, MSI 67A - GD55, Mushkin 2x4GB cl9 1600mhz, HDD WD 750gb,WD 500gb,1000gb,Gainward GeForce GTX 570 1280MB `Golden Sample`,Sound Blaster titanium, CM RP 1000W, HAF 932, HPZR24W, Logitech 530x, Logitech MX revolution, LG Blu Ray RW, Netgear :: :: :: Tesko je to uporedivo zato sto je drugaciji OS ,koliko znam jedino Cinebench :: :: moze na sve OS i moze da posluzi kao neki pokazatelj ,ali to je samo CPU snaga :: :: U igricama je bolji PC,sto se tice profi stvari tu je Mac pro bez premca :: :: To kad radis obradu multimedije samo leti.OS kod Apple je specifican :: :: Ovo je 12 CPU jezgara ,dual socket :: :: :: :: :: :: :: nista novo nisam procitao samo da je sata 3 limitiran. Ako cemo tako novi intelov proceros je tu doprineo i uspeo da ubrza stvar. Taj isti proces se pojavio i bice dostupan i za klasican pc i nova ploca, jos naravno ako se pazari pci- :: :: :: :: :: :: http://geizhals.at/super-talent-raiddrive-upstream-220gb-rus0220m-a754056.htm :: :: :: :: :: :: Mocice da se izvuce i veca snaga. Hoces da kazes da ako budem pazario novu plocu i nov intel i sedan i stavim ovu pci-e ssd kartu imacu manje rezultate nego ima taj mac air :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: http://www.techoftomorrow.com/2013/news/new-2013-macbook-air-is-faster-than-your-sata-iii-ssd :: :: :: :: :: :: :: :: Pa sad pricajte sta i kako .. :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: AMD 965 X4 3.8 Ghz , Gigabyte Technology Co., Ltd. GA-890GPA-UD3H, 2 x 2 GB DDR3 1800Mhz Silicon X Power, HD 6870 Sapphire, LC Power Arkangel 850 W ,Cooler Master HAF 912+, Samsung SyncMaster P2470, Altec Lansing VS3151R, LOGITECH G400 :: :: :: :: :: :: :: ::
:: Ajte molim vas, vi bi da `top notch` tehnologiju kupujete po proizvodjackoj ceni. I najbolja pasteta ima svoju cenu koja sigurno nije iskljucivo odraz cene komponenti u njoj... Idi ti kod Mrdjana Bajica i pitaj ga koliko je para dao na boje i cetkice, pa da mu to isplatis a sliku da nosis kuci.
Pomesani lonchici?! Ja se nisam javio sa idejom da se komponente kupuju po veleprodajnim cenama. Poredio sam cene koje kupac placa kad kupuje sebi uredjaj: Imac Vs PC . Racunica jasna - PC jeftiniji a bolji (za isti kesh) a Hipsterski dizajn te dodje od 250$ pa do 750$ - zavisi od hardware-a (shto je jako chudno ali ajde, ludi smo za Mac-om :-) )
A Mrdjanu ne placam materijal nego iskljucivo dizajn. Opet pomesani lonchici, ali mogu da ga pitam ako te interesuje jer cu ga videti verovatno sad za vikend.
Hmmm ajd daj oznake komponenti pa cu ja da ti saberem, nekako izgleda da postoji populacija neobjektivnih ljudi na ovom forumu koji se olako frljaju sa ciframa i dodaju nule kada sabiraju cene pojedinachnih komponenti. Daj komponente a lako ce se pojaviti linkovi ka pravim objektivnih cenama tih komponenti pa da vidimo koliko ce to stvarno da koshta.
Fix ideje poput kucishte + grafika +napajanje =2000e su OK samo u snovima ili kad navodish vodu na svoju vodenicu - tu objektivnosti nema
Kad se spominje `SATA ogranichenje` , hajde da vidimo da li Mac prodaje maglu i navodi nas na pogresan zakljucak. Koliko je brzi novi Mac storage od Sata diska? dosta? ok, brzi je. Da li je brzi od 2 Sata diska u RADI-0? mozda, ok, neka jeste. brzi od 4 sata u radi-u? cenim da nije.... (nisam video spec. mac drajva) brzi od 8 sata diskova u radi-0? sigurno nije brzi. :-) e sad da vidimo koje je bolje, tj isplativije reshenje: 1 Mac storage novi sa PCIe interfejsom (waaao, kao da su otkrili neshto novo) ili 8 diskova u raid-0? Koliko kosta Mac storage a koliko 8xSATA SSD 64GB. 8x SSD je 500$ za 500GB prostora , a ako Mac-ov drajv bude koshtao toliko onda ce opet SATA kombinacija biti bolja zbog brzine. A da ne pricham shto sa 8 SSD-ova moze da se napravi RAID sa kojim ste mirni ako neshto crkne.... vishe dajvova = veca sigurnost (ako ih lepo podesite tj ako znate shta radite).
