Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
EPROM PROGRAMATOR Kako????
STRANA 1 OD 1
vuk125 EPROM PROGRAMATOR Kako???? 01.05.2009. 01:34 T17123

status: user
broj poruka: 2929
Hocu malo da se zezeam kada imam vremena pa da napravim jedan.
Gde bih mogao da nadjem upudstvo-seme i potrbnu elektroniku za ovako nesto.
Eventualno neku edukaciju na netu gde je mao detaljnije opisana pomenuta problematika.
Sta bih sve morao da znam da bi mi ovo uspelo????
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
zzoran programator 01.05.2009. 01:38 #111323

broj poruka: 11
Mozda ti ovo bude interesantnije od pravljenja programatora.
http://www.sivava.com/index.html

vuk125 RE:programator 01.05.2009. 01:47 #111325

broj poruka: 2929
Znam ja da kupim to je najlakse.
Samo ne znam gde da ga kupim ovde ih nisam vidjao.

zzoran programator 01.05.2009. 02:07 #111327

broj poruka: 11
Na ovom linku sto sam ti dao: http://www.sivava.com/index.html
Willem EPROM Programmer
Vrlo je pristupacna cena s obizirom kakve mogucnosti ima, pokriva dosta IC (cipova), ima svoj softver.
Kod njih se moze naci i niz adaptera, zavisi koje cipove ces da punis ( programiras)
Tamo mozes da kupis. (Primaju VISA karticu). Postarina je koliko se secam oko -15 i stize za 20-tak dana.
Vaskev re 01.05.2009. 10:14 #111356

broj poruka: 1673
Za programiranje Eproma je moze se reci da je proslo vreme, danas su aktuelni EEPROMI koji imaju velike prednosti u procesu programiranja a ogleda se u brisanju elektricnim impulsom (ili grupom njih) za razliku od obicnih EPROM-a za cije brisanje moras imati specijalnu lampu. Od programatora koji su se lepo pokazali mogu ti preporuciti Batronix Epromer, takodje ranije je postojao i Programator cija je shema bila objavljena u Elektoru a koji je jako lepo radio ali je problem bio u velikoj ceni jednog kola 82c43 koje radi kao prosirivac portova. Njegova mana je ogranicenost na Eprom-e zakljucno sa serijom 27C512 i obavezno posedovanje paralelnog potra na racunaru koji je danas prakticno nestao na novim masinama. Ako si pak mislio na serijske EEProme onda je PonyProg jedan od najjednostavnijih resenja, sastoji se od malog interfejsa koji predstavlja osnovu (mozes napraviti verziju za serijski/USB preko odgovarajuceg adaptera ili za paralelni port) na koju mozes dodavati adapterske plocice i mozes programirati sve i svasta, pocev od EEProm-a, mikrokontrolera AVR serije kao i poznatog PIC-a. Za samogradnju je potrebno malo znanja i iskustva pa ako ga posedujes onda je resenje u izradi filma u nekom programu tipa Eagle, RimuPCB, stari dobri TangoPCB ili neki slican, stampanje na pausu i izrada foto postupkom. Ja vec godinama koristim tu metodu i pokazala se jako dobro (da ne kazem najbolje). Gotove, oslojene plocice foto lakom imas u Radioklubu Nikola Tesla i nisu skupe. Pored toga ti je potrebno jos nesto malo hemikalija (koje mozes nabaviti na istom mestu) i neki izvor UV svetla, tipa vise malih neonki, zivina lampa isl., o izradi plocica ovim postupkom imas gomilu uputstava na netu, cak i na nasem jeziku.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647768.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs