Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Tehnika
Telefoni: mobilni, fiksni, ...
`Nije vam dozvoljeno samoubistvo`. PA KUPUJTE IPHONE :)
STRANA 1 OD 1
PhatPhuck `Nije vam dozvoljeno samoubistvo`. PA KUPUJTE IPHONE :) 02.05.2011. 03:51 T35674

status: user
broj poruka: 1886
`Factories making sought-after Apple iPads and iPhones in China are forcing staff to sign pledges not to commit suicide, an investigation has revealed.
At least 14 workers at Foxconn factories in China have killed themselves in the last 16 months as a result of horrendous working conditions.
Many more are believed to have either survived attempts or been stopped before trying at the Apple supplier`s plants in Chengdu or Shenzen.
Appalling conditions: An investigation by two NGOs has found new workers at Foxconn factories in China are made to sign a `no suicide` pledge
After a spate of suicides last year, managers at the factories ordered new staff to sign pledges that they would not attempt to kill themselves, according to researchers.`

Mrzelo me je da lično prevodim, pa evo Google translatea za one koji slabije znadu engleški:

Фабрике иПадова прижељкивани иПхоне у Кини приморавају да потпишу особља предузеће не да изврше самоубиство, истраживање је открило.
Најмање 14 радника у Фокцонн фабрике у Кини је погинуло у протеклих 16 месеци, због ужасног услова рада.
Многи други су осумњичени за покушај преживели или да буде ухапшен пре него што покушате у фабрикама добављача у Ченгду Јабука или Шенжен.
Ужасним условима: Истраживање које је спровео две невладине организације је пронашао нове Фокцонн фабрике радника у Кини су да потпишу `не самоубиство `залог
Након таласа самоубистава прошле године, менаџери у фабрикама је наредио нових радника да потпише обећања да неће покушати самоубиство, тврде истраживачи.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1382396/Workers-Chinese-Apple-factories-forced-sign-pledges-commit-suicide.html#ixzz1L9hmOJJL
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Snoopy- - - 02.05.2011. 03:57 #320462

broj poruka: 6083
Jadni ljudi..nije ovako samo u Apple fabrikama, nego svuda. Strashno..

LG 42LD420, Phenom II x6 1055t, Asus M4A87TD/USB3, Kingston HyperX 2x2Gb DDR3 1600 cl9 Black Limited Edition, Gigabyte 6870, SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS 500gb, Chieftec GPS-550AB-A 550W, NZXT Apollo

Wlada011 ... 02.05.2011. 06:34 #320466

broj poruka: 851
Zato i dobijamo takve proizvode i ima toliko reklamacija
kada je onaj obnevideo od gladi kako da sklopi sve to... Kako ih ganjaju da rade i ne moze ekstra kvalitet da izadje iz toga. Sta odradi komp jos je i u redu, ljudi posle to ritaju bez imalo nekog reda. I ono od 50e i ono od 700e na isti nacin. Samo sklapaju vec napravljen skuplji deo prema kome se isto ponasaju. Apsolutno bi placao 70% vecu cenu kada bi mi sklapali Englezi recimo a ne istok.

Dokle su Sakali u stanju da idu da bi kupio ono sto su mi oni i dobavljaci izabrali jer drugo nema.

vladats Re: `Nije vam dozvoljeno samoubistvo`. PA KUPUJTE IPHONE :) 02.05.2011. 07:44 #320471

broj poruka: 4537
Nadam se da nece da kupe kod nas neku fabriku,sa radnicima.
Wlada011 ... 02.05.2011. 08:19 #320474

broj poruka: 851
Ja sam razmisljao da uzmem Nokia 6700 sada gledam pa Ipod Touch 4th Generation sa 8GB je 60e skuplji. Vec bi uzeo Nokiu da nisam video njega. Ali kazu da je osetljiv. Ovako za Apple imaju lepo predstavnistvo, sva dodatna oprema je tu na sajtu, objasnjeno lepo, sta mi treba uzmem dodatno tj samo ono da se poveze za komp. Zato su slusalice i mikrofon 100e ali mi to ne treba.

