Posto mi je stigla ploca DFI Lanparty Dark 790FXB-M2RSH, stavio sam ovaj 955 na nju i flashovao Bios i radi sve kako treba sada, sa 4x1GB Geil Black Dragon @ 800Mhz i 9800GTX+... Iznenadio sam se koliko pojedine igre rade skoro duplo brze u odnosu na stari X2 5600+, dok neke poput Crysis-a imam malo vise frejmova, al te su vise GPU zavisne...
Evo neki skorovi, ocekivao sam malo veci CPU skor na 3600Mhz ali dobro:
I nesto sto me najvise iznenadilo, koliko bolje radi GTA 4:
Statistics Average FPS: 51.50 Duration: 37.15 sec CPU Usage: 84% System memory usage: 64% Video memory usage: 95% Graphics Settings Video Mode: 1680 x 1050 (60 Hz) Texture Quality: Medium Texture Filter Quality: Highest View Distance: 35 Detail Distance: 100 Hardware Microsoft® Windows Vista` Ultimate Service Pack 2 Video Adapter: NVIDIA GeForce 9800 GTX/9800 GTX+ Video Driver version: 186.18 Audio Adapter: Speakers (2- Realtek High Definition Audio) AMD Phenom™ II X4 955 Processor @ 3600Mhz
Overklok, ovo je nesto opusteno sto sam iz prve postigao bez problema, posle sam podigao malo voltaze i bio je stabilan na 3600Mhz, e vec za 3800 ili 3900 je bilo malo teze isao sam do 1,5V ali nije bio stabilan, sad tu ima milion opcija, verovatno bi mogao da se stabilizuje na 3900, za sada mogu da bootujem Windows sa 3900 ali nije stabilan:
Moje licno misljenje tebi ako je stabilno na 3,6 ghz vise i ne treba. Sa stock kulerom to ti je dovoljno.Ali ako hoces da se igras ovo uradi obavezno uz bolji kuler:
Recommended BIOS Settings:
Disable Cool ‘n’ Quiet Disable C1E Disable Spread Spectrum Disable Smart CPU Fan Control (ovo vazi za Asus ploce) Manually set Memory Timings Windows Power Option: High Performance (U Vista) Ja bi iskljucio i virtualuizaciju. Posto je OC ploca probaj i da smanjis PCI E magistralu.
U svakom slucaju intel bolje izvlaci iz grafike i intel ce ti uvek dati vise poena od AMD-a,ja sam imao sa E8400 na 4GHz i 8800GTS 512MB G92 750/2060 15300 poena,a Phenom II 920 na 3.75 i 4850 ASUS TOP 750/2200 imao sam okruglo 15000
dovoljna mi je za sada ova, sledece godine cu zameniti tada ce verovatno biti i ovih DX11 a imam sad i Crossfire plocu sa oba slota na 16x kad se upali CF tako da videcu neka dva jeftinija Atija sledece godine ili tako nesto...
Nema optimizacije nikakvih markova,programa,igara itd.. prema brendu!Nikako da vam u glavu udje da su arhitekture razlicite,Intel bolje renderuje od AMD-a i to je fakat.Daljnja filozofija je bespotrebna!
@Medo digni taj CPU bar na 3.8 Ghz,nadam se da moze i na 3.9 Ghz..Ako ne znas,prepisi mi bios pa cu ti ja postaviti.Bice mi malo teze jer ne znam kakav ti je primerak CPU-a tj koliko voltaze potrazuje ali ajde.Mislim da cemo nesto napraviti. P.S.Steta sto ne podrzava ploca i SLI zbog toga sto imas nvidia kartu,mogao si samo da dodas jos jednu a sad ces kasnije morati da je prodas da bi ubacio dve u CF.Shodno rezoluciji monitora kupuj graficku kartu.Nema ulogu CF ako imas malu rezoluciju.Jedna karta je sasvim dovoljna. Zato se mnostvo vas javi meni sve leti ,ovo ono na nekim decijim kartama (ne mislim na tebe) a rezolucija mala 1280x1024 pretezno ili kod Slavuja tek smesno 1280x960 - komedija.Sta bi ja trebao da kazem za nativnu rezoluciju od 1920x1200 a efekti sve na full minimalac za moj prag tolerancije.. Uh odoh malo i u off..Javi sta si uradio..
I am cured,now i can see only RED colour ATI is way of life
jer nemam vremena veceras i nocas da klokujem... INace ova ploca je Phoenix Award, ja sam do sada imao samo AMI na plocama, mada i nije mi neki problem, ja sam ovih 3600 postigao dizanjem multiplier-a (black edition pa moze) i voltaza sve za jedan korak i CPU sa 1,32 na 1,42V i stabilan je na 3,6Ghz, mislim da moze i vise probacu, imam OCZ Vanquisher stavio sam ga na max obrtaje tako da nije temperatura toliki problem imam i klimu... JA hocu samo da vidim na koliko ce on stabilno raditi i provrtim testove inace ne treba meni klok nikakav sve leti i na default...
