imam maleni problem. Još od ranije imam 2 Gb ram-a Geil BD 800 MHz i želela sam da pojačam sa još 2 GB istog. Nakon postavljanja pločica-svih 4 komp nije hteo uopšte da se digne, ni sistem niti je proc počeo da radi. nakon što sam izvadila jednu pločicu sve se sredilo i sistem se podigao sasvim normalno, da napomenem da je sistem Vista 32-bitna Sp1 i da mi je savršeno jasno da 32 bitni sistemi ne mogu da mapuju svih 4 Gb ali zašto da mi 4 pločica čami sa strane bez veze volela bi i nju da dodam pa makar dobila i tih dodatnih 0,25-0,5 gb ram-a.
Da li su sve četiri iste? Ne da li su od istog proizvođača, već parovi treba da budu isti. Da li si pogledala u u uputstvu za ploču da li podržava popunjena sve četiri memorijske banke, možda , ali možda i ne tom memorijom. Da li si probala samo novi par memorija da staviš i tako ppkreneš računar? Da li tako radi kako treba? Proveri da li imaš najnoviju verziju BIOS-a, možda bi postavljanje najnovijeg BIOSa za tvoju ploču rešilo problem.
P.S. Shvatio sam da si imala 2x1, a da si dodala još 2x1
Ploča je GIGABYTE P35C-DS3R i podržava do 8 Gb DDR2 memoriju ili 4GB DDR3. Procesor je INTEL E8200 2,66. Sa 3 je brži nego sa 2 i to osetno ali u čemu je problem? Sve pločice su identične sa latencama 4-4-4-12, doduše to je BIOS po defaultu od samog početka bacio na 5-5-5-15. Bios je originalni od kupovine ploče pre godinu dana.
Stavljaj po jedan stap postepeno.Znaci stavis 1gb,dignse sistem,on ti prepozna,ugasis komp i posle stavi sledecu.Tako i za ostale.Posle kad sve to zavrsis stavi im latencije na 4-4-4-12 i voltazu na 2.0v.Testiraj ih memorytest programom.
Da li su ti memorijski moduli dvostrani ili jednostrani odnosno da li su cipovi sa jedne i sa druge strane plocice? Ako su dvostrani u tome je problem posto neki intelovi cip setovi nece da prepoznaju memoriju kada se stavi vise dvostranih mem.modula.
Ako nađeš nekog da prodaje Single Sided DDR2 Geil BD ja se prosviram trocevkom.
@ amarilli Proveri oznaku modela i podesi tajminge i napon po najsporijem, ako auto ne radi. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
:: Da li su ti memorijski moduli dvostrani ili jednostrani odnosno da li su cipovi sa jedne i sa druge strane plocice? Ako su dvostrani u tome je problem posto neki intelovi cip setovi nece da prepoznaju memoriju kada se stavi vise dvostranih mem.modula :: :: ::
Prodavao ili ne prodavao ali problem je definitivno u tome.
:: :: Ako nađeš nekog da prodaje Single Sided DDR2 Geil BD ja se prosviram trocevkom :: :: @ amarill :: Proveri oznaku modela i podesi tajminge i napon po najsporijem, ako auto ne radi :: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ :: Hoping for the best but expecting the worst. :: :: :: :: Da li su ti memorijski moduli dvostrani ili jednostrani odnosno da li su cipovi sa jedne i sa druge strane plocice? Ako su dvostrani u tome je problem posto neki intelovi cip setovi nece da prepoznaju memoriju kada se stavi vise dvostranih mem.modula :: :: :: :: :: ::
ljudi, hvala vam puno. Dodala sam i 4 pločicu i sistem se bez problema digao, bio je keč znači u jedan po jedan i na moje veliko iznenadjenje je pronašao svih 4 GB ram-a. verovatno ga ne koristi u potpunosti ali vidi ga!
kako se još menjaju latence u biosu i je li to opasno?
Stavi DRAM voltage ili sta god pise na +0.215v i MCH povecaj za +0.200v. Ako nemas te opcije, ides CTRL+F1 cim udjes u bios pa onda trazi tamo gde je vec sve. Meni to lici na ovo, ako nije, idem dalje ..
*edit*, aha nista onda ..Kako god, stavi ovaj DRAM na +0.215 i latencije na 4-4-4-12.
Da, sto kaze Bax probaj da sa auto podesavanja namestis na neka sporija u biosu, pogotovo pogledaj ako negde imas Command rate (CR), to obavezno namesti na 2T. Koliko vidim ta ploca ima u biosu neka `brza` podesavanja tj. dva posebna seta (High speed dram dll settings - Option 1 i Option 2), pa probaj sa obe opcije da vidis ima li promene. Isto tako mozes da probas da namestis memoriju da radi na manjoj frekvenciji cisto za probu da vidis sta se tada desava. Ako tada rade svi moduli onda moras da malo podignes napon memoriji, za recimo 0.2v (opcija `ddr2/ddr3 overvoltage controll` trebalo bi da moze da se povecava napon za po 0.1v).
Kod Asusovih ploca (pojedinih modela) je u spisku podrzanih memorija i kombinacija istih naglaseno da neke memorije nije moguce staviti u kombinaciju sa popunjenim svim slotovima i to bez nekog pravila, neke dvostrane module prihvata a neke ne. Verovatno se to isto nalazi i u knjizici za tvoju plocu. Drugi moguci problem je i u organizaciji memorijskog modula koji pak kod Kingstona sam imao sledeci slucaj, svi moduli su iz HyperX serije sa oznakom KHX8500D2K2/2G jedan par a drugi KHX8500D2K2/1G. Prvi par je iz komleta 2x1GB a drugu sam narucio kasnije i dobio dva razlicita modula. Kasnije se ispostavilo da prvi par i jedan od drugih modula ima cipove 99U5315 a jedan modul 99U5316 i razlika je bila u organizaciji memorije i (1 rank, 8 banks) naspram (2 ranks,4 banks). Na kraju mi je ortak lepo zamenio sve module za dva kompleta 2x1GB i resen problem. Inace sve je dodatno zakomplikovalo to sto su moduli iste organizacije imali razlicite napone 2,20 i 2,30V a razliciti su imali isti napon.
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647768. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.