Imam ovaj stari mobilni telefon ali me jos dobro sluzi, tako da ne zelim da ga penzionisem. Da li neko zna kako bih mogao da izvrsim update softvera posto mi je u telefonu stari iz 2008 godine. Mozda da nadjem na nekom sajtu. Probao sam direktno sa mobilnog ali mi kaze da ne moze da nadje noviji softver. Molim za pomoc. Hvala
ti je to slaba vajda iz telefona. Pre se to radilo tako sto skines softver sa sajta Nokije za tvoj model mobilnog, pa softver lepo povuce apdejt, pa ti apdejtuje preko USB kabla. Ovako, mozes da pokupis neki kineski virus da krene da zove hotlajnove po svetu, da ti ukrade podatke i slicno. Bolje nadji nekog ko ima isti takav telefon a noviji softver, a da ima i originalni CD, pa instalirajte sa CDa Nokijin softver, bekapujte softver iz njegovog fona, i onda tu bekap kopiju uflesujte u tvoj telefon. To ti je jedini siguran nacin. Poz
Ako se ne varam telefon ti ima s60v3 symbian tj. 9.1, gde i 9.2 je ok. Sto dalje u prevodu znaci da imas brdo `legalnih` aplikacija koje ces sa alatkom tipa `rootsign` moci da dodeljujes sertifikiate do datuma koji ti odgovara cime sis i sisx fajlove mozes da koristis bez problema.
Rootsign vecina antivirusa vidi `cudno`, ali ako sumnjas u ispravnost softvera tu je uvek virtualbox za paranoicne.
Moj ti je savet da ne pipas sistem. Nista neces dobiti update-om, a ako te nesto zeki u postojecem, mislim da nokia ima nesto tipa `hard reset` gde dobijes blanko fabricki sistem.
p.s.
proceprkaj po netu `BiNPDA Security Manager` otvorice ti se `nove mogucnosti`, a telefon ima da `klempece` ove nove hifi telefone samo tako. Sve sto treba je znati kako :)... ______________________________________ Fiat justitia ruat caelum http://www.dodaj.rs/f/38/3Z/1cB9qWjw/3/mail.jpg
U principu ne moram da ga apdejtujem ali reko` mozda ima noviji softver od onog koji je u telefonu (2008 god.) pa bi taj noviji mozda dao neka poboljsanja. `Bem li ga.
@Milos1975 Hvala druze na savetu. Cu probam tu varijantu.
@micika988 Ne varas se druze bas taj system. Nasao sam vec na forumima postove za taj `hard reset` i kako se radi. Jbg to `sto treba znati kako` ja ne znam jer nisam bas vican u `ceprkanju` po mobilnim telefonima. Mogu da uradim samo onako kako `neko` savetuje na forumima.
Evo ima pola sata kako pokusavam da odradim ovaj `hard reset` medjutim ne uspeva mi. Sve prste polomih ali nista. Gledao sam i na youtube. Cini se kao da sve radim kako `kazu` ali meni nece pa nece.
Izbegavam da se javljam u temama ili odgovaram ljudima za koje smatram da su ispali nekorektni prema meni bez ikakvog razloga, kao npr shizma psihopacenik ili adzemovic i jos par tako nebitnih, evo sad cu malo ovde jer je bas vezano za moju struku
Imas novije fajlove za nokia n73 odradi se flash i dobijes mozda dve tri stvari bez kojih realno mozes.
Sam ako budes radio mozes da ubijes telefon, a mozes da vidis neki servis da ti odrade flash (vp cena ~4eura) Necu da reklamiram nikoga ovde i da ti pisem gde da ides ili sebi da pravim posao, a na mejl necu da ti saljem jer sam skontao da nema smisla :) plus, jednu nakazu sam odavde poslao kod mog prijatelja i uradjen mu je telefon za 500din umesto 15e i onda se debilcina nakacila da salje coveku po 1000 poruka za sat vremena.
Nadam se da sam ti pomogao u vezi ove dileme koju imas.
Druze, hvala ti za savet. Moram samo da te pitam (vezano za prvu recenicu tvog posta) da li sam i ja (tako sam razumeo) u toj grupi ljudi koji u ispali nekorektni prema tebi bez ikakvog razloga. Stvarno se ne secam da sam nesto lose rekao ili uradio. Molim te reci mi o cemu se radi. To mi puno znaci jer stvarno vodim racuna da nikoga ne uvredim ili da kazem a kamo li da uradim nesto lose bilo kome.
To je telefoncina i ima da te sluzi jos veoma dugo. Nemoj nista dirati sve dok ti radi kako treba. Samo rizikujes bez potrebe... Ja tu nista ne bi` diro` .)
Znam da je dobar, zato i zelim da ga koristim i dalje pored svih ovih tehnoloski naprednijih modela. Kao sto rekoh, sluzi me veoma dobro nego mi se cini kao da je malo `usporio`. To je razlog zbog koga sam hteo da `odradim` neki apdejt ili sl.
i ko bi rekao mozes i filmove/mp3s/audiobooks da gledas/slusas na N73 :)
stopga te cvrsto savetujem da uzmes neki Iphone, jer ko sto vidi telefon od 20e ne moze ni da mu prismrdi :) :) :) !!! ______________________________________ Fiat justitia ruat caelum http://www.dodaj.rs/f/38/3Z/1cB9qWjw/3/mail.jpg
Hvala i tebi druze na savetima i pomoci ali cini mi se da cu telefon da odnesem u neki servis da ga `srede` (apdejtuju, flesuju ili sta god.) posto kao sto rekoh ne razumem se puno u cackanje po mobilnim telefonima, prste sam izlomio pokusavajuci da uradim `hard reset` pa nista a bojim se da cu nesto da zajebem posto polako gubim zivce kada mi nesto ne ide. Zasto dzabe da upropastim dobar telefon kada mogu za relativno male pare da ga srede u servisu.
Kako ti lakse, ali lepota satrih Nokia je bas u tome sto ne mozes da shebesh nista, dokle god ne vezujes specijalizovane kablove za flesh-ovanje/usb kablove i odgovarajuci software.
Ovo sto sam ti dao na slici ne radi `stvarno formatiranje` vec obican rest na fabricka podesavnja uz gubljenje svega sto si do tada podesavao/instalirao. Videh po forumima da imaju i neki kodovi koji se kucaju za reset (posto te bole prsti), pa probaj i njih.
Na kraju uvek preostaje servis za lenje...
p.s.
sve ovo sam `proucio` licnim zalaganjem, a ne kod Pere, Mike, Zike shegrtarenjem, tako da nije neka napredna matematika u pitanju (iako sam imao dodira i sa njom :))... ______________________________________ Fiat justitia ruat caelum http://www.dodaj.rs/f/38/3Z/1cB9qWjw/3/mail.jpg
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647697. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.