Došlo vreme da se menja ovaj izbagovani LG l7, nema mu spasa. Budući da mi je, usled korišćenja pomenutog telefona, pomalo poljuljano poverenje u Android razmišljam se da predjem na Windows phone u koji se sve više ljudi kune. :-)
Naime planiram u postpaid varijanti da uzmem ili Alcatel Idol X ili Nokia Lumia 720. Koliko sam ispratio i sajt operatora i GSM arenu, pomenuti Alcatel je svakako najbolja kupovina u cenovnom rangu koji mi odgovara.
Drastična je razlika između ova dva telefona u slobodnoj prodaji pa svakako i tu vidim plus za Idol X vodeći se standardnom varijantom `Ako je skuplje onda je sigurno bolje` :-).
Kada upoređujem Lumiu i ovaj moj jadni L7 nema neke preterane razlike u tehničkom smislu pa se svakako plašim da će za vrlo kratko vreme postati beskorisna bez obzira na količinu default reseta i apdejta. Da li bi me isto sačekalo i sa Lumiom ili su tu ipak korisna Microsoft ograničenja?
Razumem da su mišljenja podeljena pa se zato obraćam i Vama koji ste možda imali iskustva u korišćenju i jedne i druge platforme. Moram reći da zaista nisam jedan od korisnika koji instaliraju sve moguće aplikacije i igre sa stora već da je to svedeno na minimum.
Napominjem da zaista ne želim da pokrenem crveni vs zeleni raspravu već me samo interesuju iskustva iz prve ruke i što se pomenutih telefona a i samih platformi tiče.
Bilo kakav koristan link gde bih mogao šta zanimljivo o Windows platformi da pročitam je dobrodošao.
windows phone mnogo stabilniji i bolje radi sa slabijim resursima jer je bolje optimizovan.Prednost androida je bio veliki broj aplikacija ali i to se sada već menja jer sve bitnije aplikacije imaš na windows phoneu.
:: Pozdrav drugari :: :: Došlo vreme da se menja ovaj izbagovani LG l7, nema mu spasa. Budući da mi je, usled korišćenja pomenutog telefona, pomalo poljuljano poverenje u Android razmišljam se da predjem na Windows phone u koji se sve više ljudi kune. :- :: :: Naime planiram u postpaid varijanti da uzmem ili Alcatel Idol X ili Nokia Lumia 720. Koliko sam ispratio i sajt operatora i GSM arenu, pomenuti Alcatel je svakako najbolja kupovina u cenovnom rangu koji mi odgovara :: :: Drastična je razlika između ova dva telefona u slobodnoj prodaji pa svakako i tu vidim plus za Idol X vodeći se standardnom varijantom `Ako je skuplje onda je sigurno bolje` :-) :: :: Kada upoređujem Lumiu i ovaj moj jadni L7 nema neke preterane razlike u tehničkom smislu pa se svakako plašim da će za vrlo kratko vreme postati beskorisna bez obzira na količinu default reseta i apdejta. Da li bi me isto sačekalo i sa Lumiom ili su tu ipak korisna Microsoft ograničenja :: :: Razumem da su mišljenja podeljena pa se zato obraćam i Vama koji ste možda imali iskustva u korišćenju i jedne i druge platforme. Moram reći da zaista nisam jedan od korisnika koji instaliraju sve moguće aplikacije i igre sa stora već da je to svedeno na minimum :: :: Napominjem da zaista ne želim da pokrenem crveni vs zeleni raspravu već me samo interesuju iskustva iz prve ruke i što se pomenutih telefona a i samih platformi tiče :: :: Bilo kakav koristan link gde bih mogao šta zanimljivo o Windows platformi da pročitam je dobrodošao :: :: Kao i uvek, zahvaljujem unapred :: :: Wait in here small rune.
Ako mozes da `svaris` windows phone interfejs, onda cu ti napisati par dobrih i losih strana, koje sam ja licno primetio kod clanova moje familije (dve nokia lumie 820)....
Dobre stvari su savrseno fluidan rad telefona, multitasking, nokia drive (offline mape), nema bagova OS-a i naprasnih blokada i slicno.
