Ja imam ipad 3 i nook tako da sam kopetentan da odgovorim na sledece :-)
Ekran od nooka je bruka za citanje, da neverujes koliko je to lepo, sto se lampe tice ima casova za 20$ sa led lampicomi to resava problem ili lampa :-) i tezak je tacnije laksi je od svake knjige.....
Za pdf nook je ok jer se rootuje, ali bas za pdf je amazon od 9.7 inca, ali samo ako imas grafike neke znaci strucna literatura, ako su knjige samo u pdf calibre ti resava problem... Dal u epub ili bilo koji drugi, mobi ili slicno fajl.....
Tako da ti je ovo sto predis od prilike kao kola i kamion :-)
Apsolutno ne poznajes materiju. Paperwhite nema pozadinsko nego frontalno osvetljenje. Pozadinsko osvetljenje bi ga potpuno obesmislilio. Bio bi to onda obican tablet i kao takav stvarno los za citanje. Nepoznavanje nosi los prizvuk.
Za april je parabola. Ako ti je lakse, da li je potreban dokaz da nije dobro gledati direktno u Sunce?
Ne znam zasto karikiras stvari. Naravno da je naprezanje ociju komplikovana stvar. Zasto bih ja to zeleo da poreknem. Besmislica. Naprotiv, bas zato sto je slozeno pokusavam da objasnim da je mnogo gore gledati u izvor svetlosti nego u nesto sto je njime osvetljeno. Zalosno je sto to moram da radim.
Ti si navikao da ti svetlo bije u oci i mislis da je to dobro. A jednom ces nazalost videti da nije. Ili mozda neces jer si superheroj. Ali nemoj siriti dezinformacije i svojim neznanjem i zlobom terati nekog drugog da degradira svoje zdravlje.
Nista nije savrseno. Ni tablet, ni E-ink, ni prava knjiga. Sve ima meru.
:: Prvo izgubio bi opkladu, probao sam više e-ink readera i bilo mi je meh, ništa posebno, imaju kolege pa su donosile, čak su par puta probali i da mi ih uvale, pošto ih slabo koriste. Pogotovu mi se nisu svideli u uslovima slabije vidljivosti, tj. kada nema dnevne svetlosti. Ko da čitam knjigu, moram da imam neku lampu blizu sebe. Nisam probao Paperwhite i novije modele sa pozadinskim osvetljenjem - ali po tebi bi i od njih trebalo da gubim vid, tako da oni ne ulaze u raspravu :: :: Za C64, nisam čitao knjige, već igrao tekstualne avanture, a i bio sam sasvim precizan - imam PC od `93 i dvadeset godina (2013-1993=20 ako nije dovoljno jasno) gledam u monitor u proseku 8h dnevno i isto toliko čitam s ekrana, pritom do 2005. su uglavnom to bili CRT monitori :: :: A nisam tražio da dokažeš da je april, nego da dokažeš da ću čitanjem na tabletu pre izgubiti vid nego sa e-ink readera, pogotovu ovih novih sa pozadinskim osvetljenjem. :: :: Po tebi bi svi koji čitaju gledaju u monitor trebali da imaju degradiran vid, a oni koji čitaju sa e-inka ili pravog papira da imaju savršen vid - što je netačno, naprezanje očiju je daleko složenija stvar nego što ti želiš da je predstaviš i olako daješ zaključak - koristite e-ink i sačuvaćete oči :: :: A jesu precenjeni - tek mi ovaj novi Paperwhite deluje ok, zbog pozadinskog osvetljenja i veće rezolucije, ali i dalje je cena jednaka nekom tabletu koji ima daleko veću upotrebnu vrednost :: :: :: ::
Za Paperwhite vidim da si u pravu, ima ledove ispred e-inka, ne iza, tj. nije backlight. Možda i bude zanimljiv.
A gledanje u sunce i gledanje u backlight osvetljenje koje proizvode nekoliko led-ova ili ccfl lampa kroz ekran je baš uporedivo. Nisam baš nešto video ubedljive medicinske dokaza da backlight ekrana sam po sebi izaziva oštećenje očiju - al ti verovatno jesi, samo nećeš da ga prezentuješ.
A što se tiče cene - sama činjenica da je prodaja tableta zadnje godine porasla više od 2X, a e-ink readera pala sa 15 milliona u 2011. na nešto više od 9 miliona u 2012. govori koliko ljudi misli da su upotrebljivi. Pritom im je cena pala, ali i dalje ne uspeva da zaustavi pad prodaje. Dakle, nije moje mišljenje da su precenjeni - to tržište pokazuje.