Imam rezoluciju 1680x1050, ali kazem za sada ova 9800GTX+ bas sve pokrece bez problema u toj rez. videcemo kad oslabi uzecu novu kartu ili karte i gotovo...
Steta ako ima potencijal da ne izvuces maximum.Ja bar tako gledam.Bolje ce i karta da radi ,naravno to se odmah odnosi i na igre.Plus ako budes radio neki rendering bice znatno brze OC-van.
:: jer nemam vremena veceras i nocas da klokujem... INace ova ploca je Phoenix Award, ja sam do sada imao samo AMI na plocama, mada i nije mi neki problem, ja sam ovih 3600 postigao dizanjem multiplier-a (black edition pa moze) i voltaza sve za jedan korak i CPU sa 1,32 na 1,42V i stabilan je na 3,6Ghz, mislim da moze i vise probacu, imam OCZ Vanquisher stavio sam ga na max obrtaje tako da nije temperatura toliki problem imam i klimu... JA hocu samo da vidim na koliko ce on stabilno raditi i provrtim testove inace ne treba meni klok nikakav sve leti i na default.. :: :: ::
Taj mora da radi na 3.9 za svaki dan bez vecih muka na toj ploci. Ako si imao srece i ubo neki bolji primerak to ide i na 3.95Ghz za svaki dan, za 4Ghz treba bas da imas srece sa primercima. Mada ima primeraka koji rade na 4Ghz bez problema na dobrim plocama. 3.6 to je smesno za njega moze to bolje. Naravno treba da dizes i NB trebao bi da moze do 2.8Ghz mozda 100Mhz preko. Nb je isto jako bitan kod PII kada i njega overklokujes videces odlepice ti masina. PII 965 BE bi trebalo da radi na 4Ghz bez problema, videcemo testove kada ih neko uradi. Ja od PII 965 BE ocekujem 4.2 uz boljle hladjenje videcemo sta ce biti. Dobar je to CPU ali je daleko jos uvek od core I7 po pitanju overclocka. Ono sto mene zivcira kod AMD-anikako da se mrdnu od 800Mhz OC-a. Barem da je uobicajni overklok 1Ghz od defaulta za standardni rpimerak to i bilo prihvatljivo.
RE:ko moze na 7ghz pa i na tecnom azotu***moze 4 na vazuhu:D
08.07.2009. 02:39
status: user broj poruka: 2929
Nema sanse Na vazdih na 4Ghz stabilno i za svaki dan ne moze standardni primerak moze samo po neki primerak. Testirao sam plafon 3.95 za svaki dan 3.9Ghz, sa dobrim vazdusnim hladjenjem. Onaj primerak koji sam jaa imao, sigurno ima bolji A leti na 3.9 i to je pod znakom ?. 3.9 to mu je limit u kucnim uslovima, sa vazdusnim hladjenjem. Sa kvalitetnim vodenim hladjenjem (200-250e) moze ta prica od 4GHz.
Re: RE:ko moze na 7ghz pa i na tecnom azotu***moze 4 na vazuhu:D
08.07.2009. 02:58
status: user broj poruka: 18472
Lepo si objasnio..Prvo DFI ploce su born to overclock i moze se na njima postici mnogo dobri rezultati.Problem kod AMD-a je arhitektura koja im ne dozvoljava slobodnog prostora za OC preko tih 800 Mhh od defaultnog clocka ma koji mu bio.Cak cenim da od PhenomII 940 na 3.0 Ghz svaki sledeci ce imati manji OC potencijal ali nadajmo se da gresim.Bilo kako bilo na dobrom vodenom od jedno 250 eur bi moglo da se postigne i tih 4.0 Ghz i opet da ubodes primerak.Evo jedan momak sa drugog foruma ima jedan slican vodeni sistem pa opet nije uspeo da ga stabilizuje preko 3.8 Ghz a jos hladi i plocu..Znaci stvarno je premija ubosti primerak ali sa vodom svakako siguran veci potencijal oc-a!Koliko se isplati zarad 100-200 Mhz odozgo u odnosu na air cooling - kratko i jasno ne isplati se ni najmanje!Ko uzima PhenomII nece ulagati u skupo vodeno hladjenje.Znaci to ostaje samo Intelasima ,jer Intel ima velik OC potencijal za stabilan rad i stim ko zeli vece i bolje performanse ce i uzeti vodeni sistem.Entuzijasta ili ne stvar je ukusa a i samih performansi.
:: Nema sans :: Na vazdih na 4Ghz stabilno i za svaki dan ne moze standardni primerak moze samo po neki primerak :: Testirao sam plafon 3.95 za svaki dan 3.9Ghz, sa dobrim vazdusnim hladjenjem :: Onaj primerak koji sam jaa imao, sigurno ima bolj :: A leti na 3.9 i to je pod znakom ? :: 3.9 to mu je limit u kucnim uslovima, sa vazdusnim hladjenjem :: Sa kvalitetnim vodenim hladjenjem (200-250e) moze ta prica od 4GHz :: ::
On je radio pod Vistom a ti pod XP-om!Vista daje manji broj poena od XP-a!Lose je optimizovana kao OS za ove sinteticke graficke testove kao i za same igre u odnosu na XP!
:: Nesto je mali skor u 3DMarku06.Ja sam imao sa E7200@3,8 GHz,Geil Ultra 2x1gb 800 MHz@CL-4-4-4-12 i Asus 4870@780/4400 MHz skor 15200 :: :: The Way It`s Meant To Be Played :: ::
malo sam eksperimentisao i overklokovao procesor na 3800Mhz (NIJE 100% STABILAN , ali dovolujno za 3DMark da odradim ), procesor bi mogao da se stabilizuje na 3800Mhz samo ja nemam bas vremena da testirm po ceo dan, za 3900Mhz tu vec ne pomaze ni voltaza preko 1,5V, mislim da treba voda za 3900Mhz... Morao sam da podignem NB Frekvenciju (sa 2000 na 2400Mhz) i voltazu za NB i voltazu za sve ostalo kao i za procesor + 0,175V da bi prosao testove, a Windows verovatno moze da se upali i sa 4Ghz za slikanje, ali testovi nikako...
Ne znam za tebe, ali ja bih pokusao malo i FSB da dignem, makar na 220MHz ako ne i vise, a onda nakon nalazenja stabilnog FSB-a (nije FSB, ali je isti qrac) podizao mnozitelj na koliko god moze stabilno...
Ako nisi pokusao tako, pokusaj, nista te ne kosta...
tako da na primer, ja sam smo podigao multi na 18x i dobio 3600Mhz uz malo podignute voltaze, takodje i 3700 na isti nacin sa multijem uz malo podignute voltaze, e vec kod 3800 nije hteo tako, pa sam stavio 206 x 18.5 i podigao jo i NB na 2400Mhz sve voltaze za jos jedan korak i a CPU na 1,5V i prolazio je 3DMark-ove, ali nije stabilan puca ponekad na CPU testu u 3DMArk-u... To kad budem imao vremena probacu sa FSB-om...
MAda mislim da ovaj OCZ Vanquisher nije dovoljan za voltazu 1,5V, mislim da bez vodenog se ne isplati drzati ga tako ja bar ne bih, meni je za igre u kombinaciji sa 9800GTX+ dovoljan njegov default, testirao sam malo 3600Mhz i default i nema znacajne razlike u igrama... A ako u buducnosti stavim neki Crossfire stavicu ga na 3600-3700Mhz (tu ide opusteno)...
Znaci nema teorije da taj CPU nece stabilno na 3.8 Ghz?Mora da hoce i preko..Reci mi koja ti je temperatura sa 3.8 Ghz dok pokreces 3D Mark 2006?Ostavi u pozadini hwmonitor da snimi celokupan proces!Da vidimo dal mu smeta temperatura ili ipak trazi jos veci napon!Koliko prime moze da izdrzi na 3.8 Ghz?
Ako ne moze na ovom kloku za svaki dan. Onda zesce nisi imao srce. FXB je odlicna ploca i morao bi da radi na 3.9Ghz sa boljim hladjenjem bez vecih muka. Ako ne moze ne znam koliko si dao za njega. Bacio si pare. Ne radis nesto kako treba verovatno , DFi ima malo kompleksniji bios treba ga provaliti. Ja PII 940 vozim na 3825 Mhz NB/HTT=2700Mhz, DDR2 na 1200 5-5-5-18 To su moje postavke, samo na ploci 790GX.
da pokusavam jer se greje mnogo, u idle je na default kad je oko 40-45c a mogu da zamislim klokovan koliko bi bio u idle, full load bi prelazio 60c sigurno a to necu, ovaj OCZ VAnquisher se vrti na 2500rpm mislim da je najbrze sto moze ali dzaba, stvio sam OCZ Freeze termalnu pastu... Meni 100Mhz (3800 ili 3900) ne znace ama bas nista, niti se bavim renderingom niti ne znam cime, a i slab je kuler izgled za ovaj procesor... Kolike su tebi temperature na tom 940 ?
Mnogo. Meni je na idleu 37-38C neptercen 53-54c i manje (sve zavisi od temp u stanu) full opterecn , naravno na 3.825Ghz dakle kolkovan. Prosto mi je neverovatno da su toliko visoke temperature. Ja imam themalright true 120 sa dva ventilatora pd 120mm. Ne znam kakav je to coller sto ti imas.
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647768. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.