Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Konfiguracije
PDA i SmartPhone
Zašto Nokia nije izabrala Android - Stiven Elop, Nokijin CEO
STRANA 1 OD 1
PhatPhuck Zašto Nokia nije izabrala Android - Stiven Elop, Nokijin CEO 14.07.2013. 15:49 T53866

status: user
broj poruka: 1886
http://www.guardian.co.uk/technology/2013/jul/12/elop-explains-nokia-android

`But for those who were wondering why Nokia didn`t go with Android, Elop`s reasoning is pretty clear: he and his team reckoned that Samsung would be well-placed (because of its manufacturing capability and history in the mobile space) to dominate, which would leave no room for anyone else.

They`ve certainly been proved right - HTC`s figures show continuing falls in revenue despite the critical plaudits for the HTC One. It`s impossible to know, of course, whether it was the right decision - but at least we know why it was made.`

`Those who want respect - give respect.` - Anthony J. Soprano
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
tortojed Pa to je vest od prekjuce, oko ponoci. Godinama se vec prebacuje 14.07.2013. 16:58 #504592

broj poruka: 11017
Nokiji sto je, usled zelje da izbegne teren na kojem je Samsung vec bio isprednjacio, zaobisla Android-a. Kalkulacija koju izvodi Mr. Elop, veoma je sumnjiva:
1) HTC-u i LG-ju NIJE smetalo da ostvare LEPE profite, sve praveci (odlicne) Android telefone
2) Ni Samsung-u ni HTC-u ni LG-ju NIJE smetalo da, uz Android-liniju razvijaju i svoje op. sisteme (Samsung-ova Bada), niti im je bio problem da prave i niskobudzetne varijante bazirane na Java OS-u...

Tipicno ``politicarsko`` ponasanje - prvo sjebu sistem (drzavu, drzavne saveze...) a onda se godinama ``vade`` pisuci memoare, studije... Seratori.
Bobi4ever Pucali su sami sebi u noge 14.07.2013. 17:02 #504593

broj poruka: 4891
Tako sto su ostali na Symbian sistemu kojeg je pregazilo vreme.
Sad mogu da kenjaju do sutra, gle gde je Nokia sad, a gde je nekada bila.

JovanZ najiskrenije mi je zao 14.07.2013. 18:34 #504606

broj poruka: 3013
Sto symbian nije ostao u koraku sa vremenom. Kada se setim kakve sam igre i programe vrteo na 6600, n70 i n81 i koliko je sam os bio ispred konkurencije i koliko je sve dobro radilo... Nostalgija me opasno uhvati.

Samsung je izmislio toplu vodu sa s4 i kontrolisanjem tv-a, a ja sam to radio na 6600.

I reboot n-gage-a je mogla da bude lepa platforma za distribuciju igara ali nazalost nokija nikada nije privukla developere. Stvarno steta, ne zbog onoga sto je nokija sada, vec zbog svega onoga sto je mogla da bude.
Daum ... 14.07.2013. 18:42 #504609

broj poruka: 12807
Da se ne lažemo, jedini razlog što je Nokia prihvatila Windows je činjenica da je Elop došao na CEO mesto u Nokiu iz Microsofta, puka slučajnost baš da su Windows izabrali :)

Ne bi Android prihvatili svejedno ali bi gurali sigurno Meego Linux da se nije Elop pojavio, dovoljno su veliki da proguraju svoj neki OS. N9 stoji kao spomenik onome šta bi Nokia postala da se on nije pojavio.

markozutic re 14.07.2013. 19:45 #504625

broj poruka: 1463
Problem sa n9 i meego sistemom je sto je to nokija razvila cisto da bi testirala trziste, nije htela nesto ozbiljno da napravi sa njim, a i da je htela tu su apple, android, windows i blackberry kojebi nokia tesko presisala sa meegom tako da meego ne bi bio konkurentan jer ne bi mogao da se takmici sa ostalima po kolicini aplikacija, a nokija to ne bi mogla sama da izgura, ovako su stali uz windows koji doduse opet ima manje aplikacija ali ima bar nesto i nokija je koliko toliko rasterecena sto se toga tice, i ja sam hejtovao windows u pocetko ali dobro je, ide to nekim svojim putem, pa ne bi valjalo da su svi na androidu. ko zna zasto je to dobro. ova nokia 1020 deluje sasvim privlacno

Asus K53SV
Intel i7 2670QM 2.20GHz(3.10 Turbo)
HM65
8GB DDR3 1333MHz
500GB 5200rpm
15.6 LED HD (1366x768)
GT540M 1GB GDDR3 (DirectX 11)Optimus / HD3000
N1030 WiFi+BT3.0
Altec Lansing® stereo speakers
W7Pro

RazerBE Re: 14.07.2013. 21:56 #504635

broj poruka: 224
lm, gde je nokia bila, a gde je sada...
Zasto? Zato sto su odbacili `buducnost`. U ovom slucaju je to bio android os. To su pravila danas, ides za onim sto nazivaju buducnost. A ako sedis i ostajes pri svojim idejama, tesko da ces opstati. Tu je verovatno primer nokia.

strela75 kad hocu telefon... 14.07.2013. 23:12 #504660

broj poruka: 1591
... koristim nokiju.

