Sta je bolje i sta pruza vise mogucnosti? Kupio bih neku lumiu, ali se plasim zbog windowsa, ne znam kakav je i kakve aplikacije ima i tako to. A opet cini mi se da je android bolji. Mada nisam mnogo upucen, pa mozda i gresim. Sta vi kazete?
A kako taj windows uopste funkcionise? Jel ima aplikacija kao na androidu (i po kolicini i kvalitetu)? Jel mogu neke aplikacije za android da rade i na windowsu?
barem nesto konkretno da si pitao za taj i taj model pa neko da pise, a za to kako radi i kakav je imas na youtube, i imas na ostalim sajtovima o telefonima u kategoriji review, generalno Windows 8 brze radi od androida i manje je RAM i procesorski zahtevan za fluidni rad.
Tesko je odluciti se, jer vise nije isto sto i bolje, to jest manje...
11.11.2014. 22:56
status: user broj poruka: 11012
moze (a ne mora) da znaci losije... Za i protiv:
1) Android=vise aplikacija, veca mogucnost apgrejda, veci broj ``modovanih`` firmware-ova. 2) Sve sto je od m$ofta, sumnjivo je. Sve sto je od google-a, takodje je sumnjivo, ali manje... 3) Broj modela telefona baziranih na (novom) mobile winu je manji od broja onih koji su bazirani na Androidu (Androidima). Vise iskustva, veca garancija za rad softvera i hardwera. Primera radi, nekoliko modela iz porodice ``Lumia`` imalo je problema sa ``fantomskim prepunjavanjem memorije`, sto je za rezultat imalo otkazivanje aparata. Navodno, novijim firm-ovima, ovo je prevazidjeno (ah, decje bolesti!)...
``This issue is being seen across all Windows Phone 8 devices, and we are working with Microsoft to identify root cause. Until we are able to identify root cause please complete the troubleshooting below.`` - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - http://goo.gl/m7hwro
-There’s no getting around it, Windows Phone 8.1 has an app problem. The number of available apps has been steadily growing and includes many popular ones like Facebook and Instagram, but there are still only around 250,000 available apps compared to over 1,300,000 Android apps
-Windows Phone 8.1 is arguably the most stylish mobile operating system around and it certainly stands out, with its vertically scrolling interface full of Live Tiles
imas viber whatsapp skype fb ovo ono sve i na jednom i drugom ako nije isti develpoer tj izdavacka jazbina onda ima alternativa neka
onaj ko ti sad bude forsirao ideju kako je ovaj ili onaj bolji taj je ukratko budala sve je stvar izbora, sta kome odgovara, evo drugarica je imala svaki iphone od 1g i usput e72 i onda galaxy core i onda iz kurtoazije uzela lumiu 630 cini mi se i kaze da nikad vise nije uzivala u mobilnom telefonu :)
ako mozes isprobaj kod nekog i jedno i drugo i pici. nemoj da ti npr rutovanje bude neka opsesija i da uzmes android samo zbog pojma root a neces nikada cackati oko toga. ako mene pitas nokia s40 ftw :)
Ja mogu da ti kazem da Win mobile radi bolje od Androida i da je hardver iskorisceniji tj optimizovaniji u odnosu na optimizaciju Androida prema hardverskoj platformi.
Imas vise aplikacija sa Android, vise je pristupacniji. Sta znam. Ja imam oba, oba su mi na neki nacin cool mada Android vise koristim jer sam navikao.
Ako ti se Lumia kao Lumia svidja uzmi slobodno, operativni sistem je stabilan. Android je samo vise zastupljen i nahajpovan.
Ako si Adroidovac i odmah predjes na Windows fone (a naravno prvi put ga uzimas u ruke) onda pre nego sto to uradis kupi kutiju bensedina jer trebace ti u prvih 3 minuta barem par tableta...
Posle kada potrosis kutiju videces da li ces da nastavis bez bensedina ili da se vratis na Android
Odluka ide vise ka WP. A da objasnim ukratko, wp je daleko manje zahtevan i recimo sa lumiom koja ima 512mb rama mozes da imas izuzetno fluidan rad, dok je slican android gotovo neupotrebljiv. Tako da je glupo porediti sam hardver izmedju telefona razlicitih sistema jer wp ima znatno manje hardverske zahteve. Sto se tice aplikacija, wp ima dobru ponudu istih. Sve app koje mi trebaju imam na wp(wapp, viber, skype, shazam itd), i funkcionisu bez problema. Igrice su mozda problematicne jer ih nema kao na andriji, a i dosta ih se placa. A sto se navike tice to je sad vrlo individualno. Meni recimo mnogo vise odgovara wp zbog njegove jednostavnosti i preglednosti. Uglavnom pogledaj YT reviewe modela koji ti se svidjaju, pa ako ti nesto nije jasno ili te zanima, slobodno pitaj da te resimo dilema :)
Sve operativne sisteme sam koristio i mogu reci windows windows i samo windows !!! Android nikako (jer apsolutno svaki telefon ce da baguje kad tad !!! ). Ali ako si dete i hoces da se igras na telefonu onda se zrtvuj i uzmi android.
