odlucio sam se da uzmem ovaj amd x2 7750 BE, za cenu od 5383din, mislim da je to najbolja kupovina. E sada, ne znam koju plocu da uzmem, ja to necu klokovati, ali zelim ovako da izvucem maximum od procesora, ne daju mi se velike pare za plocu, uzeo bih prvenstveno asus, do 4000/5000din, i posle to da uklapam sa nekom asus grafikom. Vidim na pakom sajtu da su oni sklopili konfiguracuju sa plocom M2N68-SE, i to sa jacim procesorom nego sto ja planiram da uzmem,ne znam kakva je ploca, nije skupa 3900din, oko grafike se nisam jos opredelio, a uzecu 2 GB Kingston Hyper X ( ne znam po cemu se razlikuje od obicnog kvr kingston rama, al nema veze, verovatno je bolja:) dobrodosla bi mi pomoc
Istu plochu smo stavili u ortakov komp sa LE 1640. Plocha je O.K. za tu lovu i bolja je od moje MSI nForce 560. To dal ce grafika biti Asus kao i plocha nema veze, neko gleda da npr. nvidia chipset uklopi sa nvidia kartom, ali proizvodjach moze da bude bilo koji. Proizvodjacha birash po tome kako je napravio kartu, kakvo je hladjenje... Uzmi HyperX pre nego KVR i ako mozesh uzmi na 1066Mhz jer mislim da taj 7750 moze da iskoristi taj takt a i 800Mhz ce biti dobro. Hyper X je kvalitetnija od KVR koja je socijala i value memorija, plus ima hladnjake i moze da se overklokuje bez problema. Ako je velika razlika u ceni onda idi na KVR jer necesh overklokovati i gledaj da ti latencije budu 4 ili 5. KVR latencije 6 izbegavaj. Poshto plocha ima samo 2 slota za memoriju kupi jedan modul od 2gb da posle ne bi imao problema sa nadogradnjom memorije.
Izmenio sam poruku, jer sam pogreshio zato shto sam mislio da ta plocha ima integrisanu grafiku. ASUS M2N68-AM SE ima integrisanu grafichku kartu, a ostalo je slichno ili isto.
Ja sam se za taj isti procesor odlučio i mogu da ti kažem da je stvarno EXTRA. Radi izuzetno dobro. Znači CPU ne samo što je džabe nego stvarno ima super performanse!!! Međutim mora da paziš na 2 stvari:
1. Ja sam uzeo ASUS M3N78 – računao sam da pošto ova ploča podržava AM3 procesore, ako budem rešio da menjam CPU, neću morati da menjam ploču. Ali, kako sam mogao da znam neke stvari... Eh... Pazi, ploča ima integrisanu karticu GF8300 – koja uopšte ne radi loše, ali se u toku rada grafički čip na ploči USIJAVA. Znači temperatura je oko 85 (i više) kad radiš nešto (a kad odmara ide oko 65-70). Tako da sam morao da uzmem neku PCI-E karticu. Druga stvar, ploča nije 790 chip set, pa onda ne podržava neko AMD programče uz pomoć koga možeš da šteluješ rad CPU kako hoćeš i da pratiš sve moguće parametre njegovog rada i OC iz Win-a. Takođe, ova ploča nema ACC opciju u BIOS-u koja ti omogućava da eventualno otključaš treće i četvrto jezgro ovog procesora (tu opciju bi trebalo da imaju ove 790 ploče...). Eto... mogu da ti kažem da ova ploča radi super... stabilno... ne žalim se... ali ipak.... razmisli i uzmi ove nedostatke u obzir...
2. E, a sad ono NAJINTERESANTNIJE.... Ovaj procesor NIKAKO nemoj da koristiš sa fabričkim cooler-om!!! NIKAKO! Temperature će ti u toku igrica ići po ovim vrućinama od 60 – 65 ako ostaviš fabrički.... Ja sam uzeo Cooler Master TX2 koji nije mnogo gabaritan i radi uz jednog pomoćnog ventilatora extra... tako da mi temp u load režimu ne prelazi preko 48! Sad bi o kulerima mogao da pišem 2-3 strane (jer sam prethodno probao 3 komada koja su me razočarala). U svakom slučaju CPU zahteva bolje hlađenje... negde na netu sam čitao da je to što se greje posledica što on ima u sebi 4 jezgra i zato dosta troši... Takođe, vodi računa da ti kućište bude DOBRO provetreno... jer ako nema u njemu promaje, CPU se neće baš ohladiti...
Taj CPU primerak je hladniji od obicnog X2...i STOCK cooler je odlican, bolji nego prepolovljeni Intel cooleri. Ili ste imali losiji primerak ili ste lose montirali...ja ni jedan nisam video da je uz OC isao preko 50C. VGA kartice mogu da izdrze i 100C jedino one integrisane treba aktivno hladiti jer je tu i Bridge, usmeris neki ventilator da ne prelazi 75C. U kucisti jedan usisni dole i izduvni gore je sasvim dobar izbor.
