Dobar dan. Jucerasnja grmljavina je izgleda bila kobna za moj desktop . udjoh u kucu nije bio upaljen racunar medjutim kad sam usao bio je upaljen ekran je radio na stendbaju lampica a sam racunar bo uklucen i lampica za disk je svetlela nonstop svi ventilatori vrteli. medjutim mislevsi da je otiso stendbu rezim pipanjem na tastaturu vidim nista se ne desava palim ga gasim i na glavni prekidac pozadi na napajanju nista. idalje se upali zelena i disk lampica konstantno cak cinili se ni da nebutujue cuvsi po zvuku koj mi je daleko poznat kad se dize sistem. Lcd mislim da je ok zato sto rade meniji na onscrenu. e sad kako da krenem sa jurenjem i konstatacijom kvara grafika ploca memorija procesor i kako da nadjem uzrocnika. uhhhhh za sad neznam sta imam u njemu od komponenti nesecam se ali cu ga rasturiti posle podne pa cu citati. mislim da je sledece msi ploca p4 sampron 3400 gainwaard6600 i memorija neka ddr2puta 1 g mislim. hvala pozdrav
Najpre ne znam koje je napajanje?! Prvo izmeris na njemu izlazne napone na 5 i 12V dok je ukljucen ako su znatno veci ne treba ni da proveravas dalje, u kantu ide napajanje, ploca, diskovi, optika. Ostalo je moguce da je ispravno pogotovo CPU i RAM, mozda ne i grafika i modem i mrezna ako su PCI/AGP/PCIe
Ako nisi veliki baksuz, crkli su napajanje i ploca. Ako si veliki baksuz, crklo je 3/4 kompa, zavisi da li je napajanje, pod uslovom da je crklo, zadrzalo pi.dariju samo za sebe ili je pocastilo i ostatak kompa....
Na Novom Beogradu je juce bio haos sa strujom jer je eskplodirala Obrenovacka trafo-stanica pa je premoscena. Pravo bi cudo bilo da nije s obzirom na kolicinu praznjenja tj gromova. Napon u stanu mi se kretao od 190 do 240V.
Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada!
Uglavnom prilikom grmljavine računar strada jer popase elekrtično pražnjenje preko dve komponente a to su mreža i modem. Savetujem ti da uradiš sledeće: poskidaj sve sa matične ploče i startuj je. Proveri prstom da li ti se pregreva neka od komponenti na ploči, južni i severni most, IO kontroler a pogotovo čip integrisane mrežne karte. Vodi računa da nešto ako je crklo može toliko da se greje da možeš da dobiješ plikove od vreline. Po mojoj proceni iz date situacije vrisnula ti je samo ploča, pretpotsavljam ili mrežna karta ili IO kontroler što je u oba slučaja popravljive prirode.
I kod mene je grmelo i treslo cak vrlo blizu 1-2 sekunde od svetla do zvuka, ali su stari dobri LC Power i dobar razvodnik sa kao nekom zastitom su odradili svoje. Ti si bio stvarno maler kad te to snaslo.
Generalno pre dve godine i meni se to desilo odemo na more i vratimo se kad deciji racunar odbija da radi, sta je sad tamo vamo i ustanovim da je samo napajanje u pitanju, zamenim celo kuciste za famozni CM Elite 420w i radi al tandrce vise nego ono staro kuciste. Stvarno mala steta a i onako sam bio planirao da im zamenim kuciste.
Dok sam pre recimo cetiri godine imao slicne simptome kao ti (iz cista mira nista grmljavina) kresnes masinu a nema onig tit, sve lampice svetle ali ne reaguje nikako. Zamena prvobitnog kineskog napajanja drugim po oznakama na nalepnici jacim kinezom je resila problem.
p.s. U naselju u kom živim je jutros otkriveno da su neki pacijenti isekli gromobrane na 6 zgrada, a sinoć su zbog toga ljudima iz susedne zgrade kolektivno pocrkali televizori, besiće ih za jaja ko god ih provali, a iskreno se nadam da ću ja biti među prvima, pošto su i na ``mojoj`` to isto uradili. Sreća po uređaje da sam ih, po običaju, sve povadio iz utičnica posle prve ``ozbiljnije`` grmljavine, a i po mene, jer sad mogu da nastavim sa redovnim aktivnostima kao da ništa nije ni bilo.
ipak sam prosao sa 1400 din samo je napajanje otislo sad barem imam 500w odlicno. vidim da moze svasta da se desi ali izgleda da sma imao vise srece nego pameti. hvala
Brzina zvuka 340m/s koliko se secam znaci manje u krugu od kilometar ti je pucao grom, samo ako imas kod utikaca za komp onu licnu sto te spasava od previsokog napona sve je u redu.
Pozdrav!
:: I kod mene je grmelo i treslo cak vrlo blizu 1-2 sekunde od svetla do zvuka, ali su stari dobri LC Power i dobar razvodnik sa kao nekom zastitom su odradili svoje. :: Ti si bio stvarno maler kad te to snaslo. :: :: Generalno pre dve godine i meni se to desilo odemo na more i vratimo se kad deciji racunar odbija da radi, sta je sad tamo vamo i ustanovim da je samo napajanje u pitanju, zamenim celo kuciste za famozni CM Elite 420w i radi al tandrce vise nego ono staro kuciste :: Stvarno mala steta a i onako sam bio planirao da im zamenim kuciste :: :: Dok sam pre recimo cetiri godine imao slicne simptome kao ti (iz cista mira nista grmljavina) kresnes masinu a nema onig tit, sve lampice svetle ali ne reaguje nikako. Zamena prvobitnog kineskog napajanja drugim po oznakama na nalepnici jacim kinezom je resila problem :: :: Tomato Republic Of Serbia !!! :: ::
To je brzina zvuka u vazduhu, u tvrdim materijalima i vodi je daleko veca...
:: Brzina zvuka 340m/s koliko se secam znaci manje u krugu od kilometar ti je pucao grom, samo ako imas kod utikaca za komp onu licnu sto te spasava od previsokog napona sve je u redu :: :: Pozdrav :: :: :: :: I kod mene je grmelo i treslo cak vrlo blizu 1-2 sekunde od svetla do zvuka, ali su stari dobri LC Power i dobar razvodnik sa kao nekom zastitom su odradili svoje. :: :: Ti si bio stvarno maler kad te to snaslo. :: :: :: :: Generalno pre dve godine i meni se to desilo odemo na more i vratimo se kad deciji racunar odbija da radi, sta je sad tamo vamo i ustanovim da je samo napajanje u pitanju, zamenim celo kuciste za famozni CM Elite 420w i radi al tandrce vise nego ono staro kuciste :: :: Stvarno mala steta a i onako sam bio planirao da im zamenim kuciste :: :: :: :: Dok sam pre recimo cetiri godine imao slicne simptome kao ti (iz cista mira nista grmljavina) kresnes masinu a nema onig tit, sve lampice svetle ali ne reaguje nikako. Zamena prvobitnog kineskog napajanja drugim po oznakama na nalepnici jacim kinezom je resila problem :: :: :: :: Tomato Republic Of Serbia !!! :: :: :: ::
Da ali kada gledas kada grom sine zvuk putuje vecim delom kroz vazuduh a ne kroz beton.
Pozdrav!
:: To je brzina zvuka u vazduhu, u tvrdim materijalima i vodi je daleko veca.. :: :: :: :: Brzina zvuka 340m/s koliko se secam znaci manje u krugu od kilometar ti je pucao grom, samo ako imas kod utikaca za komp onu licnu sto te spasava od previsokog napona sve je u redu :: :: :: :: Pozdrav :: :: :: :: :: :: :: I kod mene je grmelo i treslo cak vrlo blizu 1-2 sekunde od svetla do zvuka, ali su stari dobri LC Power i dobar razvodnik sa kao nekom zastitom su odradili svoje. :: :: :: Ti si bio stvarno maler kad te to snaslo. :: :: :: :: :: :: Generalno pre dve godine i meni se to desilo odemo na more i vratimo se kad deciji racunar odbija da radi, sta je sad tamo vamo i ustanovim da je samo napajanje u pitanju, zamenim celo kuciste za famozni CM Elite 420w i radi al tandrce vise nego ono staro kuciste :: :: :: Stvarno mala steta a i onako sam bio planirao da im zamenim kuciste :: :: :: :: :: :: Dok sam pre recimo cetiri godine imao slicne simptome kao ti (iz cista mira nista grmljavina) kresnes masinu a nema onig tit, sve lampice svetle ali ne reaguje nikako. Zamena prvobitnog kineskog napajanja drugim po oznakama na nalepnici jacim kinezom je resila problem :: :: :: :: :: :: Tomato Republic Of Serbia !!! :: :: :: :: :: ::
Elementarno dragi nas Gile, elementarno. Nadam se da je vecina shvatila da je rokalo to oko mene na trenutak se racunar resetovao, svetlo u stanu zatreperelo, tv zastao ali nista vise od toga. Ventilatori su se zavrteli, sistem se digao i sve radi ko pre toga.
