Koja je dobra DDR2 memorija ? 800 ili 1066, svejedno.
STRANA 1 OD 2
Slavuj
Koja je dobra DDR2 memorija ? 800 ili 1066, svejedno.
01.05.2009. 12:22
T17133
status: user broj poruka: 2236
Imam ovu Geil Ultra PC6400, 2x2GB, i ne želi da pređe preko 900MHz@2.1V, a ni na 2.2V(fabrički maksimum joj je 2.3V, eno piše na sajtu https://www.geil.com.tw). Ne bi to nikako bio problem kada bi ona bila stabilna u svakodnevnom radu na toj frekvenciji. Prođe ona 10h Orthosa i nekliko desetina IntelBurnTest-ova, ali u običnom radu izbacuje greške kakve su izbacivala prethodna 2 neispravna modula iste memorije.
Npr. Igram CS:Source, i odjednom se igra zatvori i pojavi čuveno Send/Don`t Send, pokrenem Everest, opet isto, kliknem drugi put, otvori se normalno. Uključim Windows prvi put, pojavi se neki DrWatson Postmortem Debugger(WTF?). Ne pojavljuju se iste greške bukvalno svaki put i posle tačno određenog vremena, već nasumično. Nekad radi 5-6 sati ``normalno``, a nekad posle 3 minuta izbaci neku grešku.
Mislio sam da je do Windows-a nešto, ali pre nego što sam počeo da ga čačkam, vratio sam memoriju na 800MHz@2.1V, i sve je radilo bez ikakvih grešaka i čudnih ponašanja.
Sad sam spustio FSB sa 450 na 445, pa ću videti kako će se ponašati ovako.
Ne treba mi 4.7GHz ili ne znam ni ja koliko, dovoljno mi je i 4.275, ali za 24/7, bukvalno 24/7.
Uglavnom, planiram da u sledećih par dana pazarim neke pouzdanije DDR2 module, a ove da prodam/menjam. Nemam pojma koje da tražim i gde da ih tražim, pa zato i pitam.
Imam istu memoriju i nece da mrdne vise od 940MHZ.Planiram da uzmem Kingston HyperX 2x2gb na 1066MHZ.Bolja je za overklok jer radi na vecoj frekvenciji.
Sasvim solidna memorija je Kingston HyperX KHX8500D2K2/2G, dakle 2x1GB kit pa ako ti treba vise kupi dva paketa. Moja iskustva sa njom su da 1066MHz cl5-5-5-15 radi sa naponom 1,80V apsolutno stabilno, sa 2,00V postizes 1111MHz sa istim cl vrednostima. Sa daljim povecanjem napona do max 2,20V neces postici skoro nista vise, max je negde oko 1150MHz ali nije vredno prezenja modula sa visokim naponom. Inace na modulima su Micron cipovi D9 serije koji su poznati da ne podnose dugorocno povecanje napona i da crkavaju u velikim kolicinama i pri 2,20V zato je pozeljno iste drzati na sto manjem. Zato sam i odabrao bas ovaj tip memorije i bas u ovoj konfiguraciji jer recimo KHX8500D2/1G nece raditi na 1066MHz sa cl5-5-5-15, pa cak ni sa cl 5-5-5-18 bez napona od bar 2,00V a o postizanju nekih vecih brzina bez velikog napona nema ni govora. Cena pomenutih memorija je sasvim pristupacna. Inace i ostali kvalitetniji brendovi pate od istih simptoma a koji se ogledaju u ekstra kloku u pocetku, sa dizanjem napona tipa 2.20-2.30V ali kasnije dolazi do degradacije karakteristika i nemogucnosti boot-a sa naponom manjim od 2,00V cak i pri 800MHz i konacnog, konstantnog pojavljivanja gresaka u Memtestu. Bolje hladjenje memorija otprilike nema nikakvog efekta na produzetak veka memorija jer je glavni krivac za to electron migration efekat koji ima veze sa povecanim naponom i povecanom strujom prilikom overkloka a D9 cipovi su jako osetljivi na to. Pogotovo je efekat izrazeniji na plocama na kojima je lose uradjena regulacija napona memorije i pogodjene su i neke ekstra skupe Asus i Gigabyte ploce a vise o tome procitaj na netu.
