Intel`s Core i7 965 EE & 940 To See EOL in September
STRANA 1 OD 1
NMY
Intel`s Core i7 965 EE & 940 To See EOL in September
08.05.2009. 02:11
T17252
status: user broj poruka: 1509
Vjerujem da ste vec culi za tu vijest, zvanicno prestaju isporucivati ove procesore u septembru...
Ja sam bas juce ili prekjuce rekao da je jedino Core I7 920 isplativ, ova dva su bili preskupi, i vjerovatno se nisu ni izbliza prodavali kao model 920, te ih zato sada salju u penziju...
Sam Intel je sebi kriv jer je 940 skuplji nemalo pa duplo od 920 a ima malo visi takt i sto jest jest Dual QPI link (cini mi se), ali mu ne pomaze ni to, a opet 965 EE sluzi samo za testiranje i skuplji je od 940 opet priblizno duplo, a od 920 manje vise 4 puta...
Cijena je ono sto je ovim odlicnim procesorima skratilo zivot...
Pa i treba brate, umesto 4 jezgra 965 EE mozes da imas 28 jezgara Q6600 ... sto je mnogo mnogo je, i za profesionalce i za amatere. Mislim da su ih izbacili vise zbog prestiza, da bi neki pogledali testove i napisali na forumu napisali ono - Intel oduvao AMD :) JOLE
Zna se da se najvise prodaju procesori koji vrijede ulozenog novca, a ne procesori koji su najbrzi i najskuplji...
Ja koristim Q6600 i ne planiram ga jos neko (duze) vrijeme mijenjati...
Mislim, koji ce mi k****, do prije dvije-tri godine smo koristili P4 @ 3.0GHz i slabije (i jace naravno) a sada trebamo procesore sa 8 , 12 ili 16 jezgrara ... Ma bjazi...
Bilo kom prosjecnom korisniku je dovoljan recimo jedan Dual Core (ili da kazem C2D), eventualno C2Q, ali ne pretjerano skup, tipa Q6600, 6700 ili Q8200, 8300 procesor... (Ne znam tacno koji AMD su jednaki ovim nabrojanim po performansama, ali i oni takodje ulaze u razmatranje)
Da mi se nisu igrale DX9 igre, ostao bih na Bartonu 2500+@2.2GHz, bez blama, al` *ebi ga, u`vatio neizdrž posle par godina, crkla stara ploča, video da može i bolje i brže...
Inače, osim za te neke ``šake`` ljudi kojima je posao taj rendering i ostalo što može da iskoristi više od 2 jezgra, neko kompresovanje video materijala i šta god slično, zaista ne mogu da shvatim kome je to i za šta potreban Quad CPU.
Mislim da ima i više od godinu i po dana od kako se pojavio taj Q6600 ovde u Srbiji i ne vidim da je išta postalo ``optimizovano`` za njega, osim možda nekih redovnih poboljšanja u programima tipa 3dsMAX i još par komada čije ni nazive ne znam, a koji po def-u koriste taj potencijal.
Prosvetlite me ako lupetam, ali mi se već dosta dugo čini da je totalno besmisleno kupovati C2Q, osim u slučaju da niste neki dizajner, modelar ili neki montažer nekih brda filmova istovremeno.
Ja samo ``čekam`` prihvatljivu alternativu za SATA HDD i mislim da će to biti jedan od poslednjih update-ova HW-a, ako ne i poslednji, jer je, prema mom mišljenju, HDD jedina prava ``kočnica`` masovnijeg, drastičnijeg napretka u brzini rada PC-a.
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647768. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.