Kad hocu igracku, koristim android - tablet. Mislim da ce Nokija sa win8 da radi lepse nego najskuplji androidi, ali mi opasno bode oci trajanje baterije.

Pozdrav.
-
Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality

Almighty84 Khmmm 15.07.2013. 01:16 #504682

broj poruka: 294
Iskreno, mnogo godina sam bio poklonik Nokie, bilo je Nokia i samo Nokia. Tako je sve bilo do izlaska modela N900 na trziste. N900 je bio fenomenalan telefon-kompjuter, ali nedovrsen. Morao sam da se naviknem da sve radim u landskape modu, ali sta sad. Na kraju sam pre nekih godinu ipo poslao u penziju N900 i pazario Motorolu Razr i prelazak je bio kao sa magarca u ferari... N9 nisam uzeo jer sam video po N900 da se Nokia jednostavno vise ne tangira za taj segment i da prelaze na po meni totalni promasaj, a to je naravno windows...
Mozda nisu hteli da ulete kao drugi, treci ili peti iza samsunga sa androidom, ali sigurno su mogli da doprinesu raznovrsnosti ponude sa svojim maemo-meego sistemom... a ne sto su se prodali microsoftu.... Ne znam, bili su mi najbolji, ali to je to, bili...

Pisko Promašili ste.. 15.07.2013. 09:01 #504710

broj poruka: 6672
Razlog zbog čega će svaki sličan projekat - poslovna strategija propasti OSIM ako ne ostvaruje dugotrajno 100% tržišne dominacije, je u monopolu. A kod Nokie, još i u tome što ona BAŠ NIŠTA ne proizvodi, već sklapa - ni procesore ni ekrane ni memorije... ništa, samo brend.
Android je otvoren sistem, BESPLATAN, koji mogu da koriste svi. I, što je važnije, on je ŽIV i AŽURAN sistem, koji napreduje, menja se, popravlja, non-stop, a da firme koje ga instaliraju - ne plaćaju za to baš ništa, već teret pada na korisnike. A i korisnici to ne plaćaju novcem, već se plaća dobrovoljnim pristankom na špijuniranje (allow to...) od strane tvorca OS-a koji to stvarno onda (informacije) pretvara u novac. Zato će, jednog dana, crći i windows, a mi vidimo kako se to dešava samo možda nismo svesni - umire u stvari se smanjuje pc platforma a jača mobilna.. a ta mobilna, e ta je na Linux-u, androidu, koji je džab-džaba...
Kod ljudi sve je stvar navike, i jednog prelomnog trenutka, sve će se srušiti kao kula od karata, ceo sistem zasnovan na odbijanju da se menjaju navike (microsoft, symbian, office...) menja se jako, jako teško, ali kada se promeni, to je nepovratno. Google je upravo na to i udario: kad jednom upoznate android sistem, čak i najveći duduk će veoma jednostavno preći na BILO KOJI drugi telefon, ali isključivo na androidu, nezavisno od proizvođača, a ignorisaće zatvorene platforme, koje sve od reda, moraju crći.
Tako je i sa phyisics-om, cuda-ima mudaima, itd.
Nokia uvek može da pređe na android i da pravi među najboljima telefone, pitanje jedino po kojoj ceni, ali to nije uradila jer je previše mala za google, ne može da ucenjuje povlašćenim položajem u odnosu na druge, pa joj to ne odgovara, a Microsoft je u govnima plus ima keš, pa su od njih jednostavno pokupili pare koje su unapred bačene, `da se snađu` ili da probaju... ili su stvarno i u MS i u Nokiji takve budale.
Apsolutno jedini razlog zašto ljudi nisu na Linuxu je taj što nema igara kao za windows i MS office ne postoji za linux platformu... manje neki drugi poslovni softver koji nije toliko zastupljen a isto je ekskluzivan. Kao što vidimo, i čak suprotno, kod androida nije tako i zato pobeđuje.

Budale računaju na sreću.

Milunka Re: Zašto Nokia nije izabrala Android - Stiven Elop, Nokijin CEO 15.07.2013. 09:37 #504714

broj poruka: 1624
Ljudi nokija se sa 808 i vec sa lumia 900 razvalila prodaju,sad ide samo na bolje,pogotovo kad je izasao iPhone 5 pa je vecina razmotrila da je bolje da kupe novu lumiu 920...