Kad se vec frljamo sa lepim ciframa za kompove, evo za cenu tog novog Mac pro-a sklopite cluster server od jedno 5 matichnih i svaka sa procesorom od 8 jezgara ( 40 jezgara ukupno) i na svaku plocu stavite po jednu jaku grafiku pa ga pustite da radi shta hocete - e sad uporedite dobijene performanse Vs cena. a dizajn? samo naslazite ploce jednu na drugu i bice dizajn koji unikatan a komp ubija kako radi - hahahaha :-) Mozda jednostavno mac fanboy-evi vole da budu kao svi, da svi imaju gotovo iste konfiguracije, da se tripuju za sve one stavke iz pesme.... ok uzivajte, ali ne frljajte se sa cenama i performansama jer jednostavna rachunica govori suprotno.
I samo lagano, u pitanju je ipak uredjaj koji samo sabira i oduzima nule i jedinice :-) nema potrebe da se uzbudjujete i lepite razne epitete jesni drugima. :-)
:: Evo gledao sam na nekom austriskom sajtu, pa sam sastavio osnovne komponente koje je imao stari mac pro. Samo procesor xeon 6core 2x + ploca + memorija. Ovo je za slabiji procesor od 2.0. Samo ovi komponenti kostaju 2000e. Da Dodamo graficku, pa kuciste, napajanje, sve to izacice blizu 4000e + monitor. U istom rangu monitor kao i apple, eizo 27` kosta 1200e :: :: Suma sumarum sve ce ovo da izadje oko 5000e to je to kada bi mi sastavljali racunar. :: :: Intel 2500K 4.5, MSI 67A - GD55, Mushkin 2x4GB cl9 1600mhz, HDD WD 750gb,WD 500gb,1000gb,Gainward GeForce GTX 570 1280MB `Golden Sample`,Sound Blaster titanium, CM RP 1000W, HAF 932, HPZR24W, Logitech 530x, Logitech MX revolution, LG Blu Ray RW, Netgear :: :: :: Tesko je to uporedivo zato sto je drugaciji OS ,koliko znam jedino Cinebench :: :: moze na sve OS i moze da posluzi kao neki pokazatelj ,ali to je samo CPU snaga :: :: U igricama je bolji PC,sto se tice profi stvari tu je Mac pro bez premca :: :: To kad radis obradu multimedije samo leti.OS kod Apple je specifican :: :: Ovo je 12 CPU jezgara ,dual socket :: :: :: :: :: :: :: nista novo nisam procitao samo da je sata 3 limitiran. Ako cemo tako novi intelov proceros je tu doprineo i uspeo da ubrza stvar. Taj isti proces se pojavio i bice dostupan i za klasican pc i nova ploca, jos naravno ako se pazari pci- :: :: :: :: :: :: http://geizhals.at/super-talent-raiddrive-upstream-220gb-rus0220m-a754056.htm :: :: :: :: :: :: Mocice da se izvuce i veca snaga. Hoces da kazes da ako budem pazario novu plocu i nov intel i sedan i stavim ovu pci-e ssd kartu imacu manje rezultate nego ima taj mac air :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: http://www.techoftomorrow.com/2013/news/new-2013-macbook-air-is-faster-than-your-sata-iii-ssd :: :: :: :: :: :: :: :: Pa sad pricajte sta i kako .. :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: AMD 965 X4 3.8 Ghz , Gigabyte Technology Co., Ltd. GA-890GPA-UD3H, 2 x 2 GB DDR3 1800Mhz Silicon X Power, HD 6870 Sapphire, LC Power Arkangel 850 W ,Cooler Master HAF 912+, Samsung SyncMaster P2470, Altec Lansing VS3151R, LOGITECH G400 :: :: :: :: :: :: :: ::
Ne znam o kakvom hipsterskom dizajnu i racunici pricas, vecina ljudi za koje znam da poseduju iMac, MBP i slicne masine su vrlo racionalni ljudi koji su ih kupili iskljucivo jer im je potreban za profesionalnu upotrebu, audio/video produckiju itd. Takodje stabilnost i pozdanost su neke od stvari koji nemaju cenu za odredjene ljude. I onda dodjes ti i zamislis teoriju u kojoj sklepani PC je de fakto `jeftiniji a bolji`.
