Da li bi neko mogao da mi objasni za sta osim grafickih kartica se koriste PCI-E slotovi?
Pitam jer vidim da broj PCI slotova na maticnim plocama pada, a raste broj PCI-E (kao ranije PCI i ISA)? E sad, sve vise slotova, a ne vidim nove kartice PCI-E, koje ce odmeniti one koje idu u PCI slotove, a omogucavaju nam raznorazne gluposti (FireWire, ...). Sad ako hocu da ubodem posebnu zvucnu PCI i karticu za dodatne USB/FireWire portove, zauzeo sam kompletno sve PCI portove. A ovamo (ASUS P5QPRO npr.) 3 komada PCI-E 1x, 1 komad PCI-E 8x, 1 komad PCI-E 16x (sve ukupno 5). Pa koliko grafickih u proseku imate u kompu? Ja jednu jedinu, a vi?
Ili nisam cuo za nove `PCI` kartice u PCI-E standardu, koje ce odmeniti ove zastarele PCI.
ide to, ali mnogo polako. Kod nas ima nekih TV kartica. Mogu da kažem da su pcie 1x slotovi jedan od većih promašaja IT industrije, skoro 5 godina na tržištu a kartica nema.
Posto se ceo svet vrti oko Mr. $-a, tako je i sa proizvodnjom PC komponenti.
Ne pratim (kao ranije) IT industriju, pa nisam znao za to, ali sam pretpostavljao da nam namecu koja zvucna, mrezna, itd. nama najvise odgovaraju, pa kad hoces da je zamenis, a ti kupis novu plocu, a sa tim i pola drugih novih stvari (ako ne menjas na par meseci, nego recimo u godinu-dve, pa se u medjuvremenu na trzistu dosta toga promeni). Ranije kad skontas da ti komp zavrsava posao, a treba ti jos nesto, dokupis to nesto (kao ja svojevremeno Firewire PCI karticu za miniDV kameru, ili TV karticu, zvucnu,...) i teras dalje. Sada, otprilike ce nam svaka promena praviti malo radikalnije rezove (posebno u budzetu).
Da li postoji naznaka da se nesto u segmentu PCI-E kartica razvija (recimo TV kartice su dosta jeftine u PCI izvedbi, a PCI-E vidim da krece od 4xxx din pa navise).
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647768. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.