Citajuci prethodne poruke zakljucio sam da je trenutno najisplativije uzeti AMD Phenom II X3 720, 2.8GHz Box Black Edition (ili mozda 710) cena je nesto preko 12000 din.
Ako se slazete sa tim koja ploca bi dobro legla uz navedeni CPU za cifru slicnu procesuru, ja razmisljam o Asus-u i DFI-u, ali koji model ima ih dosta. Ono sto je bitno: - da bude izuzetno stabilna, mora da radi 24/7 (non-stop) - bilo bi dobro da ima 3xPCI - naravno mora da bude DDR2, imam 2 x 2GB DDR2 Geil PC1066 Black Dragon Evo One - OC nije presudan, probati moram, ali ce raditi uglavnom na osnovnim setovanjima - drugi slot za graficku nije bitan, 99% necu imati prlike da isprobam - moze da bude sa integrisanom graf. samo ako to nije na ustrb neceg drugog - bilo bi dobro da ima dva LAN-a, ali koliko vidim AMD nema tih kombinacija (ubacicu dodatne mrezne)
Graficka bi isla neka 4850-ica, samo koja (sto bolje hladjenje i sto tisi rad) Gainward ili nesto drugo...
Ako ima misljenja da bi neki Intel bio bolje resenje (trenutno) spreman sam da razmislim!
Racunar ce se malo koristiti za igre (kasnije vise kad zavrsi kod klinca, ako bude odlican ). Znaci net, torrent-i, i mozda najbitnije vmware sa nekoliko virtuelnih masina (da rad bude sto laksi bez kocenja, cekanja)...
Ono sto menjam je korisceno 3-4 godine, Asus P5LD2 sa Intel 805D i Gainward 7300GT GS i jos uvek zadovoljava potrebe, ali polako posustaje
Asus M4A78T-E/DFI LanParty DK 790GX M2RS DARK(nadam se da nisam pogresio oznake, pricam iz glave), obe oko 12k. Mada, DFI je uvek bio vrh za oc, za stabilnost ce ti reci neko ko se susretao s istim...Asus (http://www.asus.com/Product.aspx?P_ID=cf8IZzbU4m6GHKnW&content=specifications), vrlo kvalitetna ploca, ortak je ima...8+1 fazno napajanje,radi ceo dan(narvno uz kvalitetan PSU). 4850 Sapphire dualslot ili Asus Glaciator, obe su vrh,poboljsano hladjenje, cena slicna. I jos jedan plus za X3 720. Fiat iustitia, et pereat mundus
Gledao sam malo po forumima i hvale dosta DFI, ovaj koji si ti naveo, a i LANPARTY DK 790FXB-M2RSH, mada ima misljenja da sa DFI cesto ima problema dok se fino ne nasteluje... Stekao sam utisak da cu manje problema imati sa Asus-om i to M4A78-E (ovaj sa T u oznaci je za DDR3), mada jos razmisljam .
Prilikom izbora procesora treba pokusati naci 0904 koliko sam ja razumeo (otkljucavanje cetvrtog jezgra), a za to su sve navedene ploce sposobne, pa ce ovo biti vrlo zanimljivo .
Jos nisam definitivno odlucio, ako ima jos predloga i iskustava tu sam .
Ako imas para uzmi Core i7 u kombinaciji sa DFI DK X58 plocom i DDR3 memorijom, gledam po stranima sajtovima pa mi ide voda na usta. Ako neces da se trosis, ja bih licno uzeo C2D e8400 i DFI DK P45-T2RS sa bilo kojim nastavkom plus ili turbo (elite ne bih uzimao), plus ima samo 2 dodatna SATAII konektora (8 ukupno). Imam DFI DK P45-T2RS/Turbo. Malo se zezas dok je nastelujes, posle uzivas. Ako ne zelis da provirujes u Bios, ili nemas iskustva sa klokovanjem, uzmi Asus, on radi uvek i sa svim memorijama, i lakse se klokuje... jednostavno neke stvari se rade automatski, dok kod DFI-ja imas puno rucnih podesavanja... Sto se tice AMD platforme i konkretnih Asus ploca, neka pisu drugi.... mada ce odmah da pocnu da preporucuju J&W, Gigabyte, MSI, Biostar..... Poz _________________________________________________ Hope is the first step on the road to disappointment.
sto se mene tice, slazem se sa philaemos-om, samo za AMD varijantu ne bih preporuciovao MSI, Gigabyte, Biostar varijante uopste, vec samo J&W ili Asus, naravno i DFI..
Core i7 je relativno nova tehnologija i mislim jos uvek precenjena, a i dovoljno neispitana, pa nisam hteo da se zalecem, bice tu kasnije mnogo boljih ploca. Pre sam bio za nesto sto je dobro ispitano i provereno u praksi. Da razmisljao sam o C2D e8400 i nekoj ploci za njega tipa Asus P5Q-nesto, ali su me pokolebale vesti o Phenom-u II X3, a i neki testovi, za priblizno istu lovu 3 jezgra, kes, performanse.
Ni u jednoj kombinaciji nisam zeleo da stedim na ploci, znaci okvirno koliko za procesor toliko za plocu, ipak ce racunar raditi bezmalo bez gasenja...Sto se kloka tice nemam neka posebna iskustva (vreme tj. nedostatak istog je problem), ali iskoristio bi priliku da se malo poigram u buducnosti. U startu mi je bitno da sve sto lakse proradi stabilno i bez problema, zato mi DFI `ne odgovara` (potrebno mu je posvetiti dosta vremena) .
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647768. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.