Za procenu da li je hipsterski dizajn (uz dozu shale naravno, ljudi smo) treba da budes u toku sa socijalnim deshavanjima. To da je Mac za profesionalnu upotrebu bolji je jedna veeelika predrasuda ali to masa ne moze da shvati jer nisu dovoljno upuceni i nemaju znanje da samo sklope shta njima stvarno treba. Taj stav i podrzavam jer ko je dobar dizajner ne mora da bude i dobar u uklapanju hardware-a. Mac je idealan za posvecene i hardware-ski neupucene dizajnere jer znaju da dobijaju ok proizvod, da ce im raditi posao, da je jednostavan i da je `dizajniran profi` - imam drugara koji je profesionalni dizajner i koji svaki put pozajmljuje od ortaka macbook kad ide da ugovara posao jer se svi nashi glupavi novopecheni bogatashi na to pale i tripuju da si profi tek kad imas Macbook - tuzno ali istinito. Na kojoj mashini drugar radi od gajbe bolje da ne pricham ali njegov rezultat je medju najtrazenijima u gradu pa sad gledajte... a on ne zeli mac - njegov izbor. PC je sklepan verovatno kada ga ti pravish, ja PC sklopim a sklepam. Moje komponente su probrane i tachno natjunirane za moje potrebe. Isto tako i drugarima sklapam kompove, a mnogi se bave dizajnom i akademski su umetnici i svi su prezadovoljni kompovima koje im sklopim. Moju teoriju slobodno proveri u praksi, ne ochekujem da mi verujesh na rech, a rachunicu mozes sam da proverish kad god kao i tehnichke karakteristike i performanse - vec postoje testovi na net-u. Jednostavno shvati - sa Mac-om placash dizajn i prestiz a za taj novac mozes da uzmesh bolje performanse. Slobodno biraj, je ne osudjujem niti navodim ko shta treba da uzme za sebe, svi smo jedinstveni u svojim potrebama, zeljama itd... Samo nemoj da mistifikujesh stvari i dajes ideje i shpekulacije nego lepo baci prave podatke pa da vidimo.... Ne interesuje me tvoje mishljenje o `sklepanom` PC-ju nego dokaz da nije bolji. Vrlo rado cu promeniti svoje mishljenje ako dobijem validan dokaz za suprotno. ne bih da zivim u neznanju :-)
:: Ne znam o kakvom hipsterskom dizajnu i racunici pricas, vecina ljudi za koje znam da poseduju iMac, MBP i slicne masine su vrlo racionalni ljudi koji su ih kupili iskljucivo jer im je potreban za profesionalnu upotrebu, audio/video produckiju itd. Takodje stabilnost i pozdanost su neke od stvari koji nemaju cenu za odredjene ljude. I onda dodjes ti i zamislis teoriju u kojoj sklepani PC je de fakto `jeftiniji a bolji` :: :: ::
idi lepo na njihovom sajtu pa idi na shop i pogledaj sta sve od komponete koji macpro nudi. xeon sa 8 jezgra kosta 1500e najeftiniji, ako cemo tako da uzmes jedan od 700e sa 6 jezgra i 2.0 klok sto znaci da ti trebaju dva procesora posto oni u macpro to stavljaju, + 600e za plocu i 200e za memoriju. kuciste kosta 200e, koliko kosta culermaster kuciste, ne neki obican od 70e posto ne moze da se uporedi. i racunaj tim ljudi koji ce to da testiraju i isprobavaju. Verujem da ces ti kod kuce i 5% testirati racunar. A jednostavno i ne verujem da imas sve od potrebnog alata za testiranje. Tako da necemo da pricamo. Dobar dizajn je mnogo skup on je najuticajniji kako ce sta da izgleda i da privuce ljude da to kupe.
Pogledaj samo koliko ulazu u marketing, gde god se okrenes samo o njima se prica. Ako hoces da uspes u necemu moras i da se boris za to.
Onaj koj zaradjuje od dizajna, montaze i fotografije narednih 7 godina nece morati da menja ovaj racunar. sto se jako isplati. A dati i 4000e za ovakav racuner nije mnogo. Sta je za jednog nemackog fotografa to. Pa samo jedan book da uradi kosta 1000e. Nije to Srbija gde ljudi svoj posao rade sa nekom prostom opremom pa onda zele da ustede 100e. Ko ozbiljno radi mac za njega nije nista.
Ruska lada jeste kvalitetna i gazi gde nijedan auto ne moze da ide, ali dizajn ruzno je i robusno nikakva. Da je lepsi sa tom tehnikom bio bi najprodavaniji auto na svetu.
Intel 2500K 4.5, MSI 67A - GD55, Mushkin 2x4GB cl9 1600mhz, HDD WD 750gb,WD 500gb,1000gb,Gainward GeForce GTX 570 1280MB `Golden Sample`,Sound Blaster titanium, CM RP 1000W, HAF 932, HPZR24W, Logitech 530x, Logitech MX revolution, LG Blu Ray RW, Netgear 1
sta je bolje je relativna stvar. Sta je kvalitetnije BMW ili MERCEDES? Svi oni imaju isti rezultat na kraju. Ko sta voli na tome ce da radi.
Da li kada ides u prodanicu kupujes pantalone posto su kvalitetne, a to sto su ruzne nema veze vazan je kvalitet i funkcija. Naravno da te prvo dizajn privuce i onda pogledas da li se isplati. Neke stvari jesu precenjene, ali moze im se. Mac je oduvek bio takav kakav jeste, pa cak i u vreme kada su propadali oni su opet bili skuplji do klasicnog pc-a.
Imaju takvu politiku i to su oduvek zeleli i u tome uspeli. Svi profi programi postoje i za win i to jako lepo rade. Mac je malo lagodniji za rad u tim dizajnerskim programima.
