Gile u biznisu ne postoji hendikep na jednog od oponenata, Android da nije organizovan kako jeste sasvim sigurno bi bio jos jedan od njihovih ubzro napustenih projekata. Apple je napravio svoj izbor, Android je isao putanjom manjeg otpora, odnosno otvorenoscu koda, to sto im se to danas obija o glavu je kolateralna steta.
Re: Zanimjivo je to sto su i Intel i NV (vec poodavno) napravili...
28.04.2012. 15:48
status: user broj poruka: 1227
Tu je glavni igrac ARM ostali su samo preprodavci njihove arhitekture ukljucujuci i nV. Intel mislim da je propustio sansu da bude ozbiljan igrac na tom polju.
:: ozbiljan hardver za mobilne telefone a Deka...nista. Ne moze - AMD guta struju, onoliko.. :: :: ::
Android ima multitasking kao na desktop OS-ovima i ima brdo prozora, sto je mnogo lepsa organizacija, znas koji je app aktivan, koji nije i to je to. Apple ima drugaciju logiku, neka sve bude jedan prozor, neka u pocetku korisnici nemaju multitasking (revolucija u smartphone OS-u - sistem bez multitasking-a), onda kada su se setili da bi valjalo da ubace multitasking (iOS 4.0) ubacili su nesto nakaradno, da ni sam ne znas kada ce app da se zatvori, ili ce sistem da ga upuca ili ti. Ako bacis download u pozadinu moze da pukne itd. itd.
Microsoft je pokusao da izbaci WP 7 bez multitaskinga, useri su ih tako naizuvali kao i po raznim forumima, tako da je u roku od mesec do dva stigao update koji je doneo multitasking, Apple je gurao OS bez multitaskinga ~4 godine, a da to Apple korisnicima `nije smetalo`.
Zasto nastaje razlika u performansama (vec sam pisao) iOS ima GPU ubrzan GUI (taj jedan jedini prozor) dok Android ima GPU ubrzan samo glavni prozor (verovatno onaj u kojem se app vrti) sve ostalo radi CPU i tu gubi na resursima. Vremenom ce se ta razlika smanjiti. Trenutno za telefone ne treba prakticno nista jace od dual core-a, hajde moze i quad da prodje, ali to je barem po meni cist overkill, display je mali, ovo je mnogo bitnije za tablete. Apple ima tu prednost u performansama bas zbog ovoga, hw je prakticno isti, cak je mozda i bolji na Android tabletima koji mogu da izguraju 1080p laganica jer imaju na sebi cip koji podrzava hw ubrzanje tog contenta (od Tegre 3 su to ubacili), dok iPad moze da pusti tecno 720p, 1080p malo teze :).
A inace Tegra 2 nije posedovala taj cip jer je nVidia htela da pogura nesto svoje, posto su videli da od toga nema leba ugradili su taj cip u Tegru 3. Bilo je tad smesno da je SGS 2 sa Exynosom pustao 1080p content tecno (imao je taj cip u sebi) dok tegra 2 na tabletu nije mogla da pusti 1080p tecno :).
@abner mislis Apple kasni za njima ~3 godine, 3.5` ekran, LTE, widgeti,... 200 brand new features u iOS 5 postoje na Androidu duzi vremenski period, iOS se prilagodio Androidu, a ne suprotno :). Tableti, samo pitanje vremena kada ce da ih stignu - prestignu, Asus tu posao radi jako jako lepo, za mesecak - dva ce neki high res Transformer tako da se tu ne brini nista :). Ako navedes siri kao prednost, eno ga Android market pun takvih aplikacija :), uostalom vec si video demo Google-ovih naocara koje koriste full glasovne komande, mozda se u nekom periodu pojavi takav app na store-u.
Ja stvarno ne vidim u cemu to Apple bas prednjaci, hajde app-ovi za iPad jesu bolji i ima brdo casopisa, ali nisu ni oni za Android toliki trash.
Intel je predstavio svoj telefon sa svojim hardware-om pre nekih ~3 meseca.
@tortojed pazi da ti nVidia ne proguta nesto drugo .).
Pozdrav!
:: Gile u biznisu ne postoji hendikep na jednog od oponenata, Android da nije organizovan kako jeste sasvim sigurno bi bio jos jedan od njihovih ubzro napustenih projekata. Apple je napravio svoj izbor, Android je isao putanjom manjeg otpora, odnosno otvorenoscu koda, to sto im se to danas obija o glavu je kolateralna steta :: :: ::
Ajde bre te asusovace su skupe ko otrov skuplje od Applea... Kakve bre crne tegre i izmenjivaci oblika pa to ubi koliko je skupo a trebalo im je par godina da pojeftine prvu generaciju...
I jos nesto nisi potpuno iskren kad kazes da su `Besne Tice` za robotica besplatne a za Jabukicu naplatne...
Generalno je tako ali u sustini nije... posto je ta besplatna varijanta za robotica osakacena verzija i ako zelis onu punu i na toj platformi moras da je platis...
A sto se tice tegre 3 neka naprave oni i tegru 4 samo neka idu dalje i neka usavrsavaju minijaturizaciju pa neka ceo racunar stane u dugme od kosulje/majce i neka kosta kao ukrasno dugme nece da boli a koristice...
Jos samo da nije ove stravicne inflacije na golobalnom nivou pa da ne moramo da placamo sve to hiljadu dollara ili evra po komadau i gde ce nam kraj biti... sem mozda u slivniku civilizacije...
Re: Nek se javi veci hejter eplovih prozivoda od gileta23
28.04.2012. 21:10
status: user broj poruka: 4515
Ma on je najveci fan jabuke, ali lose interpretira sabane sa *chmar foruma. Oce covek da kupi iPad3 :-)
Ljudi, zivi bili, pa videli. Jedno je jasno. 90% korisnika racunara i interneta su ljudi kojima komp sluzi za fejs i slusanje muzike. Pored toga su estete, vole lepo i moderno.
Kad uzmes iDevice, it just works! Sve klizi, sve je lepo, brzo, jednostavno, optimizovano, kompatibilno. U pitanju je uglavnom najbolja izrada i najkvalitetniji materijali.
Bice tu jos mnogo para za Apple, a kad imas toliko para da kupis i Nvidiju i Intel iz jednog dzepa, to otprilike znaci da uvek mozes da budes bolji od konkurencije.
Re: Re: Nek se javi veci hejter eplovih prozivoda od gileta23
28.04.2012. 21:38
status: user broj poruka: 9438
Da, kao oni latentni gejevi, negde u dubini duse ipak bi voleo da poseduje iX, ali ne sme to sebi i okolini da prizna, pa mu onda hate isplivava kao posledica odbrambenog mehanizma. Sto se tice kupovine, oni bi to odavno uradili da im je u interesu, ali njima konkurencija upravo i sluzi za bolju prodaju svojih uredjaja. Jednostavno, narod ne moze da zna koliko je nesto dobro, sve dok ne vidi kako izgleda ono lose :)
Inace, mulitiasking na iOsu funkcionise slicno kao na OS-xu, upravo iz tog razloga Apple racunari i rade puno brze i drze duze bateriju od Windows platforme. Sto se tice Flasha, on nikada nece biti podrzan na iOSu, a koliko je to ispravna odluka, pokazuje i potez Adobea, koji prestaje sa Flash podrskom za mobilne uredjaje i u potpunosti se okrece HTML5 standardu. Razlog je upravo stav koji je Stiv, bog dusu da mu `prosti, zastupao a to je da Flash suvise opterecuje HW a ne donosi nista bitno na mobilnom uredaju.
F650GS Dakar
:: Ma on je najveci fan jabuke, ali lose interpretira sabane sa *chmar foruma. Oce covek da kupi iPad3 :- :: :: Ljudi, zivi bili, pa videli. Jedno je jasno. 90% korisnika racunara i interneta su ljudi kojima komp sluzi za fejs i slusanje muzike. Pored toga su estete, vole lepo i moderno :: :: Kad uzmes iDevice, it just works! Sve klizi, sve je lepo, brzo, jednostavno, optimizovano, kompatibilno. U pitanju je uglavnom najbolja izrada i najkvalitetniji materijali. :: :: Bice tu jos mnogo para za Apple, a kad imas toliko para da kupis i Nvidiju i Intel iz jednog dzepa, to otprilike znaci da uvek mozes da budes bolji od konkurencije :: :: :: :: :: :: :: Isprobana mrežna rešenja, blog o umrežavanju. - -> https://www.umrezen.in.rs : :: :: :: :: :: :: :: :: F650GS Daka :: :: :: ::
@abner jos su relativno Android tableti skupi, ali nude dosta za tu cenu u pogledu hw-a. Prime kosta 50$ manje od iPad-a (32gb vs 32gb verzija) + ima u sebi GPS iPad nema, prednost iPad-a je jaci GPU i bolji displej, ali kao sto rekoh uskoro ce Asus-ov odgovor, inace Transformer ima dosta jaci CPU.
Osakacena jeste, ali opet ima brdo sema :). Inace na Samsung telefonima nije osakacena, samo na njima umesto 65 misija ima 95 :).
@markopvict ne intepretiram ja nikoga tamo, niti imam potrebe, nesto procitam tamo (manje), vise po netu i to je to :). Pogodio si svidja mi se Apple (100% njihovih proizvoda), ali samo zato sto je fensi (izuzetak iPad 3), drugi razlog nema, svi uredjaji su im odi mi dodji mi puni raznih kompromisa.
Sto se tice kesa, oni su sav novac usmerili da kupuju svoje akcije. Inace nemaju oni para za Intel, bile su price da mogu da kupe HP jer je oslabio, ali na kraju se ispostavilo da im to nije u interesu ili da im cak fali nesto novca. Za Intel bi im trebalo mnogo vise novca :), sad videh trecina novca vise po nekoj trzisnoj ceni (136 milijardi), mada i to izgleda jako malo.
:: :: @markopvict ne intepretiram ja nikoga tamo, niti imam potrebe, nesto procitam tamo (manje), vise po netu i to je to :). Pogodio si svidja mi se Apple (100% njihovih proizvoda), ali samo zato sto je fensi (izuzetak iPad 3), drugi razlog nema, svi uredjaji su im odi mi dodji mi puni raznih kompromisa
Itekako interpretiras, sav ovaj spam je upravo sa cmar foruma. :: :: Sto se tice kesa, oni su sav novac usmerili da kupuju svoje akcije. Inace nemaju oni para za Intel, bile su price da mogu da kupe HP jer je oslabio, ali na kraju se ispostavilo da im to nije u interesu ili da im cak fali nesto novca. Za Intel bi im trebalo mnogo vise novca :), sad videh trecina novca vise po nekoj trzisnoj ceni (136 milijardi), mada i to izgleda jako malo :: Naravno da imaju para za Intel, ali ti naravno nemas nikakvu ideju kako tece proces akvizicije preduzeca niti kakva sve sredstva mogu da ucestvuju u istom. To sto Apple ima 100 milijardi u kesu ne znaci da su to njima jedine raspolozive pare, sta vise njihova likvidna sredstva koja mogu ucestvovati u kupovini su visestruko veca. Znaci kad bi im neko tamo regulatorno telo dozvolilo mogli bi da kupe pola it kompanija za koje si ti ikad cuo i da im jos ostane kusur. I nemoj vise da ke*as o Eplu vise, smorio si boga oca.
:: :: :: :: @markopvict ne intepretiram ja nikoga tamo, niti imam potrebe, nesto procitam tamo (manje), vise po netu i to je to :). Pogodio si svidja mi se Apple (100% njihovih proizvoda), ali samo zato sto je fensi (izuzetak iPad 3), drugi razlog nema, svi uredjaji su im odi mi dodji mi puni raznih kompromisa :: :: Itekako interpretiras, sav ovaj spam je upravo sa cmar foruma :: :: :: :: Sto se tice kesa, oni su sav novac usmerili da kupuju svoje akcije. Inace nemaju oni para za Intel, bile su price da mogu da kupe HP jer je oslabio, ali na kraju se ispostavilo da im to nije u interesu ili da im cak fali nesto novca. Za Intel bi im trebalo mnogo vise novca :), sad videh trecina novca vise po nekoj trzisnoj ceni (136 milijardi), mada i to izgleda jako malo :: :: :: Naravno da imaju para za Intel, ali ti naravno nemas nikakvu ideju kako tece proces akvizicije preduzeca niti kakva sve sredstva mogu da ucestvuju u istom. To sto Apple ima 100 milijardi u kesu ne znaci da su to njima jedine raspolozive pare, sta vise njihova likvidna sredstva koja mogu ucestvovati u kupovini su visestruko veca. Znaci kad bi im neko tamo regulatorno telo dozvolilo mogli bi da kupe pola it kompanija za koje si ti ikad cuo i da im jos ostane kusur. I nemoj vise da ke*as o Eplu vise, smorio si boga oca.
Intel ima patente ima moc ? Jel ti mene prizivas ? Gile sine Apple ima toliko patenata i toliko kapitala da moze CELU IT industriju da poseduje.Eto vidis sad cime se ponose a ipad to imao pre par godina a sad 3 puta jacu rezoluciju... Ne radim ja za apple da ih branim i reklamiram samo sam alergican na kako nemanja kaze best buy code i naravno cuvenu srpsku recenicu bolje nema
AMD 965 X4 3.8 Ghz Gigabyte Technology Co., Ltd. GA-890GPA-UD3H 2 x 2 GB DDR3 1800Mhz Silicon X Power HD 6870 Sappiher LC Power Arkangel 850 W Samsung SyncMaster P2470 LOGITECH G400
Pazi postoji jedna kompanija koja se zove IBM, to je 100 godina stara IT kompanija i ima najvise patenata u IT industriji, ako njima dune u glavu da nekoga tuze u IT sektoru tom se ne pise uopste dobro. Mislim da je na drugom mestu Intel, a na trecem mestu Samsung, Apple je negde oko 50-og mesta, sad sam trazio listu, ali nije mi islo od ruke :(.
Zasto Intel ima moc. Evo imas Ultrabook brend, Intel ga gura, on ga je registrovao. Da je to uradio Samsung popio bi tuzbu u roku od 5 minuta, ali Intel ne smeju da pipnu zasto, ako im pak dune da ih tuze, onda ce ovi da im uzvrate samo tako (dignu cene procesora, tuze za neke patente,itd.) Apple nema sa cime da se bori, jedino ako misli da ih napadne sa Slide to Unlock patentom, mozda prodje,...
Ovo sto Apple patentira je smejurija sta patentiraju ozbiljne IT kompanije.
Vredi jedan IBM mnogo manje od Apple-a, ali moc koju oni imaju se ne moze izmeriti $, isto vazi i za Intel. Ista prica je za Microsoft, vredi duplo manje od Apple-a, ali svi veci proizvodjaci telefona placaju ~17$ Microsoftu po uredjaju, jednostavno imaju takav patent da nijedna od kompanija (HTC, Samsung, LG,...) ne smeju da izadju na sud jer bi izgubili cak i udruzeni. Nokia ubira novac od svakog prodatog iPhone-a, Apple to ne moze da izvede.
Klasicna prica Instagram, aplikacija je prodata za milijardu $, ne zato sto ona vredi milijardu, nego zato sto ima potencijalnu moc da uzdrma Facebook.
Pozdrav!
:: Intel ima patente ima moc ? Jel ti mene prizivas :: Gile sine Apple ima toliko patenata i toliko kapitala da moze CELU IT industriju da poseduje.Eto vidis sad cime se ponose a ipad to imao pre par godina a sad 3 puta jacu rezoluciju... :: Ne radim ja za apple da ih branim i reklamiram samo sam alergican na kako nemanja kaze best buy code i naravno cuvenu srpsku recenicu bolje nema :: :: :: :: :: AMD 965 X4 3.8 Gh :: Gigabyte Technology Co., Ltd. GA-890GPA-UD3H :: 2 x 2 GB DDR3 1800Mhz Silicon X Powe :: HD 6870 Sappiher :: LC Power Arkangel 850 W :: Samsung SyncMaster P247 :: LOGITECH G40 :: ::
@Gile ako pricas u globalu najveca kompjuterska kompanija na svetu je HP a posle nje IBM.. IBM je bio sve do 2005-2006- te godine koliko me secanje sluzi pa je primat preuzeo HP!
Sto se tice liste po broju patenata stvar stoji ovako :
`The IFI Claims Patent Service reports that Microsoft was granted 3,094 patents in 2010, behind leader IBM with 5,896, and number two Samsung with 4,551. Apple, number 46 on the list, was granted 563. However, Apple was also cited by the service as having the greatest increase over 2009 in patents among the top 50, with a whopping 94% increase. Still it lags far behind Microsoft.`
Ovo me podseca na patent BT-a koji je prvi izmislio hyperlink...
Onda su se jednog dana posto su u dubiozi setili da bi mogli da uberu pare od svih tih hyperlink-ova i popili macora na sudu...
Mani se ti patenata nego da vidimo kako se oni realno koriste... jebes patente ako se ne koriste... ili nece moci da se primene jos dugeo...
A sto se tice istih mislim da je Srbistan na zacelju liste zemalja po broju prijavljenih patenata a kad pogledas u novinama sve sam izumitelj do izumitelja...
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: Pazi postoji jedna kompanija koja se zove IBM, to je 100 godina stara IT kompanija i ima najvise patenata u IT industriji, ako njima dune u glavu da nekoga tuze u IT sektoru tom se ne pise uopste dobro. Mislim da je na drugom mestu Intel, a na trecem mestu Samsung, Apple je negde oko 50-og mesta, sad sam trazio listu, ali nije mi islo od ruke :( :: :: Zasto Intel ima moc. Evo imas Ultrabook brend, Intel ga gura, on ga je registrovao. Da je to uradio Samsung popio bi tuzbu u roku od 5 minuta, ali Intel ne smeju da pipnu zasto, ako im pak dune da ih tuze, onda ce ovi da im uzvrate samo tako (dignu cene procesora, tuze za neke patente,itd.) Apple nema sa cime da se bori, jedino ako misli da ih napadne sa Slide to Unlock patentom, mozda prodje,.. :: :: Ovo sto Apple patentira je smejurija sta patentiraju ozbiljne IT kompanije :: :: Vredi jedan IBM mnogo manje od Apple-a, ali moc koju oni imaju se ne moze izmeriti $, isto vazi i za Intel. Ista prica je za Microsoft, vredi duplo manje od Apple-a, ali svi veci proizvodjaci telefona placaju ~17$ Microsoftu po uredjaju, jednostavno imaju takav patent da nijedna od kompanija (HTC, Samsung, LG,...) ne smeju da izadju na sud jer bi izgubili cak i udruzeni. Nokia ubira novac od svakog prodatog iPhone-a, Apple to ne moze da izvede :: :: Klasicna prica Instagram, aplikacija je prodata za milijardu $, ne zato sto ona vredi milijardu, nego zato sto ima potencijalnu moc da uzdrma Facebook :: :: Pozdrav :: :: :: :: Intel ima patente ima moc ? Jel ti mene prizivas :: :: Gile sine Apple ima toliko patenata i toliko kapitala da moze CELU IT industriju da poseduje.Eto vidis sad cime se ponose a ipad to imao pre par godina a sad 3 puta jacu rezoluciju... :: :: Ne radim ja za apple da ih branim i reklamiram samo sam alergican na kako nemanja kaze best buy code i naravno cuvenu srpsku recenicu bolje nema :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: AMD 965 X4 3.8 Gh :: :: Gigabyte Technology Co., Ltd. GA-890GPA-UD3H :: :: 2 x 2 GB DDR3 1800Mhz Silicon X Powe :: :: HD 6870 Sappiher :: :: LC Power Arkangel 850 W :: :: Samsung SyncMaster P247 :: :: LOGITECH G40 :: :: :: ::
Ima jos jedan koji je pricao da je kao u top 5 google projekata da je neka inteligencija da ga trazi cela planeta, da je pobedjivao na svim takmicenjima, uspeo je da prevari Natasu Miljkovic (bio kod nje u emisiji pre) posle ga izvalili, da ne poverujes.
Hyperlink je genericka stvar zato su i pukli, to mozes lagano porediti sa Slide to unlock patentom.
@sky Ja sve sto ucim / citam trudim se da zapamtim, samo ne znam kako to jos da unovcim, valjda ce doci vremenom :).
Kakva crna moc u patentima, jel to mislis na ono kad je Google kupio Motorolu i njenih 25.000 patenata za 12.5 milijardi, medju kojima su neki od najvaznijih u mobile sferi? I sad ne znaju sta ce sa tolikom moci pa oce da prodaju Motorolu Huaweiju! Moc koju oni imaju ne moze se izmeriti $ hahah, ti stvarno ne znas o cemu pricas...
Broj postavljenih tema: 60423. Broj poslatih odgovora: 647711. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.