Lose stvari su neobjasnjivo `nestajanje` memorije (o tome sam jednom postavio temu), zatvoren sistem i sa njime i GUI, zatim `push` tehnologija cas radi - cas ne radi (pricam za skajp i viber). Prica se da ce sa 8.1 update-om da se te stvari srede, ali to tek treba da se vidi. Sto se aplikacija tice, dosta toga si i sam pojasnio, pa je i odluka samo na tebi...
Medjutim, uzmi u obzir da i najobicniju stvar kao sto je koriscenje neke mp3 melodije za zvono, moras da `proturis` kroz program za to, dok na primer za SMS melodiju ne mozes da koristis nista drugo od onoga sto imas kao izbor vec predefinisano. Nema ni fajl menadzera, niti instalacije programa na memorijsku...
Sve u svemu, kod WP8 jedino sto nije nikada problem je fluidnost i brzina rada, cak i nakon godinu dana sve to radi isto kao i prvog dana...
Zašto grafitnom olovkom ne mogu ponovo da otključavam množioce procesora ??
Da si ti meni živ i zdrav, WP8.1 je uveliko dostupan za sve zainteresovane. Sve što si naveo kao mane više ne stoji.
:: Ako mozes da `svaris` windows phone interfejs, onda cu ti napisati par dobrih i losih strana, koje sam ja licno primetio kod clanova moje familije (dve nokia lumie 820)... :: :: Dobre stvari su savrseno fluidan rad telefona, multitasking, nokia drive (offline mape), nema bagova OS-a i naprasnih blokada i slicno :: :: Lose stvari su neobjasnjivo `nestajanje` memorije (o tome sam jednom postavio temu), zatvoren sistem i sa njime i GUI, zatim `push` tehnologija cas radi - cas ne radi (pricam za skajp i viber). Prica se da ce sa 8.1 update-om da se te stvari srede, ali to tek treba da se vidi :: Sto se aplikacija tice, dosta toga si i sam pojasnio, pa je i odluka samo na tebi.. :: :: Medjutim, uzmi u obzir da i najobicniju stvar kao sto je koriscenje neke mp3 melodije za zvono, moras da `proturis` kroz program za to, dok na primer za SMS melodiju ne mozes da koristis nista drugo od onoga sto imas kao izbor vec predefinisano :: Nema ni fajl menadzera, niti instalacije programa na memorijsku.. :: :: Sve u svemu, kod WP8 jedino sto nije nikada problem je fluidnost i brzina rada, cak i nakon godinu dana sve to radi isto kao i prvog dana.. :: :: Zašto grafitnom olovkom ne mogu ponovo da otključavam množioce procesora ?? :: ::
pre ravno godinu dana sam se odusevio sa Lumiom 520, fluidnost neverovatna, medjutim taj telefon je skoro pa skroz mrtav, pri tome da se koristi na njemu skype, viber i standard sms i pozivi, koci katastrofa, skype umalo pa neupotrebljiv, znaci to nesto sisti, krci, katastrofa, ne znam koji je win na njemu ali ga hard reset nece zaobici, toliko od mene.
Evo ovako druze, kao prosecan korisnik mogu ti reci par stvari o ovom modelu: 1) Kvalitet izrade kucista je perfektan i telefon savrseno lezi u ruci. Moglo bi se reci da je to pravi muski telefon, no stvar ukusa 2) Kamera je jako dobra i daje odlicne slike posebno u mraku (klub, kafana isl) s` obzirom da ima samo 6.7 MPx. Cak mi se cini daje ostrije slike od L800 3) Ima samo 512Mb RAM memorije, ali taj nedostatak se ne vidi u normalnom radu, iskreno ne primecujem sporost u ovom kontekstu. Eventualno retko kad loading ekran od oko 1s. 4) Ima malo sistemske memorije (8GB) ali uvek mozes kupiti memorijsku karticu da skladistis slike i muziku (sto najvise zauzima) 5) Zvuk je vrlo korektan, ne bih rekao perfektan preko `bubica` ali kad se prikaci na neko krsteno pojacalo zvuk je extra 6) Mnogi su na raznim forumima pricali kako nema FM, ali to je pogresno. Ima FM radio koji radi kad zakacis sluske 7) I najbitnije za korisnike jeste softver