Posto je informisanost o ovoj pojavi razocaravajuca (Galaxy Camera je najavljena pre cirka 6 meseci, pojavila se na trzistu u USA pre vise od 20 dana) hajde da Vas malo informisem detaljnije, kome se neki deo svidja slobodan je da kritikuje.
Trenutno su 2 OS-a, main (Android i iOS), treci je trenutno WP 8 - Windows Portable, Windows mobile ne postoji vise i cetvrti igrac je BB.
Android krajem ove godine poseduje oko 75% svetskog trzista Smartphone-a, dok je iOS na nekih 15-ak %. WP je mozda 5% preskocio ostatak je Bada, Symbian i BB. Sta ovo znaci? Android kao najzastupoljeniji sistem na svetu i u skoro svim drzavama na svetu (u US je iOS najzastupoljeniji) trenutno dominira trzistem. Najvaznija prednost ovakvog marketshare-a je da u svim drzavama gde je Android main sistem medju masom, manji sajtovi i startup-ovi ce se odlucivati da naprave app za Android dok ce im iOS sa 5% korisnika biti 10-a rupa na svirali, ove ostale necu ni da pominjem. Ovakav primer mozete videti kod nas, neki su se smilovali pa su izbacili iOS app dok nekima to ne pada na pamet. Ovakav trend ce dovesti do jos vece popularnosti Android-a i dodatnog povecanja market share-a dok ce iOS biti u stagnaciji. Kina koja je najvece Apple-ovo trziste ili pak drugo ali preti da pretekne USA trziste, je cela u fazonu Android-a, gde je market share Androida preko 90%, dok je Apple spao sa proslogodisnjih 14% na nekih 8%-9%. Cool faktor Apple je izgubio u Kini po vodecima analiticarima, taj trend se prebacio na Samsung i Lenovo koji je krenuo agresivno u tu pricu. Samsung trenutno poseduje oko 14% trzista u Kini, ali po recima analiticara Lenovo koji je pocetkom ove godine bio na 2% do 3% sledece godine pretice Samsung i postaje no.1 u Kini. Apple-u je akcija izgubila u prethodnih par meseci 180$ dok je jedno vreme ta cifra bila preko 200$ pre svega zbog dizanja margina i relativno loseg stanja na trzistu u Kini. Medjutim uprkos svemu Apple je zabelezio jako lep rast u USA gde po jednom istrazivanju ima 52% trzista, dok po drugom je na 42%-43% dok je Android i dalje broj 1, sta je tacno nemam pojma.
Koji je bolji sistem, Android ili iOS ili pak WP 8? Android nudi out of the box sve + je broj app-ova neverovatno veliki, jos ako se na to doda tona free app-ova i gomila app-ova koji se mogu primenjivati kod nas (razni servisi) ja mislim da je za naseg prosecnog kupca Android uredjaj najkorisniji i nudi najvise za cenu. iOS kao sistem out of the box je najgori od gore 3 pomenuta, jer se sve mora kesirati, postoje neki free app-ovi, ali to je daleko u odnosu na Android, file system mozete da sanjate, bluetooth kao da ne postoji i ostalna ogranicenja koja su osmisljena da Vam uzmu $ iz dzepa.
Kada Jailbreakujete uredjaj dobijate ono sto se dobija kod Androida out of the box, medjutim ti add-onovi kostaju, vecina se moze dobiti za dzabe, medjutim ovi noviji idu kroz online proces sertifikacije, pa se mora platiti. Uprkos svemu i dalje ce biti budzenja itekakvog jer je iTunes strasno lose resen. Srecom i tu postoji zamena koja se zove iFunbox koja resava sve probleme prebacivanja fajlova na super lak nacin.
WP je slican Android-u i nudi stosta out of the box, ali fali podosta aplikacija, ali se manje vise sve moze uraditi kako treba. Najveca mana po menj je sto Google ne planira da u skorije vreme izbaci Gmail ili neku drugu svoju aplikaciju za WP vec ce korisnik biti prinudjen da koristi neku 3-rd party budzevinu ili default aplikaciju koja bi barem meni vrsila funkciju. UI WP8 je po meni nesto najbolje na trzistu i moje licno misljenje je da ce se izdvojiti kao jak treci igrac. Takodje sistem je lepo povezan sa Microsoft-ovim servisima ukljucujuci Skype koji je tek godinu dana u njihovom vlasnistvu.
Ono sto treba naglasiti jos je dinamicnost sistema, iOS je red staticnih ikonica - najgore reseno, Android nudi gomilu widget-a sot je bolje resenje, dok WP8 nudi Live Tile-ove koji mogu da bacaju informacija kao Android i iOS zajedno puta 2 sa pocetnog screen-a.
Ogromna mana koja dolazi sa Android telefonima je fragmentacija. Ako kupite jeftiniji uredjaj jako je moguce da ostajete na toj verziji Android-a, ako uzmete flagship uredjaj Samsung po dosadasnjoj praksi nudi sledece dve generacije Android-a sto je sasvim ok, HTC zeza u poslednje vreme, dok se Sony i LG manje vise ok ponasaju. Posto je ovde vecina advanced moj savet Vam je da pri kupovini telefona idete na trenutno flagship uredjaje ili na Nexus, sve ovo ispod nece ponuditi pravo Android iskustvo i najverovatnije ce te zakovati na toj verziji Android-a. Naravno uvek postoji ROM, ali nije to to kao defaultna revizija koju kompanija valjano istestira..
Sada se postavlja pitanje hw uredjaja i sta je sve doslo u prethodnoj godini i sta se moze ocekivati u narednoj. Po vecim sajtovima telefon godine je SGS 3, drugi je HTC DNA (u Evropi valjda butterfly ili J), glavni feature ovog telefona je full HD rezolucija (1920x1080) na telefonu sa display-om od 5`. Motorola Maxx HD je jos jedan uredjaj vredan paznje, jer je fantasticno dizajniran cija baterija traje najduze na trzistu. Jos 2 telefona vredna oaznje su Note II koji je Snoopy review-ovao i HTC One X koji je ostao u senci zbog SGS 3. Uprkos svemu po meni telefon godine je Nexus 4 sa cenom od 300$. Jednostavno taj telefon nudi vise od SGS 3 a kosta duplo manje, sto je idealan slucaj, ko moze da ga nabavi po toj ceni u USA ili za 300 evra u nekim drzavama EU neka ga kupuje odmah.
Takodje ove godine je predstavljen redizajnirani iP 5 koji brutalno dobro izgleda sa znatno manjim display-om od Android konkurencije. Meni bi licno smetao telefon velicine SGS 3, iPhone 5 iako inferiorniji uredjaj sa mnogim iOS manama koje su upecatljive na tabletima je uredjaj koji bih ja uvrstio u uzi izbor pri kupovini telefona. Takodje ogroman bonus koji je iPhone 5 doneo je mozda i najjaca zavrsna izrada na trzistu. Telefon jako tesko puca pri padu, sto je po meni odlican pomak u odnosu na prethodne iPhone-ove i konkurenciju. Mana iP 5 je aluminijum koji se guli sto je po meni ogroman minus za telefon koji se se prodaje zbog dizajna i kvaliteta zavrsne izrade.
Nokia je sa Lumia telefonima druge generacije odradila super posao. Lumia 920 koja je po meni hardware-ski najkompletniji uredjaj. Jedan od najkvalitetnijih display-a na trzistu, telefon fenomenalmo izgleda, tezak je kao tenk (manje vise mana), display tesko puca, kamera najbolja na trzistu (iako je slabo koristim) itd. i ije ni premalo ni preveliki taman. Ali opet da ovaj telefon ima na sebi Android ne bih se razmisljao da ga uzmem, ali posto je na njemu WP8 koji je jos u povoju pre bih se odlucio za neki iOS ili Android uredjaj.
BB se vraca u igru sa BB10 uredjajima 30. januara sledece godine, gde ce opasno uzdrmati Apple na ovom polju u USA i vratiti ogroman broj korporativnih usera. Neki koji su dev-ovi koji suimali prilike da se igraju sa ovim BB 10 OS-om kazu da je OS fantastican.
Inace najveci razlog zasto je Apple uspeo da natera NTSB da predje na iPhone je pre svega zbog Messages app-a koji je omogucio komunikaciju iOS korisnika koja je valjda bila enkripyovana, to isto je nudio i BB, ali iOS je nudio znatno vise aplikacija, znatno bolji ekosistem i jako lepe i kvalitetne uredjaje u pogledu hardware-a.
Sta bih ja Vama preporucio da uzmete. Ako zelite super Android prvi pik je Nexus 4 jer nudi najvise za cenu (300$(€)), sledeci top Android je HTC DNA (Butterfly ili J u Evropi kada stigne), posle ide klasika SGS 3, Motorola Maxx HD ili pak One X. U low end segmentu bih samoo jurio HTC ili pak neki LG serije L, takodje ZTE i Huawei nude dosta za cenu, ali tu se u pitanje dovodi fragmentacija.
Takodje dobar telefon u low end segmentu je po meni HTC 8s, iako je na njemu WP8 telefon je sasvim lepo napravljen i nudi stosta, ako ga uporedim sa najnovijim Ace-om, Ace je jad i beda.
Takodje ako zelite lepo dizajniran telefon idite na iP5, necete sigurno pogresiti, ali se telefon mora dobro cuvati jer se boja na aluminijumu guli i ostaje goli metal na kraju, moj savet je da se uzme neki case.
Apropro sledeceg refresh-a, iP 6 bi trebalo po nekim rumorima da dodje vec pocetkom proleca kada se moze ocekivati SGS 4 sa quad A15 cpu-om za zahtevne procese i quad A9(ili 8) za manje zahtevne procese, nekom kamerom od 12 MPx i najverovatnije sa 1920x1080 display-om od 5`, Note 2 ce verovatno nesto kasnije. Motorola priprema Phone X koji ce konkurisati iPhone-u, ali ce izgleda biti dostupan samo u USA jer se Motorola pre par dana povukla iz Evrope. Za HTC se jos nista ne zna, ali DNA je neki medju uredjaj, dok se pravi konkurent SGS 4 moze ocekivati nesto kasnije - na jesen sa Tegrom 4 najverovatnije.
Apple je dominirao trzistem skoro 3 godine, ali ti dani su prosli. Google je uvideo da su veci Tablet maker-i u nesposobnosti da izguraju Android pa je sama kompanija resila da krene sa super jeftinim Nexus-ima koji su razvalili prodaju i oduzeli ogroman broj kupaca Apple-u. U USA taj trend je gurao Amazon, koji je maznuo petinu trzista za sebe pro cemu planira slicnu ekspanziju sa svojim telefonom dogodine. Amazon na primer za cenu iPad mini-ja nudi 8.9` tablet, dok za 200$ nudi Kindle Fire koji je nesto losiji od Nexus-a 7.
Trenutno najbolji veliki tablet je iPad, ali trziste se pomera sa vecih na manje tablete, gde je bitna niza cena. Tu dolazi Nexus 7 koji je superiska odradjen i svima koji se pitaju koji tablet da uzmu licno bih odmah preporucio njega jer dosta za cenu. Dijagonala od 7` je po meni mala, ali savrseno korisna. Ne znam da li se pojavio iPad mini kod nas i koja je razlika u ceni, ali uprkos svim manama iOS-a mali je fantastican, ali bih potencijalnim kupcima preporucio da sacekaju jer ce novi iPad Mini doci najverovatnije u martu sa Retina rezolucijom. Paralelno sa Nexus 7 je predstavljen i Nexus 10 koji nudi najbolji display na trzistu sa nesto losijom baterijom i losijom zavrsnom iradim za 100$ manje, po meni to je tablet itekako vredan razmatranja.
Ako kupujete veliki tablet, idite slobodno ili na iPad ili na Nexus 10 u zavisnosti koji Vam sistem vise odgovara. Ako se ide na manje tablete, oni Prestigio krsevi su losi, prvi malisa vredan kupovine je Nexus 7, drugi koji i kod mene pao u razmatranje je iPad Mini jer ima najbolju zavrsnu izradu od svih tableta na tezistu, fantasticno izgleda i ima prakticno idealan odnos stranica. Pri kupovini Asus-e bih izbacio iz razmatranja, mozda bi jedino ostao u kombinaciji TF 300 koji je 8.9` tablet koliko se secam, koji savrseno popunjava gap izmedju velikih i maloh tableta sa najboljim WiFi prijemom na trzistu.
Takodje jako bitna stvar pri odabiru tableta je odnos stranica. 4:3 je idealan odnos za internet jer se sve lepo vidi u oba moda (portrait i landscape), ali je za video losiji. 16:9 je losiji za Web dok je idelan za video. Ja na tabletu gledam samo trailer-e za filmove, pa mi je pomisao da gledam bilo kaakv film na 9.7` ili pak 10.1` ekranu nelogicna. Najveca prednost koju bih dao iPad-u trenutno je bas taj 4:3 odnos stranica.
Apropro softverskih mana. Za iOS je sve navedeno, sa tim sto se ovo ispoljava itekako na tabletima. Android ovde trenutno ima problem koji postaje sve mizerniji iz dana u dan, a to je nedostatak pravih tablet aplikacija. Dokaz da se stosta menja ovde je da je pre par dana izbacen Flipboard za Android tablete koji je must must have aplikacija za tablete, a trend je takav da ce za godinu do max 2 Android tableti nuditi isto, ako ne i vise aplikacija koje trebaju prosecnom korisniku. Najveci plus koji Android ima u odnosu na iOS je opet start screen koji nudi zilion informacija i sa savrseno sredjenim UI-em.
I da ne zaboravimo treceg igraca Microsoft i Surface RT. Surface je cist pro tablet koji nudi neke druge prednosti koje iPad i bilo koji Android tabletmogu da sanjaju, kacenje USB-a, full Office, tastaturu kao cover itd. Mana mu je opet sistem koji ima relativno malo aplikacija, ali opet ono sto Microsoft nudi ova druga dva igraca ne nude. Surface RT je sistme koji ne moze poknuti x86 aplikacije, pa je zato izbor aplikacija jad i beda, ali popravice se vremenom. Cena je manje vise visoka, ukljucujuci nesretni cover koji kosta 100$, ali kome su iPad i Android tableti igracke, ovo sigurno igracka nece biti. Tablet je zamisljen da se koristi pre svega u Landscape modu, zato je 16:9 odnos, dok je portrait mode manje vise los.
Inace zavrsna izrada je na jako jako visokom nivou, stavise najbolja je na trzistu, ja procitah na Flipboard-u da je jednom coveku u USA ispao tablet iz auta na put i da je zatim tablet bio 3 puta pregazen automobilima koji su isli preko 60mph, kada je covek pokupio tablet, tablet je radio, ja mislim da je cak i display ostao citav.
Microsoft je tablet trziste dodatno zakomplikovao obecavajuci x86 tablet koji je imba dobar. Cena je nesto visa, ali to je uredjaj koji unificira sve u sebi, od tableta do ultrabook-a. Cena je 899$ bez dock-a ili keyboard cover-a, dok je sa keyboard cover-om 1000$. Ovo sto ovaj tablet izdvaja od konkurencije je to da je nesto tezi, ima ventilator u sebi, najbolje tablet performanse i na njega se moze instalirati bilo koja aplikacija jer je x86.
Ova prva generacija mozda nece biti nesto zanimljiva jer je tablet robustan, medjutim sledece generacije obecavaju stosta zahvaljujuci izumu GE koji omogucava hladjenje CPU-ova nekom novom tehnologijom (koja mozda bude debitovala na trzistu vec sledece godine) pri cemu ce tablet biti znatno tanji, a samim tim i laksi sto otvara put velikom broju x86 tableta, jos ako se na to doda low power Intel CPU koji ce dock sa next gen Intel-ovih procesora koja se ocekuje na prolece vidi se da uprkos losoj prodaji Surface-a i relativnom neuspehu W8 za Microsoft nije situacija toliko losa kao sto se cini.
I da jos jedna stvar. Pre par dana se pojavila informacija o 99$ Acer tabletu, ali verovatno malo vas zna da se ta informacija prvi put pojavila na benchu i da je Verge prvi preneo tu informaciju i naveo kao izvor Serbian forum i lonk ka toj temi na benchu. Cena tog tableta bi kod nas trebala da bude 15k-16k dinara sto je sasvim ok.
U svetu, ali kod nas Chromebook-ovi nisu nesto popularni, ali mislim da ce pre ili kasnije doziveti popularnost. Kome treba laptop koji ne moze stosta da uradi i koristi se pre svega za net Chromebook je super stvarcica. U USA se nude tri modela jedan dva Lenovo modela, gdeje jedan budzetni - 200$ (Intel) a drugi high end sa cenom od 300$, dok Samsung nudi dual A15 based masinu za 250$. Iako nemaju neku prodaju pokazuju interesovanje Google-a kao kompanije za desktop trziste i ekspanziju svojih cloud servisa koji ce postajati sve dominantniji u buducnosti. Ako nekom treba masina koja je funkcionalnija od tableta, dugo drzi bateriju i jako je kompaktna, a koristice se samo za net, barem se u USA lep broj korisnika odlucuje da koriste Chrome OS based masine. Ovo je jedan segment trzista koji ce biti interesantan i kako ce se kretati u buducnosti.
Posto sam malo backo akcenat na Mobile scenu, hajde malo da pogledamo PC scenu.
Kada sam dosao na ovaj forum, sve je vrvelo od raznih vesti u vezi PC-a, ali danas tih vesti zanemarljivo malo ima i nisu nesto intresantne.
Intel je pre par godina shipovao 50% - 50% cpu-ove, (desktop mobile). Danas mobile vodi podosta, Desktop trziste se smanjuje postaje sve manje i smesno, ceo shift se vrsi na mobile, gde su CPU-ovi u lap-ovima mozda 10% do 20% max sporiji od onih u Desktop masinama, ali grafe su ipak i dalje u velikom zaostatku u odnosu na Desktop.
Apple kao najvrednija kompanija na svetu ima preko 70% prohoda na iOS uredjajima i cak pocinju Mac-ove da prilagodjavaju mobile uredjajima kroz sam OS, Microsoft je uradio to jako lepo sa W8.
Intel-u trenutno nije najveci protivnik AMD, vec Qualcomm koji proizvodi S4 Pro chipset koji je trenutno najbrzi (mozda je malo sporiji od Exyons-a u N10 sa dual A15), ali u smartphone-ima drzi glavnu rec. Verovali ili ne Qualcomm vredi vise od Intel-a za par , sto je interesantno, takodje Qualcomm pravi LTE cipove koji ce se u buducnosti sve vise i vise ubacivati u smartphone uredjaje. Zato se Otelini povukao - dobio otkaz jer nije u stanju da vodi AMD je trenutno previse slab da bi se upustio u to trziste, dok sa druge strane nVidia mlati pare preko Tegre 3 samo tako, Tegra 4 ce tek biti prekretnica na trzistu.
Apple u zelji da postane nezavistan od svih je krenuo u development svojih SOC-ova, prvi te vrste je A6(x) koji je trenutno sveobuhvatno najbrzi na trzistu. Plan im je da se najverovatnije za 5 godina, eventualno do kraja ove decenije prebace skroz na ARM arhitekturu. Prepisivanje software-a ce biti manje vise bolno, ali ipak veci igraci kao Adobe ce to brzo prioagoditi, a ako se doda podatak da se sve vise App-ova na Mac app store-u bazira na mobile verzijama koje su prilagodjene desktop-u, ta transformacija nece biti toliko bolna.
Google trenutno zivi svoj san, cak je poceo je da naplacuje corporate segmentu Google Docs uz izgovor da ce na taj nacin imati vise novca da ulozi u taj projekat, da li ce to stvarno tako biti videcemo ili samo zelja za vecom kolicinom novca.
Sledeca godina bice krajnje interesantna, jer ce Intel najverovatnije uspeti da spusti x86 u tablet vode na bolji nacin nego trenutno, videcemo sta ce BB uraditi sa BB10 i da li ce Se WP8 telefoni prodavati i sledece godine kao i ove ili je u pitanju samo hype koji je digao W8. I finalno kako ce se Apple snaci na trzistu i da li ce uspeti da poboljsa svoju situaciju koja nije toliko sjajna.
:: Da :: :: @aco L9 je solidan telefon ima ga drugar, ali njega nesto zeza WiFi izgleda da je ubo falican primerak xd,.. :: :: Pozdrav :: :: :: :: samo ne razumem ovo u 2. postu poslednji pasus- sta ce note 2 malo kasnije? Mislio si note 3 verovatno :: :: :: :: :: ::
S obzirom kojom brzinom se razvija Android i kojom brzinom uzima sve vise maha na trzistu, ne bi me cudilo da jednog dana bude na fazon Skynet-a. Jos samo da dodje Arni da nas pobije! xD
Zbog marketshare-a ce da se odlucuju da prave aplikacije za Android? Svidja mi se tvoj entuzijazam ali tom logikom bi prodavao sneg Eskimima i pitao se sta ja to radim pogresno. Evo i prigodne ilustracije: http://www.dodaj.rs/f/Q/WV/3ram2SxW/iceberg340.jpg U sustini, problematika je prilicno slozena a tvoje poimanje iste je prilicno naivno.
:: Apple-u je akcija izgubila u prethodnih par meseci 180$ dok je jedno vreme ta cifra bila preko 200$ pre svega zbog dizanja margina i relativno loseg stanja na trzistu u Kini ::
Ne znam sta ti znaci `dizanje margina`, pretpostavljam bruto marzu, ali svejedno to je output poslovanja kojim se ne moze proizvoljno upravljati. U svakom slucaju izjava ti je kontradiktorna jer vise marze mogu samo povoljno da uticu na prihod, samim tim i akcije.
Hoces li BusPlus aplikaciju da pravis za iOS kada znas da ima 5% korisnika u Srbiji ili za Android? Hajde malo logike ubaci u razmisljanje? Hoce li neki startup u Kini da pravi app za iOS koji ima 7% usera ili mozda pak za 90% usera Android-a, dete od 10 godina bi dalo najlogicniji odgovor :).
Tacno za margine sam omasio, jbg pisao sam 3 sata na iPad-u. Pre svega sam mislio da im se trenutno proizvodi krecu u pravcu sto nize cene i sto manje zarade na proizvodima, primer je iPad mini, gde ce zaradu da generisu na 32GB modelu ili na cover-ima.
Btw. Hvala svima, slabo se vrte ove teme, neko rece da ovaj forum nije bio ono sto je pre bio, pa sam ja dao svoj doprinos.
Bez uvrede ali ne znam odakle ti podatak da je iOS 10 rupa na svirali kad su aplikacije u pitanju. Prvobitno se svaka iole poznatija aplikacija pojavljuje na iOS platformi iz jednog jednostavnog razloga: aplikacija se pravi za 3-4 modela telefona, dok se za Android pravi za hiljade različitih. Iz tih razloga developeri gledaju prvo iOS pa onda Android: mnogo manje glavobolja. __________________ Scourge of PCBerza
Ja sam rekao za koga je rupa na svirali. Android skalira aplikaciju iOS ne moze da je skalira, kada je iP5 izduzen, svi matori app-ovi su morali da popiju redizajn, kod Android-a toga nema. iOS ima bolje aplikacije u korporativnom segmentu koje trebaju ogranicenom broju usera.
Rovio prvo bira Android pa iOS (tako je bilo za Angry Birds in Space).
Pozdrav!
:: Bez uvrede ali ne znam odakle ti podatak da je iOS 10 rupa na svirali kad su aplikacije u pitanju. Prvobitno se svaka iole poznatija aplikacija pojavljuje na iOS platformi iz jednog jednostavnog razloga: aplikacija se pravi za 3-4 modela telefona, dok se za Android pravi za hiljade različitih. Iz tih razloga developeri gledaju prvo iOS pa onda Android: mnogo manje glavobolja :: __________________ :: Scourge of PCBerza :: ::
Broj postavljenih tema: 60423. Broj poslatih odgovora: 647702. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.