Ne pratim mobilne pa mi treba preporuka ze neki jeftini (do 60-70e) mob sa fizičkom qwerty tastaturom. Nemojte mi zameriti ako kažem nešto izuzetno glupo ili postavim neko čudno pitanje. S obzirom da jos uvek koristim 5210, mislim mi zahtevi neće biti nemogući. Treba da ima: -fizički qwerty -duže trajanje baterije (4-5 dana). Podrazumevam gašenje noću i nečačkanje fona svaki minut -neku vrstu tekst editora -da može da stane što veći broj poruka i po mogućnosti da može da se poveća kapacitet poruka karticom (nije mnogo tešto nadmašiti 30-ak poruka koliko staje na 5210 ) -da ima normalan zvučnik i mikrofon preko koga ću moći da normalno razgovaram, a ne da secka, krči itd. Skoro svi ljudi koje znam koji imaju neki touch, imaju i jednu staru (8+ god.) Nokiju ili Erikson bas iz ovog razloga. -da bude dugotrajniji, ako je to u današnje doba ikako moguće, a ne da počinje da odumire nakon garantnog roka, pošto ja ne menjam telefone često (za 12 god. 3 telefona). Reprodukcija muzike mi je nebitna (imam poseban uređaj za muziku), kamera takođe, na net ću ići verovatno retko itd. Znači telefon ću koristiti kao telefon, a ne da non-stop budem na netu itd, nešto čačkam i sl.
Video sam na mobilnisvet da qwerty-ja ima već od 30e, ali ja ne znam koje specifikacije da gledam, ni kako se koji telefon pokazo u radu. S obzirom da nemam iskustva sa telefonima, polovni 90% odpadaju zato što ja ne znam šta je to na šta trebam da obratim pažnju prilikom kupovine.
Ovako, majka ima neki huawei sa qwerty tastaturom i koliko sam ga cackao nemam zamerki, baterija ladno traje po par dana, nema android nego sto kazu nasi `fabricki` os, ne znam da li ti smeta sto ima touchscreen. Jedino sto ce ti mozda smetati sto su tasteri relativno sitni.
Ili neka nokia c3, asha ili iz e serije, mada mislim da su iz e serije oko stotinak eura.
@Jovan Pogledao sam Asha seriju i model 210 mi se sviđa, a i navodno baterija drži izuzetno dugo. Takođe C3-00 izgleda dobro.
@Mighty E63 košta oko 120e nova što je dosta više nego što bih dao, ima ih po oglasima, ali ne znam da li da kupujem zato što se ne razumem, pa ne znam na šta sve da obratim pažnju. Gde si kupio oginalnu bateriju, predpostavljam da je original čim drži toliko dugo?
Ma daj, ko će da daje 120€ za Symbian telefon iz 2009-te.
Baterija nije original, kupio sam neku zamensku, Teracell, pošto mi je originalna posle 5 godina spala na 3-4 dana.
Baterija me izašla negde oko 500 dinara :)
Inače u firmi imamo gomilu Asha 302, sigurno preko 20 komada, OK rade, baterije im solidno drže. Za skoro dve godine nam se nijedna nije pokvarila (sem jedne koju je koleginica obilno zalila sokom).
Mada mi lično tastatura na E63 više odgovara za kuckanje, navika valjda.
Daleko od toga da ne moze laganini surf...ali za neko ozbiljnije surfovanje 2G nije.
Kada si na Wi-fi, naravno, vucices onoliko koliki je protok te konekcije, ovisno o kvalitetu signala i brzini/kvalitetu samog wi-fi HW u fonu. U praksi, vise nego dovoljno.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Pa dvoumim se između ova dva modela http://skr.rs/D1H s tim da mi se više sviđa 210 (koji ima samo 2G). Nikada nisam imao fon sa netom pa zato pitam, mada ne znam ni koliko bih ga koristio i kada bih imao tu mogućnost.
Pa ako mislis da surfas, proveris mail, Viber/Skype poruke i sl. dovoljan ce biti i EDGE. Tako da mozes slobodno uzeti taj 210. Pristojno ces moci surfati sa tom brzinom.
Sve zavisi, jbg.Nekome je dovoljan i onaj najslabiji protok kad isteknu brzi MB, a nekome nije dovoljan ni taj najbrzi...SVe u svemu, meni je odradjivao posao i taj 65kbps najsporiji...Otvorim par sajtova, mail, Skype porukice...Ne gledam video online na fonu...
P.S. Samo, nece li ti biti premali ti dugmici na tastaturi? Imao sam jednu Nokia-u E71, ma nije bilo sanse da tipkam.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Ma samo neko malo surfovanje i mejl, nikakvo postavljanje fotografija, društvene mreže itd.
Pa recimo da imam lopatu, ali mi neće smetati :). Isprobao sam na kratko u prodavnici i nije mi bio problem da potrefim dugme nego da ga zapravo nađem (prvi put qwerty).
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647697. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.