Prijatelji, kao što znate odustao sam od distribucije gore navedenog proizvođača matičnih ploča. E, sad jedan prijatelj ima gore potpisanu ploču i južni i severni most su vreli, toliko da prsti gore. Pošto sam i sam ludio sa dotičnim proizvođačem što se tiče grijanja južnog i severnog mosta, pa ploče vraćao i tražio pare nazad, sad to nisam u mogućnosti. Naime, drugu je ostala jedna takva, koja se greje van svih granica. Menjali smo pastu na jednom i drugom mostu, ali temperatura je preterana, tako da nislim da ni ventilator mi ne bi pomogao. Da li mislite da se nešto može uraditi sa pločom, osim da je bacimo. Inače, ostatak konfiguracije je sledeći: -CPU Celeron na 2.8 GHz -MBO GA - 8N - SLI -RAM 2x1 GB PC 800 Transcend -GPU 8500 GT-512DZ -WD 250 GB SATA II. Pomagajte, braćo, ako znate kako se rešiti problema.
Pomogao bi mu ventilatorčić dosta, samo ga ti ušrafi, ima da ti zahvali. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
Usrafio bih ga ja, ali se hladnjak izdeformisao. Stavio sam drugi sa ventilatorom i isto sranje. Temperatura je oko 92 stepena za 7 minuta dostigla i resetovao se je. Predpostavljam da je izgorio severni most. Predlozi?
Znaš kad bi video post da je NB ili SB izgoreo. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
:: Usrafio bih ga ja, ali se hladnjak izdeformisao. Stavio sam drugi sa ventilatorom i isto sranje. Temperatura je oko 92 stepena za 7 minuta dostigla i resetovao se je :: Predpostavljam da je izgorio severni most. Predlozi :: :: ::
Nije baš tako uvek bax2003. Dešavalo se samo kod Gigabyte-a da je otišao južni most, a da nema nikakvih primetnih grešaka( vidljivih ili proverom na testu). I sam znaš da svi CPU,RAM,GPU,HDD-ovi imaju greške u proizvodnom postupku i ako je npr. baza procesora neispravna, pogase se neispravna jezgra ili se smanji takt za CPU, zavisno od toga kolika je greška u proizvodnji. Ja mislim da oko 60% Gigabyte ploča ima probleme sa kvalitetom( nije statistički podatak, nego na osnovu iskustva), jer štede na usisnicima i ispusnicima vazduha iz proizvodnog pogona. Npr. stave klase 6, a treba klase 8, ali na njima uštede npr. 100 miliona $ za godinu dana, a škart se poveća za 12% što je rentabilnije, a nema veze što je proizvod niže klase, jer se prodaje, pošto je najjeftiniji posle ECS-a. Ono što nisam znao je da je J&W u startu skuplji od Gygabite-a, ali mislim da će se to promeniti za 2-3 godine i da će i J&W početi da fušeri. Uostalom, tome sam svedok sa svakim proizvođačem od kada se bavim računarima.
:: Usrafio bih ga ja, ali se hladnjak izdeformisao. Stavio sam drugi sa ventilatorom i isto sranje. Temperatura je oko 92 stepena za 7 minuta dostigla i resetovao se je :: Predpostavljam da je izgorio severni most. Predlozi Izvini se prijatelju sto si mu pokvario plocu...I kupi mu drugu... Nije mi jasno kako si uspeo da iskrivis hladnjak...Sta si pokusavao da ga iscupas na silu???? Kakav restart posle 7 minuta????Da je izgoreo sevrni most ne bi stigao do BIOSa.. Severni most na toj ploci je sertifikovan da radi na temperaturi od 60-80*C....Ako si samo hteo da popravis nesto sto je radilo...Sta da ti kazem,lekcija za ubuduce...Nemoj vise to da radis...
PS. Ako si mogao da zadrzis prst 3-4 sekunde na hladnjaku znaci da je temperatura bila ispod 60 stepeni... Trebalo je da stavis jedan manji vetilator od 200 din. i resio bi `problem`...
Postoji beskonačna razlika između izgoreo i oštetio se. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
zanimljivo ... ploca radi ispravno jel ... dok ne nagura temperaturu kao Vezuv ... butuje se ... imas sliku ? ... kad vrisne koji god most nema butovanja ni pod razno ... tesko da je chipset jer to gigabyte nepravi ... ali je moguce da je brlja kod sklapanja ... mozda bi pomogao bga reflow mostova .. ali je pitanje da li se isplati jedna takva skupa operacija !!! mozda je i overvoltage ..on zna biti uzrok pregrevanja ... zelim reci da nForce4 chipset kao sto je neko naveo ima radnu temp do 70C i to samo aktivan hladnjak moze da ohladi ... ali gigabyte nesto manjka sa ventilatorima ...
:: zelim reci da nForce4 chipset kao sto je neko naveo ima radnu temp do 70C i to samo aktivan hladnjak moze da ohladi ... ali gigabyte nesto manjka sa ventilatorima ..
Jednom je VMARC lepo objasnio ljudima koji su se non stop javljali da im se pregrevaju SILENT graficke karte da su jednostavno neki cipovi fabricki pravljeni da `trpe` visoke temperature...Ono sto je za coveka nepodnosljivo za masinu(racunar) moze da bude temperatura za sasvim normalan/opusten rad...Isti je slucaj i ovde...Greje se!Nisi nikome otvorio oci time...Napravljen je cip da radi na nekoj temperaturi i proizvodjac cipa je prema tome predvideo matreijale koji ce izdrzati te `visoke` temperature...A onda mi menjamo kuler,polomimo hladnjak,ostetimo plocu i onda je kriv proizvodjac,Janko ili Marko...Najlakse je prebaciti loptu na drugog...
Mali off topic: Pre dve godine je bilo makar 300 tema na ovom forumu sa `pregrevanjem` 7600 i 8600 Silent kartica...Ko je u to vreme bio na forumu sigurno se seca da je svaki dan bila makar po jedna takva tema. Kupi covek graficku kartu sa pasivnim kulerom i ocekuje da radi na 36.5 stepeni...I onda besmislena pitanja po forumu:`Zasto mi je temperatura kartice 80,90,100 stepeni???Radi normalno,ali se greje.Hocu da je reklamiram!` Procitaj specifikaciju na kartici i vidi da je to njena radna temperatura...Nije te niko prevario i ne pregreva se... A uz sve to se desavalo da ih ljudi lepo umotaju u neku kinesku mini kantu od kucista bez ikakve cirkulacije vazduha i onda...Greje se....Pa naravno da se greje...Predvidjeno je da radi na vecoj temperaturi i proizvodjac je to imao na umu i napravio je cip koji moze da podnosi visoke temperature...Za nize temperature se uzima kartica sa fabrickim kulerom... Mozda deluje kao da sam se udaljio od prvobitne teme,ali ovaj post se svodi bas na to.
ostetio je chip skidajnem hladnjaka ... neki su svojevremenom lomili durone i ostale *one skidajuci hladnjak koji je predvidjen za skidanje ...
mislim da sam coveku dao resenje njegovog problema (reset) .. problem je sto je resenje 2x skuplje od ploce ...tako da mu ostaje samo da je prevuce u recycle bin ...
...nisam tada bio na forumu .. problem sa pasivnim graf. je neobavestenost klinaca i necitanje upustva proizvodjaca .. na svakoj kutiji pasivne graficke pise (doduse jako sitnim slovima) da bi trebalo da se obezbedi aktivna promaja ... to neukljucuje otvoreno kuciste vec ugradnja ventilatora koji duva po radijatoru ...
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647768. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.