Dobro jutro dzezeri. :-) Pozdrav svim ljudima dobre volje i znanja. Elem,posto sam resio da zamenim Intel E5200 za nesto drugo,a ne bih da trosim previse para,citam po forumu da bi bila dobra kupovina AMD-a. Naravno,promenio bi plocu i memoriju,presao bi na ddr3 (da ne cekam sladecu godinu). Trenutna konfiguracija koju imam je: Intel E5200 MSI P45 2GB DDR2 nVidia 8800gt 512 MB 1TB hdd. I najbitnije,monitor od 24`,sa DVI i HDMI ulazima.. Mislim da bi mi dobra kupovina bila jednog od gore pomenuta dva AMD-a. Namena je igranje igrica,HD filmovi,nemam nekih zahteva sto se tice audio-video obrade.. Hocu da imam OK komp,`malo` brzi kad radim multi-tasking.. E sad,naravno promenio bih i graficku za nvidia GTX 260 (znam da je ATI uvek imao problema sa drajverima,a nvidia me nikad nije izneverila i kontam da bi mi to bila bolja kupovina od ATI Radeon 4870). Znaci treba mi dobar procesor i grafika jer mi je monitor malo veci,pa shodno tome.. (za plocu sam gledao po forumu i znam da ce mi trebati 100e) Ljudi,dajte neki predlog,sugestiju,savet.. (imam oko 250-300e za procesor i graficku) What to do?? Hvala unapred
promasaj u tvom slucaju. Procesor koji imas, na ploci sa chipset-om P45 sigurno ostvaruje stabilan rad na 3GHz (i vise od toga) i sigurno `daje pogon` i najjacoj graf. karti.
Drugo, u racunici si zaobisao sumu predvidjenu za DDR3 (a kad vec menjas, valja uzeti DOBAR DDR3, i to barem 4GB, a ovo kosta).
Savet: ako si se ipak nameracio da kupis novi CPU, 100E koje si namenio maticnoj ploci investiraj u nabavku (zamena uz doplatu sa tvoje strane) jednog e7500 i 2x2GB DDR2. Sa onih 250-300E kupi zmaja od grafe - GeForce 285 (26 - 27000 RSD). That`s what you should do!
mozda da se isprsis za 4850x2.Moj drug ima 4850 vec 10 meseci i nikakvih problema za drajverima nije imao.samo gledaj neku sa boljim hladjenjem!I da ,.grafa je malo bucnija ..to valjda do sad sredili,,,u svakom slucaju po testovima ispred gtx 285,.e sad u praksi ne znam!
da sad predje na amd platformu(mozda je ipak bolja investicija)jer intel ima posle c2d,quada,I7 koji trazi novu plocu(koja je preskupa).Ovako ako uzme neku am3(790gx) plocu resice problem za duze vreme(i za phenome,koji su sad standard,ali i za ddr3 memoriju),Al onda ode dosta love,tako da gtx 285 ili 4850x2 moze da sanja/
ne znam kako kod ,neces se mnogo zeznuti!ipak ako oces komp za igre,meni se cini da je bolja kombinacija da ostanes na inteli(posto vec imas extra plocu)i kupis jednu od ove dve grafe,i da dodas 2gb rama,onda u takvom slucaju e 7500(ako vec neces vise da dodajes)
Uzmi lepo gtx 275, karta je mrak a nije skupa, nekih 20k, i ako bas hoces da imas jaci procesor(mada realno nema potrebe) onda uzmi e8400(oc na 4ghz) ili neki quad ali obavezno intel jer je suludo da prelazis na amd!!! Imaces sigurno stabilniju i sveukupno brzu masinu, a ne zanosi se sa par frejmova vise u igrama!!!
i to neki Intel do 10000 din. ali te price o stabilnosti ,to Intel uvek uzima kao argument kada nema sta novo da ponudi,mada sada vozi Nehalem po AMD ovoj arhikteturi.