:: Pazi ovako.. :: :: Ja sam se za taj isti procesor odlučio i mogu da ti kažem da je stvarno EXTRA. Radi izuzetno dobro. Znači CPU ne samo što je džabe nego stvarno ima super performanse!! :: Međutim mora da paziš na 2 stvari :: :: 1. Ja sam uzeo ASUS M3N78 – računao sam da pošto ova ploča podržava AM3 procesore, ako budem rešio da menjam CPU, neću morati da menjam ploču. Ali, kako sam mogao da znam neke stvari... Eh... Pazi, ploča ima integrisanu karticu GF8300 – koja uopšte ne radi loše, ali se u toku rada grafički čip na ploči USIJAVA. Znači temperatura je oko 85 (i više) kad radiš nešto (a kad odmara ide oko 65-70). Tako da sam morao da uzmem neku PCI-E karticu. Druga stvar, ploča nije 790 chip set, pa onda ne podržava neko AMD programče uz pomoć koga možeš da šteluješ rad CPU kako hoćeš i da pratiš sve moguće parametre njegovog rada i OC iz Win-a. Takođe, ova ploča nema ACC opciju u BIOS-u koja ti omogućava da eventualno otključaš treće i četvrto jezgro ovog procesora (tu opciju bi trebalo da imaju ove 790 ploče...). Eto... mogu da ti kažem da ova ploča radi super... stabilno... ne žalim se... ali ipak.... razmisli i uzmi ove nedostatke u obzir.. :: :: 2. E, a sad ono NAJINTERESANTNIJE.... Ovaj procesor NIKAKO nemoj da koristiš sa fabričkim cooler-om!!! NIKAKO! Temperature će ti u toku igrica ići po ovim vrućinama od 60 – 65 ako ostaviš fabrički.... Ja sam uzeo Cooler Master TX2 koji nije mnogo gabaritan i radi uz jednog pomoćnog ventilatora extra... tako da mi temp u load režimu ne prelazi preko 48! Sad bi o kulerima mogao da pišem 2-3 strane (jer sam prethodno probao 3 komada koja su me razočarala). U svakom slučaju CPU zahteva bolje hlađenje... negde na netu sam čitao da je to što se greje posledica što on ima u sebi 4 jezgra i zato dosta troši... Takođe, vodi računa da ti kućište bude DOBRO provetreno... jer ako nema u njemu promaje, CPU se neće baš ohladiti... :: :: Nadam se da sam pomogao... :: :: ::
Nikako tu plocu ona uopste nije namenjena za taj procesor i nemoze mu izvuci max, ako hoces nesto za te pare uzmi neku j &w sa 780 cipom ili neku sa 770/sb600 za asusa ti treba jos para.
Eh, to sto kazes da mozda CPU nije dobar pa se toliko greje kod mene, to sam i ja odmah pomislio... medjutim... S obzirom da sam odusevljen njegovim radom, preporucim ortaku da kupi isti CPU - sto je on i uradio...
Kupio je konfiguraciju kod neke sasvim druge firme (kupio i istu plocu....)... odem kod njega, da vidim kako radi masina... i sta mogu da vidim? Isto kao i kod mene... isto sve, apsolutno... Nemoguce je po zakonu verovatnoce da to tako funkcionise... prema tome 100% sam u pravu procesor 7750 sa obicnim kulerom kada je u idle rezimu ide sa obicnim kulerom oko 48-49, a kad ga opteretis ide do 56 (kad je napolju temp oko 25). Ako je, kao sada napolju 30 i vise... njegova temp. se prilikom opterecenja podize do 60 glatko... sa obicnim kulerom... (Sve ovo i pise na netu... u opsezima +/- 10%). Nekoliko radnji u BG-u ovaj procesor prodaju sa naznakom `BEZ COOLER-a` - iako je u pakovanju fabricki kuler!!!
Prema tome OBAVEZNO kupi neki drugi... malo jaci... i neces imati problema... evo sad dok pisem temp u kucistu je 33, a njegova temp je 40, da kazemo idle proces... sa Cooler Master TX2 (koji sigurno nije najbolji koji sam mogao na njega da stavim)
na Biostar TA790GX 128M ploci i primetio sam da su mi temp. nesto dosta visoke kad je idle a da ne pricam u full load-u iako imam jedan cooler napred koji ubacuje vazduh i 2 pozadi koji izbacuju. Idle je bio oko 40 a full isao do 55 - 59 i to posle 30 min opterecenja. I onda sam ubacio novi BIOS i sada i posle 4h igranja NFS Undercover cpu ne prelazi 45c a ploca ne ide preko 35 - 36c. btw. oc je na 2.9 , nije puno ali u sobi mi je bilo oko 30c prethodnih dana. Svakako cu menjati cooler jer hocu da ga clock-ujem jos. e sad jedno pitanje koliko je pametno koristiti onaj Biostar-ov automatski overclock? V6, V8 i V12? Mislim da ne bi trebalo da mi pravi problem. I jos jedno pitanje, RAM mi je OCZ 2x1GB 800MHZ Ati edition i radi na 1,85V da li je to neki problem jer system radi super stabilno? Mada na njenim spec. pise 1,9V - 2,1V.
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647768. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.