Imam ASUS P5PL2-E plocu i radila je savrseno. Neke 2 godine i malo jache. Jedan dan (ja komp nikada ne gasim) odem na fax, ostavim komp kao i uvek upaljen, dodjem kuci on ugasen. Ajde kontam nije to prvi put - da upalim - MRTVO.
Pogledam da nije napajanje il da se nije pregrejao CPU (sto mi se desavalo zbog ASUS-ove zastite od pregorevanja) sacekam 5 - 10 min opet probam nista.
Otvorim komp i vidim da ona zelena LED na ploci gori, ali kad pritisnem dugme ne daje znake zivota - uopste se ne upali komp. Pomislim da je crklo dugme za paljenje kompa, prevezem i stavim da se na reset dugme pali - opet nista.
Sad mene zanima dal je moguce da je napajanje crklo (sto mi je pomalo neverovatno jer onda ploca uopste ne bi imala napajanje) il je maticna?
Ako je maticna, da ne zna neko slucajno Compart-ov novi telefon :S Imam na ASUS plocu 3 godine garancije pa mi sigurno ne pada na pamet da placam. Ako nemaju tu neka mi daju Gigabyte (MSI necu!).
Proveri unimerom da li napajanje daje šta trea (češljaj, Machine je to objašnjavao više puta, koliki naponi između kojih žila...), ili, pozajmi napajanje i probaj. Resetuj BIOS ploče, il` džamperom il` vađenjem baterije, pa onda vidi.
Vish` resetovanje BIOS-a mi nije palo na pamet ... probacu .) A za merenje unimernom nije problem, znam kako se meri i koji napon treba nego nemam unimer pri ruci :)
.ne bih da te razocaram, ali meni se to isto desilo, ...u pitanju je bilo napajanje! Gori diodica, ali komp ne mrda, razvalio sam oba tastera na kucistu zbog toga, i nista... Ipak je bilo napajanje, ...a nedugo posle toga i ploca, tako da ne znam sta drugo reci...
Pozz, i nadam se da nije kod tebe isto kao i kod mene, ...i ja sam imao Asus Mobo...
Ne verujem da ce ploca tako brzo jer ne pokazuje nikakve znake propadanja ... barem sto se ASUS-a tice i ovih P5PL2 ploca tice nisam imao losih iskustava sa njima.
Uzecu verovatno neko Chieftech napajanje od 450W (oko 50e je), koje fabricki ima SATA dzek a ne ko ovo Frontier sto su prepravljali obican dzek na SATA ...
I sad mi nije jasno zasto sam uzeo Front kad sam uzimao komp ... mogao sam ko covek da dodam lepo 50e i da uzmem kvalitetno napajanje :S
Kakvi bre znaci propadanja na hardweru u garanciji? Naduveni kondenzatori? Eto, zbog kineza sada realno treba da strepiš da li je preživela matična, grafulja, memare, hard.... i na to, realno, ne bi trebao da dobiješ garanciju. To nisu realni uslovi korišćenja (strujni i naponski udari...). Bar tako piše u većini garancija koje uvaljuju naši prodavci. Zar nemaš negde da probaš drugo napajanje i vidiš šta je u pitanju i pre kupovine....? Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
Ma uzeo sam od ortaka neko napajanje od 300W i prikljucio i upalio se bez problema.
Sto se struje/napona tiche ja sam od firme kupio racunar, njihova je konfiguracija. Oni su stavili kinesko napajanje a ne ja - i oni moraju da daju garanciju na sve komponente sto znaci da ako zbog kineskog napajanja crkne nesto nisam kriv ja, ili EPS nego oni! Naponske oscilacije koje realno postoje su u BG-u +-10V dok se frekvencija uglavnom drzi oko 50Hz. Po unutrasnjosti su vec druge price, sto manje mesto to gore...
Dobro napajanje ima i dobru zastitu, kinesko je kinesko. Realno SVE firme bi morale da rade ono sto radi ComTrade, a to je da ti oni ne daju garanciju na komponente vec na ceo racunar. Pa kad nece da se upali ja odnesem kod njih i uopste me ne zanima sta je crklo. A ovako lupas glavu sta je, pa gledas u garantni list dal je garancija godinu - dve ili tri.
procitaj uslove garancije .. nemoj da pametujes i izvodis `logicne` zakljucke ... sprzeni delovi usled strujnog udara nepodlezu garanciji .. nigde u svetu a ni kod nas .. struja je uslov koje prodavac a i proizvodjac nemoze da kontrolise ..
Da to pise u garanciji ali napajanje i sluzi da ti ispegla i zastiti ostale uredjaje upravo od takvih situacija (izmedju ostalog). Takodje u napajanju postoje posebni delovi koji su napravljeni da rade kao prenaponska zastita.
Dakle ukoliko zbog neispravnosti napajanja dodje do ostecenja drugih komponenti prodavac je duzan da mi taj drugi deo zameni ako je u garantnom roku. Nije ni EPS-ova ni moja greska sto napajanje nije uradilo svoj posao. Samo napajanje ti nece zameniti ako bude sprzeno zbog ne pridrzavanja standarda koji su propisani.
Uostalom, desavalo mi se da mi zbog struje crkne neki deo - nikada mi se nije desilo da ga nisu zamenili ako je bio u garantnom roku (pricam konkretno o HDD-u). Dakle JESTE nastao kvar usled toga sto je povucena prevelika struja, ali to je greska napajanja a ne EPS-a ili mene kao korisnika.
Taj deo o strujnom udaru se odnosi na napajanje.
Al na kraju krajeva odosmo u offtopic. Hvala ljudima za pomoc sto sam nasao problem i danas sam kupio napajanje te je sve ok :)
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647768. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.