Dokle su Sakali u stanju da idu da bi kupio ono sto su mi oni i dobavljaci izabrali jer drugo nema.

Pisko NIšta lično prema autoru posta... 02.05.2011. 08:30 #320476

broj poruka: 6672
.. ali zato lično prema autoru texta:
Zašto Ipod? Isti su uslovi u fabrikama kada se proizvodi bilo šta, a bar foxconn štanca sve i svašta - a u najvećim količinama, zato što je JEFTINIJI od drugih pod istim podnebljem i uslovima. Pošto svi rade manje više istim mašinama i proizvodnom procesu, jasno je sa neba da se radi o surovijoj exploataciji radne snage nego u drugim firmama (koje, usput, propadaju). Baš je licemerno prozivati Apple za to, da oni ne naručuju od Foxconna, nastavili bi Intel i ostali - koji tamo imaju ugovore, stoga je Apple u ovoj priči - u stvari nekakav moralni pobednik, jer im barem smeta kad se radnici ubijaju, pa pokušavaju bilo kako osim parama, da to spreče. Ostale zabole kitoyko od sada pa zauvek. INAČE ĆE PROPASTI.
Kao naš Ei... radnici su živeli ko` bubreg u loju, na pamet im nije padalo da povećaju produktivnost - kad mogu da dobiju platu i ovako, da izmisle sebi posao (čitaj: nove modele i unapređenje starih, kad i ovako sve radi i primaju platu...), da se odreknu dela zarada zarad investiranja u nove mašine kojima će se možda preteći konkurencija.... ne, bolje to spičkati na moru ili krki itd. Uglavnom, kod nas je to očigledno, ali, i kod Nemaca i ostalih kraljevskih konninlijke Philipsa, isto se dogodilo iako su hteli da investiraju u mašine i nove proizvode: čak i tada, nisu mogli da žive mesecima na šaki riže dnevno, bez mora, bez pijanki vikendom, bez skupih kola, bez kredita za skupe kuće, u prevodu: bez velikih plata i standarda kojim je srušen svet iza berlinskog zida. Danas, kada nema aveti komunizma, zabole ih kitoyko za standard, već surovi kapitalizam i globalizam rade svoje zakonitosti u praksi: ko jeftinije proizvodi, taj opstaje, ostali ga puše. Ostao je samo dizajnerski posao, a uskoro će i to da iskopiraju (loše naravno, ali `prihvatljivo po primamljivoj ceni`).
Sad malo o meni i mojim pogledima na svet.... ja se malo-malo požalim kako nismo u stanju da pariramo i proizvodimo sofisticiranu tehniku već samo krompir, malinu i žito, i to neprerađene, u najjeftinijem obliku, ali, gledajući ove žutaće, možda i bolje a možda smo time krenuli pod jednu šljivu.

Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

tortojed Koliko se secam, jos je proslog leta pisano, nasiroko i nadugacko 02.05.2011. 09:11 #320480

broj poruka: 11019
o samoubistvima u Foxcon-ovim fabrikama delova za maticne ploce. Radi se o proizvodjacu koji, osim sto i sam pravi ploce, snabdeva Asus-a, Gigu i ostale... Nema to neposredne veze sa Apple-om. Pre dva-tri meseca gledao sam film ciji je naziv (otprilike) `Krv na Nokijiim telefonima`. Autorov cilj je bio da pokaze kako Nokia u svoje mobilce ugradjuje chip-ove napravljene od kristala kvarca cija se ruda iskopava u Africi (a rudari svoj posao obavljaju u veoma teskim uslovima itd. itd.). Medutim, kako se film odvija sve je jasnije da cela ta prica veze nema sa Nokijom direktno, pa cak ni sa proizvodjacima mobilnih telefona ekskluzivno, nego je rec o izradi kvarca velike cistoce od kojeg se prave chipset-ovi, centralni i graficki procesori itd., za siroku paletu digitalnih uredjaja.