:: :: Apsolutno ne poznajes materiju. Paperwhite nema pozadinsko nego frontalno osvetljenje. Pozadinsko osvetljenje bi ga potpuno obesmislilio. Bio bi to onda obican tablet. Nepoznavanje materije ima los prizvuk :: :: Za april je parabola. Ako ti je lakse, da li je potreban dokaz da nije dobro gledati direktno u Sunce :: :: Za kraj, ne znam zasto karikiras stvari. Naravno da je naprezanje ociju komplikovana stvar. Zasto bih ja to zeleo da poreknem. Besmislica :: Naprotiv, bas zato sto je slozeno pokusavam da objasnim da je mnogo gore gledati u izvor svetlosti nego u nesto sto je njime osvetljeno. Zalosno je sto to moram da radim. :: :: Ti si navikao da ti svetlo bije u oci i mislis da je to dobro. A jednom ces nazalost videti da nije. :: Ili mozda neces jer si superheroj. Ali nemoj siriti dezinformacije i terati nekog drugog da degradira svoje zdravlje. :: :: :: Prvo izgubio bi opkladu, probao sam više e-ink readera i bilo mi je meh, ništa posebno, imaju kolege pa su donosile, čak su par puta probali i da mi ih uvale, pošto ih slabo koriste. Pogotovu mi se nisu svideli u uslovima slabije vidljivosti, tj. kada nema dnevne svetlosti. Ko da čitam knjigu, moram da imam neku lampu blizu sebe. Nisam probao Paperwhite i novije modele sa pozadinskim osvetljenjem - ali po tebi bi i od njih trebalo da gubim vid, tako da oni ne ulaze u raspravu :: :: :: :: Za C64, nisam čitao knjige, već igrao tekstualne avanture, a i bio sam sasvim precizan - imam PC od `93 i dvadeset godina (2013-1993=20 ako nije dovoljno jasno) gledam u monitor u proseku 8h dnevno i isto toliko čitam s ekrana, pritom do 2005. su uglavnom to bili CRT monitori :: :: :: :: A nisam tražio da dokažeš da je april, nego da dokažeš da ću čitanjem na tabletu pre izgubiti vid nego sa e-ink readera, pogotovu ovih novih sa pozadinskim osvetljenjem. :: :: :: :: Po tebi bi svi koji čitaju gledaju u monitor trebali da imaju degradiran vid, a oni koji čitaju sa e-inka ili pravog papira da imaju savršen vid - što je netačno, naprezanje očiju je daleko složenija stvar nego što ti želiš da je predstaviš i olako daješ zaključak - koristite e-ink i sačuvaćete oči :: :: :: :: A jesu precenjeni - tek mi ovaj novi Paperwhite deluje ok, zbog pozadinskog osvetljenja i veće rezolucije, ali i dalje je cena jednaka nekom tabletu koji ima daleko veću upotrebnu vrednost :: :: :: :: :: :: :: ::
To za Sunce je hiperbola. Ako to ne vidiš onda to što si čitao sa ekrana nije književnost nego neka stručna literatura ili je jednostavno rad u programima i igranje. Uzmi ti lepo nabubaj jednu Ilijadu s monitora, da vidim šta će da bude s tim nad-vidom.
U skladu s tim je i tvrdnja da nešto vredi po tome koliko se prodaje. Tableti se prodaju jer ljudi više vole da surfuju i da igraju igrice nego da čitaju. Farma se gleda više nego... Zašto bih se ja rukovodio pukom slabošću miliona?
I nije vid nego hemoroidi.
p.s. Vladats sluša Stoju.
:: Za Paperwhite vidim da si u pravu, ima ledove ispred e-inka, ne iza, tj. nije backlight. Možda i bude zanimljiv :: :: A gledanje u sunce i gledanje u backlight osvetljenje koje proizvode nekoliko led-ova ili ccfl lampa kroz ekran je baš uporedivo. Nisam baš nešto video ubedljive medicinske dokaza da backlight ekrana sam po sebi izaziva oštećenje očiju - al ti verovatno jesi, samo nećeš da ga prezentuješ :: :: A što se tiče cene - sama činjenica da je prodaja tableta zadnje godine porasla više od 2X, a e-ink readera pala sa 15 milliona u 2011. na nešto više od 9 miliona u 2012. govori koliko ljudi misli da su upotrebljivi. Pritom im je cena pala, ali i dalje ne uspeva da zaustavi pad prodaje. Dakle, nije moje mišljenje da su precenjeni - to tržište pokazuje ::
Covek pita sta je bolje za citanje, posveceni uredjaj ili tablet na kome moze da se cita... a vi ko skupstina...
Vecina je odmah pocela da gleda u dzep (megalomani da dobiju sto vise za sto manje para ko oni overklokeri koji ne gledaju cenu nego samo MHz i FPS) a ne da razmatra sustinu postaljenog pitanja...
Jedna cinjenica koja treba da te okrene ka citacu knjiga pored ekrana je i trajanje baterije, kad je ugasen WiFi uz umereno koriscenje baterija traje do 8 nedelja (naravno ovo je u labaratorijskim uslovima)... realno punices ga tri puta u dve nedelje... tj. ako ides negde u divljinu recimo da planinaris i zelis uvece da citas onda je on nezamenljiv... Jos jedna od stvari je pretrazivanje knjiga na kindle je lakse posto su sve knjige indeksirane (ovo nazalost utice na samo trajanje baterie) pa neki kazu da ne valja imati vise od 50-tak knjiga na uredjaju, ali lepo je da lako nadjes nesto sto trazis...
Sve ostalo (suprugi sam kupio Nexus 7) je u tom pogledu slabasno i punices bateriju jednom do dva puta dnevno... sem u slucaju da kupis onu budzu POWER PACK koja ce produziti autonomiju bar tri puta...
dve stvari priznajem e-ink readerima: trajanje baterije i čitljivost na jakom dnevnom svetlu - u zatamljenim prostorijama mi je tablet sasvim OK. Ali za čitanje na plaži je e-ink ubedljivo u prednosti - nema refleksije ekrana i ne moraš da nabiješ brightness da bi video šta piše.
S druge strane ono što me nervira je što recimo na Paperwhite-u imaš dostupno svega 1.25GB interne memorije - samo gomila service manual-a u PDF-ovima koje držim na tabletu zauzima preko 1GB, uvek ih nosim jer mi je mnogo lakše da na brzaka iščitam sa tableta kad nešto radim nego da palim laptop, nekad i nemam baš puno mesta za rad ako je server sala skučena.
Paperwhite košta 140$ i ima 1,25GB dostupne memorije? KOLIKO VIŠE KOŠTA JEDAN NAND ČIP od 4GB ili 8GB od onog od 2GB - 0,5$ do 1$?
@mighty Da ali su mobi fajlovi tu negde oko 2-5MB... Tako da bi ti pored tih tvojih manuela stalo jos tri police kniga...
Ali ti sve jedno ne koristis spravu samo za citanje nego i za sve ostalo...
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: dve stvari priznajem e-ink readerima: trajanje baterije i čitljivost na jakom dnevnom svetlu - u zatamljenim prostorijama mi je tablet sasvim OK. Ali za čitanje na plaži je e-ink ubedljivo u prednosti - nema refleksije ekrana i ne moraš da nabiješ brightness da bi video šta piše :: :: S druge strane ono što me nervira je što recimo na Paperwhite-u imaš dostupno svega 1.25GB interne memorije - samo gomila service manual-a u PDF-ovima koje držim na tabletu zauzima preko 1GB, uvek ih nosim jer mi je mnogo lakše da na brzaka iščitam sa tableta kad nešto radim nego da palim laptop, nekad i nemam baš puno mesta za rad ako je server sala skučena. :: :: Paperwhite košta 140$ i ima 1,25GB dostupne memorije? KOLIKO VIŠE KOŠTA JEDAN NAND ČIP od 4GB ili 8GB od onog od 2GB - 0,5$ do 1$?
A ti kad krenes na more obicno procitas oko 600knjiga? Daj pricaj gluposti, ja sam drugarici ma kindle 5 stavio 600 knjiga i ima da cita :-) Na nook ima sd karticu od 16gb imam i muziku na njemu.....,
Za knjige kindle-nook nema rasprave, samo ako bas kazem koristis fiziku hemiju pa imas slike onda mora tab zbog njih i lepog prikaza pdf, za knjige misterija resena...
:: dve stvari priznajem e-ink readerima: trajanje baterije i čitljivost na jakom dnevnom svetlu - u zatamljenim prostorijama mi je tablet sasvim OK. Ali za čitanje na plaži je e-ink ubedljivo u prednosti - nema refleksije ekrana i ne moraš da nabiješ brightness da bi video šta piše :: :: S druge strane ono što me nervira je što recimo na Paperwhite-u imaš dostupno svega 1.25GB interne memorije - samo gomila service manual-a u PDF-ovima koje držim na tabletu zauzima preko 1GB, uvek ih nosim jer mi je mnogo lakše da na brzaka iščitam sa tableta kad nešto radim nego da palim laptop, nekad i nemam baš puno mesta za rad ako je server sala skučena. :: :: Paperwhite košta 140$ i ima 1,25GB dostupne memorije? KOLIKO VIŠE KOŠTA JEDAN NAND ČIP od 4GB ili 8GB od onog od 2GB - 0,5$ do 1$?
Broj postavljenih tema: 60424. Broj poslatih odgovora: 647712. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.