Elem, moja nova komfa radi fino, ali nesto se cudno desava sa fanom od CPU-a pa rekoh da se raspitam. U pitanju je Phenom II 940BE sa ASUS M4A79.
ASUS PC Probe II mi javlja temparaturu oko 20C pri boot-u i ona ne prelazi nekih 43, 44C dok fan vrti oko ~ 3300rpm oko tih temparatura posle vise sati rada kompa, ali ne preteranog opterecenja procesora.
Problem nastane kad se procesor zagreje preko 50, tj fan ubrza na nekih ~ 5500. Ako iskljucim program pre tih 5500, znaci negde oko ~ 4500, temparatura fino padne, fan speed se fino vrati na onih ~ 3300.
Ali ako krene sa tih 5500, e tu nastane problem - temparatura pada zaista brzo na tih 44, 43C ali fan speed ostaje na oko ~ 5000+ - i ne mrda! Nema sanse da se spusti - cekala sam i do sat i po, lepo se cuje kako vrti, ne treba mi PC Probe.
S obzirom da bi to trebalo da izgleda malo drugacije sta ciniti? Hvala!
Skini program SpeedFan, tu mozes da regulises brzinu ventilatora, imala je pre tema kako nesto je pisao Saske ja imam tekst koji je bitan evo ga citiram:
`kad pokrenes speedfan probaj prvo sve one brzine da menjas na glavnom prozoru...vidi da li ce neka od njih da smanj cpu... treba da odes u configure, pa tab Advanced pa u prvoj padajucoj listi da izaberes nesto nesto nesto 0 on ISA... kad to odaberes dole ti se prikaze golema neka lista...tu bi trebalo da bude nesto tipa PWM 1 mode PWM 2 mode PWM 3 mode itd...ti svaki od njih selektujes (iako je prvi najcesce za CPU) i onda kada ga selektujes, u drugoj padajucoj listi Set to: odaberes Software controled i chekiras box pored koji kaze remember it... kad to odradis onda bi trebalo samo OK i na glavnom prozoru bi onda trebalo da mozes da kontrolises ventilatore.... u Configure -> Options mozes da podesis jos par opcija, vidi sta sve ima...promeni onu delta value for fan speed za ventilatore...stavi na 5...za ostalo, probaj sa`
E zajebite bre vise te budalaste programe za kontrolu cincilatora...
03.03.2009. 06:47
status: user broj poruka: 7783
Evo covek ti predlaze da smanjis broj obrtaja cincilatora na hladisi iako ne kapira da ces takvim smanjivanjem buke da smanjihs i samu efikasnost hladjenja.
B.m ti klesta koliko leba pojedinci treba da pojedu pa da shvate osnovne zivotne stvari?
CPU ventilator moze da ima velik broj obrtaja usled nedostatka strujanja vazduha unutar kucista t.j nedostatka kulera na kucistu i CPU kuler pokusava da kompenzuje to.Ja bih ipak uzeo bolji kuler od tog fabrickog ,jer je to ipak jaci CPU ,znaci bakarni radijator itd.Poslusaj Abnera ne smanjuj nikako broj obrtaja ventilatora ,jer bi time podizao temperaturu CPU .
Posto ti je CPU kuler fabricki sa 4 pina treba da ti stoji PWM (Pulse Width Modulation) Za CPU kulere sa 3 pina treba da stoji DC Ovo vec zaivisi od proizvodjaca ploce ,a posto je u pitanju ASUS ovo bi trebalo da postoji u bios-u .
Ma nije meni do buke - meni je do toga sto ne postoji regulacija fan-a koja bi morala da postoji.
obradmi - kuciste je otvoreno trenutno, a novi kuler je u planu,i to uskoro nego trenutno radi sa ovim box-om, koji kao sto rekoh fino hladi za sada, al eto, kad predje 5500 rpm, nece posle nazad. Zakuca se i to je to, pa mi cudno.
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647768. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.