vuk125 Re: `Nije vam dozvoljeno samoubistvo`. PA KUPUJTE IPHONE :) 02.05.2011. 11:30 #320494

broj poruka: 2929
Robovlasnicko dustvo u modernom obliku. A bice i gorih stvari.
Kada sam gledo reportazu o fabrici GAP i radnicima koji tamo rade zgrozio sam se.
Fabrika jedna od se nalazi u Aziji, malezija ytajvan tako nesto vose se ne secam.
Uglacnom radnici rade za svega 1-2$ nedeljno a rade i po 16h i prekovremeno. Nemaju nikakva prava, umiru od najbanalnijih bolesti i cesto od iscrpjenosti i gladi.

:: `Factories making sought-after Apple iPads and iPhones in China are forcing staff to sign pledges not to commit suicide, an investigation has revealed
:: At least 14 workers at Foxconn factories in China have killed themselves in the last 16 months as a result of horrendous working conditions
:: Many more are believed to have either survived attempts or been stopped before trying at the Apple supplier`s plants in Chengdu or Shenzen
:: Appalling conditions: An investigation by two NGOs has found new workers at Foxconn factories in China are made to sign a `no suicide` pledg
:: After a spate of suicides last year, managers at the factories ordered new staff to sign pledges that they would not attempt to kill themselves, according to researchers.`
::
:: Mrzelo me je da lično prevodim, pa evo Google translatea za one koji slabije znadu engleški:
:: Фабрике иПадова прижељкивани иПхоне у Кини приморавају да потпишу особља предузеће не да изврше самоубиство, истраживање је открило
:: Најмање 14 радника у Фокцонн фабрике у Кини је погинуло у протеклих 16 месеци, због ужасног услова рада
:: Многи други су осумњичени за покушај преживели или да буде ухапшен пре него што покушате у фабрикама добављача у Ченгду Јабука или Шенжен
:: Ужасним условима: Истраживање које је спровео две невладине организације је пронашао нове Фокцонн фабрике радника у Кини су да потпишу `не самоубиство `зало
:: Након таласа самоубистава прошле године, менаџери у фабрикама је наредио нових радника да потпише обећања да неће покушати самоубиство, тврде истраживачи
:: http://www.dailymail.co.uk/news/article-1382396/Workers-Chinese-Apple-factories-forced-sign-pledges-commit-suicide.html#ixzz1L9hmOJJL
raic Svet je truo a ljudi alavi 02.05.2011. 11:37 #320495

broj poruka: 9006
Proizvodnja jedne grafičke karte košta 40e a mi je plaćamo 240. Kad bi proizvodnja koštala 50 svi ti radnici bi živeli mnogo bolje... ali onda bi middle man dobijao 10e manje.

Opet... da kojim slučajem radnici iz te fabrike odjednom postanu rukovodioci a ovi postanu radnici posle nekog vremena bi stanje bilo isto. Pogana smo mi sorta.

Ko se u kolu posere, pre ili kasnije ugazi u sopstveno govno.

PhatPhuck ... 02.05.2011. 11:47 #320496

broj poruka: 1886
Šta je `o`šlo u k**ac` sa našim svetom danas:

1. Zapadnjački mega-kapitalista potpomaže globalizaciju, otkupljujući političare koje, šatro, plebs bira da bi sprovodili volju plebsa/raje - međutim plebs, stoka bez repa, ne shvata da ko ima pare - `premošćava` (override) njihovu volju i namere - tako što otkupi političare preko `donacija stranci` (mita)

2. Zbog globalizacije, kineski ili neki drugi azijatski radnik, sa malim IQ-om a vrlo malo ličnog dostojanstva (što je svojstveno za SVE Azijate, OSIM Japanaca, koji jedini imaju lični dignitet) - radi za sitne pare posao koji bi mogao radi neki zapadnjački/evropski radnik

3. Evropski/zapadnjački radnik ne može da nađe posao - dok kinez/vijetnamac/malezijac radi za jedan kokos dnevno i spava ispod palme... Mega-kapitalista/globalista DUPLO zarađuje - jer tu robu koju azijat mukotrpno pravi ili sklapa, prodaje evropljaninu/zapadnjaku, i time mu DODATNO izvlači iz džepa novac - isto novac kojega ga je lišio tako što je proizvodnju (i radna mesta) outsource-ovao u Azijsko-pacifički region.