Sklopi mi za manje pare racunar sa dva xeon procesora i 16gb ram, jako kvalitetno kuciste i dobru grafick. pa da vidimo koliko ce to iznositi. Intel 2500K 4.5, MSI 67A - GD55, Mushkin 2x4GB cl9 1600mhz, HDD WD 750gb,WD 500gb,1000gb,Gainward GeForce GTX 570 1280MB `Golden Sample`,Sound Blaster titanium, CM RP 1000W, HAF 932, HPZR24W, Logitech 530x, Logitech MX revolution, LG Blu Ray RW, Netgear 1
:: Za procenu da li je hipsterski dizajn (uz dozu shale naravno, ljudi smo) treba da budes u toku sa socijalnim deshavanjima. To da je Mac za profesionalnu upotrebu bolji je jedna veeelika predrasuda ali to masa ne moze da shvati jer nisu dovoljno upuceni i nemaju znanje da samo sklope shta njima stvarno treba. Taj stav i podrzavam jer ko je dobar dizajner ne mora da bude i dobar u uklapanju hardware-a. Mac je idealan za posvecene i hardware-ski neupucene dizajnere jer znaju da dobijaju ok proizvod, da ce im raditi posao, da je jednostavan i da je `dizajniran profi` - imam drugara koji je profesionalni dizajner i koji svaki put pozajmljuje od ortaka macbook kad ide da ugovara posao jer se svi nashi glupavi novopecheni bogatashi na to pale i tripuju da si profi tek kad imas Macbook - tuzno ali istinito. Na kojoj mashini drugar radi od gajbe bolje da ne pricham ali njegov rezultat je medju najtrazenijima u gradu pa sad gledajte... a on ne zeli mac - njegov izbor :: PC je sklepan verovatno kada ga ti pravish, ja PC sklopim a sklepam. Moje komponente su probrane i tachno natjunirane za moje potrebe. Isto tako i drugarima sklapam kompove, a mnogi se bave dizajnom i akademski su umetnici i svi su prezadovoljni kompovima koje im sklopim :: Moju teoriju slobodno proveri u praksi, ne ochekujem da mi verujesh na rech, a rachunicu mozes sam da proverish kad god kao i tehnichke karakteristike i performanse - vec postoje testovi na net-u :: Jednostavno shvati - sa Mac-om placash dizajn i prestiz a za taj novac mozes da uzmesh bolje performanse. Slobodno biraj, je ne osudjujem niti navodim ko shta treba da uzme za sebe, svi smo jedinstveni u svojim potrebama, zeljama itd.. :: Samo nemoj da mistifikujesh stvari i dajes ideje i shpekulacije nego lepo baci prave podatke pa da vidimo... :: Ne interesuje me tvoje mishljenje o `sklepanom` PC-ju nego dokaz da nije bolji :: Vrlo rado cu promeniti svoje mishljenje ako dobijem validan dokaz za suprotno :: ne bih da zivim u neznanju :- :: :: :: :: :: Ne znam o kakvom hipsterskom dizajnu i racunici pricas, vecina ljudi za koje znam da poseduju iMac, MBP i slicne masine su vrlo racionalni ljudi koji su ih kupili iskljucivo jer im je potreban za profesionalnu upotrebu, audio/video produckiju itd. Takodje stabilnost i pozdanost su neke od stvari koji nemaju cenu za odredjene ljude. I onda dodjes ti i zamislis teoriju u kojoj sklepani PC je de fakto `jeftiniji a bolji` :: :: :: :: :: ::
Pa ishao sam na sajt i upravo to uradio ali za Imac, mogu i za druge ali mozete i sami, ja sam pokazao kako.
to koliko koshta testiranje njihovog proizvoda mene ne interesuje - ja kupujem proizvod a ne tim ljudi. A shta ti smatrash pod testiranjem pa da mi treba posebna oprema? Mislim da mi dalje od software-a (90%), multimera (9%) i osciloskopa (1% sluchajeva) ne treba neka posebna tehnologija za testiranje da li stabilno radi memorija sa ostatkom kompa..?!?!
Dobar dizajn je skup, potpuno se slazem, ali ja kad zelim dizajn kupim dizajn a kad zelim komp kupim komp :-) Svi moji PC-jevi su bili dizjanirani - samo sam ja bio dizajner i uvek su bili unikatni :-)
Koliko ulazu u marketing me bash i ne interesuje, najbolji proizvodi ne moraju da se reklamiraju. Lepo si rekao, privlace ljude dizajnom a ne performansama (ne kazem da su performanse loshe, chak naprotiv).
Ko zaradjuje od dizajna i kupi dobar PC isto tako nece morati jako dugo da ga menja. Dati 4000 za komp nije mnogo kako kome ali to nije pitanje ovde. ovde je pitanje ulozeno/dobijeno a ako si profi trebalo bi da cenish preformanse. Zamisli Hakinena u super dizajniranom jugu... ipak su vrhunskim profesionalcima performanse na prvom mestu, pa cena pa dizajn. Mac je to sve zajedno lepo uklopio i nashao optimum ove tri stvari - za to im stvarno svaka chast, mislim da je to verovatno i kljuch njihovog uspeha. Ali ,na zalost mac fanova, PC je bolji u tome shto nudi kad gledamo performanse/cena (bez dizajna).
Imao sam i rusku nivu i nemachku x5 pa bi se iznenadio kako je koji auto prolazio koji teren po zapadnoj Srbiji... Super je lada zbog jedne stvari - nije ti zao da je gazish, a kad ti nije zao onda se potpuno prepustish utisku i nauzivash se pravog off-road-a! Sa x5 stignes na svaki off-road dok Niva zna da ostane u podnozju Rudnika na putu do terena :-) Isti teren, iste gume, u Nivi me vade traktorom iz potoka i sve je mokro do volana a x5 samo prodje... Zato Nivin far kad skliznem i zakucam se u drvo koshta 3k dinara, sve ima svoje.... :-)
BTW tehnika u Ladi je katastrofa, bez ubacivanja Torsen diferencijala i zamene svih kochionih cilindara ne bih vishe seo u Nivu i ishao na moje terene - preopasno je.
:: idi lepo na njihovom sajtu pa idi na shop i pogledaj sta sve od komponete koji macpro nudi. xeon sa 8 jezgra kosta 1500e najeftiniji, ako cemo tako da uzmes jedan od 700e sa 6 jezgra i 2.0 klok sto znaci da ti trebaju dva procesora posto oni u macpro to stavljaju, + 600e za plocu i 200e za memoriju. kuciste kosta 200e, koliko kosta culermaster kuciste, ne neki obican od 70e posto ne moze da se uporedi. i racunaj tim ljudi koji ce to da testiraju i isprobavaju. Verujem da ces ti kod kuce i 5% testirati racunar. A jednostavno i ne verujem da imas sve od potrebnog alata za testiranje. Tako da necemo da pricamo. Dobar dizajn je mnogo skup on je najuticajniji kako ce sta da izgleda i da privuce ljude da to kupe. :: :: Pogledaj samo koliko ulazu u marketing, gde god se okrenes samo o njima se prica. Ako hoces da uspes u necemu moras i da se boris za to. :: :: Onaj koj zaradjuje od dizajna, montaze i fotografije narednih 7 godina nece morati da menja ovaj racunar. sto se jako isplati. A dati i 4000e za ovakav racuner nije mnogo. Sta je za jednog nemackog fotografa to. Pa samo jedan book da uradi kosta 1000e. Nije to Srbija gde ljudi svoj posao rade sa nekom prostom opremom pa onda zele da ustede 100e. Ko ozbiljno radi mac za njega nije nista. :: :: Ruska lada jeste kvalitetna i gazi gde nijedan auto ne moze da ide, ali dizajn ruzno je i robusno nikakva. Da je lepsi sa tom tehnikom bio bi najprodavaniji auto na svetu. :: :: :: Intel 2500K 4.5, MSI 67A - GD55, Mushkin 2x4GB cl9 1600mhz, HDD WD 750gb,WD 500gb,1000gb,Gainward GeForce GTX 570 1280MB `Golden Sample`,Sound Blaster titanium, CM RP 1000W, HAF 932, HPZR24W, Logitech 530x, Logitech MX revolution, LG Blu Ray RW, Netgear :: ::
ovo je 1600$ a ti mi molim te uporedi performanse: 2x 12-jezgarna opterona 6300 serije 32GB RAMA ECC
PC sa 24 jezgra i 32gb rama ili Mac sa 12 jezgara i 16 GB rama
:-)
slobodna na tu cenu od 1600$ dodaj i grafik(e) i kucishte i ostalo po izboru do cene Mac-a pa uporedi performanse. to je ono o chemu govorim sve vreme. To shto te komponente koshtaju dosta pojedinachno ne znachi da i vrede toliko. Gledaj ti shta dobijash time kad neshto placash. Lepo sam rekao, moze neko i lopatu da prodaje za 1000eura ali lopatu sa pozlatom i drshkom od Africhkog Dussija ali ne dobijash nishta na performansama te lopate.
Ovo je i detetu ochigledno.
