Da li je u pitanju (ipak) ogranicenje u beta-verziji...
STRANA 1 OD 1
tortojed
Da li je u pitanju (ipak) ogranicenje u beta-verziji...
25.06.2009. 16:40
T18307
status: user broj poruka: 11019
ili to moja ploca jede *ovna: nakon ugradnje 2x2GB Kingston Hyperx PC1066, Win7, beta 7057 64bit mi u control panel-u kaze `4GB od cega je upotrebljivo samo 3.25GB`. U dlaku isto kao i XP 32bit/P.A.E. enabled. U BIOS-u sam probao sve kombinacije koje se ticu memorije (remapovanje itd.)??? Zar 64bit-ni OS nije u stanju da koristi sva 4GB (i vise od toga) dok 32bit-ni `uracunava` memoriju grafe i `oduzima` je od 4GB (grubo receno) jer mu je UKUPNO ovo plafon ?
Asus P5Q (najnoviji BIOS) Graficka je 9800GT sa 512MB.
Re: Re: Dakle, i u Win7 64bit i u XP SP3 32bit stanje je isto:
25.06.2009. 17:22
3.25GB, bez obzira je li u BIOS-u memory remapping disabled ili enabled. Ocekivao sam da cu u Win7 imati svih 4GB. Da li sam preterao sa ocekivanjima ili tu imam neki problem?
Pa dobro ima li jos nekog sa istom plocom, istim sistemom, istim problemom...sugestijom, misljenjem...?!
:: :: Probao sam 7068, 7100, 712x i 7201 x64 i svi su normalno videli 8 GB RAM-a. Kao i Vista x64 bilo koja i XP x64 SP2 :: :: Takođe ploča sa P45 čipsetom. Remaping enabled :: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ :: Hoping for the best but expecting the worst. :: ::
Ja imam Asus p5q Pro 4gb G.B.D. i pre tri dana sam uzeo Gtx275 i po prvi put instaliro 7 zadnju ver. i video mi je svih 4gb! Moguce da je do verzije...
Re: Re: Re: Dakle, i u Win7 64bit i u XP SP3 32bit stanje je isto:
25.06.2009. 19:35
status: user broj poruka: 7783
Sta to tebe buni nikom zivom sem tebe nije jasno. Meni prijavljuje svih trenutno raspolozivih 4Gb, zauzeto 1.5Gb slobodno 2.5Gb. Bas sam malo pre pogledao i ne mogu da verujem da JDownloader cima 270Mb memorije, Opera 160 itd...
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: 3.25GB, bez obzira je li u BIOS-u memory remapping disabled ili enabled. Ocekivao sam da cu u Win7 imati svih 4GB. Da li sam preterao sa ocekivanjima ili tu imam neki problem :: :: Pa dobro ima li jos nekog sa istom plocom, istim sistemom, istim problemom...sugestijom, misljenjem...? :: :: :: :: :: :: Probao sam 7068, 7100, 712x i 7201 x64 i svi su normalno videli 8 GB RAM-a. Kao i Vista x64 bilo koja i XP x64 SP2 :: :: :: :: Takođe ploča sa P45 čipsetom. Remaping enabled :: :: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ :: :: Hoping for the best but expecting the worst. :: :: :: ::
Pa buni me upravo to: trenutno raspolozivih 3.25, odmah po boot-u, bez pokretanja bilo koje zahtevne aplikacije. Ako hoces da mi pomognes reci mi PRECIZNO (ili posalji screenshot) sta pise u control panel/system pod `installed memory`.
:: Sta to tebe buni nikom zivom sem tebe nije jasno :: Meni prijavljuje svih trenutno raspolozivih 4Gb, zauzeto 1.5Gb slobodno 2.5Gb :: Bas sam malo pre pogledao i ne mogu da verujem da JDownloader cima 270Mb memorije, Opera 160 itd.. :: :: Tomato Republic Of Serbia !!! :: :: :: 3.25GB, bez obzira je li u BIOS-u memory remapping disabled ili enabled. Ocekivao sam da cu u Win7 imati svih 4GB. Da li sam preterao sa ocekivanjima ili tu imam neki problem :: :: :: :: Pa dobro ima li jos nekog sa istom plocom, istim sistemom, istim problemom...sugestijom, misljenjem...? :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: Probao sam 7068, 7100, 712x i 7201 x64 i svi su normalno videli 8 GB RAM-a. Kao i Vista x64 bilo koja i XP x64 SP2 :: :: :: :: :: :: Takođe ploča sa P45 čipsetom. Remaping enabled :: :: :: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ :: :: :: Hoping for the best but expecting the worst. :: :: :: :: :: ::
Pa vec smo pisali o tome. Nama tu nista cudno sam OS je gladan memorije, cim ga instaliras on ti opciguje 0.7-1 Gb sistemske memorije i to ti je to.
Mrzi me da pravim screan shot ali u CP Installed memoru pise 4.00Gb. Desni klik na status bar pa task manager pa memory i videces koliko je fizicke memorije, koliko je zauzeto i koliko je available.
:: Pa buni me upravo to: trenutno raspolozivih 3.25, odmah po boot-u, bez pokretanja bilo koje zahtevne aplikacije. Ako hoces da mi pomognes reci mi PRECIZNO (ili posalji screenshot) sta pise u control panel/system pod `installed memory` :: :: :: Sta to tebe buni nikom zivom sem tebe nije jasno :: :: Meni prijavljuje svih trenutno raspolozivih 4Gb, zauzeto 1.5Gb slobodno 2.5Gb :: :: Bas sam malo pre pogledao i ne mogu da verujem da JDownloader cima 270Mb memorije, Opera 160 itd.. :: :: :: :: Tomato Republic Of Serbia !!! :: :: :: :: :: 3.25GB, bez obzira je li u BIOS-u memory remapping disabled ili enabled. Ocekivao sam da cu u Win7 imati svih 4GB. Da li sam preterao sa ocekivanjima ili tu imam neki problem :: :: :: :: :: :: Pa dobro ima li jos nekog sa istom plocom, istim sistemom, istim problemom...sugestijom, misljenjem...? :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: Probao sam 7068, 7100, 712x i 7201 x64 i svi su normalno videli 8 GB RAM-a. Kao i Vista x64 bilo koja i XP x64 SP2 :: :: :: :: :: :: :: :: Takođe ploča sa P45 čipsetom. Remaping enabled :: :: :: :: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ :: :: :: :: Hoping for the best but expecting the worst. :: :: :: :: :: :: :: ::
Dobro, mrzi te da pravis screenshot. Da li te mrzi da napises jednu kratku recenicu kojom ces preneti ono sto se nalazi u system/installed memory? Ako se budes jako iscrpeo, casticu te burekom i pivom .
Naime, kod mene stoji ovako: 4GB (3.25 available). Dakle NEVEZANO za trenutnu `potrosnju` (kako znam da je nevezano? tako sto ta cifra stoji i dalje, onda kada je angazovanje RAM-a znatno poraslo).
Odnosno: potvrdi mi da osim 4.00GB ne pise nista u zagradi. Hoce li ti to biti tesko?
:: Mrzi me da pravim screan shot ali u CP Installed memoru pise 4.00Gb :: Desni klik na status bar pa task manager pa memory i videces koliko je fizicke memorije, koliko je zauzeto i koliko je available
:: Dobro, mrzi te da pravis screenshot. Da li te mrzi da napises jednu kratku recenicu kojom ces preneti ono sto se nalazi u system/installed memory? Ako se budes jako iscrpeo, casticu te burekom i pivom :: :: Naime, kod mene stoji ovako: 4GB (3.25 available). Dakle NEVEZANO za trenutnu `potrosnju` (kako znam da je nevezano? tako sto ta cifra stoji i dalje, onda kada je angazovanje RAM-a znatno poraslo) :: :: Odnosno: potvrdi mi da osim 4.00GB ne pise nista u zagradi. Hoce li ti to biti tesko :: :: :: :: Mrzi me da pravim screan shot ali u CP Installed memoru pise 4.00Gb :: :: Desni klik na status bar pa task manager pa memory i videces koliko je fizicke memorije, koliko je zauzeto i koliko je available ::
Hvala qrcu i Kraljevicu Marku!!! Pa upravo zato sam i pokrenuo ovu temu! Dakle, umesto 4094, PRVA stavka odozgo kod mene je 3350! Da li ti je konacno, konacno, oooo, najzad, najzad jasno sta mi smeta?!. Sistem POLAZI od 3.25GB, umesto, kao kod tebe, od 4GB. Pa ako meni trebaju slike da bih shvatio ono sto je napisano, tebi kao da su potrebni HD filmovi da bi to isto postigao.
No, hvala ti za trud (iako sam te zamolio nesto drugo - izricito sam pitao da li, u control panel-u, u `system`, pod `installed memory` osim 4GB imas i neki broj u zagradi i ukoliko imas, koji je to broj). Ali, malo si vise zaobilazio jezik i knjizevnost, tokom dosadasnjeg skolovanja....
:: Pa zar ti trebaju slike da bi shvatio ono sta procitas.. :: http://img223.imageshack.us/i/task1.png :: :: Tomato Republic Of Serbia !!! :: :: :: Dobro, mrzi te da pravis screenshot. Da li te mrzi da napises jednu kratku recenicu kojom ces preneti ono sto se nalazi u system/installed memory? Ako se budes jako iscrpeo, casticu te burekom i pivom :: :: :: :: Naime, kod mene stoji ovako: 4GB (3.25 available). Dakle NEVEZANO za trenutnu `potrosnju` (kako znam da je nevezano? tako sto ta cifra stoji i dalje, onda kada je angazovanje RAM-a znatno poraslo) :: :: :: :: Odnosno: potvrdi mi da osim 4.00GB ne pise nista u zagradi. Hoce li ti to biti tesko :: :: :: :: :: :: :: Mrzi me da pravim screan shot ali u CP Installed memoru pise 4.00Gb :: :: :: Desni klik na status bar pa task manager pa memory i videces koliko je fizicke memorije, koliko je zauzeto i koliko je available :: ::
Pa sto i ti nisi okacio onoga sto te interesuju. Kod mene pise sledece: Installed memoru RAM: 4.00 Gb i nema nikakve zagrade.
Ako ti pise 3.25 bice da je u pitanju 32bit, tako je i meni pisao kad sam instalirao prvu betu.
:: Hvala qrcu i Kraljevicu Marku!!! Pa upravo zato sam i pokrenuo ovu temu! Dakle, umesto 4094, PRVA stavka odozgo kod mene je 3350! Da li ti je konacno, konacno, oooo, najzad, najzad jasno sta mi smeta?!. :: Sistem POLAZI od 3.25GB, umesto, kao kod tebe, od 4GB. Pa ako meni trebaju slike da bih shvatio ono sto je napisano, tebi kao da su potrebni HD filmovi da bi to isto postigao. :: :: No, hvala ti za trud (iako sam te zamolio nesto drugo - izricito sam pitao da li, u control panel-u, u `system`, pod `installed memory` osim 4GB imas i neki broj u zagradi i ukoliko imas, koji je to broj) :: Ali, malo si vise zaobilazio jezik i knjizevnost, tokom dosadasnjeg skolovanja... :: :: :: :: Pa zar ti trebaju slike da bi shvatio ono sta procitas.. :: :: http://img223.imageshack.us/i/task1.png :: :: :: :: Tomato Republic Of Serbia !!! :: :: :: :: :: Dobro, mrzi te da pravis screenshot. Da li te mrzi da napises jednu kratku recenicu kojom ces preneti ono sto se nalazi u system/installed memory? Ako se budes jako iscrpeo, casticu te burekom i pivom :: :: :: :: :: :: Naime, kod mene stoji ovako: 4GB (3.25 available). Dakle NEVEZANO za trenutnu `potrosnju` (kako znam da je nevezano? tako sto ta cifra stoji i dalje, onda kada je angazovanje RAM-a znatno poraslo) :: :: :: :: :: :: Odnosno: potvrdi mi da osim 4.00GB ne pise nista u zagradi. Hoce li ti to biti tesko :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: Mrzi me da pravim screan shot ali u CP Installed memoru pise 4.00Gb :: :: :: :: Desni klik na status bar pa task manager pa memory i videces koliko je fizicke memorije, koliko je zauzeto i koliko je available :: :: ::
OKej Abner, hvala ti, pomogao si mi onom slicicom a sada i...
26.06.2009. 08:49
ovim odgovorom. Ne, ovo nije prva beta nego build 7057. Na zalost, u pitanju je 64bit-a, siguracija=100%. Vozim ga vec vise od mesec dana, izmenjao sam vec 3 drajvera za grafu koristeci verzije za W7 64bit itd. itd. U root-u imam, ispod foldera `program files` i onaj famozni `p files(x86)`, itd., da ne duzimo. Sumnjam na nepotpunu kompatibilnost ploce sa nekim memorijama ili na neispravnost voltage controller-a. Na Asus-ovom forumu sam pokupio neke informacije koje me ucvrscuju u toj sumnji - ljudi se zale na probleme sa ovim modelom (HyperX 8500 2GB) u kombinaciji sa P5Q i nekim slicnim plocama, iako se modeli NALAZE NA LISTI kompatibilnih. Recimo: ne moze se manuelno podesiti voltage! Odnosno, u CMOSU se promeni sa `auto` na `manual` i odabere neka vrednost (modulu je potrebno 2.1V da bi ga SPD `prijavio` kao PC1066 sa cl 5.5.5-15). Ovo se, medjutim, ne dogadja! Nakon save-a i reboot-a svi dijagnosticki programi (najnoviji Everest, Sandra, CPUz itd.) ustanovljavaju da je napajanje memorije i dalje 1.8V. To je neka greska na ploci, jer se isti problem (kod mene) javljao dok sam imao 2x1GB OCZ Reaper. Napon je bio NEPOMERLJIV sa ukletih 1.8V odabrao ja `auto` ili `manual` i bilo koju vrednost od 1.9 do 2.3., u bilo kojoj kombinaciji fsb/memory bus, bio CPU ovrerklokovan ili ne itd.
Uradio sam re-flash BIOS-a (2102), ocistio C-MOS i podesio sve na `default`. Posle prvog reboot-a sam vratio `custom values` i ustanovio da Win7 vidi svih 4GB.
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647768. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.