Dosta je tesko naci bas ono sto mi treba, a nasao sam neke odgovore koji nisu za moj hardver, bar ne 100%. Zato cu da postavim prosto pitanje, ali prvo da navedem sta imam...
Intel C2D 7300 2.66, Asus P5Q-E (Bios 2001), Kingston Hyper-X 4x2GB DDR2 800 (za 3D/2D rad kao hobi), HyperTX 2 kuler, Palit 9800GT 512/256bit, ThermaTake 550W, 2xWD Caviar 32gb (RAID0).
Zanima me koliko najvise/najlakse/najbezbolnije da kloknem cpu na neku opste poznatu cifru (recimo 3.2-3.6...itd), sta sve treba da kloknem uz cpu (fsb, mem, itd), i koliko da dignem voltazu (ako je uopste potrebno) za tu akciju. Znam da je pitanje na ovaj ili slican cesto postavljano, ali za druge komponente, itd, a ja bih voleo neku takoreci proverenu varijantu. Verujem da odgovor nije previse slozen jer imam proverene komponente.
p.s. razlog sto sam ovako postavio stvar je sto sam juce prvi put u zivotu uzeo Intel-a posle preko decenije AMD-a i jednostavno necu da se zeznem. Inace, radi kao zmaj:)
Prvo flesuj bios,onda stavi fsb na 333mhz,memoriju ne diraj i ugasi cpu suport.CPU stavi u perfomance mode.Voltazu ne diraj i na kraju ga testiraj occt programom.To ti je to.
Hvala na brzini odgovora:) Imam najnoviji bio (2001, a bio je 0704). Uskoro cu da probam to sto si naveo. Samo mi reci koji occt program, jel mislis na orthos ili sam te pogresno razumeo?
life`s a bitch...and then you die.
:: Prvo flesuj bios,onda stavi fsb na 333mhz,memoriju ne diraj i ugasi cpu suport.CPU stavi u perfomance mode.Voltazu ne diraj i na kraju ga testiraj occt programom.To ti je to :: :: The Way It`s Meant To Be Played :: ::
Program se zove OverClock Checking Tool verzija 3.0.Fenomenalan je.Sa njim mozes da testiras cpu,gpu i psu.
The Way It`s Meant To Be Played
:: Hvala na brzini odgovora:) Imam najnoviji bio (2001, a bio je 0704). Uskoro cu da probam to sto si naveo. Samo mi reci koji occt program, jel mislis na orthos ili sam te pogresno razumeo :: :: :: life`s a bitch...and then you die :: :: :: Prvo flesuj bios,onda stavi fsb na 333mhz,memoriju ne diraj i ugasi cpu suport.CPU stavi u perfomance mode.Voltazu ne diraj i na kraju ga testiraj occt programom.To ti je to :: :: :: :: The Way It`s Meant To Be Played :: :: :: ::
-C1E Support treba postaviti na disabled -PCI ili PCI-express frekvencija na 33 odnosno 100 MHz, i ako vam je ova vrednost pre overkloka bila na AUTO -FSB stavi na 333MHz -Memory multiplikator stavi na 2,5
Testiraj ga pomocu ORTHOS i OCCT. Temperaturu nadgledaj sa REAL TEMP.
sad se spremam da poslusam savete..skinuo sam occt 301, pa ce vidimo... Ako slucajno stavim neku pogresnu opciju od onih koje se dsabluju, da li moze nesto da se desi?
U najgorem slucaju ako nesto pogresno namestis,skini bateriju,sacekaj 5 min. vrati je i sve ce da ti se vrati na default.
:: sad se spremam da poslusam savete..skinuo sam occt 301, pa ce vidimo.. :: Ako slucajno stavim neku pogresnu opciju od onih koje se dsabluju, da li moze nesto da se desi :: :: :: life`s a bitch...and then you die :: ::
za sada je occt ok na 3.33ghz sa fsb na 333. Temp je po occt 55-58 stepeni. Da li je bezbedno da probam na preko 333? Najcesca temp za sada je 55-56 stepeni Nisam dirao voltazu ni za sta
Ako hoces preko 3,33ghz moras da dignes malo voltazu procesora.A i memoriju takodje moras malo da oc-ujes i da joj dignes malo voltazu.Dovoljno ti je ovako.Ne primecuje se velika razlika preko 3,4ghz.
:: za sada je occt ok na 3.33ghz sa fsb na 333. Temp je po occt 55-58 stepeni. Da li je bezbedno da probam na preko 333? Najcesca temp za sada je 55-56 stepeni Nisam dirao voltazu ni za st :: :: life`s a bitch...and then you die :: ::
Koju voltazu mi preporucujes za cpu a koju za mem? Stvarno se slabo razumem. Bolje da pitam nego da posle bude svasta...
:: Ako hoces preko 3,33ghz moras da dignes malo voltazu procesora.A i memoriju takodje moras malo da oc-ujes i da joj dignes malo voltazu.Dovoljno ti je ovako.Ne primecuje se velika razlika preko 3,4ghz :: :: The Way It`s Meant To Be Played :: :: :: za sada je occt ok na 3.33ghz sa fsb na 333. Temp je po occt 55-58 stepeni. Da li je bezbedno da probam na preko 333? Najcesca temp za sada je 55-56 stepeni Nisam dirao voltazu ni za st :: :: :: :: life`s a bitch...and then you die :: :: :: ::
Kod mene je na e7200 voltaza 1,288 po defaultu.Ako je i kod tebe tako onda ga stavi na 1,3v.Nisam siguran za memoriju hyper-x posto nisam imao iskustva sa njom ali mislim da ide do 2.0v.
Moj je u occt u Idle 39-40 (vrv zbog HTX2). Nisam nista dirao u occt. Mozda je nesto do bios opcija. Dirao sam samo one sto pominju da se disable Mozda sam tu nesto zeznuo. Evo sad mi je cak bilo 38 stepeni. Mozda je takav primerak da preko neke cifre naglo skace? Evo nekih opcija u occt, prvo je priority Normal, ali mi NE DAJE da stikliram hyperthread as Dual Core (?). Drugo, Linpack je Auto (1h) i stiklirano je 64bits. Ne verujem da ima jos vaznih informacija. Ako nije do opcija u occt-u, onda je vrv nesto u biosu. Sve mi je na default, sto znaci da je 99% opcija na auto. Da li bi to moglo da bude razlog?
:: Sta ti je sa temperaturom??? Moj E7300 OC na 3,33GHz sa BOX kulerom u idle 45, load 52c. Ne bih ti preporucio dalje da ga overklokujes.
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647768. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.