:: sta je bolje je relativna stvar. Sta je kvalitetnije BMW ili MERCEDES? Svi oni imaju isti rezultat na kraju. Ko sta voli na tome ce da radi. :: :: Da li kada ides u prodanicu kupujes pantalone posto su kvalitetne, a to sto su ruzne nema veze vazan je kvalitet i funkcija. Naravno da te prvo dizajn privuce i onda pogledas da li se isplati. Neke stvari jesu precenjene, ali moze im se. Mac je oduvek bio takav kakav jeste, pa cak i u vreme kada su propadali oni su opet bili skuplji do klasicnog pc-a. :: :: Imaju takvu politiku i to su oduvek zeleli i u tome uspeli. Svi profi programi postoje i za win i to jako lepo rade. Mac je malo lagodniji za rad u tim dizajnerskim programima :: :: Sklopi mi za manje pare racunar sa dva xeon procesora i 16gb ram, jako kvalitetno kuciste i dobru grafick. pa da vidimo koliko ce to iznositi. :: Intel 2500K 4.5, MSI 67A - GD55, Mushkin 2x4GB cl9 1600mhz, HDD WD 750gb,WD 500gb,1000gb,Gainward GeForce GTX 570 1280MB `Golden Sample`,Sound Blaster titanium, CM RP 1000W, HAF 932, HPZR24W, Logitech 530x, Logitech MX revolution, LG Blu Ray RW, Netgear :: :: :: Za procenu da li je hipsterski dizajn (uz dozu shale naravno, ljudi smo) treba da budes u toku sa socijalnim deshavanjima. To da je Mac za profesionalnu upotrebu bolji je jedna veeelika predrasuda ali to masa ne moze da shvati jer nisu dovoljno upuceni i nemaju znanje da samo sklope shta njima stvarno treba. Taj stav i podrzavam jer ko je dobar dizajner ne mora da bude i dobar u uklapanju hardware-a. Mac je idealan za posvecene i hardware-ski neupucene dizajnere jer znaju da dobijaju ok proizvod, da ce im raditi posao, da je jednostavan i da je `dizajniran profi` - imam drugara koji je profesionalni dizajner i koji svaki put pozajmljuje od ortaka macbook kad ide da ugovara posao jer se svi nashi glupavi novopecheni bogatashi na to pale i tripuju da si profi tek kad imas Macbook - tuzno ali istinito. Na kojoj mashini drugar radi od gajbe bolje da ne pricham ali njegov rezultat je medju najtrazenijima u gradu pa sad gledajte... a on ne zeli mac - njegov izbor :: :: PC je sklepan verovatno kada ga ti pravish, ja PC sklopim a sklepam. Moje komponente su probrane i tachno natjunirane za moje potrebe. Isto tako i drugarima sklapam kompove, a mnogi se bave dizajnom i akademski su umetnici i svi su prezadovoljni kompovima koje im sklopim :: :: Moju teoriju slobodno proveri u praksi, ne ochekujem da mi verujesh na rech, a rachunicu mozes sam da proverish kad god kao i tehnichke karakteristike i performanse - vec postoje testovi na net-u :: :: Jednostavno shvati - sa Mac-om placash dizajn i prestiz a za taj novac mozes da uzmesh bolje performanse. Slobodno biraj, je ne osudjujem niti navodim ko shta treba da uzme za sebe, svi smo jedinstveni u svojim potrebama, zeljama itd.. :: :: Samo nemoj da mistifikujesh stvari i dajes ideje i shpekulacije nego lepo baci prave podatke pa da vidimo... :: :: Ne interesuje me tvoje mishljenje o `sklepanom` PC-ju nego dokaz da nije bolji :: :: Vrlo rado cu promeniti svoje mishljenje ako dobijem validan dokaz za suprotno :: :: ne bih da zivim u neznanju :- :: :: :: :: :: :: :: :: :: Ne znam o kakvom hipsterskom dizajnu i racunici pricas, vecina ljudi za koje znam da poseduju iMac, MBP i slicne masine su vrlo racionalni ljudi koji su ih kupili iskljucivo jer im je potreban za profesionalnu upotrebu, audio/video produckiju itd. Takodje stabilnost i pozdanost su neke od stvari koji nemaju cenu za odredjene ljude. I onda dodjes ti i zamislis teoriju u kojoj sklepani PC je de fakto `jeftiniji a bolji` :: :: :: :: :: :: :: :: ::
ukupno 1590$ u PC varijanti a 3800$ u Mac varijanti
razlika od 2200$ za kucishte, napajanje,tastaturu i misha???? OS ne poredim jer postoji adekvatna alternativa za Dz ( u krajnjem sluchaju idi do RC-a na ETF-u i plati ortaku 100e da ti instalira Linux kako treba jednom za sva vremena - napravi image).
Razlika je u tome sto mac book sa t8400 radi bolje od i5 na windowsu, nije kriv intel ili amd vec balvani iz ms-a, ubaci ps na osx i na pc poreki istu stvar pa vidi.... Mac ce za istu sliku pojesti do 30-40% manje rama... Zasto nemam pojma nisam programer... Ali evo jos jedna stvar. Ja na pc ne igram igre nemam cak ni gpu vec apu, i 8gb rama i quad sa samsung 256 ssd pro, win 7 pro original, imam 10 aplikacija koje koristim za ono sto mi treba+ winamp i kmplayer i to je sve, napravljen image u akronisu. Posle 6 meseci jebeni windows umesto da bootuje 5s ili ti 15s posle startovanja masine on to radi za 35s-40s da popizdis i svaki program je utromio sto se paljenja tice, vratim image on proradi kao i pre i onda opet posle par meseci isto,,,, i da ne mogu da se pozalim da mi se ugasio restartovao ili bsod necu da lazem ali cinjenica je da mac posle 2 godine radi isto zasto? Pojma nemam niti me interesuje.. I u tome je fora, a o time kapsuli i ostalim forama necu da pricam, iclodu za telefon vrh, pa bre ne secam se lepseg prelaza sa telefona na telefon u roku 10min sa 3gs na ip4 sve od slika,kalendar,brojevi sve sve... I sad jos kad slikam sa telefonm automatski mi je na kompu slika :-) i to radi. A windowsu :-) sta ces vise
:: nisam detaljno poredio ali evo na brzaka :: :: 429$ http://goo.gl/RPfA :: 848$ 2 komada http://goo.gl/L9jT :: 320$ http://goo.gl/yHpc :: 1597 :: :: ovo je 1600$ a ti mi molim te uporedi performanse :: 2x 12-jezgarna opterona 6300 serij :: 32GB RAMA EC :: :: PC sa 24 jezgra i 32gb rama :: ili Mac sa 12 jezgara i 16 GB rama :: :: :- :: :: slobodna na tu cenu od 1600$ dodaj i grafik(e) i kucishte i ostalo po izboru do cene Mac-a pa uporedi performanse. to je ono o chemu govorim sve vreme :: To shto te komponente koshtaju dosta pojedinachno ne znachi da i vrede toliko. Gledaj ti shta dobijash time kad neshto placash. Lepo sam rekao, moze neko i lopatu da prodaje za 1000eura ali lopatu sa pozlatom i drshkom od Africhkog Dussija ali ne dobijash nishta na performansama te lopate :: :: Ovo je i detetu ochigledno :: :: :: :: sta je bolje je relativna stvar. Sta je kvalitetnije BMW ili MERCEDES? Svi oni imaju isti rezultat na kraju. Ko sta voli na tome ce da radi. :: :: :: :: Da li kada ides u prodanicu kupujes pantalone posto su kvalitetne, a to sto su ruzne nema veze vazan je kvalitet i funkcija. Naravno da te prvo dizajn privuce i onda pogledas da li se isplati. Neke stvari jesu precenjene, ali moze im se. Mac je oduvek bio takav kakav jeste, pa cak i u vreme kada su propadali oni su opet bili skuplji do klasicnog pc-a. :: :: :: :: Imaju takvu politiku i to su oduvek zeleli i u tome uspeli. Svi profi programi postoje i za win i to jako lepo rade. Mac je malo lagodniji za rad u tim dizajnerskim programima :: :: :: :: Sklopi mi za manje pare racunar sa dva xeon procesora i 16gb ram, jako kvalitetno kuciste i dobru grafick. pa da vidimo koliko ce to iznositi. :: :: Intel 2500K 4.5, MSI 67A - GD55, Mushkin 2x4GB cl9 1600mhz, HDD WD 750gb,WD 500gb,1000gb,Gainward GeForce GTX 570 1280MB `Golden Sample`,Sound Blaster titanium, CM RP 1000W, HAF 932, HPZR24W, Logitech 530x, Logitech MX revolution, LG Blu Ray RW, Netgear :: :: :: :: :: Za procenu da li je hipsterski dizajn (uz dozu shale naravno, ljudi smo) treba da budes u toku sa socijalnim deshavanjima. To da je Mac za profesionalnu upotrebu bolji je jedna veeelika predrasuda ali to masa ne moze da shvati jer nisu dovoljno upuceni i nemaju znanje da samo sklope shta njima stvarno treba. Taj stav i podrzavam jer ko je dobar dizajner ne mora da bude i dobar u uklapanju hardware-a. Mac je idealan za posvecene i hardware-ski neupucene dizajnere jer znaju da dobijaju ok proizvod, da ce im raditi posao, da je jednostavan i da je `dizajniran profi` - imam drugara koji je profesionalni dizajner i koji svaki put pozajmljuje od ortaka macbook kad ide da ugovara posao jer se svi nashi glupavi novopecheni bogatashi na to pale i tripuju da si profi tek kad imas Macbook - tuzno ali istinito. Na kojoj mashini drugar radi od gajbe bolje da ne pricham ali njegov rezultat je medju najtrazenijima u gradu pa sad gledajte... a on ne zeli mac - njegov izbor :: :: :: PC je sklepan verovatno kada ga ti pravish, ja PC sklopim a sklepam :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: Ne znam o kakvom hipsterskom dizajnu i racunici pricas, vecina ljudi za koje znam da poseduju iMac, MBP i slicne masine su vrlo racionalni ljudi koji su ih kupili iskljucivo jer im je potreban za profesionalnu upotrebu, audio/video produckiju itd. Takodje stabilnost i pozdanost su neke od stvari koji nemaju cenu za odredjene ljude. I onda dodjes ti i zamislis teoriju u kojoj sklepani PC je de fakto `jeftiniji a bolji` :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: ::
ne kazem da nemaju super reshenja, reshenja su im i lepa na oko posebno! Ja ne volim da moje fotke idu svuda gde velika kompanija zeli pa to ne koristim ali ko voli nek izvoli.
Samo poredim cene. Uvek moze hackintosh da se napravi ako je taj OS tooooliko dobar i jedinstven. http://www.hackintosh.com/ Inace fotke sa telefona na kompu se pojave ako imas bilo koji android i google-ov servis koji radi isti posao Google+Autoupload a ima i nezavisnih programa koji rade isto to tako da Mac nije jedinstven, samo su to izreklamirali pa neupuceni misle da to moze samo na Mac-u :-)
nije to bas tako kao sto i sam pricas, ali ajde. Ja koristim oba sistema i oba zavrsavaju posao. Ja sam cene gledao u nemackoj i austriji i kod njih je to mnogo skuplje.