Btw nebuloza je ovo sto je gosn rekao da nikako 520 630. Rade kao svajcarski satovi, sto se za ni jedan android ne moze reci.
@Mikishon89 Jesi li duze koristio WP? Sta ti je toliko smetalo kod drugih sistema? Koje ti to aplikacije toliko fale koje WP nema? I koja je svrha tih aplikacija koje kao sto kazes WP nema? I druze realno jabukica je dalekooo ispred Andrije :)
@vladats Bas naprotiv, L520 je vrlo korektan telefon, a reci mi koji je to android u istom cenovnom rangu (~100e) fluidniji, brzi, bez random bugova? Meni vec 9 meseci (koliko ga imam) ni jednom nije zabo telefon, a eksploatisem ga svaki dan, non-stop po wapp-u, viber-u, skype-u, fb, da ne pricam cukanje poruka i poziva.
Osnovno pitanje jesu same potrebe korisnika, u ovom slucaju kolegu pokretaca teme. Generalno ako nisi preterano zahtevan korisnik, neces mnogo da ga cackas, budzis itd, ako ti telefon sluzi svrsi i vrsi posao u tom smislu logicno je da se ide na WP, u suprotnom (gomila slicnih app, igrice, root, stalno zezanje sa telefonom) ides na kolegu Andriju. Racunica je prosta :)
Ovde nije stvar ubedjivanja vec prepoznavanja potreba i donosenja odluke, cemu i sluzi ovaj forum - edukacija.
Moj cale je imao HTC HD 7 par meseci i nije ništa bilo free da se skine sve se plaćalo i to što se plaćalo nije bilo ni za onu stvar. Tako da nikada u životu više ne bih kupio tel sa win operativnim sistemom.
:: :: @Mikishon8 :: Jesi li duze koristio WP? Sta ti je toliko smetalo kod drugih sistema? Koje ti to aplikacije toliko fale koje WP nema? I koja je svrha tih aplikacija koje kao sto kazes WP nema? I druze realno jabukica je dalekooo ispred Andrije : :: :: @vladat :: Bas naprotiv, L520 je vrlo korektan telefon, a reci mi koji je to android u istom cenovnom rangu (~100e) fluidniji, brzi, bez random bugova? Meni vec 9 meseci (koliko ga imam) ni jednom nije zabo telefon, a eksploatisem ga svaki dan, non-stop po wapp-u, viber-u, skype-u, fb, da ne pricam cukanje poruka i poziva :: :: Osnovno pitanje jesu same potrebe korisnika, u ovom slucaju kolegu pokretaca teme. Generalno ako nisi preterano zahtevan korisnik, neces mnogo da ga cackas, budzis itd, ako ti telefon sluzi svrsi i vrsi posao u tom smislu logicno je da se ide na WP, u suprotnom (gomila slicnih app, igrice, root, stalno zezanje sa telefonom) ides na kolegu Andriju. Racunica je prosta : :: :: Ovde nije stvar ubedjivanja vec prepoznavanja potreba i donosenja odluke, cemu i sluzi ovaj forum - edukacija ::
Apsolutno sve sto ti treba od aplikacija je besplatno na Windows phone-u (whatsapp, skype, viber, raznorazni programi za kameru, teme, slike, browseri, audio programi, video programi, ma sta god ti padne na pamet). :)
Naglasavam ono sto treba (normalnom korisniku koji zna da u ruci ima telefon, a ne motorno vozilo, sa ekranom i igricama, koje moze da poleti i napravi ti veceru, ali da uz to opasno baguje) je tu. A plus dobijes i telefon koji ne baguje uopste i koji je apsolutno pouzdan.
A i ne znam sto mi ovde pametujemo, kada lepo sve ovo moze da se procita na specijalizovanim sajtovima (svetskim - jer nasi veze sa zivotom nemaju i kasne u svemu 3 godine, kao i obicno), pa pogledajte sta strucnjaci kazu. Ja predvidjam da ce android za maksimum 6-7 godina da izumre, ili makar da bude apsolutno marginalizovan, jer je jednostavno neodrziv.
Dakle uzmes lepo WP, ili ako imas para Iphone i nemas brige. .)
A moja preporuka je da uzmes preko telenora, mts-a, vipa, uz ugovor na dve godine, koliko ce ti vaziti i garancija, pa posle 2 godine uzmes novi i tako u krug. Jer ako se nesto pokvari oni ti lepo poprave ili daju novi za DZ, dakle sve je sigurna investicija. Jedino ovo nije isplativo ako si mali potrosac kredita (telefonskog racuna), jer onda ces platiti taj telefon vise nego sto bi ga platio ovako negde u kesu u prodavnici telefona. :)
Korisnik vec godinu dana, a pored njega imam note, ako ti treba za posao, uzimaj ili bolji 735 ili 920(polovan), ono sto treba za poslovnog korisnika win to sve ima i brzi je, ne baguje. Volim tel kad ima bar neku tezinu, ne kao ovi novi, tanki sapuni. Brzo ces se navici nema dileme, ja sam neko vreme dosadjivao ljudima iz Telenora, posteno da ga ispitam, mislim sta me briga bicu s tim telefonom narednih dve godine i placacu ga. Po meni najbolja aplikacija HERE DRIVE.
Ljudi, stvarno vam hvala svima. Svaki komentar mi znaci, a naravno pogledacu i rivjue. Uzeo bih preko mts, ali mi je mala tarifa, tako da bih placao 30 000 ak hiljada, sto, slozicete se, nije malo. Videcu narednih dana da napravim izbor, pa i da se pocastim. Hvala, jos jednom...
Nista druze, zato forum sluzi, da se informisemo o IT domenu :)
@Mikishon89 Opet nisi nista konkretno naveo sta ti je toliko smetalo. Ni jednu jedinu app nisam platio, one koje se placaju sam nasao kad su bile free. Sve mi sljaka bez problema, pa me bas interesuje koje su to kriticne aplikacije? Posebno sto je navigacija vrhunska, a ima gomila app za kameru (panorama, selfie, cinemagraph, office lens itd)
Ja sam korisnik lumie 630 vec 3,5 meseca i mogu da kazezm da je telefon i vise nego korektan za ulozeni novac...ni jednom se nije restartovao, blokirao, kocio ili bilo sta drugo...najvise koristim skype, office,net i navigaciju, igre sam samo probao da vidim kako rade i sve je ok...trajanje baterije je isto na zavidnom nivou (3-5 dana u zavisnosti od koriscenja) Jedina zamerka mi je ili losiji mikrofon ili je problem do telenora posto sam pre bio na mts-u, a ljudi se zale da me nesto slabije cuju...
Smetalo mi je to sto je u to vreme bilo samo dve aplikacije na tom win storu kako se vec zove ali nisam znao da su se stvari promenile i da je dobar kao Andrija :) Tako da se izvinjavam :) Sta kazete za ovu Lumiju http://goo.gl/PyE4Ul
:: :: Nista druze, zato forum sluzi, da se informisemo o IT domenu : :: :: @Mikishon8 :: Opet nisi nista konkretno naveo sta ti je toliko smetalo. Ni jednu jedinu app nisam platio, one koje se placaju sam nasao kad su bile free. Sve mi sljaka bez problema, pa me bas interesuje koje su to kriticne aplikacije? Posebno sto je navigacija vrhunska, a ima gomila app za kameru (panorama, selfie, cinemagraph, office lens itd :: ::
:: :: zato si ti i uzeo 63 :: zbog selfija i dobrog skajpovanja jao : :: :: kada sam ja drugaricu pitao zasto bas 630 ona je rekla 5mpx front i to je bilo t :: :: dobar je telefoncic stvarno :: javi ti sta si izabrao :: :: ::
512 Rama,nema prednju kameru,nema blic,nema senzor blizine,cak ne daju ni usb kabel nego obicni punjac.Sve recenzije strane kazu da je los.Kome je dobar neka ga kupi.
Punjac se sastoji od dva elementa : Ispravljaca i usb kabla, tako da su obe funkcije zadovoljene (punjenje i data transfer). Drugo 512mb rama je sasvim solidno za WP, mogu reci da moja L720 ima vrlo fluidan rad za razliku od androida koji je sa tom memorijom gotovo neupotrebljiv. Nije ne znam kakav high-end, ali daje optimalan odnos cena-performanse. Koristi ga malo duze i sam ces se uveriti. Osnovna prednost WP jeste brzina, pouzdanost, fluidnost i visoka iskoriscenos hardvera. Kome je ovo prioritet razmisljace o WP, u suprotnom ima gomila drugih brendova na trzistu
@Mikishon89 Ta lumia 1320 je takodje extra telefon, samo licno 6` je previse za dzep i generalno mobilnost. Ali opet stvar ukusa, ako se kolegi kreatoru teme bas svidi, super onda :)
Malo je poveci, naravno radi veoma dobro kao i sve ostale lumie, dizajn mu nije bas jaca strana. Od tih vecih najbolji je 1520. Meni je favorit 735. Ja sam prvo gledao 830 koja mi je po dizajnu najlepsa ali kamera joj nije tako dobra kao kod 735 i ako jeftniji 735 je bolji sto se kamere tice. 830 ima fenomenalan dizajn,
:: Smetalo mi je to sto je u to vreme bilo samo dve aplikacije na tom win storu kako se vec zove ali nisam znao da su se stvari promenile i da je dobar kao Andrija :) Tako da se izvinjavam : :: Sta kazete za ovu Lumiju http://goo.gl/PyE4U :: :: http://www.speedtest.net/my-result/376526861 :: http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=246028 :: :: Mikishon :: :: :: :: :: Nista druze, zato forum sluzi, da se informisemo o IT domenu : :: :: :: :: @Mikishon8 :: :: Opet nisi nista konkretno naveo sta ti je toliko smetalo. Ni jednu jedinu app nisam platio, one koje se placaju sam nasao kad su bile free. Sve mi sljaka bez problema, pa me bas interesuje koje su to kriticne aplikacije? Posebno sto je navigacija vrhunska, a ima gomila app za kameru (panorama, selfie, cinemagraph, office lens itd :: :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60423. Broj poslatih odgovora: 647712. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.