Ako ti moj post zaista tumačiš ovako onda nije ni čudo što ti nije jasno. Drugo, da bi znao zašto je razlika u ceni 100 a ne 50$ morao bi da znaš kako se cenovno segmentiraju proizvodi. I da, to ne radi samo Epl, već svaka kompanija koja ne želi da pravi dodatnu konkurenciju i konfuziju i u svom asortimanu.
@Alphacore Mislim da je smešno porediti ostavštinu Steve i nekog tamo HTC CEO-a. Za početak Steva je pre 5 godina prodao Pixar za 7.4 milijarde$. Da iPhone nije namenjen sprskom tržištu je jasno i pticama na grani, gle čuda nije ni u prodaji kod nas.
:: Ti to nama sugerišeš da su artikli sa iTunes-a i Appstore uključeni u cenu uređaja a Apple-u ne ide još i procenat od prodaje? Zanimljivo.. :: ::
Iz nove biografije Steve Jobs-a, autor Walter Isaacson.
`Džobs je nazvao izvršne direktore u kompanije Apple korumpiranim ljudima kojima je isključivo stalo do novca, dok je sebe opisao kao čoveka kome je mnogo važniji proizvod od profita.
On je, kako je Ajsakson napisao u knjizi, odustao od hrišćanske vere u 13. godini kada je na naslovnici magazina `Lajf` video decu koja umiru od gladi. U knjizi stoji da je on tada pitao školskog sveštenika da li zna šta će se dogoditi toj deci. Nikada se više nije vratio religiji, iako je kasnije proučavao zen budizam.`
Kako ćeš da stvoriš konfuziju u asortimanu sa tri skoro identična proizvoda iste generacije koji umesto da budu na 100$ razlike, budu na 50$. Da bi dobio konfuziju u asortimanu moraš da imaš ili jednako cenovno pozicionirane proizvode drastično različitih karakteristika ili velike cenovne razlike tamo gde nema jasno vidljive razlike u karakteristikama, mešaš babe i žabe. Drugo je kad Asus cepne ROG ploče da budu 40% skuplje od deluxe verzije od koje svakako nisu toliko bolje. U pitanju je totalno drugi proizvod za drugu ciljnu grupu koji je razvijan posebno, na njemu samo što ne piše `ja sam za one koji ne žale para da bi osetili toplo u pantalonama kad god pogledaju kroz prozorče svog Corsair800D` a oni kojima to nije bitno uzmu deluxe ploču i opet budu zadovoljni, to se zna i tu nema nikakve konfuzije. Ja pričam o neopravdanoj razlici od jednog buđavog čipa, a ako te tu cepnu šta ti tek rade tamo gde nije tako očigledno pitam se ja.
A što se tiče iTunes servisa on može sam da pokrije svoj razvoj i troškove, nema potrebe da služi kao opravdanje za visoku cenu samog uređaja. Dobra ergonomija treba da bude podsticaj da kupci uzmu baš tvoj uređaj umesto nekog drugog a ne revolucinarni special feature koji ćeš ekstra da naplatiš. Uostalom, ko ne može da savlada za nedelju dana upotrebu bilo kog aktuelnog smartphone telefona ne bi ni trebalo da ga ima jer je suviše GLUP da ga koristi.
:: Ako ti moj post zaista tumačiš ovako onda nije ni čudo što ti nije jasno. :: Drugo, da bi znao zašto je razlika u ceni 100 a ne 50$ morao bi da znaš kako se cenovno segmentiraju proizvodi. I da, to ne radi samo Epl, već svaka kompanija koja ne želi da pravi dodatnu konkurenciju i konfuziju i u svom asortimanu. :: :: @Alphacore Mislim da je smešno porediti ostavštinu Steve i nekog tamo HTC CEO-a. Za početak Steva je pre 5 godina prodao Pixar za 7.4 milijarde$. Da iPhone nije namenjen sprskom tržištu je jasno i pticama na grani, gle čuda nije ni u prodaji kod nas :: :: :: Ti to nama sugerišeš da su artikli sa iTunes-a i Appstore uključeni u cenu uređaja a Apple-u ne ide još i procenat od prodaje? Zanimljivo.. :: :: :: ::
zamisli sledece cene iphona tipa 16gb verzija 0, 32gb 0 i 64gb 0 ...Da li bi ti uopste razmisljao o verziji sa 16gb kad za samo 0 imas 4 puta vise `memorije`, odbnosno 64gb? Iskreno receno, ja ne bih Kazem `samo` jer za prosecnog amerikanca tih 0 i jesu `samo toliko`.
Morali su da naprave malo vecu razliku u ceni da ne bi pravili sami sebi konkurenciju ...da su je razlika u ceni 50 dolara izmedju modela niko ne bi kupovao 16gb verziju.
U Srbiji bi, ali u amerikama no way - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - CARPE DIEM
U tome i jeste fora Da je takav raspored prodavali bi u količini 100% od 64gb po njegovoj regularnoj ceni.
Po sadašnjem to izgleda recimo ovako (nemam pojma koji je udeo prodaje pojedinačnih modela u americi pa ću da lupim da ih kupuju podjednako): 33% - 16gb - normalna cena 33% - 32gb - po 25% većoj ceni 33% - 64gb - po 33% većoj ceni
To mu kad se sve sabere izađe 35% više para, i to je čist profit, to nije 35% više onog profita odozgo, to je 35% na celokupnu zaradu od prodaje Apple iPhone širom sveta, malo li je? I tolike pare na naizgled nevinu dosetku, fala bogu da im se više isplati ovako ali je jajarski, ljudi plaćaju vazduh.
:: zamisli sledece cene iphona tipa 16gb verzija 0, 32gb 0 i 64gb 0 ...Da li bi ti uopste razmisljao o verziji sa 16gb kad za samo 0 imas 4 puta vise `memorije`, odbnosno 64gb? Iskreno receno, ja ne bih :: Kazem `samo` jer za prosecnog amerikanca tih 0 i jesu `samo toliko` :: :: Morali su da naprave malo vecu razliku u ceni da ne bi pravili sami sebi konkurenciju ...da su je razlika u ceni 50 dolara izmedju modela niko ne bi kupovao 16gb verziju. :: :: U Srbiji bi, ali u amerikama no way :: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - :: CARPE DIEM :: ::
E svaka ti cast, uspeo si da prilepis Eplu nešto što se radi već 50 godina, nešto što rade sve IT kompanije već ko zna koliko godina, ništa manje drastično ništa manje sramotno.
Jebiga, sve je ovo logično i trebalo bi svima da bude poznato ali ne vidiš stvarno koliko je gej i koje su pare u pitanju dok ne baciš na papir.
Naravno, ovo je čak blaža varijanta, ove cene s kojim smo baratali su cene uz ugovor, ostatak otplaćuješ operateru. Nije bitno što bi možda plaćao paket i ovako i onako pa te taj ostatak virtuelno ništa ne košta, telefon će biti plaćen u svakom slučaju, neće eplu, šmugšmugu i nokiji niko dužan da ostane, jer ko što i sam reče - ko još poklanja stvari.
:: E svaka ti cast, uspeo si da prilepis Eplu nešto što se radi već 50 godina, nešto što rade sve IT kompanije već ko zna koliko godina, ništa manje drastično ništa manje sramotno :: :: ::
Nema nigde, osim kod preprodavaca u SrBistanu koji se ugrade min 100e. Ovo su cene od 07.10.2011. Ovo moze da se koristi kod nas posto je sim free, ali nemas servis, podrsku, AppStore legalno. Morao bi cak i da se iscimas za micro sim. Sto se tice cene od 200$, veruj mi da se u vecini zemalja uveliko preslo na postpaid i svi kupuju telefon kroz paket. Jos po nekoj banana drzavi preprodavci valjaju telefone.
Model SAD Velika Britanija Nemačka Francuska iPhone 4S 16GB 9.00 £499.00 €629.00 €629.00 iPhone 4S 32GB 9.00 £599.00 €739.00 €739.00 iPhone 4S 64GB 9.00 £699.00 €849.00 €849.00 i
:: O kakvim cenama od 200$ se priča ovde :: :: SIM free košta u Srbiji :: :: Apple iPhone 4S 16GB 730 :: Apple iPhone 4S 32GB 830 :: Apple iPhone 4S 64GB 950 :: :: Niže nema nigde u Evropi :: SIM free, legalno uvezeni :: Zaključane na ugovor ne razmatram :: :: :: :: https://www.bambimobil.blogspot.co :: ::
Sutra na opsirno, danas na kratko, nemanja21 udji u odeljak na Apple-ovom sajtu pod imenom Mac, pa uporedi US cenu MacBook Pro 13`, sa nasom cenom Asus 17` i7 sandy alu laptop ili cak HP, pa ce ti biti jasno sta znaci overpriced. Kod iOS uredjaja nije bas takva situacija, ali kod Mac segmenta u svim pogledima su uredjaji overpriced :).
Ovaj iPhone ce biti tehnoloski jako brzo pregazen, jedina prednost ce mu biti Siri koja ce se pre ili kasnije pojaviti na Android-u. Kad je mogao Apple da iskopira moci ce i Google :).
Inace delovi za prvi iPad su kostali ~248$, a ceo iPad se prodavao za 250$ vise, takodje ljudi su se cudili kako moze iPod Touch da kosta koji je bio kao iPhone 4 nekih 230$, a isti takav iPhone sa mogucnoscu poziva i Retina display-om 3 puta vise :).
Kako bi se neki tek iznenadili kada bi saznali da gotov hleb košta mnogo skuplje od brašna, kvasca i vode koji se potroše da bi on bio napravljen... :D Samo čekam kada će da se pojavi `talenat` koji će da `otkrije` koliko jeftinije izađe pola kile primarnih sirovina na gomili u odnosu na gotove čipove, ploče, ekrane itd. ... :)
Broj postavljenih tema: 60429. Broj poslatih odgovora: 647752. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.