Znas kako je jednom Zeljko Mitrovic reko. Ako vam se ne dopada, pa promenite kanal. Ja vas ne bijem da gledate. Tako i ovo, niko nas ne tera da to kupujemo sve ima svoje zasto i svoje zato. Nisam ljubitelj apple proizvoda neke stvari su im precenjene i nervira me sto je sve ograniceno, ali nije strasno. Hakintosh moze uvek da se napravi ali nije to isto. Mozes i ti juga da budzis da ima 200 konja ali nece nikad biti to sto treba da bude, uvek ce nesto faliti.
:: Tesko je to uporedivo zato sto je drugaciji OS ,koliko znam jedino Cinebench :: moze na sve OS i moze da posluzi kao neki pokazatelj ,ali to je samo CPU snaga :: U igricama je bolji PC,sto se tice profi stvari tu je Mac pro bez premca :: To kad radis obradu multimedije samo leti.OS kod Apple je specifican :: Ovo je 12 CPU jezgara ,dual socket :: :: :: :: nista novo nisam procitao samo da je sata 3 limitiran. Ako cemo tako novi intelov proceros je tu doprineo i uspeo da ubrza stvar. Taj isti proces se pojavio i bice dostupan i za klasican pc i nova ploca, jos naravno ako se pazari pci- :: :: :: :: http://geizhals.at/super-talent-raiddrive-upstream-220gb-rus0220m-a754056.htm :: :: :: :: Mocice da se izvuce i veca snaga. Hoces da kazes da ako budem pazario novu plocu i nov intel i sedan i stavim ovu pci-e ssd kartu imacu manje rezultate nego ima taj mac air :: :: :: :: :: :: :: http://www.techoftomorrow.com/2013/news/new-2013-macbook-air-is-faster-than-your-sata-iii-ssd :: :: :: :: :: :: Pa sad pricajte sta i kako .. :: :: :: :: :: :: :: :: :: AMD 965 X4 3.8 Ghz , Gigabyte Technology Co., Ltd. GA-890GPA-UD3H, 2 x 2 GB DDR3 1800Mhz Silicon X Power, HD 6870 Sapphire, LC Power Arkangel 850 W ,Cooler Master HAF 912+, Samsung SyncMaster P2470, Altec Lansing VS3151R, LOGITECH G400 :: :: :: :: :: ::
@ddim Kad si toliko bistar da saberes cene i znas kako to sve ide... vidim da si daleko vise vrziran od ostatka clanova foruma, i nadasve imas dara za `sav taj IT`... Sto ti ne bi lepo narucio te jeftine delove po tim navedenim a vise nego povoljnim cenama, onda sve to asembliras tamo negde u okolini Ljiga, opalis neku reklamu, ugradis se samo 1/3 ugradnje jabuke, obuces crne pantalone i majcicu, izadjes pred ljude prezentujes im sta si napravio i napravis imperiju...
Kakav bre crvljivi Apple...
Boze zasto li je nama pored promucurnih i prepametnih srbistanaca sve gore i gore?
Citat: `Rodbinsko-partijsko-naslednicki odnosi su nam stvorili tragicnu i intelektualno slabo razvijenu klasu ljudi koji vode drzavu, zato smo...` Tomato Republic Of Serbia, BRE !!!
:: ne kazem da nemaju super reshenja, reshenja su im i lepa na oko posebno :: Ja ne volim da moje fotke idu svuda gde velika kompanija zeli pa to ne koristim ali ko voli nek izvoli :: :: Samo poredim cene :: Uvek moze hackintosh da se napravi ako je taj OS tooooliko dobar i jedinstven. http://www.hackintosh.com :: Inace fotke sa telefona na kompu se pojave ako imas bilo koji android i google-ov servis koji radi isti posao Google+Autoupload a ima i nezavisnih programa koji rade isto to tako da Mac nije jedinstven, samo su to izreklamirali pa neupuceni misle da to moze samo na Mac-u :-)
Sta mislis koje komponente su u apple uredjajima? Iste kao i u pc-ju, samo dobijes sareni deciji os i drugaciji softver, hardver je isti, dakle logicno ima iste ulaze i izlaze taj monitor, da pojednostavim, moze.
OS nije dečiji, čak više M$ ima mnogo toga da nauči od OSXa. __________________ Scourge of PCBerza
:: Sta mislis koje komponente su u apple uredjajima :: Iste kao i u pc-ju, samo dobijes sareni deciji os i drugaciji softver :: hardver je isti, dakle logicno ima iste ulaze i izlaze taj monitor, :: da pojednostavim, moze :: :: Cpu:AMD FX 6300 @ 4Ghz :: Cooler:TitanVanesa- :: GPU:GTX 670 Gigabyte Windforce x3 O :: Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MH :: MBO:Asus M5A9 :: Case:CM Storm Enforce :: PSU:Chieftec 650w a8 :: Mouse:Mx 51 :: Screen: Dell :: ::
Ako nisi radio za Macom onda ne moraš da daješ dečije komentare. Mahom ljudi pljuju po svemu što Apple napravi bez ikakve potpore. __________________ Scourge of PCBerza
Broj postavljenih tema: 60421. Broj poslatih odgovora: 647670. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.