4. I kinez i zapadnjak (`srednje klase`) su na gubitku - na dobitku je samo mega-kapitalista.

5. I tako će i ostati, do potpunog kolapsa sveta, jer mega-kapitalista ima najjači mišić i pesnicu iza sebe, da štiti njegove namere, interese i viđenje sveta: američku vojsku, koju finansiraju najviše UPRAVO plebs/raja koja kupuje proizvode koje kinez/vijetnamac u znoju i krvi šrafi, lepi i spaja.

Jedino rešenje? `Acto of God` - neki veliki cunami ili mega-zemljotres/erupcija u azijsko-pacifičkom regionu, ili kolaps amerike, kao stuba na kome tkavo ustrojstvo sveta stoji.
Slavuj ... 02.05.2011. 15:24 #320539

broj poruka: 2236
Možda ne bi bilo loše primetiti da tim ljudima niko nikada nije zabranio da nastave da se bave poljoprivredom ili stočarstvom, kao što su se bavili poslednjih nekoliko milenijuma.

Slobodni su oni oduvek da rade za šaku pirinča i glista(umesto za pare), a u tome bar Kina nije nikada oskudevala.

Nego, čak i njima je jasna prednost novca nad ostalim sredstvima razmene. Ali je problem što nema svako ponaosob vremena da dočeka ``civilizovanje`` najbrojnijeg i najsiromašnijeg sloja populacije, pa se javlja neuroza.

Naivno je očekivati da milijardu ljudi iz jedne totalne krajnosti stigne u drugu za 25 godina, koliko traje ozbiljnija industrijalizacija Kine.
Današnje ``zapadne uslove`` oni će kolektivno doživeti za možda 30 godina(u idealnom slučaju), tako da će se još mnogi ljudi tu samoubijati.

A svojeručni potpis odavno ima posebnu težinu, sve i da je na komadu toalet papira.
:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Daum .... 02.05.2011. 15:58 #320552

broj poruka: 12810
Nove teorije na berzi? Uf, moram da napravim kafu sa fluorisanom vodom, da stavim alu foliju na glavu i da se zavalim i počnem ovo da čitam...

CPU-Z Validator : http://goo.gl/A84Kd

Satyr @PhatPhuck 02.05.2011. 17:58 #320585

broj poruka: 226
Ja bi voleo da te upoznam i da vidim u kakvom ti domu živiš jer očigledno sve što je za neke ljude uobičajeno za tebe je to neka prevara, špijunaža, zločini...

Verovatno veš pereš ručno, fiziološke potrebe obavljaš u poljskom WC-u, umesto automobila imaš konja i zapregu i živiš `lepše` nego Amiši...

ramzesIII Grrrr... 02.05.2011. 20:43 #320603

broj poruka: 1017

Bila je serija samoubistava i u Francuskoj, ne mogu da se setim kako se zove ta kompanija mobilne telefonije, nebitno...
Poenta je kad se u Srbiji spomene Kina onda se navede kako se uzdize industrijski i tehnoloski, kako ce da pretekne Ameriku, a onda u sledecim vestima se okrene ćurak i onda su Kinezi jadni eksploatisani i bolje im je bilo pod Mao Ce Tungom.
I na kraju shlag, zao mi je magarca koji je izvrsio samoubistvo u Kini, bilo je i to u vestima.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60435. Broj poslatih odgovora: 647761.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs