Ovi ocigledno misle da prave zlato.Cena jednog 4S na trzistu ide od 649$(16GB) pa do 900$(64GB). Ne znam kolike su takse,prevoz i sve to,al sigurno nije pokrice za ovakve cene! Ajde da nemaju konkurenciju(kao Intel :) pa da razumem,ali ih Samsung i HTC siju samo tako! Posto je ocigledno najvisa stopa prodaje u Americi,voleo bih da vidim ko jos van ove uboge zemlje kupuje ovo,ako neko ima grafik nek da.
Nista ti ne kapiras Kad kupis Iphone, ti si u isto vreme kupio i pamet, i prestiz u drustvu i samopouzadnje, `progledao si`, `prodisao si` ... Iphone kao i Intel, ima Blagotvorno dejstvo na ceo organizam a to se bato placa...
Clearly you`re lacking in the intelligence department.
postoji i ta stavka... suvo bez toga telefon kosta 188 dolara
ali razvitak te tehnologije itekako kosta... koliko radnih sti je trebalo da se osmisli takav telefon, plate svim radnicima, strucnjacima, firmama, patentna prava drugim firmama, iygradnja pogona za proizvodnju... i to znaci upravo to da si kupio pamet, sve to kosta, prije bih rekao da telefon kosta 350e za proizvodnju.
npr. razvitak novog ferarija traje 2-3 godine i kosta firmu 1 milijardu a cijena takvog ferarija u prodaji je 500.000 a fabriku dijelovi kostaju ne vise 60.000 eura
Ceo ekonomski sistem počiva na principu da bezvredne stvari imaju vrednost. Porodica Rosčajld poseduje polovinu bogatstva celog sveta, a to bogatsvo je stekla tako što prodaje nepostojeci novac državama pod kamatu.... Elem, sve sto se prodaje, u stvari kosta najvise jednu desetinu prodajne cene. Toliko je potrebno da se napravi. Prost primer je popusti koje da ju na sajmu automobila, `ladno skidaju 15k evra ko da nije nista, znaci da im je zarada nekoliko puta veca od cene da se napravi auto.... Mislim stvarno, ako je Henri Ford pre skoro 100 godina mogao da napravi ceo auto za 28 sati, tj od sirovine iz rudnika, kaočuka i drugih stvari pa do gotovog proizvoda, i da cena bude dve mesečne plate, što to ne može danas? Ja sam ubedjen da mercedes od 100k evra u stvari treba da košta 5k evra....
Таман заборавише да је, најновији ајајајфонтеле, најбржи, најлепши,најбрбљивији комад комуникационе опреме икада направљен, а ти поче са ценом производње! У САД је просечна недељна плата негде око 750$, тако да за једног амера то незакључано сокоћало од 650$ вреди око 12000 РСД (120€) ако не и мање јер код нас се висина просечне плате одређује према потребама дневне политике. А и овако се преко баре 90% телефона купује на уговор те те он стане 199$, плус 24 месеца уговора (може да га купи и неко на социјалној помоћи), у Јевропу је ситуација +- иста. Значи само 11 зелембаћа преко производних трошкова, ресто палаћа ко је довољно наиван.
Porediti iPhone sa Intelom je apsurd jer kako god okrenes AMD nije ni blizu Intela ni po jednoj stavci tako da bar kad se pravi poredjenje nek bude u skladu .
Iphone je za mene izvikan brend,mislim svako pametniji ce ukapirati ta taj proizvod ne vredi te pare i da placa cenu imena ,nekog prestiza u drustvu i sl.. Sa jedne strane samo mali deo opravdava jer ako su se kao firma izborili da imaju tolike fanove/kupce i da uspevaju da to plasiraju po takvoj ceni to je opet kapa dole za marketing. Sto se tice same tehnologije,nista specijalno u odnosu na HTC,Smugsmug i sl.. Kad vidim cenu zamisljam telefon kao space shuttle!
@Allphacore Vec su par likova sa bencha uzeli ,cini mi se da rekose da je negde oko 800+ eur ! Tuga,jedan solidan laptop za te pare,dve graficke u SLI i to GTX580,profi monitor,LCD TV...Nema svrhe vise ni da nabrajam..
Meni je u ovoj temi najzanimljiviji MOMENAT - sam način Apple reklamiranja proizvoda. Ovakve informacije su ništa drugo do reklame. Bitno je da se o tome 24h priča. Sve što prenosite kao rekla-kazala, nezvanične vesti, vesti sa telexa, iz dupeta buržoazije i sl. prdačina, se plaća iz Apple kompanije.
Ovo je klasičan vid Apple marketinga.
Kada ljudi ne bi prenosili ovakve vesti, iPhone ne bi kupovali ni najveći poštovaoci MAC kompjutera.
Sutra će tri doktora da razglabaju o tome kako retina utiče na vidno polje, prekosutra će pisati da je već 5 miliona naručilo iPhone, za tri dana će se pronaći neka iPhone 4S mana o kojoj će svi polemisati, a to je opet iz Apple obora puštena vest ....
DA LI JE MOGUĆE DA NEKO I DALJE NE VIDI NA KOJI NAČIN SE MANIPULIŠE DANAS POTROŠAČIMA? Nije da želim zvučati poput nekog teoretičara zavere, ali nakon 5 modela i dalje - ISTE identične priče, muka mi je više da čitam vesti o jednom jedinom proizvodu koje su ništa drugo do reklame
Još me više umaraju ovi što govore o razvitku tehnologije ... šta to iPhone osim kapacitativnog ekrana sadrži od tehnologija koje već nisu postojale na ranijim smartphone uredjajima?!?
Al ste vi zavidni ljudi da nekazem ljubomorni na nekog ko ima taj telefon. Te delovi za njega kostaju samo 180dolara, te izacice neki google telefon za 4 jezgra za par meseci i pojesce ga, pa za te pare si mogao da uzmes laptop ili 2 graficke i tome slicno.. Ako vam se nesvidja ili nemate para da ga kupite, nemojte da pljujete telefon koji ste videli samo na slici. Ako je preskup uvek mozete da kupite simens a35 na pijaci na novom beogradu za 500-1000dinara iako njegova proizvodnja je kostala mnogo vise.
Nepisano je pravili da se na Epl related temi pojavi minimum 90% postova koji govore sledece: 1. Epl je za sminkere, fanboyebe, prestiz, modni detalj. 2. Epl prodaje proizvode po 10 puta vecoj od proizvodne. 3. Za te pare moze da se kupi solidna bela tehnika i ekspres lonac. 4. Sta ce meni taj telefon kad mogu da saljem poruke i sa mog Alkatela. ... i mnogo slicnih. A zajednicko za sve navedene je da su Epl uredjaje videli samo na slikama. Isto kao i Mercedes koji najcesce uzimaju kao komparativni primer. Samo ne znam koga interesuje razlozi kojim uveravaju sebe da im nije potrebno bolje od onoga sto trenutno poseduju.
/ontopic Parce silicijuma koje je potrebno za jedan cpu kosta 0.1$ a u prodavnici je i po 300$. Zamisli?
Nek to cudo bar radi kao telefon, pa da taj srecnik moze da obavlja tel pozive, pa neka kosta i 2000$ Nema vise Steve Jobs-a da vadi kestenje iz vatre i uci puk kako pogresno drzi telefon http://goo.gl/EEEX ili jos bolje da im prodaje neke dodatke da bi `Pametni telefon` uopste proradio kao telefon...
Clearly you`re lacking in the intelligence department.
A nepisano je i da se uskoro potom pojave i prvi sektaši i njihovi dupli nalozi, možda ih ima bruto 5% al su zajebani. I ne samo zajebani, oni bato pritom imaju i nadmoćan intelekt i NIVO, kao razbojnički vođa iz romantičnih komedija za devojke, majke i bake.
Lepo bi sve bilo da je lik sačekao dva meseca i kupio ga za ajd recimo 600e, ne bi čovek ništa rekao, to je normalan korisnik, eventualno ljubitelj kvalitetne tehnike i štatijaznam. Ali da daš 350e više samo zato da bi ga imao odmah a ne za mesec-dva nije ništa drugo nego maloumlje, koliko god para da imaš to je uvreda zdravog razuma.
Ti to gledas iz svoje perspektive, sa platom 300-500e. Inace taj telefon kosta tamo 200$ uz paket, posto retko ko uzima simfree. Sto se tice cena kod SrBskih preprodavaca, to je uvek bilo tako i ostace dok se ne pojavi isti legalno kod nas.
:: A nepisano je i da se uskoro potom pojave i prvi sektaši i njihovi dupli nalozi, možda ih ima bruto 5% al su zajebani :: I ne samo zajebani, oni bato pritom imaju i nadmoćan intelekt i NIVO, kao razbojnički vođa iz romantičnih komedija za devojke, majke i bake :: :: Lepo bi sve bilo da je lik sačekao dva meseca i kupio ga za ajd recimo 600e, ne bi čovek ništa rekao, to je normalan korisnik, eventualno ljubitelj kvalitetne tehnike i štatijaznam. Ali da daš 350e više samo zato da bi ga imao odmah a ne za mesec-dva nije ništa drugo nego maloumlje, koliko god para da imaš to je uvreda zdravog razuma :: :: ::
Tako je. Razlikom prodejne i nabavne (proizvodne) cene treba da se plati: -kirija -zaposleni -doprinosi -porezi -troškovi -razvoj -komercijala . . . -pa ako nešto ostane to je profit
Velika većina ljudi gleda samo koliko je para neko uzeo i odmah računa kako je tu neko dobar gomilu love...Istina je daleko drugačija.
1. CENA je pretpostavka proizvodjaca, koliko para moze da uzme od musterije. 2. Dok god uzima, znaci da je cena odgovarajuca kupcu.
ZARADA: Jedna mecka S klase - kad se pobacaju na gomilu svi delovi, ne vrede vise od 3000-5000 evra. Sve ostalo je know-how.
Pozdrav.
- Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
Oćeš da kažeš da apple ne zarađuje gomilu para na svojim iProizvodima? To je nešto novo :)
Ove stvari s liste i još ponešto ulaze u onih 8$ kao `manufacturing cost`, malo je jer su serije ogromne. -kirija -zaposleni -doprinosi Ni ostali troškovi koje si pomenuo nisu mnogo veći ako se svedu na jedinicu proizvoda.
A vidiš da nisu čista posla samo po razlikama u ceni između modela s različitom količinom memorije, svi troškovi su bukvalno isti kao za slabiji model, jedina razlika je 50$ u ceni memorije koju ubacuju a model je skuplji 100$.
:: Tako je. Razlikom prodejne i nabavne (proizvodne) cene treba da se plati :: -kirij :: -zaposlen :: -doprinos :: -porez :: -troškov :: -razvo :: -komercijal :: :: :: :: -pa ako nešto ostane to je profi :: :: Velika većina ljudi gleda samo koliko je para neko uzeo i odmah računa kako je tu neko dobar gomilu love...Istina je daleko drugačija :: :: servispc bre :: ::
Kakva čista posla o čemu ti pričaš? Ajde reci ti meni za početak koji to proizvođač izigrava deda mraza i poklanja proizvode po proizvodnoj ceni? Svi tripuju da Epl zarađuje gomilu para zato što su im proizvodi mega overpriced dok istina nema veze sa tim. Zarađuju jer se tamo neko pametan setio (Steva) da naprave zatvoren lanac prodajnih i uobičajenih postprodajnih aktivnosti i mi imamo ciklus gde ti prvo prodaju telefon a zatim putem iTunesa i drugih servisa pružaju usluge poput najveće prodavnice online muzike, pa zatim filmovi, pa najveći prodavnica aplikacije (AppStore), pa zatim milion drugih sitnica koje ti mogu pasti na pamet. I ti si u dva, tri klika daleko od svoje omiljene serije optimizovane za gledanje na tvom telefonu. Dva, tri klika od skoro bilo čega što ti padne na pamet. I to je razlika između Epla i ostalih kompanija, jednostavnost i zaokružen sistem naspram nekih glupih widgeta i komplikovanih fajl sistema, to jednostavno prosečnog korisnika ne zanima.
:: Oćeš da kažeš da apple ne zarađuje gomilu para na svojim iProizvodima? To je nešto novo : :: :: Ove stvari s liste i još ponešto ulaze u onih 8$ kao `manufacturing cost`, malo je jer su serije ogromne :: -kirij :: -zaposlen :: -doprinos :: Ni ostali troškovi koje si pomenuo nisu mnogo veći ako se svedu na jedinicu proizvoda :: :: A vidiš da nisu čista posla samo po razlikama u ceni između modela s različitom količinom memorije, svi troškovi su bukvalno isti kao za slabiji model, jedina razlika je 50$ u ceni memorije koju ubacuju a model je skuplji 100$ :: :: :: :: Tako je. Razlikom prodejne i nabavne (proizvodne) cene treba da se plati :: :: -kirij :: :: -zaposlen :: :: -doprinos :: :: -porez :: :: -troškov :: :: -razvo :: :: -komercijal :: :: :: :: :: :: :: :: -pa ako nešto ostane to je profi :: :: :: :: Velika većina ljudi gleda samo koliko je para neko uzeo i odmah računa kako je tu neko dobar gomilu love...Istina je daleko drugačija :: :: :: :: servispc bre :: :: :: ::
Pričam o tome da je jedina razlika u delu koji je manje od 50$ skuplji a oni uređaj naplaćuju 100$ više, sve ostalo isto, isti su troškovi proizvodnje, razvoja i marketinga. Jedini način da opravdam razliku u ceni je da im se skladište s memorijskim čipovima nalazi u drugoj državi i da neki grešni kinez mora da putuje po čip za ugradnju i donosi ga u koferu - i to jedan po jedan. Zamisli da recimo gigatron prodaje dve skoro iste sklopljene mašine, jednu sa 5770 i jednu sa 6850 i da je ova sa 6850 skuplja 100€. E to ti je isti kurac. Naravno, ne radi to samo Apple, da ne grešim dušu, al je svejedno svinjarija.
Ti to nama sugerišeš da su artikli sa iTunes-a i Appstore uključeni u cenu uređaja a Apple-u ne ide još i procenat od prodaje? Zanimljivo...
Kazes u Americi to nije nista,pogledaj ti njohove stanarine,hranu,dazbine i ostale pizdarije,pa oni ne bi camili na Vol Stritu da mogu da se izbore sa sistemom. Amerikanci koriste sav potencijal Iphone-a,dok u Srbiji Iphone ima istu primenu kao neka Nokijica sa VGA kamerom,al vazno je da covek izvadi Iphone na sto u kaficu,da bode 3 sata da bi napisao poruku...To u stvari nije stvar prestiza,vec jednostavno nacin da Srbin pokaze da ima para viska,toliko da moze da priusti Iphone,ili u ekstremnim slucajevima da odvaja od usta kako bi priustio isti.. Onaj koji iole ceni pare,otice na neki forum pa se rasptitati koji je telefon najbolji za novac. Sto se tice marze,pogledajte samo koliko je Steve ostavio za sobom,a koliko ima neki Samsungov ili HTC-ov CEO. Apple ostvaruje godisnji profit 26mil,Samsung 13Mmil,dok se Apple bavi samo racunarima,Samsung samo govna sto ne prodaje. Ovo sto daju za 200$ uz ugovor,samo dokazuje tvrdju koliki su hostapleri. Ja verujem da bi i sa tih 200$ preziveli,i eventualno 300$ za otkljucanog,al ovce su za sisanje i marketing nema nikakve veze sa tim. Mogu meni ici AMD-ove reklame 24/7 al ja njega necu kupiti...
Broj postavljenih tema: 60429. Broj poslatih odgovora: 647751. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.