Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Tehnika
Telefoni: mobilni, fiksni, ...
Potpuni sam noob u Android-u. Oprostite mi. Pitanja slede:
STRANA 1 OD 1
tortojed Potpuni sam noob u Android-u. Oprostite mi. Pitanja slede: 13.10.2012. 22:02 T48406

status: user
broj poruka: 11012
1. imao sam, do pre dva dana Samsung S8000 Jet. Java OS. Sada imam Galaxy S Advance na kome se trenutno nalazi Gingerbread.
Pitanje: u gornjem desnom uglu ekrana, ikonica koja oznacava modove/režime pristupnosti servisima provajdera se, manje-vise stalno menja - simbol ``3G`` ustupa mesto simbolu ``E``, pa zatim ``H``. Bez nekog, meni jasnog, uocljivog povoda - promene lokacije itd. Da li je ono ``E`` oznaka za ``Edge``, a ``H`` oznacava ``HSDPA mode`` (telefon podrzava HSDPA i HSUPA)?

2. Primetio sam da pojedine aplikacije rade ``u pozadini`` i da jedu kredit (mts prepaid) koristio ja Net ili ne. Iskljucio sam neke, ali opisi funkcija pojedinih aplikacija su takvi kao da ih je (sa engleskog jezika na srpski) prevodio rahmetli Moamer-el-Gadafi, pa se plasim da ne iskljucim/deinstalisem nesto bitno. Ima li gde kakvog postenog uputstva na ovu temu?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
obradmi ...... 13.10.2012. 22:14 #447437

broj poruka: 7732
settings>wireless controls tu podesi kako tebi odgovara t.j da li da ti ukljucuje net preko mobil operatera ako nema WI FI itd ... tu ces naci sto te zanima.

uroshnet re 13.10.2012. 22:15 #447438

broj poruka: 1033
Kod androida su ti podaci (tj internet preko provajdera iliti 3G) posebna opcija, kao sto je bluetooth ili wi-fi itd. znaci kad ti ne treba odes lepo u podesavanja/bezicne veze i mreze/mobilne mreze, kad udjes tu imas da stikliras (ukljucis) prenos podataka tj 3G ili da destikliras (iskljucis). A te aplikacije koje se pale u pozadini su uglavnom default od proizvodjaca instalirane i nemoguce ih je obrisati bez rootovanja telefona.
obradmi Ukljuci net preko mobilnog 13.10.2012. 22:21 #447439

u slucaju da ti trebaju google servisi google map .latittude i slicno ,pomazu ti da vidis gde se nalazis gde god otisao.Na default iskljuci ,ali ukljuci to po potrebi.

gliga79 Ovdi imas sve 13.10.2012. 22:29 #447442

broj poruka: 4641
http://www.androidsrbija.com/?time=1350160086
Ja sam dva dana izgubio ali sam ga odradio i optimizovao do kraja.

Vidi mejl posalji ponovo, nista mi nije stiglo kao odgovor.
Ne idi na reply.

Intel i5 2500k, Noctua NH-D14, Asus Maximus IV Gene - Z, MSI Cyclone 6850 Power Edition, 4x2Gb Hyper X 1600mhz Genesis (gray), HDD WD 640 gb, Samsung F3 1tb, Seasonic S12D 850w

Coa87 re 13.10.2012. 22:31 #447443

broj poruka: 372
Prijatelju moj, najbolje ti je da poiskljucujes sve sinhronizacije, ako ih ne koristis, posto one traze net non-stop...

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=2513344
http://gpuz.techpowerup.com/11/06/03/h35.png
http://www.speedtest.net/result/1924886095.png

tortojed Odavno znam ovo za google maps - imao sam ih i na Jet-u, sa... 13.10.2012. 22:50 #447446

pokazivanjem pozicije na kojoj se trenutno nalazim (to mi je bilo i jeste vazno zbog planinarenja/putovanja). To mi je jasno. Jasno mi je i da ne mogu da obrisem sta hocu ako tel nije rutovan. Cudno mi je ono povremeno menjanje simbola - 3g/H/E. Na Jet-u se menjalo sa 3G na E (crveni kvadratic sa svetlosivim E u sredini).

Ima jos jedna stvar koja me (pomalo) nervira kod ovog telefona (inace je zver od hardvera, displej=prva liga...): alarm se dezaktivira ako telefon iskljucim. Znam, za mnoge korisnike to je sitnica, neki nece ni primetiti. Meni je to relativno vazno, jer stedi bateriju i osigurava mi nocni mir. Ovde alarm radi samo ako je tel ukljucen, pa da bih onemogucio dobijanje poziva, svaki put kada hocu i mir i ukljucen alarm, moram da ``otkazujem fonijske usluge```.

Imao sam do sada bezbroj telefona i za barem 3 poslednja modela mogu sa sigurnoscu da tvrdim da je alarm ostajao aktivan i nakon iskljucenja telefona (Nokia 6300, Nokia 6120, S800 Jet).

edit:@Coa - iskljucio sam sinhronizacije. Hvala.
@Gliga - hvala. Nisam isao na reply, nego copy address/paste/new message i sve je otislo kako treba - eno poruke u mom ``sent messages``...Al` dobro, poslacu ponovo...
harry87 ... 13.10.2012. 23:02 #447447

broj poruka: 853
3g/E/H ti se menja kad on hvata losije mrezu, ko nekad kad si gubio signal, e sad bukvalno izgubis signal sa H pa ti predje na E, a to prelazenje jos dolazi ako si prikacen na repetitor gde puno korisnika koristi net, pa onda nema dovoljno da da svima da imaju H, vec pusti E i 3g, ovo drugo mi je rekao poznanik koji radi u telenoru, da se ogranicim ako nisam u pravu :D!!

tortojed @Harry, hvala i tebi, hvala Obradu, hvala Uroshnetu. 13.10.2012. 23:14 #447448

Da, i ja sam pomislio da se radi o slabijoj vezi kada se pojavi ``E``. Signal (noseci, to jest ``carrier``) je nepromenjene snage ali realni protok pada...

markopvict Vidim ja, vratices se ti svome Jet-u 13.10.2012. 23:16 #447450

broj poruka: 4515
ili jedinom aparatu za koji ne postoji manulal, odnosno, nije potreban :)

Android bloatware!

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
tortojed Da znas da sam hteo da mu se vratim! Ali, sta da se radi - novo vrijeme 13.10.2012. 23:24 #447451

drugovi, postavlja pred nas i...nove zadatke...! (Buldozer, ali ne Dekin, nego Breceljev).

Ma, OK, je to sve, ja imam dve neoprostive mane: 1.strashno volim da ucim. 2. memorija me opako dobro sluzi (zato sam se rastao od zene, he, he - da oprostiim, mogu. da zaboravim - to nikako, he, he, he!).

Nego, da li iko ima pojma, u vezi ovoga nefunkcionisanja alarma kada je tel iskljucen - je li u pitanju takav dizajn hardvera, ili se radi o bug-u u firmware-u odnosno u aplikaciji koja kontrolise alarm clock?

VMARC I posle se iOS ne isplati... 13.10.2012. 23:34 #447453

broj poruka: 9437
Isplati se kroz kredit :) On OTB nista sam ne skida.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
HP ProBook 4530s
Core i3 2330M, 8GB RAM, HD3000
OS X Mountain Lion 10.8.2

tata02 ... 14.10.2012. 00:07 #447456

broj poruka: 845
Колико знам не може да се укључи аларм кад је телефон угашен. Ако ти нешто значи ти га стави на offline режим или режим летења па ће ти радити аларм а неће те нико узнемиравати. Поздрав!
savatije ja sam jos grdji noob, ali alarm 14.10.2012. 00:10 #447458

broj poruka: 1121
za androida ima logike da alarm nije operativan kada je telefon off, ipak je to operativni sistem....analogija sa PC-jem ( ajde samo da zaboravimo budjenje alarmom iz bios-a) ni moj HTC to ne moze, pa mislim ni bilo koji drugi

DELL INSPIRON 17R N7110

obradmi Airplane mod 14.10.2012. 00:23 #447463

iskljucuje sve veze ka mobilnom ukljucujuci i FM radio ,slicno kao kad je ugasen mobilni a budilnik radi.

quna ... 14.10.2012. 00:28 #447464

broj poruka: 1653
Moj fazon je - iskljucim sve i izvucem widget-e na jedan desktop i po potrebi ukljucujem sta mi treba.

i5 750 : ga-p55-usb3 : 2x2gb geil black dragon : gainward gts250 512mb :
samsung f3 500gb : creative audigy : corsair tx650 : xigmatek asgard : samsung 931bw

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Mikishon89 Re 14.10.2012. 00:46 #447470

broj poruka: 2416
Brate uključiš/isključiš mobilnu mrežu kad završiš surfovanje i to ti je to nema šta da ti jede kredit.

http://www.speedtest.net/result/1805517734.png
http://www.pingtest.net/result/58304946.png
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=2460287

Mikishon

JovanZ re. 14.10.2012. 00:49 #447471

broj poruka: 3012
proguglaj andriod firewall, zahteva root ali ce ti pomoci da limitiras programe koji izlaze na net. Gasenje sinhronizacijeane pomaze skroz.

u podesavanjima mozes da podesis fon da koristi 2g samo, ukoliko ti ne treba brz net, ikonica vise nece da se menja a baterija ce ti osetno duze trajati

stavio bih linkove za firewall ali sam na fonu sada. sorry.
JovanZ re. 14.10.2012. 00:49 #447472

broj poruka: 3012
proguglaj andriod firewall, zahteva root ali ce ti pomoci da limitiras programe koji izlaze na net. Gasenje sinhronizacijeane pomaze skroz.

u podesavanjima mozes da podesis fon da koristi 2g samo, ukoliko ti ne treba brz net, ikonica vise nece da se menja a baterija ce ti osetno duze trajati

stavio bih linkove za firewall ali sam na fonu sada. sorry.
tortojed @Mikoshon@Tata@ObradMi@Savatije: rekoh da za tu caku znam 14.10.2012. 01:06 #447473

odavno (flight mode, iskljucivanje kompletne mreze...). Stvar je u tome sto sam imao telefone kojima namestim alarm (sa sve snooz-om u razmacima od 5 minuta), ISKLJUCIM ih i ``budilnici`` zvone u odredjeno vreme a telefon se samo prividno trgne iz smrta, brate (dok ``drnda``), zatim ponovo zamre i takav ostaje dok ga ne UKLJUCIM. Na taj nacin, uspevao sam da Jet-a koristim i po 3-4 dana, na jednom punjenju baterije. Savatije, tako ti Savaota, tvoja izjava ``pa mislim ni bilo koji drugi`` nema smisla... I Jet ima NEKAKAV operativni sistem, zar ne? Zasto bi operativni sistem u ovom kontekstu bio prepreka? U sustini, ukoliko BATERIJA nije uklonjena, cak i kada je telefon u stanju ``turned off`` (a ne ``put to sleep`` ili ``stand by`` ili ``hibernated``), njegov BIOS (tesno spregnut sa satom) je ziv... Pozivalac dobija obavestenje da je pozvani telefon ``nedostupan`` ali ovaj je ``ziv`` (srce mu radi tik-tak)...

savatije jes to tako...iima logike,,, 14.10.2012. 07:51 #447484

broj poruka: 1121
ali izgleda samo za korisnika, ali ne i za onog ko je projektovao...

DELL INSPIRON 17R N7110

Pisko Re: @Mikoshon@Tata@ObradMi@Savatije: rekoh da za tu caku znam 14.10.2012. 09:56 #447489

broj poruka: 6670
U pravu si da svi noviji telefoni imaju nekakav operativni sistem, razlika kod androida je, da funkcija alarma nije izvučena izvan os-a da bude nezavisna od njega, kao na prethodnim telefonima (recimo, kao kada to isto podesiš na računaru da se u bios-u podesi i da bios pali računar u zakazano vreme) iako se i na starim telefonima alarm podešava setovanjima iz OS-a, kao i sada kod androida, to setovanje je ostajalo zapamćeno i procesuirano i van funkcionisanja OS-a. Kod androida, to je proces, kao i svaki drugi, i bez podignutog i funkcionalnog sistema, ne radi. Ovo zato, što je uloga androida da nas prati i špijjnjra UVEK, a za kaznu, neće da radi ništa.
Provalili ljudi foru sa isključivanjem - e, nećete.
Dalje, prokljuvio si delomično za menjanje ikonice signala. Android je ovde a i telefoni, malo savršeniji pa pokazuje stvarno stanje i kvalitet veze. Kod starih telefona, ako se registruješ na 3g, on pokazuje 3g ako bazna stanica ima tu mogućnost - a laže ako ona ne radi ili je zauzeta tj. preopterećena. Android ti lepo pokazuje koliko te u stvari zakidaju jer im je servis preopterećen, drkaju po njemu ili ko zna šta pa padaš na 2g ili gore, iako plaćaš 3g. Sad, to nervira, ali bar ne nervira telefon jer bi čovek mislio da je spor, nego provajder.
Za štednju, podesi sinhronizaciju i pogotovo backdoor pristup netu, samo na wireless, tako štediš kredu a imaš kad-tad sinhronizaciju. Kad ti treba, uključiš (navigacija i teška dokolica u vukojebinama bez wirelessa).

Budale računaju na sreću.

:: odavno (flight mode, iskljucivanje kompletne mreze...). Stvar je u tome sto sam imao telefone kojima namestim alarm (sa sve snooz-om u razmacima od 5 minuta), ISKLJUCIM ih i ``budilnici`` zvone u odredjeno vreme a telefon se samo prividno trgne iz smrta, brate (dok ``drnda``), zatim ponovo zamre i takav ostaje dok ga ne UKLJUCIM. Na taj nacin, uspevao sam da Jet-a koristim i po 3-4 dana, na jednom punjenju baterije. Savatije, tako ti Savaota, tvoja izjava ``pa mislim ni bilo koji drugi`` nema smisla... I Jet ima NEKAKAV operativni sistem, zar ne? Zasto bi operativni sistem u ovom kontekstu bio prepreka? U sustini, ukoliko BATERIJA nije uklonjena, cak i kada je telefon u stanju ``turned off`` (a ne ``put to sleep`` ili ``stand by`` ili ``hibernated``), njegov BIOS (tesno spregnut sa satom) je ziv... Pozivalac dobija obavestenje da je pozvani telefon ``nedostupan`` ali ovaj je ``ziv`` (srce mu radi tik-tak)..
::
obradmi Re: @Mikoshon@Tata@ObradMi@Savatije: rekoh da za tu caku znam 14.10.2012. 10:25 #447492

Napravis shortcut na desktopu za ikonicu airplane mod ,koju kad dodirnes on te iskljuci sa mreze ,tako sam ja kod mene napravio ,imas u androidu neku vrstu task menadzera gde mozes da pogledas sta ti je iskljuceno ,a sta je ukljuceno ,kao i koji servisi trose najvise bateriju ,to ces vremenom da skapiras ne mozes sve odjednom.Niko nije odmah sve provalio.

:: odavno (flight mode, iskljucivanje kompletne mreze...). Stvar je u tome sto sam imao telefone kojima namestim alarm (sa sve snooz-om u razmacima od 5 minuta), ISKLJUCIM ih i ``budilnici`` zvone u odredjeno vreme a telefon se samo prividno trgne iz smrta, brate (dok ``drnda``), zatim ponovo zamre i takav ostaje dok ga ne UKLJUCIM. Na taj nacin, uspevao sam da Jet-a koristim i po 3-4 dana, na jednom punjenju baterije. Savatije, tako ti Savaota, tvoja izjava ``pa mislim ni bilo koji drugi`` nema smisla... I Jet ima NEKAKAV operativni sistem, zar ne? Zasto bi operativni sistem u ovom kontekstu bio prepreka? U sustini, ukoliko BATERIJA nije uklonjena, cak i kada je telefon u stanju ``turned off`` (a ne ``put to sleep`` ili ``stand by`` ili ``hibernated``), njegov BIOS (tesno spregnut sa satom) je ziv... Pozivalac dobija obavestenje da je pozvani telefon ``nedostupan`` ali ovaj je ``ziv`` (srce mu radi tik-tak)..
BassivitY prva `greska` 14.10.2012. 17:47 #447542

broj poruka: 911
je sto si na pripejdu (ovo nemoj da shvatis pogresno) jednostavno smartfon nije to sto jeste bez neta a na pripejdu net je papreno skup, mada to nije glavna stvar.
moja preporuka je da skines advanced task killer, ima mali widgwt velicine standardne ikonice koji kad dodirnes gasi sve nepotrebne procese, oslobadja ram i sve ostalo. Sto se neta tice, iskljuci sinhro obavezno. U notification baru imas opcije da klikom aktiviras mobile data i ostale funkcije kako ti koja zatreba. Hsdpa trosi bateriju mnogo, za regularan surf operom mini (kad si na mobilnom netu) ti je sasvim dovoljan edge jer mini opera ima turbo funkciju pa ti drasticno stedi MB, u mom slucaju 89% na oko 600mb. Takodje, proverus s vremena na vreme sta ti najvise jede bateriju. Srecno sa edukacijom! btw, ne mozes da deinstaliras nista bitnos jer tel nije rutovan ...tako da slobodno brisi bloatware koji ne koristis
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
CARPE DIEM

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60423. Broj poslatih odgovora: 647702.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs