Evo pratim i nekako vise shvatam amd tehnlogiju dok mi je intel nepoznanica. Shvatio sam da je am2+ na amd nesto vezano za procesor a da je 780 i 790 nesto novo sto se tice same ploce njene brzini ili neceg slicnog. Sad me interesuje kako se te iste stvari pisu od amd-a i kako su ploce poredane. Npr. znam te chipset kod AMD npr. da je 770 manje od 780 i da je samim tim losije.
Gdje se sad tu nalazi ploca koja ima oznaku p31 u izvodjenju gigabita, a sta znace standardi p35 i p45. Kakve su njihovi standardi, ako bi neko mogao po kvaliteti da ih poreda, a onda da za svaku od njih navede neku amd plocu, koja je u njenom rangu.
Ista ovakva pitanja imam i za procesore , ali to cu u njihovoj temi.
Nadam se da cete imati strpljenja, za kratko pojasnjenje, jer nemam neko veliko znanje, ali volim da znam ili bar da nazirem stvari..
Najbolja kupovina na trzistu maticnih ploca za AMD su proizvodi firme J&W. Skoro da nema reklamacija, a koriste pune potencijale novih cipsetova, bez kalkulisanja. Prosle godine je zablistao Biostar (samo za AMD), ove godine blista J&W.
Sto se tice Intel-a, poslednje 3-4 generacije cipsetova za Intel nisu donele ama bas nikakav napredak. Slobodno mozes kupiti model star godinu i po dana jer nije nista losiji od najnovijih P45. Jedini vredan pomena napredak je sto se novi cipsetovi manje greju.
U principu, ubodes li C2D procesor na plocu sa bilo kojim cipsetom (945 - 965 - 975 - P35 - P45) razliku - neces primetiti. A ako uzmes Q6600, isto vazi, samo preskoci 945 i pocni od 965, pa navise... Uzimanje para naivnima.
znam da sam malo pretjerao sa brojem otvorenih tema, ali mi je frka, jer jedan nas clan sa pc berze treba oko ponedeljka da dodje da uzme ove moje komponente, tako da ja moram pozuriti jer ostajem na samo jednom racunru, a u mene svi koriste racunar.
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647768. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.