Pre dvadesetak minuta, dok sam na MSN-u, konverzija u toku, slika na monitoru treperi, slova necitljiva, system zabaguje i ne reaguje ni na jednu komandu. Hard restart bez ikakvog ucinka, cupam kabal, resetujem plocu, slike na monitoru nema. Posle nekih pet minuta, BIOS ponovo dostupan. U Everestu i BIOS-u ocitavanja temperatura ne pokazuju problem. Konkretno, radi se o Biostar-ovoj MCP6P M2+ sa integrisanom grafikom. Na njoj je Sempron 3000+ AM2 i 2GB (2x1) Elixir (Nanya) na 800MHz. Na moje oci, pre izvesnog vremena, crkla mi je AGP nVIDIA 6200, sa pasivnim hladjenjem (64bit-ni interface). ali na nekoj drugoj ploci. Konverzacija je sa istom osobom, a desavanja identicna. Ne tripujem, zelim ovo sa nekim da podelim, i naravno, interesuju me Vasa misljenja. osoba sa kojom sa `opstio` nije neki poznavalac racunara. Najprosecniji korisnik. Ne znam sta bih jos mogaom da dodam a da upotpunim sliku.
Ne bih sumnjao na Elixir, posto su sada pod Nanya-om i imaju solidne plocice. Nekada su bili kao i NCP Aeneon (sadasnji Hexon tj. Aeoneon tj. Qimonda tj. Infineon), niza klasa. Ali bih sumnjao na napajanje i na plocu. BTW, koje je napajanje? Ostlo je verovatno koincidencija?! Ili je napajanje deljeno?
Ploca ima celih 30 dana rada, a napajanje je, verovatno...
06.07.2009. 23:14
status: user broj poruka: 1187
Kinez, doduse novo, 400W,`Codegen`. Slika podrhtava, ali nekako suvise brzo, `usitnjeno`, toloki brzo da slova budu necitljiva. Sada je sve ok, djavo bi ga znao sta je. Znam samo da je identicno, izgledom i ponasanjem, bilo na nekoj drugoj konfi, u toku razgovora sa istom osobom. OPritom je nVIDIA 6200 otputovala... Po podizanju hladnjaka, inace pasivnog, samo potamneo GPU.
Re: Ploca ima celih 30 dana rada, a napajanje je, verovatno...
06.07.2009. 23:19
status: user broj poruka: 5715
A koji je monitor,CRT, TFT...? I da li si mozda, kojim slucajem, psutio da ucita OS iako nema slike, mozda je samo VGA ili monitor, u tom slucaju ce ucitati Win an nevidjeno, pa bi video LED na kucstu kako blinka ili mogao da odradis soft shutdown jednim pritiskom na dugme ili pak cuo zvuka iz wina i sl??? Ali ipak se sistem smzro pre svega...
na slepo tesko da ce iko ista moci d apretpostavi...bez opsezne provfere kriticnih komponenti: MB/VGA, PSU, CPU
:: Kinez, doduse novo, 400W,`Codegen`. Slika podrhtava, ali nekako suvise brzo, `usitnjeno`, toloki brzo da slova budu necitljiva. Sada je sve ok, djavo bi ga znao sta je. Znam samo da je identicno, izgledom i ponasanjem, bilo na nekoj drugoj konfi, u toku razgovora sa istom osobom. OPritom je nVIDIA 6200 otputovala... Po podizanju hladnjaka, inace pasivnog, samo potamneo GPU :: :: :: `There`s someone in my head, but it`s not me! :: ::
Imao konverziju. Puko mu je jedan port na ADSL modem-routeru, a verovatno i mrezna. Probace da nabode neku. Ne ume da objasni, ali kaze da je imao poruku, tipa `CMOS - link invalid` ???? koji se k...c ovo desava???
Nista sada ne kapiram! Cija je maisna otegla papke: tvoja, njegova ili obe???
:: CRT Samsung, ne... Nije bilo nikakvog ucitavanja, bipova i slicno, samo gluva tisina, reset i gasenje na prekidac kucista nisu pomogli... :: :: :: `There`s someone in my head, but it`s not me! :: ::
Ovo se desava istovremeno, dok smo na MSN-u, meni puca system... ili sta vec, njemu riknjava router, jedan port, i dobija onu poruku...? Fantomskih li mu gluposti!!!!!
Evo, kaze riknula mu je i integrisana mrezna... Zasto li se onda meni ovo desava. Da li to uopste da posmatram kao jedno. Sistem i ostalo sada sljakaju. Na sta ti lici, ili si se mozda susreo sa slicnim porukama? Mislim na onu navedenu ranije. Na sta se to odnosi, cija je? I td. i tsl.
Ma to je samo splet okolnosti. Njemu riknuo ruter iz XYZ razloga...CRT itekako zna da treperi pri interferenicji EM talasa, posebno ako postoji vise izvora suprotstavljenih faza, radio talasi, mobilna telefonija, trafoi, smetnje u mrezi, posebno kod monitora losijih brandova (753s???) koji nemaju cestite `mrezne RSO filtre`. E, sada sto ti se nije `dagao` nakon toga...hm, jos jedna slucajnost, malo verovatno ali ne i nemoguce...Kontakti? CPU-MB-VGA related? Who knows!
:: Ovo se desava istovremeno, dok smo na MSN-u, meni puca system... ili sta vec, njemu riknjava router, jedan port, i dobija onu poruku...? Fantomskih mu gluposti!!!! :: :: Evo, kaze riknula mu je i integrisana mrezna... Zasto li se onda meni ovo desava. Da li to uopste da posmatram kao jedno. Sistem i ostalo sada sljakaju. Na sta ti lici, ili si se mozda susreo sa slicnim porukama? Mislim na onu navedenu ranije. Na sta se to odnosi, cija je? I td. i tsl :: :: `There`s someone in my head, but it`s not me! :: ::
Isto se desavalo sa grafickom, cijem je crkavanju, 100%, doprinela, visoka temperatura, slabo, ili nikakvo odvodjenje toplote sa GPU-a, predpostavljam da je tome bio kriv SATA kaba,l koji je krut, a tu se podvukao, udaljio hladnjak jednim delom sa GPU-a. Mislio sam na `terperenja`. Ista su kao tada. Ne verujem da je ovde doslo do pregrevanja MCP-a. Ali... kao sto kazes, ko bi to znao. `MCP 43 °C (109 °F)`, trebalo bi da je ok, osim ako nesto drugo nije izazvalo podizanje temp.
Probacu prvo sa drugim napajanjem, i mozda docekati da se ovo ponovi. Samo... Sto bre uvek napajanje. Potrosnja je mizerna, konfa je za net, potrosaci nikakvi. Kakvo god da je, zasto ono uvek `smrdi` gotovo svima?!?
Eee, pa zato sto tako kaze statistika :))) to je jedna lepa i egzaktna nauka :))
Nije bitno da li su potrosaci mali ili ne vec da li napajanje daje oscilujuce signale i koliko. Zamisli da se uredjaj napaja sa DC 12V idealno bi bilo da je to ravna linija na osciloskopu ili makar aproksimirano ravna (ne postoji idelano i svaka sadrzi i AC komponentu)...zamisli sada da je ona ravna 24h i onda u jednom momentu se javi peak tj. Heaveside/Delta/Dirac impuls (pobuda i odziv) na 20V ili na 5V (iznad definisanog limita od +-10%) u trajanju od nekoliko desetina ili stotina ms, dovoljno da potpuno izleti iz okvira i dodje do greske u digitalnom kolu jer je ulazna vrednost van limita pa kolo ne detektuje odgovarajuci napon na ulazu uzrokujuci time izvestan ili neizvestan sled dogadjaja koji se poput kaskade mogu nizati sve to ultimativnog BingBanga :))
Znam, mnogo s***m
:: Probacu prvo sa drugim napajanjem, i mozda docekati da se ovo ponovi. Samo... Sto bre uvek napajanje. Potrosnja je mizerna, konfa je za net, potrosaci nikakvi. Kakvo god da je, zasto ono uvek `smrdi` gotovo svima?! :: :: :: `There`s someone in my head, but it`s not me! :: ::
mozda se sistem ne dize zato sto si resetovao plocu pa te pita ono Load Defaults ili Run Setup Pre nisam verovao da lose napajanje moze da dovede do velike nestabilnosti sistema dok nisam uzeo da namestim komp od druga i nije hteo da prepozna Hard i CD Drive a kamoli udje u bios, kad sam stavio drugo napajanje sve je radilo savrseno.... P.S. To neispravno napajanje je sprzilo Maxtor-a od 40 Gb...
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647768. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.