Sa N900 sam bio odusevljen,sa n9 takodje,Onda je galaxy s2 izasao,furao ga,video na sta to sve lici , i smucilo mi se, e sad ja sam tad imao 2.3.5 android

DANASNJI ANDROID,bez maila,bez kojekakvih update-ova i sranja,i konstantnog neta nemogu ni da zamislim....
IOS da ne spominjem...

CEnim da se tu zaista radi o masovnom pracenju,kradji podataka itd...

HVALA BOGU ,nokia postoji sa svojim 808 fantasticnim kamera telefonom,takodje ko oce OS tu je fantasticna lumia serija,i zaista su van serijski telefoni...

asus p7p55d-e & intel i5 750 @ 3.8ghz/Msi gtx 460 1gb cyclone/2x4gb exeleram black s. 1600 cl9/WD blue 500gb + samsung f4 2tb.Samsung F2380.marantz pm550dc & Pilot RS 2.
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
strela75 Kod androida... 15.07.2013. 16:29 #504809

broj poruka: 1591
... me najvise nervira, sto ako nesto nije zamisljeno, tesko da ces to izvesti. Npr. neki tekst sam hteo da kopiram u neko polje, pri cemu to nije dozvoljeno sistemom (pritisnem ekran i drzim da dobijem meni, a dobijem leve opcije, bez mogucnosti PASTE). Pa onda prekucavaj po fiktivnoj tastaturi, koja radi, ali nije to to. Svaki ozbiljniji rad zahteva pravu tastaturu ili glasovne komande, pa da samo ispravis sto nije dobro prepoznato. Zato mislim da za telefon ide Nokija (sa baterijom od min 3-4 dana), a za igranje tablet. Bilo kakav rad - netbook, notebook, desktop su nenadje*ivi.

Pozdrav.
-
Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality

StevanSr3 FF OS 15.07.2013. 17:22 #504819

broj poruka: 7
+1 @ Milunka
===================
A ovo?
http://en.wikipedia.org/wiki/Firefox_OS

http://www.mozilla.org/en-US/firefox/partners/

Milunka Re: FF OS 17.07.2013. 01:58 #505034

broj poruka: 1624
Evo jos da dodam ko hoce da cita :) Naravno,necu da spominjem korejsko,japansko,i kinesko trziste,jer su oni ipak daleko sto se ovoga tice...

Naravno,izvrteo sam dosta telefona,prvi skuplji telefon koji sam kupio je nokia 6600,legendarni model,kao naslednih onih predhodnih. Naravno,o precima tipa 3310,55xx serije da i ne govorim,pa komunikatori,ili na primer kasnijim modelima 7700 - poceci tablet uredjaja
http://en.wikipedia.org/wiki/Nokia_7700
7710
http://en.wikipedia.org/wiki/Nokia_7710
I nokia 770 tablet uredjaj...
http://en.wikipedia.org/wiki/Nokia_770_Internet_Tablet

Sad je ovo lako naci,ali u to vreme,uglavnom sam citao to po mobilnim magazinima,naravno ovakve modele nikada nisam video kod nas,niti sam video kod nas tad zvanicno u prodaji.

Sto se tice muzickih telefona,pa kamera telefona,nokija i do dan danas tu nije prevazidjena.Takodje gaming uredjaji od ngage telefona,pa serije,takodje,a sigurno cemo i ubuduce videti nesto slicno...
Naravno,ono sto HTC ONE predstavlja sa svojim stereo zvucnicima je nista novo i vec davno vidjena stvar,koju je nokija pruzala sa svojim prastarim telefonima,a sa n97 smo imali 32gb memorije i + mmc,zaista nezamislivo da i danas mnogi VODECI MODELI - tipa iPhone 5,Htc One,i mnogi drugi modeli nemaju makar po 64-128 gb memorije,i jos + prosirenje - ZASTO ? PA zato sto ako se setite pre godinu dana 2TB HDD-ovi su bili po 6500 dinara,memorija nikad jeftinija,a telefoni izlazili sa po 8-16gb bez prosirenja,itd...A nokija davala pre vise od 4 godine 32gb + micro sd prosirenje...
Tek kamere i stereo zvucnici u svim vodecim modelima,sa svim mogucim funkcijama kao i moderni telefoni... iPhone 5 predstavlja panorama slikanje kao da su oni izmislili,a dali su culi za Nokiju n90 ili nokiju n93...

Kada sam imao Galaxy s2, ujak je nabavio Nokiju c7,malo oslabljen n8,i on slika svojom kamerom,ja svojom,do kraja zumiramo,i na njegovoj slici,bolji detalji,bolji kvalitet,bolje boje,ma sve daleko bolje...I jos ni autofokus c7 nije imao...N8 je tek prica za sebe...
A GS2 je ipak vazio za dobar telefon za fotkanje,i dan danas konkurencija je na tom nivou,samo malo poboljsavaju nocne slike. Galaxy Cameru smo testirali u USCU, i razlika izmedju GS2 , gs3 ,i galaxy camera slika su smesne...Jednostavno ne opravdava onoliko socivo,a isto sr@nje...Nokija 808 je za sad kilometrima udaljena od konkurencije.Uskoro se sprema Lumia 1020,sa 41mpx.. :)

I na kraju,vecina ljudi,kupi android telefon,a svaki ima ukljucene update-ove,konstantan internet,ovo ono,drz nedaj... I uz malo cackanja neta,i normalnog razgovora,moderni telefoni ako izdrze dan, to je da pevas...Ako kao i ja iskljucite 3g,gasite pozadinske programe,ostavite samo pocetni ekran(ne 5-7 ekrana),pogasite widgete i rutujete uredjaj samo da bi obrisali nepotrebne aplikacije,onda baterija traje 2 dana u vrh glave...

dakle 1 dan umerenog koriscenja,i 2 dana uz teske optimizacije,to danas predstavljaju moderni telefoni...

Ukoliko igrate igrice 1h-2h sata traje baterija ( Ukoliko vase ruke izdrze toplotu koju telefoni proizvedu...)

I kao sto smo sa muzikom,i audiofilskim uredjajima imali vrhunac 80.-tih , pa onda tezak krah i degradaciju... TAko i telefoni, gde smo nekada sa sony ericsonom p900-p990,nokijom n95-n97,samsung innov8 i omnia hd, imali apsolutno sve u jednom uredjaju , od ozbiljnog multitaskinga,wifi,gps,solidnog ekrana ili touch screen-a,dobre baterije, fantasticne kamere,stereo zvucnika,gomile memorije,ofice,radio,internet,sve moguce vidove komunikacije,ir,itd itd...
Od pojave IOS-a ( i prognozirana mu propast zbog 90%stvari koje nije imao a koju je konkurencija imala ), i prvih android telefona,sve ove stavke su oduzete i davane,polako na kasikicu,i narod je to prihvatio samo zato da bi iskusio novu platformu i dobio nesto novo da gleda...Sad sto je to novo i gore,nebitno,bitno je promeniti :) Na ovo ni Nokija ni niko ziv normalan nije racunao...

Zato recimo na NOkiji c3 baterija traje 7 dana,i vecina poslovnih ljudi,pored nekog modernog androida ( koje dosta nasih ljudi kupe za razgovor i ne koriste ni 1 % funkcija telefona ) obavezno ima neku nokiju samo za razgovor...

asus p7p55d-e & intel i5 750 @ 3.8ghz/Msi gtx 460 1gb cyclone/2x4gb exeleram black s. 1600 cl9/WD blue 500gb + samsung f4 2tb.Samsung F2380.marantz pm550dc & Pilot RS 2.
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
cele1988 ..... 17.07.2013. 16:28 #505101

broj poruka: 1424
Nokia je toliko jaka da pola ljudi nije ni svesno....

budzet telefone drze bez konkurencije, pa cak i ova nova asha za 90$ sto je izasla....
meni je WP bar 3x bolji od androida u svakom pogledu, a nokie 920/820 gaze ostale po izradi....
pa cak imaju 520 nokiu od 131$ koje neka kod nas koji je telefon za te pare izuvanje... ali narod oce jabuku i drljavi samsung koji ni posle 5 godina ne ume da napravi telefon koji kad uzmes u ruku imas utisak da drzis nesto sto kosta 500-600e a ne plastikanera od 50-60e..meni su S3 i S4 smesni kao cirkus....
i jos neke vaznije stvari, mape za igo pravi navteq, a navteq je u vlasnistvu nokie, svaki iphone koji se proda znaci svaki ! valjda oko 20-25$ ide noki po uredjaju na ime patenata za mobilnu mrezu.... verujte nokia ne moze da propadne i da hoce...
a to sto nisu uzeli android je dobro jer napokon pored ios i apple ima neko ko ce da napravi jednu dobru celinu, aparat + system ( sem htc one i hd2)

Daum ... 17.07.2013. 16:31 #505102

broj poruka: 12807
Tablet uredjaji su bili dostupni dosta pre nokie 7700, nećemo da se lažemo. Povrh toga ta Nokia nema blage veze sa formom tableta uopšte ne znam gde si ti došao do zaključka da su to početci tablet uredjaja. To je bio telefon sa touchscreenom, ništa više.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60430. Broj poslatih odgovora: 647762.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs