sve druge kplege koji smatraju da se, do u veoma stne detalje, razumeju u prakticne probleme vezane za PC hardware:
Pre nekoliko dana kupio sam Kingston HyperX PC 1066 (8500GB/s), 2x2GB. Barem tako pise na ambalazi i na hladnjacima. Ali, svi dijagnosticki programi koje sam do sada konsultovao prijavljuju memoriju kao `PC800 (6400MB/s) i iscitavaju SPD ovako:
200MHz, 3-3-3-9, 1.8V)//// 266MHz, 4-4-4-12, 1.8V)///400MHz, 5-5-5-18, 1.8V. Dakle SPD mi pokazuje 3 sekcije.
E sad, gde ja tu vidim problem? Problem je u tome sto Kingston kaze da (ako se radi o PC1066 a ne o PC800) tu postoji i cetvrti set vrednosti: 533MHz, vrednosti latencija, 2.1V. NIJEDAN od nabrojanih programa ne pokazuje te vrednosti! Kada manuelno podesim ove vrednosti u BIOS-u, sistem radi, ALI - svi ovi programi me upozoravaju da je memorija overklokovana za 33%. Znaci `kazu` mi da imam PC800 koji je overklokovan a ne PC 1066 koji radi na default kloku. Ovo se javlja i onda kada STRAP podesim na vrednosti 266 ili 400MHz, a ne samo kada je 333MHz.
Ili, da rezimiramo: da li SPD MORA u ovom slucaju da sadrzi cetvrtu sekciju ili ne mora. To mi nije bilo jasno gledajuci u specifikacije na Kingston-ovom sajtu.
Nemoj da te dobijene specifikacije iz SPD čipa brinu. Uđi u BIOS i podesi tvoju memoriju po specifikacijama i obrati pažnju na potrebni radni napon. Kingston ti je sa tim modulima garantovao te specifikacije i to ćeš i dobiti.
I mene i je moj HyperX 800 istripovao sa max FSB-om od 333.....al kad bi se zezali je to max . _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
ima 4 kolone za spd. e sad, ako proizvodjac nije popunio 4. kolonu... to valjda znaci da je na 800mhz memoriju stavio nove nalepnice. u svakom slucaju, posto u deklaraciji pise 1066 (overklok podrazumeva rad van DEKLARISANIH vrednosti) podrazumeva se da garantuje da ce memorija raditi ispravno na tom taktu. naravno, bios misli da je memorija overklokovana, jer prakticno i jeste (ne postoji default spd 1066). e sad, diskutabilno je ovo 2.1V. sta u slucaju da bios nema mogucnost podesavanje napona? PS. koje su deklarisane latencije na 1066? ______________________________________________________________________ Chuck Noris is a pussy!
Obrati paznju da je ocitani SPD uvek sa naponom 1.8V. Tako je bilo i sa mojom Geil Ultra 800MHz CAS 4x4x4x12 ali te latencije samo sa rucnim podesavanjem napona i latencija u BIOS-u.
Drugacije jednostavno ne ide.
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: sve druge kplege koji smatraju da se, do u veoma stne detalje, razumeju u prakticne probleme vezane za PC hardware :: :: Pre nekoliko dana kupio sam Kingston HyperX PC 1066 (8500GB/s), 2x2GB. Barem tako pise na ambalazi i na hladnjacima. Ali, svi dijagnosticki programi koje sam do sada konsultovao prijavljuju memoriju kao `PC800 (6400MB/s) i iscitavaju SPD ovako: :: :: 200MHz, 3-3-3-9, 1.8V)//// 266MHz, 4-4-4-12, 1.8V)///400MHz, 5-5-5-18, 1.8V. Dakle SPD mi pokazuje 3 sekcije :: :: E sad, gde ja tu vidim problem? Problem je u tome sto Kingston kaze da (ako se radi o PC1066 a ne o PC800) tu postoji i cetvrti set vrednosti: 533MHz, vrednosti latencija, 2.1V. NIJEDAN od nabrojanih programa ne pokazuje te vrednosti! Kada manuelno podesim ove vrednosti u BIOS-u, sistem radi, ALI - svi ovi programi me upozoravaju da je memorija overklokovana za 33%. Znaci `kazu` mi da imam PC800 koji je overklokovan a ne PC 1066 koji radi na default kloku. Ovo se javlja i onda kada STRAP podesim na vrednosti 266 ili 400MHz, a ne samo kada je 333MHz :: :: Ili, da rezimiramo: da li SPD MORA u ovom slucaju da sadrzi cetvrtu sekciju ili ne mora. To mi nije bilo jasno gledajuci u specifikacije na Kingston-ovom sajtu :: :: Sugestije ::
Odgovor Mixx-u: zanimljivo, Kingston garantuje 5-5-5 15 pri 2.1V na 533 (PC1066), u odnosu na 5-5-5 18 pod 400 (PC800), i to zaista tako radi. Eto, ja sam ocekivao da ovo pise i u SPD-u, ali, zadovoljan sam, u svakom slucaju.
E8400 mi radi na 8x450, bez dizanja napona, rock stable! FSB>1800MHz, sirota 9800GT je postala usko grlo grafickog podsistema. Jedva cekam da NVidia izbaci DX11 kartu
memtest86+ i small fft u Stress-u radi uvek, a Stress Prime puca sa blend testom mnogo pre nego memtest pokaze gresku, pa racunam samo blend stress kao pouzdan pokazatelj, jedno 6 sati i vise (mada ni to nije pouzdano) _________________________________________________ Hope is the first step on the road to disappointment.
da, ali to je O/C (doduse ne bas logican, usporio si memoriju zbog +3 tRAS???). pitanje je da li deklarisana specifikacija mora biti upisana u SPD. OC za kurcenje: http://img168.imageshack.us/img168/3263/cl3cl5.jpg
______________________________________________________________________ Chuck Noris is a pussy!
:: Kao sto je Bax rekao, ne obracaj paznju :: :: Moj DFI LP DK-P45 vidi ocz Reaper1200 kao ddr667 memoriju, da ne pricam kako ga vide programi.. :: :: off topic :: :: Evo, radi memorija na DDR1166 sa CL 5-5-5-15 (fabricki max za DDR1200 ja 5-5-5-18) :: :: http://i361.photobucket.com/albums/oo57/philaemos/Untitled2.jp :: :: memtest86+ i small fft u Stress-u radi uvek, a Stress Prime puca sa blend testom mnogo pre nego memtest pokaze gresku, pa racunam samo blend stress kao pouzdan pokazatelj, jedno 6 sati i vise (mada ni to nije pouzdano :: ________________________________________________ :: Hope is the first step on the road to disappointment. :: ::
Re: za Philaemos-a: A sta ti kaze SPD (u CPUz, ili nekom drugom programu)?
27.06.2009. 16:35
status: user broj poruka: 2743
270, 270, 333... interesantno... Sto se sekiras ako ti memorija radi na kloku koji hoces, kako ti je podesen fsb i memorija? _________________________________________________ Hope is the first step on the road to disappointment.
:: :: :: :: To jest, pokazuju li 3, 4 ili 5 kolona (200MHz, 266MHz, 400MHz, 533MHz, 600MHz sa pripadajucim latencijama i naponima modula)?
NIsam usporio, procitaj bolje, fabricka specifikacija kaze 600MHz sa CL 5-5-5-18, meni radi na 588MHz sa CL 5-5-5-15. 600MHz i zadnji tajming od 15 ne radi stabilno, ni sa naponom od 2.4V (nije ni bitno posto memorija ima neko ogranicenje na 2.2V) A vec sam vise puta spominjao kako se DFI i OCZ ne podnose, pa je dobro da mi uopste rade 4 modula od po 1GB na ovim podesavanjima. _________________________________________________ Hope is the first step on the road to disappointment.
:: da, ali to je O/C (doduse ne bas logican, usporio si memoriju zbog +3 tRAS???). pitanje je da li deklarisana specifikacija mora biti upisana u SPD :: OC za kurcenje :: http://img168.imageshack.us/img168/3263/cl3cl5.jp :: :: 800-5-5-5-18-23-1.8V@1066-3-3-3-8-11-2.1 :: :: _____________________________________________________________________ :: Chuck Noris is a pussy :: :: :: Kao sto je Bax rekao, ne obracaj paznju :: :: :: :: Moj DFI LP DK-P45 vidi ocz Reaper1200 kao ddr667 memoriju, da ne pricam kako ga vide programi.. :: :: :: :: off topic :: :: :: :: Evo, radi memorija na DDR1166 sa CL 5-5-5-15 (fabricki max za DDR1200 ja 5-5-5-18) :: :: :: :: http://i361.photobucket.com/albums/oo57/philaemos/Untitled2.jp :: :: :: :: memtest86+ i small fft u Stress-u radi uvek, a Stress Prime puca sa blend testom mnogo pre nego memtest pokaze gresku, pa racunam samo blend stress kao pouzdan pokazatelj, jedno 6 sati i vise (mada ni to nije pouzdano :: :: ________________________________________________ :: :: Hope is the first step on the road to disappointment. :: :: :: ::
Philaemose, da li ja to dobro vidim? Samo 3 kolone i od njih...
