Imam Intela E5200 na 2.5 i Asusovu plocu P5K SE/EPU,asus 8600gt,2gb rama. problem mi je sledeci,Ploca,tj Bios ne prepoznaje kuler procesora...Ploca meri temperaturu procesora ali ne meri broj obrtaja kulera.kuler najnormalnije radi i lepo hladi.uradio sam update biosa i u opisu update-a je bio i moj procesor kao podrzan,ali i dalje imam isti problem.POsto mi komp radi po ceo dan i noc,hocu da smanjim broj obrtaja kulera,sto zbog buke,sto zbog dugotrajnosti
Instaliraj Smart Guardian-a i u njemu imas opciju da smanjis broj obrtaja kulera!
:: :: Imam Intela E5200 na 2.5 i Asusovu plocu P5K SE/EPU,asus 8600gt,2gb rama :: problem mi je sledeci,Ploca,tj Bios ne prepoznaje kuler procesora...Ploca meri temperaturu procesora ali ne meri broj obrtaja kulera.kuler najnormalnije radi i lepo hladi.uradio sam update biosa i u opisu update-a je bio i moj procesor kao podrzan,ali i dalje imam isti problem.POsto mi komp radi po ceo dan i noc,hocu da smanjim broj obrtaja kulera,sto zbog buke,sto zbog dugotrajnosti
Ja imam plocu Asus P5Q Pro, Intel E8400 i CM Hyper 212.
Bios ploce je 1406 (nije najnoviji). Najnoviji je valjda 1611.
Meni npr. bios i programi prepoznaju broj obrtaja kulera na oko 1800 i bilo kakvo prckanje oko brzine obrtaja kulera u biosu ne vredi. Uvek ima tu brzinu obrtaja. Jedva se cuje kuler kako radi.
Imao sam priliku da se sa ovim kulerom zezam sa brojem obrtaja dok je bio na ploci GA-MA78GM-S2H (miran Pufi, miran). Bios ploce i programi su detektovali da kuler ima oko 1300 obrtaja i tada je oprilike imao buku kao sto sada ima na mojoj Asus ploci. Kada sam ukljucio da se okrece na maksimalnom broju obrtaja (2000) poceo je da zuji kao fen za kosu i bas se jasno cuo.
Misljenja sam da konkretno moja ploca ne moze da adekvatno odredi na koliko obrtaja se stvarno okrece CM 212 i da ne moze da ga natera da radi punom brzinom.
Neznam da li ima neke veze ali kuler koji imam poseduje 3-pinsku uticnicu a ploca podrzava i kulere za CPU sa 4-pinskim prikljuckom.
Sto se mene ja sam se jednostavno pomirio s tim.
Probacu taj neki fazon programa...THX razlikuju se bios-i ploca...meni je najnoviji bios valjda 501,a bio je 201. pokusacu sa nekim od programa koji nisu vezani za bios...ali opet tipujem da svi oni rade preko tog meraca brzine obrtaja koji meri bios.
a iako neuspem...novi kuler pa overclock i tada ce mi ceo komp vredeti 50e sa sve monitirom i nece mi biti nesto preterano zao :D
da bi radilo ocitavanje brzine fan mora biti povezan tropinskim konektorom a da bi smanjio brzinu ne moras da znas koja je brzina probaj sa speedfan-om on je jednostavan i ima sve sto ti treba za dati zadatak, i to je sve
Nope...Nije ni SpeedFan uradio posao...kao sto sam napisao nece da ocita przinu obratanja coolera...a probao sam da smanjim kao brzinu kulera (u speedfan-u)medjutim nije se odazivao...sve je isto
Malo sam izguglao da vidim sta nas zeza i nasao sam da je problem u 4-pinskom prikljucku za CPU fan na ploci koji ima i tvoja maticna.
Da bi mogla da se kontrolise brzina CPU kulera isti mora da ima 4-pinski prikljucak koji se bode u plocu.
Ako kuler ima 3-pinski prikljucak onda ne moze da se kontrolise njegov broj obrtaja kada se prikljuci na plocu koja ima 4-pinski prikljucak za CPU kuler. Moj CM 212 upravo ima 3-pinski prikljucak a verovatno i tvoj CPU kuler.
:: Nope...Nije ni SpeedFan uradio posao...kao sto sam napisao nece da ocita przinu obratanja coolera...a probao sam da smanjim kao brzinu kulera (u speedfan-u)medjutim nije se odazivao...sve je ist :: :: ::
Imao sam isti problem na P5Q Pro i E8400 sa CM Hyper TX2 koji ima 3pinski priključak. Problem sam rešio tako što sam kuler uključio na ploču gde se ukčljičuje fen iz kućišta. Time sam dobio smenjen broj obrtaja sa 1900 na 1350, tiši radi i za oko 5 stepeni veću temperaturu.
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647768. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.