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: Da ali kada gledas kada grom sine zvuk putuje vecim delom kroz vazuduh a ne kroz beton :: :: Pozdrav :: :: :: :: To je brzina zvuka u vazduhu, u tvrdim materijalima i vodi je daleko veca.. :: :: :: :: :: :: :: Brzina zvuka 340m/s koliko se secam znaci manje u krugu od kilometar ti je pucao grom, samo ako imas kod utikaca za komp onu licnu sto te spasava od previsokog napona sve je u redu :: :: :: :: :: :: Pozdrav :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: I kod mene je grmelo i treslo cak vrlo blizu 1-2 sekunde od svetla do zvuka, ali su stari dobri LC Power i dobar razvodnik sa kao nekom zastitom su odradili svoje. :: :: :: :: Ti si bio stvarno maler kad te to snaslo. :: :: :: :: :: :: :: :: Generalno pre dve godine i meni se to desilo odemo na more i vratimo se kad deciji racunar odbija da radi, sta je sad tamo vamo i ustanovim da je samo napajanje u pitanju, zamenim celo kuciste za famozni CM Elite 420w i radi al tandrce vise nego ono staro kuciste :: :: :: :: Stvarno mala steta a i onako sam bio planirao da im zamenim kuciste :: :: :: :: :: :: :: :: Dok sam pre recimo cetiri godine imao slicne simptome kao ti (iz cista mira nista grmljavina) kresnes masinu a nema onig tit, sve lampice svetle ali ne reaguje nikako. Zamena prvobitnog kineskog napajanja drugim po oznakama na nalepnici jacim kinezom je resila problem :: :: :: :: :: :: :: :: Tomato Republic Of Serbia !!! :: :: :: :: :: :: :: ::
:: Elementarno dragi nas Gile, elementarno :: Nadam se da je vecina shvatila da je rokalo to oko mene na trenutak se racunar resetovao, svetlo u stanu zatreperelo, tv zastao ali nista vise od toga :: Ventilatori su se zavrteli, sistem se digao i sve radi ko pre toga :: :: Tomato Republic Of Serbia !!! :: :: :: Da ali kada gledas kada grom sine zvuk putuje vecim delom kroz vazuduh a ne kroz beton :: :: :: :: Pozdrav :: :: :: :: :: :: :: To je brzina zvuka u vazduhu, u tvrdim materijalima i vodi je daleko veca.. :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: Brzina zvuka 340m/s koliko se secam znaci manje u krugu od kilometar ti je pucao grom, samo ako imas kod utikaca za komp onu licnu sto te spasava od previsokog napona sve je u redu :: :: :: :: :: :: :: :: Pozdrav :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: I kod mene je grmelo i treslo cak vrlo blizu 1-2 sekunde od svetla do zvuka, ali su stari dobri LC Power i dobar razvodnik sa kao nekom zastitom su odradili svoje. :: :: :: :: :: Ti si bio stvarno maler kad te to snaslo. :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: Generalno pre dve godine i meni se to desilo odemo na more i vratimo se kad deciji racunar odbija da radi, sta je sad tamo vamo i ustanovim da je samo napajanje u pitanju, zamenim celo kuciste za famozni CM Elite 420w i radi al tandrce vise nego ono staro kuciste :: :: :: :: :: Stvarno mala steta a i onako sam bio planirao da im zamenim kuciste :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: Dok sam pre recimo cetiri godine imao slicne simptome kao ti (iz cista mira nista grmljavina) kresnes masinu a nema onig tit, sve lampice svetle ali ne reaguje nikako. Zamena prvobitnog kineskog napajanja drugim po oznakama na nalepnici jacim kinezom je resila problem :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: Tomato Republic Of Serbia !!! :: :: :: :: :: :: :: :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647768. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.