27.06.2009. 16:44
status: user broj poruka: 11019
270MHz 2 puta?! Ili si napravio lapsus u pisanju? Molim te, potvrdi mi ovo (ili negiraj, jako bih voleo da ovo `isteram na cistac`). Onda bi smo stavili tacku na ovaj `topic`, sto se mene tice.
:: 270, 270, 333... interesantno.. :: Sto se sekiras ako ti memorija radi na kloku koji hoces, kako ti je podesen fsb i memorija? :: ________________________________________________ :: Hope is the first step on the road to disappointment. :: :: :: :: :: :: :: :: :: To jest, pokazuju li 3, 4 ili 5 kolona (200MHz, 266MHz, 400MHz, 533MHz, 600MHz sa pripadajucim latencijama i naponima modula)?
Re: Philaemose, da li ja to dobro vidim? Samo 3 kolone i od njih...
27.06.2009. 16:46
Nije lapsus, i ne znam zasto 270, logicno mi je da bude 266, ali ajde. Kako si podesio svoju memoriju u biosu? _________________________________________________ Hope is the first step on the road to disappointment.
:: 270MHz 2 puta?! Ili si napravio lapsus u pisanju? Molim te, potvrdi mi ovo (ili negiraj, jako bih voleo da ovo `isteram na cistac`) :: :: :: :: 270, 270, 333... interesantno.. :: :: Sto se sekiras ako ti memorija radi na kloku koji hoces, kako ti je podesen fsb i memorija? :: :: ________________________________________________ :: :: Hope is the first step on the road to disappointment. :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: To jest, pokazuju li 3, 4 ili 5 kolona (200MHz, 266MHz, 400MHz, 533MHz, 600MHz sa pripadajucim latencijama i naponima modula)?
Sve sto je `spread spectrum` stavljeno je na `disabled`. CPU: 450MHz `magistrala`, mnozilac 8 umesto 9. `Strap` 400MHz. Nisam iskljucio `speedstep`, neka ga neka stedi CPU u `idle` mod-u. U `CPU config` pise da je fsb 1800MHz ( i nesto preko toga). SisoftSandra mi prijavljuje skoro 8.5GHz u `memory bandwidth` bench-u.
CoolerMaster TX2, Thermaltake 600W (Toughpower). Ostale komponente sam vec pomenuo.
588 je sporije od 600, zar ne? verujem da mozes da postignes drasticno visi takt ako olabavis latencije do kraja. utegnute latencije ne daju toliki dobitak u performansama. ______________________________________________________________________ Chuck Noris is a pussy!
:: NIsam usporio, procitaj bolje, fabricka specifikacija kaze 600MHz sa CL 5-5-5-18, meni radi na 588MHz sa CL 5-5-5-15. 600MHz i zadnji tajming od 15 ne radi stabilno, ni sa naponom od 2.4V (nije ni bitno posto memorija ima neko ogranicenje na 2.2V :: A vec sam vise puta spominjao kako se DFI i OCZ ne podnose, pa je dobro da mi uopste rade 4 modula od po 1GB na ovim podesavanjima :: ________________________________________________ :: Hope is the first step on the road to disappointment. :: :: :: da, ali to je O/C (doduse ne bas logican, usporio si memoriju zbog +3 tRAS???). pitanje je da li deklarisana specifikacija mora biti upisana u SPD :: :: OC za kurcenje :: :: http://img168.imageshack.us/img168/3263/cl3cl5.jp :: :: :: :: 800-5-5-5-18-23-1.8V@1066-3-3-3-8-11-2.1 :: :: :: :: _____________________________________________________________________ :: :: Chuck Noris is a pussy :: :: :: :: :: Kao sto je Bax rekao, ne obracaj paznju :: :: :: :: :: :: Moj DFI LP DK-P45 vidi ocz Reaper1200 kao ddr667 memoriju, da ne pricam kako ga vide programi.. :: :: :: :: :: :: off topic :: :: :: :: :: :: Evo, radi memorija na DDR1166 sa CL 5-5-5-15 (fabricki max za DDR1200 ja 5-5-5-18) :: :: :: :: :: :: http://i361.photobucket.com/albums/oo57/philaemos/Untitled2.jp :: :: :: :: :: :: memtest86+ i small fft u Stress-u radi uvek, a Stress Prime puca sa blend testom mnogo pre nego memtest pokaze gresku, pa racunam samo blend stress kao pouzdan pokazatelj, jedno 6 sati i vise (mada ni to nije pouzdano :: :: :: ________________________________________________ :: :: :: Hope is the first step on the road to disappointment. :: :: :: :: :: ::
Teoretski poslednji tajming (kod mene je 15) radi osvezavanje memorije, tj. brise se sve i radi se pre-charge linija podataka, tako da teoretski moze da ti bude namesteno i na 1-1-1-nesto, ako na kraju imas 15, memorija je spremna za ponovni upis posle 15 taktova, to bi trebalo da ti donese dobitak u performansama ako je sto manje. Aj` da ne kenjam mnogo, 600MHz mi ne radi stabilno, a razlike u brzinama su u praksi male. Imao sam puno problema da nateram usrani ocz da radi, pre njega sam imao Geil BD Evo koji je radio daleko bolje, iako je bio DDR1066 _________________________________________________ Hope is the first step on the road to disappointment.
:: 588 je sporije od 600, zar ne? verujem da mozes da postignes drasticno visi takt ako olabavis latencije do kraja. utegnute latencije ne daju toliki dobitak u performansama. :: _____________________________________________________________________ :: Chuck Noris is a pussy :: :: :: NIsam usporio, procitaj bolje, fabricka specifikacija kaze 600MHz sa CL 5-5-5-18, meni radi na 588MHz sa CL 5-5-5-15. 600MHz i zadnji tajming od 15 ne radi stabilno, ni sa naponom od 2.4V (nije ni bitno posto memorija ima neko ogranicenje na 2.2V :: :: A vec sam vise puta spominjao kako se DFI i OCZ ne podnose, pa je dobro da mi uopste rade 4 modula od po 1GB na ovim podesavanjima :: :: ________________________________________________ :: :: Hope is the first step on the road to disappointment. :: :: :: :: :: da, ali to je O/C (doduse ne bas logican, usporio si memoriju zbog +3 tRAS???). pitanje je da li deklarisana specifikacija mora biti upisana u SPD :: :: :: OC za kurcenje :: :: :: http://img168.imageshack.us/img168/3263/cl3cl5.jp :: :: :: :: :: :: 800-5-5-5-18-23-1.8V@1066-3-3-3-8-11-2.1 :: :: :: :: :: :: _____________________________________________________________________ :: :: :: Chuck Noris is a pussy :: :: :: :: :: :: :: Kao sto je Bax rekao, ne obracaj paznju :: :: :: :: :: :: :: :: Moj DFI LP DK-P45 vidi ocz Reaper1200 kao ddr667 memoriju, da ne pricam kako ga vide programi.. :: :: :: :: :: :: :: :: off topic :: :: :: :: :: :: :: :: Evo, radi memorija na DDR1166 sa CL 5-5-5-15 (fabricki max za DDR1200 ja 5-5-5-18) :: :: :: :: :: :: :: :: http://i361.photobucket.com/albums/oo57/philaemos/Untitled2.jp :: :: :: :: :: :: :: :: memtest86+ i small fft u Stress-u radi uvek, a Stress Prime puca sa blend testom mnogo pre nego memtest pokaze gresku, pa racunam samo blend stress kao pouzdan pokazatelj, jedno 6 sati i vise (mada ni to nije pouzdano :: :: :: :: ________________________________________________ :: :: :: :: Hope is the first step on the road to disappointment. :: :: :: :: :: :: :: ::
Re: Re: Re: Re: ... Mali off-topic, da se nasmejemo!
27.06.2009. 17:08
status: user broj poruka: 11019
A bre Mixx-e, mozda je i pussy, but then again, he is a very hairy one! Ha, ha! Secam se, kao klinac, voleo sam filmove sa Brusom Lijem u gl. ulozi. U jednom od tih filmova biju se on i Chuck u starorimskoj Areni, Chuck skida majicu, kao vruce mu je, a dlake na grudima i ledjima ONOLIKE! A jedan gledalac urla iz mraka: Skini i dzempeeeer!!!
:: Chuck Noris is a pussy :: By the way: pise sa sa `rr`, Norris.
Re: Re: Re: Re: Re: ... Mali off-topic, da se nasmejemo!
27.06.2009. 17:11
`dzemper`... hehehe _________________________________________________ Hope is the first step on the road to disappointment.
:: :: A bre Mixx-e, mozda je i pussy, but then again, he is a very hairy one! Ha, ha! Secam se, kao klinac, voleo sam filmove sa Brusom Lijem u gl. ulozi. U jednom od tih filmova biju se on i Chuck u starorimskoj Areni, Chuck skida majicu, kao vruce mu je, a dlake na grudima i ledjima ONOLIKE! A jedan gledalac urla iz mraka: Skini i dzempeeeer!! :: :: :: Chuck Noris is a pussy :: :: :: By the way: pise sa sa `rr`, Norris.
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647768. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.