Kad palim ili restartujem komp ploci treba nenormalno dugo da zapisti i izbaci boot screen, a posle toga ucitavanje Windowsa traje prilicno dugo...Konfiguracija je :
Gigabyte MA770 UD3
Phenom II X3 710 2,6 GHZ
Palit 9600GT
4 GB Kingston ddr2 800
HDD 320 GB WD
E sad,sistem radi besprekorno, sve leti ko munja, samo je bootovanje jaako sporo,da li ja preterujem i da li je to normalno, oko minut i po - dva za dizanje sistema na ovakvom kompu?
Pogledaj kada ukljucis racunar koliko mu vremena treba da detektuje hdd i opticke uredjaje, ako tu stoji vise od 10 sekundi onda ti je problem verovatno neki ata/sata kabl ili konektor (kontakt) ili ti je mozda neki od tih uredjaja na izdisaju.
Instalirao sam XP i treba mu 30sec da se ocita windows. Posle 1-2 nedelja treba mu 1min. Instaliram Vistu isto 30sec posle 1-2 meseca 50sec. To se desava uglavnom zbog programa i drajvera. Ako imas vremena reinstaliraj win pa pogledaj koliko mu treba vremena da ocita. Imam Core2duo procesor. Kod mog komsija na AMD 3500+ AM2 Win se ocita za 10sec, verovali ili ne. Ubacio sam mu gomilu programa i nista ga ne usporava. Dual Core procesori sporije ocitavaju win.
identican problem sam imao sa racunarom kod devojke... U pitanju je bilo napajanje i verovao ili ne i kuciste.. Jednostavno ubacim novo napajanje boot jednom brzo posle isto.. Izvadim plocu na sto i radi normalno, vratim staro napajanje opet sto godina. Kuciste je bilo staro i iskrivljena ona ploca koja drzi maticnu. Tako da je 90% napajanje ili ti se ploca , uvila , napela ili prespojila na nesto.... Naravno ako je u pitanju hardverski kvar, a ne glupi WIN
Kao sto rece darkoc78, reci cu ti i ja da je skoro 100% u detekciji hdd-a, probaj da uklonis dzamper ako se radi o sata hdd-u.Na nekim masinama, koje su inace, same po sebi, brze, desavalo se identicno, a problem resen uklanjanjem dzampera ili `redzamperisanjem` hdd-a, optike. `
koliko samo problema sa Gigabyte-om, a kad pricam niko ziv me ne slusa, si probao da uradis CLEAR CMOS?????? Prvo to, pa sve ostalo
ako se to i dalje desava, probaj da izvadis sve iz pci slotova osim graficke, to ne moze da bude do napajanja, to je sigurno, najverovatnije se zaglupirala pametna Gigabyte ploca, pa trebalo bi da se resi resetovanjem BIOS-a.
postoji stvaka koja regulise vreme detektovanja HDD-ova i optickih uredjaja prilikom butovanja (0-30 sec). -Savremene ploce uglavnom imaju i opciju `quick boot` ili `fast boot` (auto/enabled/disabled). Probaj i to. -Proveri da li je (opet u BIOS-u) hard disku omogucen rad u UDMA LBA modu, pri 32bit-a.
:: >Powered by Shitabyte :: ________________________________________________ :: Hope is the first step on the road to disappointment. :: :: Ni najmanje nisi u pravu! Tokom poslednje 3-4 godine instalirao sam oko 15 kompjutera medju kojima njih 11 ima u sebi neku Gigabyte-ovu mat. plocu i/ili graf kartu. Vecina tih ploca je sa nekim Intelovim chipset-om (945, 965, p35...) a najmanje tri sa nekim od chipset-ova za AMD-a. Sve to lepo radi i NI NA JEDNU GIGINU KOMPONENTU nije bilo reklamacije. U istom periodu, imao sam 3 reklamacije na Asus-ove komponente (dve graficke - GForce 8800 GTS i jedna maticna pl. sa X38).
Da se razumemo: ja licno imam Asus-ovu P5Q (a imao sam ranije jednu Gugabyte-ovu sa chipset-om 945), tako da se apsolutno ne radi ni o kakvom navijanju za ovu ili onu kompaniju. Samo neposredno iskustvo!
kad je neko u pravu, u pravu je, jos jedan glas za Shitabyte..
da se razumemo, imao sam dugogodisnje iskustvo sa Gigabyte i MSI plocama, mogu slobodno da kazem da Gigabyte opravdano zovu Shitabyte, a o MSI i necu da komentarise, za tih 11 ploca je samo pitanje vremena, a sad, boze moj, ne mora da znaci, mozda su ipak bas tih 11 dobre, svakoga neki put ukenja :)
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647768. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.