U NOVA computers deklarisu kao GEIL USA, sramota, jer je to Taiwan memory producer. Najbolje memorije na sebi imaju Micron, Elpida, Infineon chipove. A od brandera su najjaci Mushkin, Buffalo, Swissbit, Crucial i Corsair.
Nisam gledao za ostale, ali znam da na Buffalo Firestix (select serija D9GMH ) na 800MHz idu GMH i GKX chip-ovi, zavisi da li je D2C ili D2B (na nekim modulima Elpida AG-6E-E) , a na Buffalo 1000 i 1066MHz (kao kod mene) idu SAMO i SAMO Micron D9GKX chip-ovi...
Takodje, A-Data koristi za jace serije Micron chip-ove a sto je jos bolje PCB je Brainpower (Vitesta Extreme Edition moduli)...
Cell Shock (zaboravio si na njih) takodje koristi vecinom Micron D9GKX i D9GMH chip-ove, rjedje i Elpida chip-ovi...
Corsair svi modeli oznaka preko PC8000 koriste Micron D9GMH i D9GKX i to vecinom HANDPICKED chip-ove...
Sto se tice Crucial-a, znam da je prijatelj na Balistix-u imao GKX ali to je slucajnost posto idu svakakvi chip-ovi na njih...
@ slavuj : Nisam probavao, ali bi na njima lako mogli da se nadju Micron GKX chip-ovi (ali ne moraju), ali ipak je to memorija viseg ranga tako da bi svakako trebali biti dobri ti moduli...
KHX8500D2K2/4G 2x2GB je DS modul(i) koji se sastoje od 16 cipa obostrano i po karakteristikama bi trebalo da su isti sa KHX8500D2K2/2G sem duplo veceg kapaciteta. Ovde je bitna jedna druga stvar a to je da mnoge ploce ne podrzavaju dvostrane module u konfiguraciji 4x, dakle rade lepo sa 2 modula ali nece sa 4. Tako da ako si planirao da kasnije dodas jos 2, proveris da li ploca podrzava sva 4. Ako ne podrzava onda je sasvim svejedno hoces li kupiti 2x2x1GB ili 2x2GB, naravno proveri cenu i vidi sta ti se vise isplati. Inace o pricama da mem-kontroleri lose rade sa 4 modula, moja iskustva nisu takva i na vise ploca (pretezno Asus) memorija je radila isto sa 2 ili sa 4 stapa, tj. postizao sam iste brzine memorije i isti overklok bez obzira koliko je modula bilo na ploci i to bez dizanja NB napona sa default vrednosti.
Najbolji moduli (u overklok smislu) su Micron D9GKX pa onda D9GMH (iako se isti vise ne proizvode isporucuju se iskljucivo sa zaliha koje su proizvodjaci modula napravili), medjutim oni su jako pogodjeni electron migration efektom i brzim otkazom, Elpida je po tom pitanju odlicna, sem malo losijih oc vrednosti nije pogodjena em efektom zbog drugacijeg proizvodnog procesa i pokazali su se na duze staze kao bolji. Inace ako planiras oc modula onda je bolja varijanta kupovina 4 modula jer prilikom reklamacije (nedaj boze) lepo vratis jedan komplet a sa drugim radis normalno dok se reklamacija ne resi (neki dobavljaci prihvataju reklamaciju samo celog paketa a ne pojedinacnog modula). Sad, naravno, sve je to stvar licnog shvatanja pa poslusaj jos neki savet.
Geil memorije su memorije vrhunskog kvaliteta samo sto kod nas dolazi licencirano djubre.E sad,manje vise,i Ultre su sa Micronima,bar je do skoro tako bilo! Ono sto je Fancy a izuzetno kavlitetno trenutno stoji ovako. Crucial Balistix,Crucial je prvi saradnik sa Micronom,nesto poput eVGA za nvidiu,G. Skill,Cell Shock,Buffalo,Mushkin,Corsair,Patriot,OCz,Geil i sl...
Nego @Slavuj,podigni ti napon za memoriju iz biosa i na 2.3v slobodno pa i na 2.4v.Tad trazi max memory clock,ovako ne mozes da kazes da memorija nece vise jer nisi setovao sve do kraja!
Ma, meni će biti i previše i 1066MHz, ali `ajde, kad već nisam siguran da će ijedan paket 2x2GB deklarisan kao pc6400 postići više od 900MHz, bar da se oslonim na fabrički klokovane, potvrđene komade.
Ploča je Asus P5Q Pro, FSB radi na 450MHz, pa ga memorija jedva prati, ne želi ni 2MHz više stabilno prema Orthos-u.
Moja je prvobitna zamisao bila još 30-ak, 40 MHz, da procesor radi na ~4.5GHz stabilno, pošto ima kapaciteta za još V i za još °C mada bih se zadovoljio i sa trenutnim vrednostima, samo da ne baguje ova memorija.
Što se tiče reklamacija, pošto mi je pre par meseci 2x2GB ovakve iste memorije jedan modul poludeo, a nisam ga pipnuo, tražio sam da mi daju bilo koju DDR2 da bih mogao da koristim kompjuter 2-3 dana dok oni to ne ispitaju i ne zamene. Naravno, dobio sam 1 ili 2GB Kingston valjda, nisam siguran i posle par dana zamenu i to je to.
Za ovu je fabrički maximum 2.3V, ali ja ne želim da je smaram sa više od 2.2, nekako mi negativno utiče na psihu tačan navod sa sajta geil.com.tw koji glasi ``up to 2.3V``, pa mislim da to nije baš preporučljivo za 24/7, možda za neke kraće testove, nisam probao, niti planiram. Hoću samo da ne razmišljam o stabilnosti, kad je već u praksi ostvariva na ovim frekvencijama koje mi odgovaraju.
Slobodno mozes da ides do deklarisane vrednosti za memoriju pa i za korak napred.
Ono sto je bitno a to je kad sam ti govorio da moras da se upoznas sa osnovamna OC-a da bi dalje funkcionisao.To nije bas toliko tesko i mozes sam da naucis neke stvari bez pomoci ostalih i googlanja po netu vec samo uz malo vecu posvecenost i paznju. Najbitinije ti je da obratis paznju na bios,da ga naucis i da naucis kako on funkcionise i cemu sluze parametri jer ces tako nauciti da setujes mnogo brze.Uvek recimo treba da obratis paznju na voltaze bios/windows jer imas razlike.Postoji fenomen koji se jevlja a to je vdrop/vdroop,cuo si za to.U tom slucaju recimo mozes tj moras voltazu da dizes i vise itd..Ima tu mali milion zackoljica kako to sve funkcionise... Sto se tice mene,nemam nikakvih problema da memoriju drzim na deklarisanoj voltazi jer to totalno bezopasno.Po meni je bitnije da se moduli ne greju previse a voltazu mozes da stavis i vecu ali naravne bez preterivanja,sve ima svoje granice. Tako je uglavnom sa svakim HW-om,sa svkim chipsetom,sto je hladniji to je stabilniji za rad... Stavi ti slobodno na 2.3v i probaj jos koji Mhz preko dal moze stabilno.Ako nece to je to,memorija ne moze vise i kraj,udara u wall!
