Ovih dana bih menjao neke komponente sa mog starog PC-a. (maticnu plocu Abit KT7A, procesor AMD Duron 800 MHz, memoriju SDRAM 256,graficku Eagle GeForce4 MX 460 tv out 4xAGP, mozda HDD jer mi ovaj stari 40 GB Maxtor 5600 spor (ali to cu jos videti!!!) Uzeo bih i DVD Rom jer dosta igrica izlazi na DVD-u... E sad, mislio sam ovo gore pomenuto da menjam za recimo procesor AMD Sempron 2400 ili Sempron (2200) ili AMD XP Athlon 2000 ???.Uzeo bi MB ASUS A7V600 a nemora bas ni ona, postoji mogucnost i promene odluke za MB ako imate neku bolju varijantu.Naravno DDRAM 256 MB na 400 MHz. Cifra koju bih mogao da izdvojim za sve ovo je oko 180 ⬠+ - 20 â¬.Posto sam pasionirani igrac auto voznji, voleo bih da nemam problema oko grafike, i da to ide fino...Dali bi bilo dobro uzeti HDD 80GB sATA ILI bolju graficku ili procesor, naravno dodati koji evric jos (Budzet mi je ogranicen) pa vas molim na pomoci... Mnogo hvala unapred na pomoci!!!
Athlon ces sad vrlo tesko naci, a i ako ga nadjes platices ga mnogo skuplje nego sto je bio do skoro jer je AMD prestao da ih proizvodi. Semproni ne zaostaju mnogo za Bartonom( iako imaju duplo mane L2 kes, na testovima se pokazalo da kes ne znaci mnogo ovoj arhitekturi), a tu su negde po performansama sa Athlonom. Ako mozes uzmi Athlona ( Tbread B ili Barton jezgro). Sto se tice ploce preporucujem Abit NF7/NF7-s i sl. ili neku Epox, pogotovo ako zelis da se bavis overklokovanjem. Izbegavaj VIA cipsetove jer je nForce 2 mnogo bolje resenje trenutno. Takodje razmisli i o 64-bitnim Athlonima, to je mozda najbolja investicija, koja ce pokazati sve svoje prednosti kako vreme bude odmicalo (pogotovo kada se pojavi 64 bitni Windows)
Sto de tice SATA diskova, nisu mnogo bolji nego ATA pa se ne isplati uzimati(sam disk nije skuplji ali su ploce koje podrzavaju SATA 10-15e skuplje). Uzmi neki Samsung sa 8MB kesa, a sto se tice grafike ja sam uvek za nVidiu mada bi trebalo malo da se raspitas i o nekim konkretnim primercima Radeona npr 9600/9600pro/9600XT ali je to za tebe ocigledno skupo pa potrazi negde FX 5200 ali pazi da bude 128bitna, sto nije mnogo skupo a odradice posao ili radeon 9550 takodje 128bitni, vidi da nije neki no-name pa ga malo kloknes i dobijes skoro isto kao da si uzeo 9600
Samo jezgro je identicno, a i frekvencija je ista: i AthlonXP 2000+ i Sempron 2400+ rade na 1.67GHz. Postoji razlika u brzini FSB-a, kod pomenutog Athlona je 266MHz-a (kao i kod drugih do oznake 2400+), a kod Semprona 333 (naravno, Sempron ima manji multiplikator da bi se dobila ista radna frekvencija). Teoretski, brzi FSB je prednost, ali u praksi u ovom slucaju razlika je marginalna, gotovo na nivou greske merenja. (ispod 2% u testovima koje sam ja video) Sto se cene tice, u momentu pojavljivanja Semproni su bili 10-20% skuplji od odgovarajucih Athlona, sto je besmislica. Kod nas trenutno ima svakakvih cena, pa najbolje vidi sam. Jedini savet je da izmedju Athlona i Semprona na istoj frekvenciji uzmes jeftiniji.
U svetlu Vladine poruke evo malog dodatka: Ako si zagledan u buducnost, a ne zelis da potrosis previse para razmisli o Sempronu 3100+, posto (jedini od Semprona) ide na ploce za Athlone64, pa ce ga biti lako zameniti ako jednog dana pozelis 6d-bitni procesor. Njegova arhitektura je potpuno drugacija nego kod drugih Semprona i AthlonaXP, i ima vise performanse i od njihovih najjacih modela, a cena treba da mu bude ispod 100 evra. Sto se grafike tice, ja sam za ATI, ako uporegjujemo Radeone 9xxx i GeForceFX, jer se FX-evi pokazuju prilicno lose u najnovijim igrama i testovima dok su Radeoni 9600 i jaci josuvek prilicno upotebljivi. Isto ide i za 9550, ali, kao sto rece Vlada, gledaj da nije SE jer to su 64bitni modeli a to im jako spusta performanse. Nvidia GeForce 5200 nemoj nikako da kupujes, potpuno je neupotrebljiv u novim igrama! Razmisli o Radeonu X300. To je najslabiji model nove generacije i kosta ispod 100 evra, a ponegde nadmasuje i GeForce 5700 koji je dosta skuplji. Samo opet gledaj da ne bude SE!
Uzmi Sempron 2200, jeftiniji je od Athlona a ne zaostaje bitno po performansama.
Sto se tice hard diska, steta je danas uzeti ATA133 disk zbog ustede od 10 eura, jer nije isto cekati da se ucita svaki nivo neke igrice 30 odnosno 45 sekundi.
Uzmi neku proverenu plocu jer ima mnogo krsha na trzistu! Nikako ne bih preporucio Epox jer izbacuju neproverene proizvode i nekompatibilne sa nekim karticama. Uzmi Asus i sigurno te nece boleti glava. Cak i neke Abit ploce imaju problema sa bednim ventilatorima na ploci koji redovno tandrcu, a imaju problema sa S-ATA diskovima - provereno!
Od memorije takodje uzmi proverenu - Samsung.
Ako hoces da napravis kompromis oko cene i igrackih mogucnosti, onda uzmi ATA133 disk jer to ipak nije najvaznije, procesor takodje nije mnogo bitan, ali zato uzmi sto bolju graficku karticu i sto vise brze memorije.
:: Mojne Miki brate, pa kako će drugačije da se nabije broj postova :: :: NEMOJ NA SILU, UZMI VEĆI ČEKIĆ :: :: :: Ispadaju nove i korisnije sa pocetne.. :: :: :: :: :: :: Bayerische Motoren Werk :: :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647772. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.