WP8. Moje vidjenje je u sledecem: Prednosti: Brzina (nema random loadinga, sve ce ti raditi identicnom brzinom u vremenskom poredjenju), pouzdanost, jednostavnost, mali broj ali vrlo korisnih (svrsishodnih) aplikacija. Sistem ti dozvoljava da sacuvas sve aplikacije u oblaku (ako mora da se radi reset), one drive da kacis slike na oblak (pa ih serujes ili skidas na komp), dobra stvar je sto mozes da upravljas pozadnskim procesima (tj da gasis ono sto ti ne treba), imas extra navigaciju (cak radi i bez interneta), bezzicno punjenje, baterija je dugotrajna (dan i malo jace izdrzi intenzivnog koricenja neta, meni drzi skoro 3 dana), pokazuje sat cak i kad je zakljucan (dolazi sa black updateom), kad je zakljucan pokazuje i poruke, propustene pozive, wapp poruke, bateriju... Nedostaci: Mali broj igara i aplikacija na marketu, dosta njih se i placa. mala mogucnost customizacije telefona (tesko ubacujes pesmu kao ringtone, pozadina ti je samo na lock screen-u, upravljanje fajlovima je malo konfuzno isl). ima iskljucivo qwerty tastaturu bez mogucnosti prebacivanja na T9. Takodje ako hoces neki ton da koristis kao melodiju moras ga staviti u ringtone folder ili obraditi pomocu aplikacije (nije preterano komplikovano). Takodje 512mb ogranicava koriscenje odredjenih igara koje zahtevaju 1gb, ali ako se mnogo ne igras na telefonu ovo nije nedostatak
Sve ove karakteristike su sa perspektive wp8.0, medjutim uskoro dolazi zvanicni wp8.1 sa znacajnim promenama koje mogu objasniti kolege koje ga koriste kao dev preview.
Sve u svemu, ako hoces brz telefon, koji nece da zabode kad ti je najpotrebniji, koji ima jednostavan korisnicki interfejs, koji ima sve potrebne aplikacije (vesti, parking servis, whatsapp, viber, navigaciju, gomila aplikacija za kameru isl) ali u malom broju, koji nema previse igara i prostora za customizaciju to bi ti bio odlican izbor. Mada ako ti mnogo znaci da imas na raspolaganju bezbroj besplatnih igara i aplikacija, slika na pozadini, puno opcija za customizaciju itd, onda ti je bolji android.
Kolega ja koliko znam 8.1 update nije zvanicno izasao pa ga nisam jos video. Ako si ga ti instalirao, onda nam prenesi utiske. Ja sam Alexi-ju pokusao da predstavim neke od stvari koje sam imao prilike da vidim sam. Inace ne bih ni pisao u ovoj temi.
Zašto grafitnom olovkom ne mogu ponovo da otključavam množioce procesora ??
Ne bih da ovde naglašavam koji operator i paket je u pitanju, sada vidim da je razlika u doplati između Lumia 720 i 1320 relativno prihvatljiva za paket koji mi odgovara pa je svakako i ova drugi aparat sada opcija. Kao uređaj je i dosta kvalitetniji koliko vidim, ako neko ima iskustva sa istim neka kači ovde.
@petarpan
Hvala druže na detaljima, upravo mi je to najpotrebnije - feedback vlasnika. Polako ali sigurno sve više naginjem na Windows phone stranu jer mi je zapravo neophodna stabilna platforma, stabilan rad telefona i navigacije, bez šminkanja jer me to u principu preterano ni ne zanima.
Vuče me i to isprobam novo okruženje tako da i sa te strane Windows ima plus od mene.
@ostali
Zahvaljujem na inputu, ako neko ima još kakvih iskustava ili korisnih linkova neka javlja - imam vremena nekih 10ak dana da rešim ovu dilemu pa reših da sve istražim detaljno.
Nemoj da te zavara naziv `preview for developers` jer se radi o RTM verziji koja je zvanično predstavljena još početkom aprila. Drugarski pozdrav.
@alexi
Upravo zbog toga sam te i pitao za provajdera, jer sam stekao utisak da te budžet ne ograničava na L720. Sa L1320 nećeš pogrešiti, a obrati pažnju i na L920.
Ja stvarno ne razumem razmisljanje oko 2 telefona sa toliko razlicitim hardverom... Jesu u pitanju 2 razlicita sistema,ali na Idol X imas i CPU sa 4 jezgra i 2GB rama i fullHD displej. Nema sanse da Lumia moze da bude toliko bolja da opravdava uzimanje,a da ima toliko slabiji hardver... Iskreno,ako nisi koristio nijedan android koji ima bar 1GB rama i dvojezgarni CPU,bolje lepo odi do svog operatera i tamo lepo pogledaj i jedan i drugi telefon,pa vidi koji ti vise odgovara. Ja imam Alcatel OT-997 i samo da znas da Alcatel ima najlepse optimizovan Android za svoje telefone posle Samsunga. LG je jedan od najgorih po tom pitanju. Svakako pogledaj i jedan i drugi,probaj po makar par minuta,pa onda proceni. Po meni Idol X ima toliko jaci hardver da nema sanse da primetis razliku u radu,cak i da je na njemu sistem losije optimizovan od Win8 Limue... Ajd` u zdravlje,pa javi sta si resio!
AMD X2 4800+ 2x1GB 800Mhz Kingston Asus M2N68 Plus Hitachi 250GB WD 80GB XFX 8500GT LG W2240S-PN :)
Kod wp je sistem daleko optimizovaniji i koristi znacajno manje resursa. Iako imam `samo` 512mb RAM memorije telefon mi ni jednom nije zabo, zaglupio, trazio restart, reset isl. Jedino kao sto rekoh, nmg da instaliram angry birds go! jer zahteva 1gb, sve ostalo sto mi treba na telefonu imam i sto je najvaznije radi neverovatno fluidno. Tako da nije mit, razlika u hardveru postoji, ali je sistem gotovo anulira u korist wp.
Drugar je pazario taj divni Idol X pre dva/tri meseca sa istom razmisljanjem, 4 jezgra 2 gb rama itd. Telefon mu je bio super prva dva dana, sada vec place sto ga je uzeo... Te tel u startu pojeo gb rama, te ne moze ovo, te ne moze ono... Smesno, covek dao male pare za njega a hteo bi S4 da mu bude...
Po tebi su radeon 7950 i nvidia gtx 780 ista stvar....
Hardverski su isti...
Veruj mi da nisu...
Za alexi:
I ja razmisljam o WP platformi na sledecem telefonu. Lep je android, samo ne radi isto na razlicitim aparatima. I muka mi je da li ce sledeca verzija biti podrzana od strane proizvodjaca, tj. da li ce moj tel dobiti update...
Napisah da imam OT-997 koji ima 1GB rama i nikad sa njim nisam imao problema...Nikad nije zaglupaveo niti je brljavio niti bilo sta slicno... Pitanje je sta covek od telefona hoce... Ako hoce ono za sta je telefon i namenjen,njemu onda i 3310 moze da zavrsi posao... Ako hoce da sve radi savrseno,neka iskesira za iPhone,jer je to najbolji primer optimizacije sistema... U krajnjem slucaju,pogledaj kako se ponasaju linux i win na desktop racunarima i sve ce da ti bude jasno...Sta je to toliko razlicito kod telefona? Nista... Sistem se sam optimizuje prema kolicini rama koju imas i to je to,kao kad Win 8 instaliras na deskorp masinu koja ima 1GB rama,dok ukljucis komp imas slobodno 600-650MB,a dok bocnes jos 1GB vidis da sistem ipak koristi malo vise zato sto moze...Ko je koristio Win8 telefon sa 1GB rama molim ga da mi kaze koliko rama telefon koristi kad se ukljuci,jer moj android trozi oko 380MB... Ali kao sto rekoh u prethodnom postu,radi se samo o tome sta coek hoce od telefona... Ako ne zeli da igra neke nardkane igrice,onda juri stabilnost,ako hoce da ima sto bolje performanse onda juri jaci hardver... Jednostavno ne moze i jare i pare...
AMD X2 4800+ 2x1GB 800Mhz Kingston Asus M2N68 Plus Hitachi 250GB WD 80GB XFX 8500GT LG W2240S-PN :)
:: Ja imam Alcatel OT-997 i samo da znas da Alcatel ima najlepse optimizovan Android za svoje telefone posle Samsunga. LG je jedan od najgorih po tom pitanju ::
Nema kocenja,restarta i milion i jedne stvari zbog kojih moras da vadis bateriju da bi resio problem...
:: ?? :: :: :: Ja imam Alcatel OT-997 i samo da znas da Alcatel ima najlepse optimizovan Android za svoje telefone posle Samsunga. LG je jedan od najgorih po tom pitanju :: :: ::
ljudi ne znaju da android radi drugacije od win-a i da to oko rama funkcionise drugacije.
svaki ce da trokira ako se pretrpa nekim pozadinskim servisima ili glupostima, gledam na jednom stolu sony z, s3 i g2 i svi lete lepo onako brdo drustvenih aplikacija instalirano, net radi, nijedna igra i sve ok covek odusevljen kako sve leti ali opet onda na drugom mestu vidim z koja se ponasa kao tipa samsung mini jer je sam korisnik upropasti jbg
wp je ekstra fluidan i to bas zbog tih ogranicenja koja postoje (ios isto ima ogranicenja pa leti) covek treba da odluci sta zeli, brdo glupih aplikacija koje ce samo da ima a nece startovati po par meseci ili lepo nesto pouzdano korisno onako optimizovano da obavlja sve lepo. Pa sve korisne aplikacije imaju i za wp i sta je tu problem? Da je bilo sta od toga sranje kao sto to ljudi predstavljaju, ne bi to kupovali ljudi, ne bi pre svega postojalo na trzistu nego bi bili bada i simbijani i s40 nokije i lagano.
Sve se na kraju svodi na stvar licnog ukusa, sta ko hoce i sta mu se svidja i ko sta voli, isto kao i kod bmw-a i mercedesa, sprajta i fante i drugish slicnih stvari.
Ajde vi pocnite da se napusavate sad oko wp vs android vs iphone pa da stvarno pocnem da se pitam ko je lud :)
Slazem se... Vec sam vise puta rekao da je najbitnije sta covek zeli od telefona... Naravno da ljudi telefone pretrpavaju raznim glupostima,pa se onda cude kako ne rade kako treba,a ono pozadinskihprocesa koliko hoces... Znam da wm i android rade drugacije i ne moze samo da se gleda koliko rama ima i kakav procesor,jer resurse koriste potpuno drugacije,ali takodje kolicina rama diktira koliko zahtevnu stvar ces uopste moci da pokrenes,odnosno koliko sitnijih stvari ti je neophodno da rade stalno... Svakako ne treba da bude rasprave wp vs android vs ios :) AMD X2 4800+ 2x1GB 800Mhz Kingston Asus M2N68 Plus Hitachi 250GB WD 80GB XFX 8500GT LG W2240S-PN :)
Na kraju krajeva covek ce pazariti ono sto mu se svidlja... Kada se android pojavio bio je bulja i dosta je napredovao od tada... Ono sto mene licno nervira je:
1. stav prozvodjaca da ne daje updejt za sve telefone...
2. imam utisak da vise od 50% aplikacija baguje. Do skoro nisam chrome koristio jer je u zadnjih 5/6 meseci imao bag na mom tel. Instalirao ga ponovo pre dve nedelje radi bez problema. Dokle ce, videcemo...
Inace ako odes na WP cekaj Lumia 930, vredi svaku paru...
Hvala puno drugari na feedbacku, stvarno nisam očekivao ovoliki broj odgovora. :-)
Ponavljam još jednom, stvarno mi nije namera da pokrenem raspravu ili bilo kakav vid napušavanja, samo sam hteo da pročitam nešto detaljno o odnosu ove dve platforme.
Zapravo sam uspeo i da se dočepam Idol X-a na nekih 15ak minuta i moram priznati da me Android usled prethodnog lošeg iskustva više ne privlači bez obzira na sve.
Rešio sam da uzmem Lumia 1320. Ne igram igre na telefonu, tražim samo stabilnost i pouzdan, ispeglan rad i novo okruženje. Malo veći displej je prednost obzirom da bih i navigaciju jako često koristio. Aparat bih trebao preuzeti oko 25og maja tako da trenutno imam prozor za dalje istraživanje i predloge ako se pojavi još koji interesantan a u sličnom/istom cenovnom rangu.
Broj postavljenih tema: 60434. Broj poslatih odgovora: 647761. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.