Sad si donji, pa kako to smijes reci ? Ovo kada vide okorjeli Intel-ovci ima da te ispresavijaju iako su rekao nesto tacno... Vidjeces sada price... Jedva cekam...
Zz
SONY VAIO VGN-FW285J
: :: ali te price o stabilnosti ,to Intel uvek uzima kao argument kada nema sta novo da ponudi,mada sada vozi Nehalem po AMD ovoj arhikteturi ::
da uzmes opet Dual Core, dobri su oni sada u igrama i sve to pogotovo E8xxx Intel, ali taj E5200 sto imas da klokujes preko 3Ghz ne bi tu bila neka velka razlika u odnosu na E8xxx u igrama ! Ja bih uzeo samo GTX260 da sam na tvom mestu, skupis malo pare i kasnije kupis neki Intel Q9xxx i miran si... Ne isplati ti se da menjas i plocu i procesor samo zbog DDR3.
Citam i cudim se cudu.. Neki dan je NMY pokusavao da isforsira teoriju kako CPU-i nemaju uticaja u gamingu sto je i jednim delom i tacno,imaju uticaja interno na GPU.Ono sto mi je najsmesnije da Obrad koji inace ne igra igrice forsira neke linkove sa igrama gde mu je AMD-u to jedini `adut` koji moze da plasira u odnosu na superirorniji Intel.. Ono sto jeste zanimljivo je to da decko vec ima celu Intel platformu a vi ga nagovarate da menja sve to zarad tamo nekog PhenomII!Znaci totalna glupost i promasaj,tj neisplativo. Ista prica kao sto je bila i sa Puficom kad je hteo da predje sa PhenomII na Intel platformu (pitam li se samo zasto?) Znaci bespotrebno bacanje novca. Prvo ja nigde nisam procitao zasto menja uopste bilo sta i zbog cega mu treba quad core cpu???!!! Kad je vec tako onda treba da proda svoj CPU i da uzme Q9550,sad ih ima jeftinije.. Za grafu vec moze da bira mada mislim da mu je izbor sasvim ok.
Q9550 imas za 19 300 u Lithium OC House, skoro ce i DX11 karte tako da je bolje da se malo pritrpis za grafu, a ovaj moj radeo 4850 u GRID-u dostize temp od 115 stepeni, popio sam vec 2 puta restart kompa :), oticicu sutra u servis da vidim da mi prodaju Zalmann kuler koji ide na 4850 sa Zalmann kulerom dodje mi najjeftinije.
Pozdrav!
:: Citam i cudim se cudu. :: Neki dan je NMY pokusavao da isforsira teoriju kako CPU-i nemaju uticaja u gamingu sto je i jednim delom i tacno,imaju uticaja interno na GPU.Ono sto mi je najsmesnije da Obrad koji inace ne igra igrice forsira neke linkove sa igrama gde mu je AMD-u to jedini `adut` koji moze da plasira u odnosu na superirorniji Intel. :: Ono sto jeste zanimljivo je to da decko vec ima celu Intel platformu a vi ga nagovarate da menja sve to zarad tamo nekog PhenomII!Znaci totalna glupost i promasaj,tj neisplativo :: Ista prica kao sto je bila i sa Puficom kad je hteo da predje sa PhenomII na Intel platformu (pitam li se samo zasto?) Znaci bespotrebno bacanje novca :: Prvo ja nigde nisam procitao zasto menja uopste bilo sta i zbog cega mu treba quad core cpu???!! :: Kad je vec tako onda treba da proda svoj CPU i da uzme Q9550,sad ih ima jeftinije. :: Za grafu vec moze da bira mada mislim da mu je izbor sasvim ok :: :: I Want to believe - The truth is out there :: :: :: :: :: ::
Imam prodaju za sve sto imam,pa se razmisljam sta da radim,jer sam imao e8400 i da budem iskren nisam bas bio impresioniran-mnogo vise sam ocekivao od procesora koji je tri puta skuplji od ovog e5200 (ne po pitanju igrica vec multi-taskinga). Da ne bude da sve ovo prodam i opet kupim isto samo malo jace,pa to opet moram da menjam za 3 meseca. Ili da cekam I5 i DX11 graf? Generalno,komp ni ne gasim-radi 24/7,stalno skidam torrente (poslednji put sam ga ugasio pre par meseci :-) ),nekad odigram neku igricu,uglavnom radim vise stvari odjednom. kad nesto raspakujem i radim jos nesto onda cekam po par minuta jer ne mogu nista vise (cak koci u Word-u kad radim vise stvari). A kontam da je ova generacija AMD-ova extra,valjda. (koristio sam pre AMD Athlon 64 X2 Dual Core 5600+ i bio sam prezadovoljan) E da,aj cisto da pitam kada sam vec otvorio temu. da li ce mi biti dovoljno napajanje LC Power 6600GP2 na neko duze vreme?? Kontam da je bolje da dam 1000 din. vise nego za ono od 550W. Npr.,uzmem nekog AMD ili ako bi cekao Intel I5 i neku malo jacu graf.,da ne bude da moram da pedalam biciklo u sobi da bi imao dovoljno struje za komp. :-))) Kao sto mi je rekao jedan drugar kad sam ga ovo isto pitao kad bi menjao konfiguraciju,kaze mi NE ZNAM STA DA TI KAZEM. Ja reko TI NE ZNAS STA DA MI KAZES,A JA NE ZNAM STA DA RADIM! :-))) Zato sam mislio da uzmem AMD,jer kad Intel izbaci I5 to ce biti cene ihhhaaaaa. A da prodam ovo moje i uzimam E7400,to bi mi bilo presipanje iz supljeg u prazno. onda bolje da ovo ostavim i ne ulazem pare u nesto sto bi prodao za par meseci. To je najveci problem. (ja se raspisao kao Dostojevski) Hvala svima na trudu i odgovorima. Ako jos imate neki savet,sugestiju veoma sam rad da `cujem`. Pozdrav svima
Ti to lepo sve rasprodaj,uzmi AMD ,tj poslusaj obrada.Stavi na papir koliko si ulozio a koliko si dobio.Koristi komp jedno izvesno vreme i onda ces na kraju opet pozeleti da si uzeo Intel.. Razumeo bih te samo da si na AMD platformi pa da je u pitanju UPGRADE cpu-a.Onda ok.Nista ne gubis ,to je samo korak unapred uz minimalna ulaganja.Ovako em gubis em nista ne dobijas.Ako neces Intel E8500,E8600 (ovo je vrhunski CPU koji se clockuje do besvesti) onda uzmi Quad.Znaci ulazes samo u CPU.Po tvojoj logici ulazes u totalno novu konfiguraciju tj bacas pare.. P.S.I5 nece biti skup,bice napocetku mozda samo malo ploce ali ce kasnije da se sve slegne..CPU ce biti overkill za sve!
Pa sta da radim,da gledam kako mi se vuce Intel E5200,a u multi-taskingu mi se bolje pokazao stari AMD 5600+ doduse Windsor,nego ovaj Intel. Zato sam kontao da ce mi prelazak na AMD biti korak napred umesto da uzmem E8400,koji ce za par meseci biti zastareo. Izaci ce nov socket. Glupo je ulagati u staru tehnologiju,onda mozda bolje da sacekam I5?? Ako ce me I5 kostati npr. 100e skuplje,a dobicu 30-50% bolje performanse od AMD Phenom II X3 720,onda bolje da cekam. Ali da uzmem nesto sto ce me kostati skuplje,a dobicu 10-15% u performansama i jos da cekam par meseci je bzvz i glupo. Ne znam kakav ce biti I5,performanse u odnosu na AMD. Jos pogotovo sto imam dobre sanse da ubodem proc. koji mogu da `otkljucam` i da mi radi kao quad! I jos sa DDR3 na 1600 MHz.. Znam da ce me dobra ploca uvek kostati min. 100-150e i dobra grafika oko 150-200e. Ne znam da li me razumes. Meni je svejedno,AMD ili Intel,samo da je korak napred i da ne bacam pare. Pozdrav
To sto ti mislis da ces da dobijes Quad koji ce da radi ispravno je pitanje.Zna se kako su nastali ti triple core cpu-i..Sve zavisi dal ces da nabodes primerak kom to jezgro nece biti defektno i da imas srecu da ti prodje kao Quad sve testove da bi ti masina bila 100% stabilna da nebi ratovao sa plavim ekranima i sl.. Sto se tice DDR3 nece ti doneti nikakve bolje performanse na AMD platformi.Gotovo da nema nikakve razlike DDR2 vs DDR3 na AMD-u.Pogledaj testove po netu.. Ako ti Core 2 Duo ne zadovoljava potrebe zasto onda ne uzmes Quad Core Q9550?On nece jos dugo zastariti..Ta arhitektura je jaka kao crna zemlja.Ja imam Q9650 vec nekih godinu i pol dana i necu ga jos menjati niti cu ga ikad prodavati.Mislim da ti to nesto znaci.. Stavi ti lepo prstic na celo,uzmi olovku u ruke i lepo iskalkulisi koliko dobijas a koliko ulazes tj koliko gubis.Mislim da ti je ulaganje u AMD platformu tj prelazak sa Intel-a na AMD cist promasaj,apsurd,glupost. Razumeo bih te kad bi imao AMD pa da ides na upgrade CPU-a,to je korak unpared,ne gubis nista.Ovako ti je cisto bacanje para. Ako neces ni Quad Core onda cekaj Core i5 i zavrsi sa tim..
I Want to believe - The truth is out there
:: Pa sta da radim,da gledam kako mi se vuce Intel E5200,a u multi-taskingu mi se bolje pokazao stari AMD 5600+ doduse Windsor,nego ovaj Intel :: Zato sam kontao da ce mi prelazak na AMD biti korak napred umesto da uzmem E8400,koji ce za par meseci biti zastareo. Izaci ce nov socket :: Glupo je ulagati u staru tehnologiju,onda mozda bolje da sacekam I5? :: Ako ce me I5 kostati npr. 100e skuplje,a dobicu 30-50% bolje performanse od AMD Phenom II X3 720,onda bolje da cekam. Ali da uzmem nesto sto ce me kostati skuplje,a dobicu 10-15% u performansama i jos da cekam par meseci je bzvz i glupo :: Ne znam kakav ce biti I5,performanse u odnosu na AMD :: Jos pogotovo sto imam dobre sanse da ubodem proc. koji mogu da `otkljucam` i da mi radi kao quad :: I jos sa DDR3 na 1600 MHz. :: Znam da ce me dobra ploca uvek kostati min. 100-150e i dobra grafika oko 150-200e :: Ne znam da li me razumes :: Meni je svejedno,AMD ili Intel,samo da je korak napred i da ne bacam pare :: Pozdra ::
i ja sam imao sličnu dilemu kao i ti,tj prodao sam svoj E5300 za 65 evra i ploču Gigabyte GA-965P DS3 rev3.3 za 35 evra,dodao još 120 evra i kupio PII X3 720 + Biostar TA790 GXB A2+,imao sam sreće i otključao četvrto jezgro(bio bih zadovoljan i sa tri u odnosu na E5300),trenutno mi komp radi na 3.2 GHZ 24/7 stabilno već skoro dva i po meseca. Nisam menjao memoriju,ostao sam na ddr2,jer je apsolutno ne isplativo prelaziti na ddr3 ukoliko nisi primoran kao recimo u slucaju Corei7 platforme. Q9550 mi je bio preskup,tada je kostao oko 24000 din,tako da sam bio otpisao upgrade 775 platforme.
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647768. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.