Meni je Geil BD Evo 1066 radio na 1168 max koji sam postigao stabilan u MemTestu, sa naponom 2.3V, pa recimo mozda ti ta memorija bude legla Ocz mi radi na 1200 ali tek sa naponom od 2.3V, a trebao bi da radi na 2.1V
Za tvoju mem mozes slobodno da ides do 2.4V ja sam probao sa moim BD Evo, jeste da ona ima bolje hladjenje od Ultra ali se uopste ne greje, pa mislim da bi itvoja radila, ali sto kaze Sky teraj to slobodno na 2.3V. Probaj da olabavis i tajminge, mada time ubijas klok koji si stavio u MHz-ima _________________________________________________ Hope is the first step on the road to disappointment.
Stavljao sam 2.3V i ``ne da radi`` ni na 920 ni na 910, 3-4 minuta Orthosa i ćao, prvo pocrveni Orthos i posle par sekundi restart.
Par stvari sam isključio, OC charger, Read Training i Static Read Control i već par sati se nikakve greške ne pojavljuju na 2.1V i 900MHz.
Videću još 2-3 dana kako će se ponašati, pa, ako opet bude nešto debilno iskakalo, onda ću da tražim tog Kingstona na 1066 ili šta mi već bude bilo interesantno.
Geil je izgleda ok samo u varijanti 2x1GB, jer su samo ti moduli sa Micron čipovima.
Ako budem prodavao, kolika bi bila fer cena ? Nova je ~50 eura. Ima garanciju još 54 meseca.
Da, sa CL 6-10-10-37 Klokuj memoriju, a zadrzi fabricki CL recimo 4-4-4-12, + da ti radi Prime i MemTest jedno 8 sati _________________________________________________ Hope is the first step on the road to disappointment.
:: Da, sa CL 6-10-10-3 :: :: Klokuj memoriju, a zadrzi fabricki CL recimo 4-4-4-12, + da ti radi Prime i MemTest jedno 8 sat Ako hoces vecu frekvenciju memorije moras da opustis latencije. Kingston prodaje svoje DDR2 HyperX module na 1066MHz sa latnecijama CL5,CL6 i CL7....1800MHz je pojam za DDR2 bez obzira na visoke latncije...Imaj u vidu jos jednu stvar ova memorija je predvidjenja da radi na 800MHz a poterana je 1000MHz preko predvidjene vrednosti...Visoke latencije ili ne ovaj uspeh je definitivno vredan postovanja...
Trenutno najnize latencije DDR3 memorije ima Mushkin CL6(6-6-6-18) i to na 1600MHz ovo su moduli od 3x2GB samim tim su im potrebne vece latencije od modula od po 1GB.
Vratio sam sve vrednosti na default, obnovio meni najsmislenije teorije OC-a i krenuo samo memoriju da klokujem.
Stavio sam da radi na 1066MHz, 2.2V, 5-5-5-15. Radila je 2 sata pod Orthosom bez grešaka, takođe i u Windows-u, jer sam skoro sve vreme koristio internet.
Pošto je NB po ``običaju`` na 1.4V, a memoriju sam proglasio stabilnom na 1066MHz, logično je bilo da CPU-u treba još napona kako bi bio stabilan.
Zaboravio sam pre neki dan da podignem voltažu na 1.375, ostala je bila na 1.350V, otud i one greške što sam navodio jutros, iako je prema onom screenshotu iz prethodne teme CPU prošao 6 sati Ortosa i u kao što sam ovde naveo, još par puta po toliko, ali je Win izbacivao gluposti.
Elem, sad je FSB na 465, memorija na 2.2V, NB = 1.4V, CPU = 4418MHz, 1.424V prema CPU-z(prema BIOS-u = 1.4375) i polako ulazi u drugi sat Orthosa.
Radio je i na 4512, pri 1.45V u BIOS-u i 1.44 prema CPU-z, FSB 475, ali samo pola sata, dok Orthos nije počeo da crveni, temp su bile 60°C.
Ovako jezgra ne prelaze 55° prema CoreTemp-u. Ostaviću ga do ujutru, pa ću onda poslati screenshot.
Moj podsetnik, pošto sam polu-mrtav pa brzo zaboravljam: Kad ubodeš VCore, spusti DRAM Voltage i NB ako bude moglo.
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647768. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.