Nije mi jasno u vezi ploce Gigabyte GA-K8N51GMF-9 i Athlona 3000+. Temperatura u Bios-u dostigne cak i 65c,posle cega se i sam comp ugasi. Stavljena je Cooler master premium pasta. Da li neko zna u cemu moze biti problem? A da i kazem da kuler odlicno radi svoj deo posla.
manuelno to jest rukom. Ako ti je hladnjak mlak a T u biosu pokazuje visoku temperaturu, znači da ne valjaju senzori na ploči. Rešenje ti je da pogasiš sve zaštite i upozorenja u biosu. Međutim ukoliko je Qler vreo imaš ozbiljan problem sa pločom ili ti je Qler pun prašine i nema odvođenja toplote ili ne naleže dobro na procesor.
Da, pipao sam hladnjak i on jeste topao,sto sam zakljucio da je dobro nalegao i da pasta radi svoj posao,i dobro prenosi toplotu na hladnjak.Pa sam mislio da li mogu da sumljam u neispravnost samog proc.,ili ploce.Posto ovakav slucaj jos nisam imao.
Znaci nije vreo,posto nema ni vremena da se toliko zagreje jer se comp ugasi kada predje 65c.Ali mi je to sve cudno da mu trba oko 1 minut rada da se vec hladnjak po prilicno zagrejao.Mislim da senzori dobro pokazuju.U ostalom sada cu da probam da izmerim temperaturu unimerovom sondicom.
Probao sam i bez paste,i sa pastom.Uvek se u biosu temperatura penje u itervalu od 3-4 sek.po stepen,dok ne dogura do 65c gde se comp gasi. Probao sam da izmerim temperaturu hladnjaka neposredno pre gasenja,iznosi 35c. Sada cu da probam ponovo da skinem hladnjak i da ga zamenim,mozda me stvarno on prca i ne neleze dobro,hm.
Reseno!!Ma da,hladnjak nije dobro naseo,mislim jeste visuelno i dosta cvrsto lego,ali jedna od zabica sa gornje strane stipaljke nije lepo usla u zazor pa prilikom stezanja je verovatno lose legao na procesor,kao na kant,gde je sa jedne strane pretpostavljam bilo lufta izmedju proc.i hladnjaka. Sada temp. ne prelazi 35c. Hvala svima!
Imao sam slican problem sa jednom masinom sa malim celeronom koji je izasao na 125C! Nije stizao da podigne sistem a vec je gasio proces i resetovao se. Temparatura je skakala kao luda. Visoka pa niska..... ludilo. Sve u svemu hladnjak iako je radio nije nalegao. Lik cija je bila masina ili neko drugi je odlomio deo jedne od nozica (soc.775) Nakon sredjivanja problema temtaratura nije prelazila 35C! Pregledaj prvo kuler pa provetravanje sistema. Atlonima je to vise nego potrebno!
Ma da,to je i ovde bio slucaj,bukvalno je radio bez hladnjaka,mislim nije radio.
:: Imao sam slican problem sa jednom masinom sa malim celeronom koji je izasao na 125C! Nije stizao da podigne sistem a vec je gasio proces i resetovao se. Temparatura je skakala kao luda. Visoka pa niska..... ludilo. Sve u svemu hladnjak iako je radio nije nalegao. Lik cija je bila masina ili neko drugi je odlomio deo jedne od nozica (soc.775) Nakon sredjivanja problema temtaratura nije prelazila 35C! Pregledaj prvo kuler pa provetravanje sistema. Atlonima je to vise nego potrebno :: :: ::
Imam stariji komp koji ponekad radi i ceo dan. Vec duže vreme mi je pokazuje temperaturu od 60 C i više. I u startu i je komp radio od 50-55 al sam cuo da MSi ploce mogu da pokazuju malo vise pa nisam nesto brinuo. Pokusao sam da skinem kuler ali mi nije poslo za rukom, cini mi se da ce pre ploca puci nego da ja pomerim one zabice.Inace svasta sam rastavljo i sastavljo ali ovo tesko. Probao je jos jedan drug ali ni on nije uspeo. Bezveze mi da ga zbog toga nosim u servis. Znaci od starta nije skidan kuler, da li moram to da uradim, i koliko cesto bi tebalo menjati tu pastu.
Pasta ko pasta,kad je stavis ona je jos u tecnom stanju,tek posle izvesnog vremena zna da zapekne,ali ni tu nema puno straha jer je popunila i sjedinila eventualna suplja mesta izmedju proc.i hladnjaka.Nije je na odmet zameniti novom.Sto se tice skidanja hladnjaka,prvo dobro pogledaj i skontaces sistem na koji ona funkcionise,pa polako.
:: :: Imam stariji komp koji ponekad radi i ceo dan. Vec duže vreme mi je pokazuje temperaturu od 60 C i više. I u startu i je komp radio od 50-55 al sam cuo da MSi ploce mogu da pokazuju malo vise pa nisam nesto brinuo. Pokusao sam da skinem kuler ali mi nije poslo za rukom, cini mi se da ce pre ploca puci nego da ja pomerim one zabice.Inace svasta sam rastavljo i sastavljo ali ovo tesko. Probao je jos jedan drug ali ni on nije uspeo. Bezveze mi da ga zbog toga nosim u servis. Znaci od starta nije skidan kuler, da li moram to da uradim, i koliko cesto bi tebalo menjati tu pastu ::
Zapekla je sigurno. Ako je box kuler to je vrlo lako, ali ako nije mozda bude moralo da se skida ploca isl. Sve zavisi od kulera. Ali taj procesor i radi na toj temparaturi od 50-60C. Narodski on kuva na toj temp. Imam dosta iskustva sa njim i mali je zmaj.
Pasta se menja samo kada prestane da radi ono što treba, tj. da odvodi toplotu sa procesora i dovodi hladnoću preko hladnjaka. Ne znam za neki određeni rok trajanja.
Taj 2000+ treba da radi na oko 20°C manje, što znači da ti je 99% sigurno pasta u qrcu.
Hladnjak se skida tako što uzmeš šrafciger sa ravnim vrhom i jednostavno ga gurneš na onu ``polugu`` i pritisneš ka ploči kako bi metalne ``hvataljke`` oslobodile plastične držače socket-a. Staloženo samo, ništa na silu, da ne polomiš nešto, kad već ne moraš.
A obrnuto se montira, staviš hvataljke preko jedne strane onih plastičnih držača i pažljivo spuštaš hladnjak kako bi što preciznije ``legao`` na procesor, i onda opet šrafcigerom nategneš onu polugu i zakačiš drugu stranu.
Da bi izvadio procesor treba da ``otključaš`` podnožje. Ima jedna plasična ručica, i, kada je podigneš možeš izvaditi procesor.
Kad sam ja iz prvog puta to uspeo da uradim, bez ikoga da mi priča šta i kako, onda ne 100, nego 300% sigurno može svako drugi ko ima volje.
Znam sta treba da uradim da bi ga skinuo ali jednostavno ne ide. Te metalne hvataljke ni malo da se odvoje od plasticnog dela, a ploca se ispod vec uvija pa mi se cini da ce pre da pukne nego da se odvoje. Nemam pojma koliko smem da zapnem. Komp mi vec dugo radi ovako ali bi valjalo da nastavi i dalje. Pokusacu jos koji put.
Obavezno obrisati CPU od stare paste nekim efikasnim sredstvom ,takodje i radijator kulera .To sto CPU gasi komp je zbog termalne zastite celog sistema.Proveri da li si dobro pricvrstio radiajtor na CPU ,nema sta drugo da bude.
Odšrafi i stavi ploču na sto ako se suviše savija dok je u kućištu, pa onda probaj ili nosi sve u servis ako te mrzi. To je ~10 minuta posla, skidanje hladnjaka, čišćenje stare, stavljanje nove paste, vraćanje hladnjaka, provera temperature. Ako doneseš svoju neku pastu, tražiće ti majstor Mile možda 200 dinara za pos`o ili čak ništa.
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647768. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.